IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 78 79 80 81 82 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
vacu
post śro, 28 wrz 2011 - 12:20
Post #1581

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Leszek @ śro, 28 wrz 2011 - 10:52) *
Swego czasu, przy okazji remontu wiaduktu na DK86 między Sosnowcem a Katowicami próbowali pracować 24h na dobę - natychmiast zaprotestowali mieszkańcy Borków (które nie są tuż przy trasie), wyobrażacie sobie, co by się działo, gdyby prace odbywały się w nocy w centrum miasta?

To fakt, w ścisłym centrum byłoby trudno.

CYTAT(Leszek @ śro, 28 wrz 2011 - 10:52) *
A co do bezmyślności drogowców...

To raczej nie bezmyślność drogowców - im korki są obojętne za to nie jest obojętny komfort pracy, jeżeli mogą to zamykają, bo jest to wygodne dla nich i ja ich rozumiem. Natomiast miasto chyba zatrudnia chyba jakichś inspektorów nadzoru i to imho jest ich rola aby powstał rozsądny kompromis pomiędzy komfortem kierowców a drogowców. Jednak patrząc na to jakie buble owi inspektorzy w tym kraju odbierają i jak pilnują budów to chyba są wyciągani z kapelusza. A mam porównanie, bo przez kilka lat pracowałem w branży budowlanej i wiem, że przy zamówieniach publicznych inspektorzy przepuszczają czasem taką tandetę, przy której inspektor zatrudniony przez prywatnego inwestora zaśmiałby się wykonawcy w twarz.
Go to the top of the page

+Quote Post
Bartek
post śro, 28 wrz 2011 - 12:41
Post #1582

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Jeśli chodzi o remonty, to wszystko zależy od miasta np. obecnie w Katowicach trwa wymiana nawierzchni na wiadukcie nad A4 w ciągu ul. Mikołowskiej. Prace trwają 24h z tym, że najbardziej nasilone prace czyli zrywanie asfaltu, kładzenie nowego odbywa się w nocy. W okolicy mieszka dużo ludzi i nikt nie protestuje, zresztą kiedyś remontowali Mikołowską i również pracowali 24h i mimo skarg prace trwały. Ktoś kto mieszka w centrum miasta musi się pogodzić, że będzie hałas i czasowe utrudnienia.

+Quote Post
kamillll
post śro, 28 wrz 2011 - 13:04
Post #1583

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(Bartek @ śro, 28 wrz 2011 - 12:41) *
Ktoś kto mieszka w centrum miasta musi się pogodzić, że będzie hałas i czasowe utrudnienia.

to DG widocznie nie jest miastem. u nas w centrum mieszkańcom przeszkadza ekran ledowy obok PKZ (bo za jasno świeci) i ogródki piwne które przez protesty muszą być zamykane o 23...także mysle ze zadne romonty nie wchodza w gre...

+Quote Post
Kamil_
post śro, 28 wrz 2011 - 14:14
Post #1584

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

DG jest miastem, tylko spora część mieszkańców jest ze wsi smile2.gif I jakoś tu nie pasują ;-)

+Quote Post
Bartek
post śro, 28 wrz 2011 - 15:08
Post #1585

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(Kamil_ @ śro, 28 wrz 2011 - 13:14) *
DG jest miastem, tylko spora część mieszkańców jest ze wsi smile2.gif I jakoś tu nie pasują ;-)

Dlatego się wyprowadziłem z Dąbrowy biggrin.gif ;-)

+Quote Post
Mały77
post śro, 28 wrz 2011 - 20:16
Post #1586

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

No właśnie wydaje mi się, że takie prace powinny być wykonywane w godzinach 22-6, ale właśnie ze względu na "obywateli", którym wszystko przeszkadza tak to wygląda. Bo w sumie zapisać coś takiego w przetargu nie jest problemem wink.gif
Wracając do tematu odciętego Staszica - co prawda nie mieszkam tam, ale wszystkie udogodnienia prowadzące do upłynnienia ruchu i poprawy bezpieczeństwa moim zdaniem mają sens. Naprawdę jadąc samochodem nie jest problemem nadłożyć trochę drogi wink.gif

Ten post edytował Mały77 śro, 28 wrz 2011 - 20:20

+Quote Post
olo
post śro, 28 wrz 2011 - 20:37
Post #1587

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Może coś przegapiłem, może nie doczytałem (brak czasu na śledzenie wszystkiego), ale pamiętam, że miała być droga rowerowa na Kr. Jadwigi , właśnie remontowanej, w dół. Tymczasem widzę, że parkingi wróciły na swoje miejsce a na drogę rowerową miejsca nie ma.

--------------------

+Quote Post
Mały77
post śro, 28 wrz 2011 - 20:53
Post #1588

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(olo @ śro, 28 wrz 2011 - 20:37) *
Może coś przegapiłem, może nie doczytałem (brak czasu na śledzenie wszystkiego), ale pamiętam, że miała być droga rowerowa na Kr. Jadwigi , właśnie remontowanej, w dół. Tymczasem widzę, że parkingi wróciły na swoje miejsce a na drogę rowerową miejsca nie ma.

No nie ma, nie ma - też to zauważyłem. Chyba, że będzie wydzielona koło pasa jezdni sad.gif

+Quote Post
yaku
post śro, 28 wrz 2011 - 23:26
Post #1589

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,717

CYTAT
. Naprawdę jadąc samochodem nie jest problemem nadłożyć trochę drogi

qrde...mały chyba nie chcesz mnie wkurzyć info (7).gif

Wyobraż sobie tylko tyle , że co dzien nadkładasz 5 razy dziennie po 3 km...pomijam temat kasy [ choc nikomu chyba nie jest on obojętny] ale jak się spiesze, lub wracam w nocy to ...no wczuj się w moją sytuację. badmood.gif

nie rozwijam tematu bo juz dawno zamkniety [a raczej skrzyżowanie fight (2).gif ] ale dla mieszkańców Staszica uwierzcie mi - masakra codziennie od nowa ten sam kłopotliwy dojazd....ehhh

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!

+Quote Post
gregol
post nie, 02 paź 2011 - 10:08
Post #1590

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

Dla zainteresowanych, w czwartek kładli asfalt na Tysiąclecia na tej części gdzie kanalizację robili. Długo to trwało ale już da się tam jeździć normalnie. Kolejny miesiąc i może będą oznaczenia wink.gif

+Quote Post
Leszek
post nie, 02 paź 2011 - 13:00
Post #1591

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Ale dalej (czyli na odcinku Podlesie-DK94) nadal sfrezowane tylko... Może przed zima zdążą.

Ten post edytował Leszek nie, 02 paź 2011 - 13:02

--------------------

+Quote Post
BARES
post pon, 03 paź 2011 - 00:44
Post #1592

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

CYTAT
Będzie płynniej. Drogowcy poszerzą ul. Królowej Jadwigi

Nieczynna sygnalizacja świetlna i zamknięty skręt z ul. Królowej Jadwigi w Augustynika w Dąbrowie Górniczej to niechybny znak, że drogowcy rozpoczną wkrótce poszerzanie drogi przy skrzyżowaniu.

Sygnalizacja świetlna przy skrzyżowaniu powstała, aby ułatwić wyjazd i skręt w ul. Augustynika. W rzeczywistości blokowała nieco jazdę na głównym kierunku, bo zdarzali się kierowcy, którzy jadąc w kierunku al. Róż ustawiali się na przeznaczonym do skrętu w lewo pasie, a potem nagle „wyskakiwali” na prawy.

Wygląda na to, że te problemy się skończą, bo ul. Królowej Jadwigi zostanie lekko poszerzona. - Wszystko po to, by ruch był bardziej płynny - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik dąbrowskiego magistratu. Dodaje, że część prac drogowcy będą prowadzić w nocy, tak by kierowcy jak najmniej odczuli ich uciążliwość.

Inwestycja, prowadzona w ramach poprawy bezpieczeństwa na drodze wojewódzkiej nr 910, przewiduje także postawienie nowych znaków informacyjnych przy rondzie Merkury. Wszystko ma być gotowe do końca października.

GAZETA SOSONOWIEC

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post pon, 03 paź 2011 - 12:17
Post #1593

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

CYTAT
Dodaje, że część prac drogowcy będą prowadzić w nocy, tak by kierowcy jak najmniej odczuli ich uciążliwość.
- zwiastun cywilizacji czy strach przed linczem? smile2.gif

Summa summarum dobre wiadomości smile2.gif

Ten post edytował Slyzaba pon, 03 paź 2011 - 12:17

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
mały
post pon, 03 paź 2011 - 18:50
Post #1594

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

w poście z 13 marca 2010 znalazłem taką wypowiedź
"Budowa sygnalizacji świetlnej wraz z przebudową przejazdu tramwajowego została pozytywnie zaopiniowana na posiedzeniu Powiatowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w listopadzie 2009 roku, w oparciu o przedstawione wyniki badań natężenia ruchu. Sygnalizacja pozwoli na zwiększenie bezpieczeństwa kierowców i pieszych, i nie wpłynie negatywnie na płynność ruchu w kierunku centrum - podkreśla Arkadiusz Grządziel, zastępca naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa UM."
Ja się zapytuję kto robił te "badania natężenia ruchu" Pieniądze wyrzucone w błoto. Przecież już wtedy było wiadomo że będzie się korkować to skrzyżowanie, nie trzeba być specjalistą w dziedzinie drogownictwa. Ale oczywiście nikt za to nie beknie

+Quote Post
PaVLo
post pon, 03 paź 2011 - 21:22
Post #1595

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

Raczej bez przesunięcia torowiska to się nie obędzie, bo jakoś nie widzę tam miejsca dla trzeciego pasa, strony centrum.

+Quote Post
vacu
post pon, 03 paź 2011 - 21:27
Post #1596

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT
Dodaje, że część prac drogowcy będą prowadzić w nocy, tak by kierowcy jak najmniej odczuli ich uciążliwość.

Czyżby czytali to forum? wink.gif

CYTAT(PaVLo @ pon, 03 paź 2011 - 20:22) *
Raczej bez przesunięcia torowiska to się nie obędzie, bo jakoś nie widzę tam miejsca dla trzeciego pasa, strony centrum.

Prędzej imho zabiorą ile się da torowiska a resztę zabiorą z prawej strony, to znacznie tańsze niż przesuwać tory, które nie należą do miasta.

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 03 paź 2011 - 21:37
Post #1597

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

Zwrócił ktoś uwagę jak zostały wymalowane oznaczenia poziome na 11-go listopada?
To chyba jakaś pomyłka z tym, że jadąc od cmentarza nie ma możliwości zjechania w lewo w nowo powstały kawałek ulicy przy kościele i Orliku. Wygląda to tak jakby pasy zostały wymalowane według starego wzoru nie uwzględniającego tamtej drogi. Coś tu jest nie halo.

+Quote Post
prezes
post pon, 03 paź 2011 - 23:17
Post #1598

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

^
dokładnie na to samo zwróciłem uwagę... malowanie w tym miejscu jest bez sensu.

+Quote Post
Leszek
post wto, 04 paź 2011 - 09:00
Post #1599

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

A miałem o tym pisać, ale uznałem, że się czepiam smile2.gif

Gwoli ścisłości - zjechać się da, jest tam piękny pas (nawet ze strzałkami) do skrętu na zawsze zamknięte podwórko kościoła, a na jego początku (na wysokości nowej drogi) linia przerywana.

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post wto, 04 paź 2011 - 10:32
Post #1600

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

A orientuje się ktoś może na kiedy planowane jest ukończenie remontu na Królowej Jadwigi i otwarcie skrętu na Augustynika?

+Quote Post

179 Stron V  « < 78 79 80 81 82 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:17
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza