![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale takie przedłuzenie Kolejowej do Poniatowskiego mozna by zrobic tylko po zamknieciu przejazdu kolejowego przy Konopnickiej, inaczej powstałoby kolejne bardzo problematyczne skrzyzowanie
![]() ![]() Wracając do mojej koncepcji;) wyobrazcie sobie ![]() Droga od DK 86 do Centrum, przez okolice Zielonej i tunel pod torami, umozliwiłaby wjazd do DG bezposrednio z trasy od Czestochowy , Łodzi , Warszawy z pominieciem wycieczki przez Bedzin lub zjazdu przy HK i Łącznej. Poprostu jedziesz z północy i wjezdzasz centralnie do Centrum . Dzieki tunelowi pod torami miasto otworzyłoby sie bardzo na północ -łatwiejsza mozliwosc dojazdu z Centrum do trasy na Czestochowe, Preczowa, Sarnowa itp . Miasto bardziej otworzyłoby sie na Zielona ( która jest dosc blisko centrum a zarazem bardzo na uboczu ) oraz Pogorie 4, Korzniec i Łeknice Wyznaczenie miejsca w okolicach Korzeniec/ Robotnicza / Sliwinskiego/ Limanowskiego pod zabudowe wielorodzinną - dzieki czemu mogłyby powstac choc kilka 4 pietrowych bloków. Co przy dostepnosci tunelu byloby bardzo atrakcyjna lokalizacja- 2 min i w centrum autem Dworzec wykonany w formie partnerstwa prywatno publicznego cos nawet wielkosci Hetmana , troche miejsc na sklepy i biura z wynajeciem czesci powierzchni na cele PKP (kasa-poczekalnia- wc ) + moglby byc tam jakis bar z jedzeniem. Wyjscie na perony mogłoby byc przy wykorzystaniu tunelu. Do tego wspomniana zatoka autobusowa (2,3 ,4 linie konczace bieg np 79 i 16 juz teraz tam zaczyna trase, 604/644 przejezdza w strone Mydlic i Łeknic ) do tego autobus w strone Ksawery i Gołonoga-zahaczając o UM ![]() Alternatywa dla drogi z tramwajem miedzy Bedzinem a Dąbrowa Górniczą, aktualnie mozna jechac tylko Sobieskiego lub przez Łagisze. Alternatywa dla połaczenia Centrum DG - Gołonog, Bedzin- Pogoria, itp itd I dzieki takim ruchom DG mialoby duzo wieksze centrum byloby bardziej otwarte na północ, bardziej przejezdne komunikacyjne i mialo nowy dworzec. Fantazja mnie poniosła ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Droga od DK 86 do Centrum, przez okolice Zielonej i tunel pod torami, umozliwiłaby wjazd do DG bezposrednio z trasy od Czestochowy , Łodzi , Warszawy z pominieciem wycieczki przez Bedzin lub zjazdu przy HK i Łącznej. Poprostu jedziesz z północy i wjezdzasz centralnie do Centrum . Ja wiem, że takie są plany miasta ale nie jestem do tego przekonany. Ten trójkąt dróg krajowych 1, 86, 94 wydaje mi się wystarczający. Okolice Pogorii raczej bym chronił przed tranzytem z Warszawy. Tam przyda się dobra droga z centrum do Ratanic i Marianek. Może droga między Pogoriami z Marianek do Ząbkowic (wzdłuż linii kolejowej). |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ktoś może znalazł jakaś informacje o remoncie innych skrzyżowań torowisk z drogami? Z tego co rano widziałem, całkiem fajnie im to wyszło, niemniej w tym miejscu jeszcze jako tako było (choć jeśli chodzi o tory to fatalnie, bo widziałem jak z 2 razy tramwaj w tym miejscu wypadł z torów), bardziej przydałby się remont na małakowskiego i kasprzaka.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 57 Dołączył: sob, 12 wrz 09 Nr użytkownika: 3,452 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam pytanie... Czy was też denerwują te reklamy umieszczone na ogrodzeniu przy wyjeździe z Kopernika w Augustynika. Bo wg. mnie one ograniczają bardzo widoczność i nie widać czy coś nadjeżdża z prawej strony...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ktoś może znalazł jakaś informacje o remoncie innych skrzyżowań torowisk z drogami? Z tego co rano widziałem, całkiem fajnie im to wyszło, niemniej w tym miejscu jeszcze jako tako było (choć jeśli chodzi o tory to fatalnie, bo widziałem jak z 2 razy tramwaj w tym miejscu wypadł z torów), bardziej przydałby się remont na małakowskiego i kasprzaka. Tak mi się coś kojarzy, że jedno i drugie skrzyżowanie było ujęte w wielkich planach, prezentowanych tu jakiś czas temu (miały być chyba przebudowane tak jak skrzyżowanie Piłsudskiego/Tysiąclecia czyli szyna pływająca), ale czy to jeszcze aktualne plany są? Przy Kasprzaka przejazd od osiedla w stronę Huty jest masakryczny, jeśli tylko mogę zawsze staram się jechać inaczej... Skrzyżowanie z Majakowskiego w ogóle prosi się o remont, koleiny są tam takie, że ludzie 10km/h przejeżdżają coraz częściej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Tak mi się coś kojarzy, że jedno i drugie skrzyżowanie było ujęte w wielkich planach, prezentowanych tu jakiś czas temu (miały być chyba przebudowane tak jak skrzyżowanie Piłsudskiego/Tysiąclecia czyli szyna pływająca), ale czy to jeszcze aktualne plany są? W planach z 2008 miała być szyna pływająca na skrzyżowaniu z Alejami i koło Merkurego (właśnie teraz robiona). Można z tego wnioskowac, że w tamte plany już nikt nie wierzy. Może w ramach przyszłorocznego remontu drogi do Gołonoga zrobią też torowiska na skrzyżowaniu z Wojska Polskiego i Majakowskiego. W tym tempie za kilka lat dotrzemy do Huty Katowice. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale przecie ok 2007/2008 remontowali aleje tj kostka i te sprawy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Ale przecie ok 2007/2008 remontowali aleje tj kostka i te sprawy. Po pierwsze chodzi o przejazd koło targu a nie samą Majakowskiego. Fakt przejazd przez tory najdelikatniejszy to tam nie jest, ale rok albo dwa temu mały remoncik tam był. Po drugie Aleje jeśli chodzi o kostkę, to owszem są zrobione.. częściowo. Zrobiono tak na prawdę najlepszą część. Tam gdzie chodniki się rozsypywały dalej są takie same, zresztą same planty pomiędzy jezdniami są nie ruszone kompletnie. To samo dotyczy także ul. Mickiewicza i Krasińskiego. Coś ruszyli ale się znudziło.. Czekamy na modernizację oś. Mickiewicza zapisaną w WPI. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: wto, 29 sty 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 1,066 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na modernizację czeka wiele osiedli. Np. Mydlice Płd. Niby coś zrobili ale nie do końca i nie wszędzie.
Ten post edytował darro śro, 17 lis 2010 - 09:10 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,294 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiecie kiedy mają w końcu otworzyć rondo na merkurym ?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dziś miał być koniec... niestety przed momentem tam przejeżdżałem.
Zero pracowników... a 3h temu jeden robotnik rozwalał coś młotem pneumatycznym. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W tym tygodniu to nie sądzę....położyli dopiero torowisko, jest jeszcze do zrobienia cały asfalt....
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Torowisko było już w poniedziałek, ja liczę, że do końca tygodnia skończą.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 497 Dołączył: pon, 01 paź 07 Skąd: reden Nr użytkownika: 818 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...+do+piatku.html
niby do piatku.... |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
16 mialo byc juz otwarte...
o ktorych godzinach cos robia? W ostatnich dniach przejedzalem o roznych porach i nikogo nie bylo. Krolowej Jadwigi cala zakorkowana, a odZzagorza korek od hali do sygnalizacji z Legionow. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wiecie kiedy mają w końcu otworzyć rondo na merkurym ? Powinni moim zdaniem otworzyć w sobotę o 23:59 a na pobliskim bloku powinien widnieć baner idźmy na wybory,zastrzegam sobie prawa autorskie do tego sprytnego planu ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
16 mialo byc juz otwarte... o ktorych godzinach cos robia? W ostatnich dniach przejedzalem o roznych porach i nikogo nie bylo. Około 13-14 robili, później też co i rusz słyszałem jakieś młoty itp. więc chyba przez większość popołudnia robili. Teraz też robią ![]() Wygląda na to, że niewiele zostało do zrobienia - tylko fragmenty asfaltu pomiędzy jezdniami a przejazdami tramwajowymi. Może dziś skończą... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
jak przejeżdżałem o 14 to chyba już wszystko położone - więc dzisiaj chyba otworzą;)
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,294 Płeć: Mężczyzna ![]() |
jechałem o 17 koło ronda, zero pracowników, wszystko zrobione, ale rondo dalej zamknięte
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Komunikacja Autobusowa posiada wiele pojazdów przystosowanych dla niepełnosprawnych. Wiekszosc lini autobusowych w DG pokrywa sie z trasa tramwajów. A więc niepełnosprawni maja jak dojechac w rózne miejsca DG, a nawet maja duzo wiecej mozliwosci niz linia tramwajową !!!
Wiec robienie wind jest jak narazie bezzasadne |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |