![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Reden, Łosień: Ruszyły drogowe remonty przy Królowej Jadwigi i Ząbkowickiej
![]() Anna Polewiak Ruszyły drogowe remonty przy Królowej Jadwigi i Ząbkowickiej. Efekty prac drogowców zobaczymy jednak dopiero późną jesienią. Wtedy skończą ![]() Dąbrowscy samorządowcy chyba wzięli sobie do serca lamenty mieszkańców odnośnie stanu dróg, bowiem ruszyły remonty ulic Królowej Jadwigi i Ząbkowickiej. W przypadku pierwszego przedsięwzięcia wyremontowane zostaną jezdnia i chodniki na odcinku od Alei Róż do Piłsudskiego. Miasto zapowiada też postawienie nowych wiat przystankowych na Redenie i nową sygnalizację świetlną na skrzyżowaniu Poniatowskiego i Majakowskiego. Na razie wymieniane są krawężniki chodników i oznakowanie, by potem można było łatwiej usuwać stary asfalt. Prace prowadzone będą na dwóch jezdniach na odcinku od skrzyżowania z Aleją Róż do skrzyżowania z Wojska Polskiego oraz od skrzyżowania z Wojska Polskiego do skrzyżowania z Poniatowskiego. - Zakres prac sprawi, że odcinek będzie wyglądał inaczej. Roboty obejmą remont chodników, wyznaczenie ścieżki rowerowej, budowę dwóch zatok autobusowych, wymianę sygnalizacji świetlnej na Poniatowskiego oraz przebudowę przejazdów tramwajowych - wylicza Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu. Roboty powinny zakończyć się w połowie listopada tego roku. Koszt inwestycji wyniesie prawie sześć mln złotych. Obecnie rozpoczęte prace nie powinny powodować większych utrudnień dla kierowców. - Te mogą pojawić się dopiero w październiku na ostatnim etapie, z chwilą układania wzmocnionej nawierzchni górnej. Wówczas przewidywane jest całkowite zamknięcie drogi. Do tego czasu wykonawca będzie tak organizował pracę, aby uciążliwości w jak najmniejszym stopniu dotknęły użytkowników - informuje Anna Zubko. Mieszkańcy powinni być zwłaszcza zadowoleni z wymiany sygnalizacji. Dotychczasowe zostaną zastąpione sygnalizatorami w technologii LED. - Wymienione muszą być pętle indukcyjne w jezdni wraz z systemem wideo detekcji, czyli urządzeniami sterowania ruchem. W nowej sygnalizacji zamontowane zostaną po trzy kamery na kierunku głównym, dwie kamery od wlotu ulicy Majakowskiego oraz jedna od strony Poniatowskiego - poinformuje Barbara Struzik z dąbrowskiego Referatu Drogownictwa UM. Bezpieczniej poczują się też ludzie na wyremontowanych przejazdach. Dotychczasowe zostaną rozebrane, odwodnione i włączone do kanalizacji deszczowej. Zabezpieczy się akże urządzenia elektroenergetyczne. Mieszkańców cieszą zmiany, jeżeli sprawdzą się w praktyce. - Skoro ma być lepiej i bezpieczniej, to nie mam nic przeciwko temu - mówi Agnieszka Kowalska. Trwają też prace na Ząbkowickiej. Obejmą remont nawierzchni jezdni, chodników i poboczy. Będzie ona remontowana od skrzyżowania z Gołonoską do Zbiorników Łosień. Efekt tej inwestycji też zobaczymy w połowie listopada. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O tym co było, jak przejście podziemne było remontowane.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
To tylko znak ostrzegawczy ;P. Powiedzmy, że ostrzega przed przejściem dla pieszych pod kościołem
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 08 cze 08 Nr użytkownika: 1,328 Płeć: Mężczyzna ![]() |
bezpieczeństwo przede wszystkim
![]() |
|
|
![]()
|
|
Każdy kto ma prawo jazdy powinien wiedzieć że znak ostrzegawczy w terenie zabudowanym wskazuje o miejscu niebezpiecznym, które znajduje się w odległości do 100m.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
jechałem dzisiaj Królowej Jadwigi od skrzyżowania z Wojska Polskiego do Merkurego. Bardzo się dziwię, że wymieniają tam nawierzchnię. Poza kilkoma studzienkami zapadniętymi i kilkoma pęknięciami asfaltu stan nawierzchni określiłbym jako bardzo dobry (jak na polskie standardy). Jest wiele odc. w dużo gorszym stanie (Zagłębia Dąbrowskiego, Piłsudskiego od Kasprzaka w dół w stronę HK, Kasprzaka, to tylko te główne które na szybko wpadły mi do głowy). Dziwna polityka, chyba że w tym szaleństwie jest jakaś metoda??
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mały - zgadzam się z Tobą. Też byłem bardzo zaskoczony, że wymieniany jest chyba najlepszy kawałek asfaltu w DG...
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ten kawałek był robiony max 10 lat temu i tez uwazam ze jest ok, mówie o kawałku od Wojska Polskiego do Merkuregoi
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Chyba później - tak mi się kojarzy, że jakieś 5-6 lat temu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: pią, 09 mar 07 Skąd: DG-Strzemieszyce Nr użytkownika: 546 Płeć: Mężczyzna GG: 6540816 ![]() |
A może na tym odcinku wymienią jedynie krawężniki, zostawiając nawierzchnię?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Niemożliwe - wczoraj widziałem jak koparka wyrywa stare krawężniki demolując przy tym do ~pół metra nawierzchni. Po za tym te kilkuletnie krawężniki były w dobrym stanie?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
ten kawałek był robiony max 10 lat temu i tez uwazam ze jest ok, mówie o kawałku od Wojska Polskiego do Merkuregoi Chyba później - tak mi się kojarzy, że jakieś 5-6 lat temu. A wystarczyło zajrzeć do pierwszego posta z tego wątku i mamy 5 czerwca 2004. Czyli 7 lat ![]() Asfalt tam zaczął już pękać. Pewnie zimą by go rozerwało. Teraz kładzie się jakąś taką siatkę co to niby zapobiega pękaniu. Niech zrobią w końcu porządnie. Ale to wyrywanie całkiem dobrych krawężników to mnie szokuje. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 08 lis 07 Nr użytkownika: 871 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale drogowcy znowu nie pomysle :-D Niech jezdnie wzmacniaja szynami kolejowymi, ktore PKP ma na zbyciu :-D
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Tak mi się coś kojarzy, że na lato obiecywano dobudowanie pasa do lewoskrętu na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi/Augustynika - lato się kończy, nie widać, by cokolwiek w najbliższym czasie miało tam być robione. Macie może jakieś świeże informacje na ten temat?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak mi się coś kojarzy, że na lato obiecywano dobudowanie pasa do lewoskrętu na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi/Augustynika - lato się kończy, nie widać, by cokolwiek w najbliższym czasie miało tam być robione. Macie może jakieś świeże informacje na ten temat? ja cos slyszalem ze jakis przetarg byl, ale chyba w pazdzierniku lub listopadzie maja zaczynac prace. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 99 Dołączył: czw, 08 lis 07 Nr użytkownika: 871 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jesli swiatla byly niezbedne to chyba ktos pomylil kolejnosc.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Tak mi się coś kojarzy, że na lato obiecywano dobudowanie pasa do lewoskrętu na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi/Augustynika - lato się kończy, nie widać, by cokolwiek w najbliższym czasie miało tam być robione. Macie może jakieś świeże informacje na ten temat? Niby do 15 listopada wykonawca ma czas. Swoją droga to jestem zaskoczony, że tam jednak zmiesci się ten dodatkowy pas. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bzenek:
Moze kosztem chodnika i/lub torowiska. A w ogole z swiatlami tam to jakas pomylka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 10:49 |