![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Swego czasu, przy okazji remontu wiaduktu na DK86 między Sosnowcem a Katowicami próbowali pracować 24h na dobę - natychmiast zaprotestowali mieszkańcy Borków (które nie są tuż przy trasie), wyobrażacie sobie, co by się działo, gdyby prace odbywały się w nocy w centrum miasta? To fakt, w ścisłym centrum byłoby trudno. A co do bezmyślności drogowców... To raczej nie bezmyślność drogowców - im korki są obojętne za to nie jest obojętny komfort pracy, jeżeli mogą to zamykają, bo jest to wygodne dla nich i ja ich rozumiem. Natomiast miasto chyba zatrudnia chyba jakichś inspektorów nadzoru i to imho jest ich rola aby powstał rozsądny kompromis pomiędzy komfortem kierowców a drogowców. Jednak patrząc na to jakie buble owi inspektorzy w tym kraju odbierają i jak pilnują budów to chyba są wyciągani z kapelusza. A mam porównanie, bo przez kilka lat pracowałem w branży budowlanej i wiem, że przy zamówieniach publicznych inspektorzy przepuszczają czasem taką tandetę, przy której inspektor zatrudniony przez prywatnego inwestora zaśmiałby się wykonawcy w twarz. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeśli chodzi o remonty, to wszystko zależy od miasta np. obecnie w Katowicach trwa wymiana nawierzchni na wiadukcie nad A4 w ciągu ul. Mikołowskiej. Prace trwają 24h z tym, że najbardziej nasilone prace czyli zrywanie asfaltu, kładzenie nowego odbywa się w nocy. W okolicy mieszka dużo ludzi i nikt nie protestuje, zresztą kiedyś remontowali Mikołowską i również pracowali 24h i mimo skarg prace trwały. Ktoś kto mieszka w centrum miasta musi się pogodzić, że będzie hałas i czasowe utrudnienia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ktoś kto mieszka w centrum miasta musi się pogodzić, że będzie hałas i czasowe utrudnienia. to DG widocznie nie jest miastem. u nas w centrum mieszkańcom przeszkadza ekran ledowy obok PKZ (bo za jasno świeci) i ogródki piwne które przez protesty muszą być zamykane o 23...także mysle ze zadne romonty nie wchodza w gre... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
DG jest miastem, tylko spora część mieszkańców jest ze wsi
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No właśnie wydaje mi się, że takie prace powinny być wykonywane w godzinach 22-6, ale właśnie ze względu na "obywateli", którym wszystko przeszkadza tak to wygląda. Bo w sumie zapisać coś takiego w przetargu nie jest problemem
![]() Wracając do tematu odciętego Staszica - co prawda nie mieszkam tam, ale wszystkie udogodnienia prowadzące do upłynnienia ruchu i poprawy bezpieczeństwa moim zdaniem mają sens. Naprawdę jadąc samochodem nie jest problemem nadłożyć trochę drogi ![]() Ten post edytował Mały77 śro, 28 wrz 2011 - 20:20 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Może coś przegapiłem, może nie doczytałem (brak czasu na śledzenie wszystkiego), ale pamiętam, że miała być droga rowerowa na Kr. Jadwigi , właśnie remontowanej, w dół. Tymczasem widzę, że parkingi wróciły na swoje miejsce a na drogę rowerową miejsca nie ma.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może coś przegapiłem, może nie doczytałem (brak czasu na śledzenie wszystkiego), ale pamiętam, że miała być droga rowerowa na Kr. Jadwigi , właśnie remontowanej, w dół. Tymczasem widzę, że parkingi wróciły na swoje miejsce a na drogę rowerową miejsca nie ma. No nie ma, nie ma - też to zauważyłem. Chyba, że będzie wydzielona koło pasa jezdni ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT . Naprawdę jadąc samochodem nie jest problemem nadłożyć trochę drogi qrde...mały chyba nie chcesz mnie wkurzyć ![]() Wyobraż sobie tylko tyle , że co dzien nadkładasz 5 razy dziennie po 3 km...pomijam temat kasy [ choc nikomu chyba nie jest on obojętny] ale jak się spiesze, lub wracam w nocy to ...no wczuj się w moją sytuację. ![]() nie rozwijam tematu bo juz dawno zamkniety [a raczej skrzyżowanie ![]() -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Dla zainteresowanych, w czwartek kładli asfalt na Tysiąclecia na tej części gdzie kanalizację robili. Długo to trwało ale już da się tam jeździć normalnie. Kolejny miesiąc i może będą oznaczenia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ale dalej (czyli na odcinku Podlesie-DK94) nadal sfrezowane tylko... Może przed zima zdążą.
Ten post edytował Leszek nie, 02 paź 2011 - 13:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Będzie płynniej. Drogowcy poszerzą ul. Królowej Jadwigi
Nieczynna sygnalizacja świetlna i zamknięty skręt z ul. Królowej Jadwigi w Augustynika w Dąbrowie Górniczej to niechybny znak, że drogowcy rozpoczną wkrótce poszerzanie drogi przy skrzyżowaniu. Sygnalizacja świetlna przy skrzyżowaniu powstała, aby ułatwić wyjazd i skręt w ul. Augustynika. W rzeczywistości blokowała nieco jazdę na głównym kierunku, bo zdarzali się kierowcy, którzy jadąc w kierunku al. Róż ustawiali się na przeznaczonym do skrętu w lewo pasie, a potem nagle „wyskakiwali” na prawy. Wygląda na to, że te problemy się skończą, bo ul. Królowej Jadwigi zostanie lekko poszerzona. - Wszystko po to, by ruch był bardziej płynny - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik dąbrowskiego magistratu. Dodaje, że część prac drogowcy będą prowadzić w nocy, tak by kierowcy jak najmniej odczuli ich uciążliwość. Inwestycja, prowadzona w ramach poprawy bezpieczeństwa na drodze wojewódzkiej nr 910, przewiduje także postawienie nowych znaków informacyjnych przy rondzie Merkury. Wszystko ma być gotowe do końca października. GAZETA SOSONOWIEC -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Dodaje, że część prac drogowcy będą prowadzić w nocy, tak by kierowcy jak najmniej odczuli ich uciążliwość. - zwiastun cywilizacji czy strach przed linczem? ![]() Summa summarum dobre wiadomości ![]() Ten post edytował Slyzaba pon, 03 paź 2011 - 12:17 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
w poście z 13 marca 2010 znalazłem taką wypowiedź
"Budowa sygnalizacji świetlnej wraz z przebudową przejazdu tramwajowego została pozytywnie zaopiniowana na posiedzeniu Powiatowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w listopadzie 2009 roku, w oparciu o przedstawione wyniki badań natężenia ruchu. Sygnalizacja pozwoli na zwiększenie bezpieczeństwa kierowców i pieszych, i nie wpłynie negatywnie na płynność ruchu w kierunku centrum - podkreśla Arkadiusz Grządziel, zastępca naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa UM." Ja się zapytuję kto robił te "badania natężenia ruchu" Pieniądze wyrzucone w błoto. Przecież już wtedy było wiadomo że będzie się korkować to skrzyżowanie, nie trzeba być specjalistą w dziedzinie drogownictwa. Ale oczywiście nikt za to nie beknie |
|
|
![]()
|
|
![]() Człowiek Legenda ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 28 kwi 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 141 Płeć: Mężczyzna GG: 2594367 ![]() |
Raczej bez przesunięcia torowiska to się nie obędzie, bo jakoś nie widzę tam miejsca dla trzeciego pasa, strony centrum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
CYTAT Dodaje, że część prac drogowcy będą prowadzić w nocy, tak by kierowcy jak najmniej odczuli ich uciążliwość. Czyżby czytali to forum? ![]() Raczej bez przesunięcia torowiska to się nie obędzie, bo jakoś nie widzę tam miejsca dla trzeciego pasa, strony centrum. Prędzej imho zabiorą ile się da torowiska a resztę zabiorą z prawej strony, to znacznie tańsze niż przesuwać tory, które nie należą do miasta. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zwrócił ktoś uwagę jak zostały wymalowane oznaczenia poziome na 11-go listopada?
To chyba jakaś pomyłka z tym, że jadąc od cmentarza nie ma możliwości zjechania w lewo w nowo powstały kawałek ulicy przy kościele i Orliku. Wygląda to tak jakby pasy zostały wymalowane według starego wzoru nie uwzględniającego tamtej drogi. Coś tu jest nie halo. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
^
dokładnie na to samo zwróciłem uwagę... malowanie w tym miejscu jest bez sensu. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A miałem o tym pisać, ale uznałem, że się czepiam
![]() Gwoli ścisłości - zjechać się da, jest tam piękny pas (nawet ze strzałkami) do skrętu na zawsze zamknięte podwórko kościoła, a na jego początku (na wysokości nowej drogi) linia przerywana. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A orientuje się ktoś może na kiedy planowane jest ukończenie remontu na Królowej Jadwigi i otwarcie skrętu na Augustynika?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 13:17 |