IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

179 Stron V  « < 62 63 64 65 66 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
vacu
post nie, 29 sie 2010 - 11:50
Post #1261

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 00:50) *
Oczywiście że wziąłem to pod uwagę, ale zwróć uwagę na to że jak już coś się robi na taka skalę to należało by to robić dobrze a nie "na czas" (żeby tylko zdążyć przed 1 września)
Drugą sprawa jest to że mieszkańcy czekali na jakąkolwiek inwestycje w sprawie parkingów prawie że 20 lat, czyli na kolejną inwestycje przyjdzie poczekać drugie tyle, jeśli oczywiście w ogóle takowa będzie miała miejsce.

To i tak nie masz źle bo jest chociaż plac, na którym może parking powstać. W mojej okolicy miejsca nawet nie widzę a co dopiero planów. A październik się zbliża i kolejny etap wojny o miejsce do czerwca sad.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 29 sie 2010 - 16:22
Post #1262

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

Myślę, że miejsc parkingowych będzie wystarczająco, ale z lenistwa pewnie ludzie dalej będą parkować na trawie, bo auto przecież musi stać pod oknem smile2.gif

+Quote Post
Jaymz
post nie, 29 sie 2010 - 17:31
Post #1263

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,243

CYTAT(mały77 @ nie, 29 sie 2010 - 07:15) *
No tak - przecież trzeba będzie przejść do samochodu jakieś 50 metrów - beee władza, nie myśli o mieszkańcach wink.gif
Moim zdaniem parkingów jest wystarczająco dużo tylko jak to zwykle w naszym kraju każdy by chciał mieć samochód pod oknem - przecież jak można iść 50-100 do samochodu?
I tak źle i tak niedobrze.

CYTAT(mgmisiek @ nie, 29 sie 2010 - 16:22) *
Myślę, że miejsc parkingowych będzie wystarczająco, ale z lenistwa pewnie ludzie dalej będą parkować na trawie, bo auto przecież musi stać pod oknem smile2.gif

Co wy z tymi odległościami? Czy w tym co pisałem pojawiło się cokolwiek o tym czy trzeba będzie dojść 50 czy 100 metrów? Bo jakoś nie miałem niczego takiego na myśli, chodzi tylko o to że jak pisałem wcześniej jak coś robić to dobrze i przede wszystkim z głową.
A jeśli chodzi o parkowanie ma "trawnikach" to wątpię aby ktoś był tak odważny po otwarciu drogi.
Przecież służby straży miejskiej spać nie będą. Wiadoma sprawa że teraz budowa musi się trochę zwrócić a z czego najłatwiejsza kasa, oczywiście z mandatów.

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 29 sie 2010 - 17:49
Post #1264

UZYTKOWNIK

Ja tam się ciesze z kawałka trawnika. Wolę kawałek zieleni, niż kawałek wybetonowanego placu.

A co do tej SM to w sumie fakt. Teraz nie będzie wytłumaczenia, że nie ma gdzie zostawić auta.

Jedyne co jest trochę dziwne to nie dociągnięcie chodnika do końca w stronę bloku nr 3 - no chyba, że w późniejszym terminie coś tu jeszcze zrobią.

Ten post edytował mgmisiek nie, 29 sie 2010 - 18:18

+Quote Post
Jaymz
post nie, 29 sie 2010 - 19:10
Post #1265

UZYTKOWNIK

CYTAT(mgmisiek @ nie, 29 sie 2010 - 17:49) *
Ja tam się ciesze z kawałka trawnika. Wolę kawałek zieleni, niż kawałek wybetonowanego placu.

A co do tej SM to w sumie fakt. Teraz nie będzie wytłumaczenia, że nie ma gdzie zostawić auta.

Jedyne co jest trochę dziwne to nie dociągnięcie chodnika do końca w stronę bloku nr 3 - no chyba, że w późniejszym terminie coś tu jeszcze zrobią.

A tak co do tego chodnika to się zgadzam, co prawda drugi etap prac obejmuje remont całej Leśnej, a dokładnie zmianę nawierzchni i zamkniecie jej od strony 11-go Listopada - ma być drogą dojazdową do budynków, ale wątpię że wtedy przedłużą ten chodnik.

A jeśli o SM chodzi i o wytłumaczenia to też zależy czy wszystkie auta się na tym parkingu zmieszczą.

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 29 sie 2010 - 22:44
Post #1266

UZYTKOWNIK

CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 19:10) *
A tak co do tego chodnika to się zgadzam, co prawda drugi etap prac obejmuje remont całej Leśnej, a dokładnie zmianę nawierzchni i zamkniecie jej od strony 11-go Listopada - ma być drogą dojazdową do budynków, ale wątpię że wtedy przedłużą ten chodnik.

A jeśli o SM chodzi i o wytłumaczenia to też zależy czy wszystkie auta się na tym parkingu zmieszczą.

Właśnie też słyszałem o remoncie Leśnej kiedyś. Nie wiesz może kiedy ma ten etap wystartować?
Może dorobią jakieś miejsca parkingowe dlatego nie dojechali z chodnikiem do końca.

A no i przydało by się przedłużenie chodnika idącego od manhatanu w stronę bloków damelowskich bo i tak tam będzie wydeptana ścieżka smile2.gif

+Quote Post
Jaymz
post pon, 30 sie 2010 - 00:06
Post #1267

UZYTKOWNIK

CYTAT(mgmisiek @ nie, 29 sie 2010 - 22:44) *
CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 19:10) *

Właśnie też słyszałem o remoncie Leśnej kiedyś. Nie wiesz może kiedy ma ten etap wystartować?
Może dorobią jakieś miejsca parkingowe dlatego nie dojechali z chodnikiem do końca.

A no i przydało by się przedłużenie chodnika idącego od manhatanu w stronę bloków damelowskich bo i tak tam będzie wydeptana ścieżka smile2.gif

A gdzie nie będzie wydeptanej ścieżki? Przecież ludzie nie poruszają się wyłącznie jak Pacman:P o czym jak zawsze projektanci zapominają.

Jeśli chodzi o to kiedy ma wystartować renowacja Leśnej to powiem szczerze że nie pamiętam dokładnie ale jeśli nie zaraz po zakończeniu budowy drogi to jakoś w najblizszym czasie. Prace renowacyjne maja dotyczyć też całości osiedla Sikorskiego.

Z drugiej strony ciekawi mnie to gdzie mają zamiar usytuować jeszcze inne parkingi bo wg. zapewnień będących w projekcie wszystkich nowych miejsc ma być ok 1200.

Ten post edytował Jaymz pon, 30 sie 2010 - 00:08

+Quote Post
mawwm
post czw, 02 wrz 2010 - 08:59
Post #1268

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

a kiedy "renowacja" Starego Gołonoga? Od frontu kosteczka, a podwórka zaniedbane, pozwoliłem sobie napisać do vice prezydenta Gocyły:
"Szanowny Panie Prezydencie,
jako mieszkaniec budynku przy ulicy Kasprzaka 8 w Dąbrowie Górniczej informuję Pana i podległe Panu służby o tragicznym stanie chodnika (vide załączone fotografie). Budynek zamieszkują osoby starsze oraz niepełnosprawne, poruszanie się po chodniku jest dla nich bardzo trudne, przejazd wózków dziecięcych również do najłatwiejszych nie należy. Budynek ten, najprawdopodobniej jedyny w mieście nie posiada drogi dojazdowej, uniemożliwia to dojazd karetek pogotowia i pojazdów transportowych. Posesja nie posiada ani jednego miejsca parkingowego.
Apeluję do Władz Miasta o remont chodnika i zbudowanie miejsc parkingowych. Informuję, że we własnym zakresie mieszkańcy okolicznych Wspólnot Mieszkaniowych wykonali ogrodzenie śmietnika, Władze Miasta i ADM od kilku lat przerzucały na siebie tą inwestycję, a śmieci z pojemnika wiatr rozwiewał po okolicznych zieleńcach. Remont chodnika i budowa parkingu przerasta możliwości finansowe Wspólnoty Mieszkaniowej Kasprzaka 8.
Proszę w imieniu mieszkańców o umożliwienie nam dojścia do miejsca zamieszkania bez ryzyka połamania nóg."

Uploaded with ImageShack.us

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
Bartek
post czw, 02 wrz 2010 - 10:09
Post #1269

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Tylko na mój gust to teren nie należy do miasta i pewnie bez szans na remont.

+Quote Post
marcin.p
post czw, 02 wrz 2010 - 10:40
Post #1270

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Od frontu może i kosteczka, ale tylko z jednej strony osiedla. Po drugiej stronie to nawet od frontu jest bur... znaczy się nieład.

Bartek teren na tym osiedlu w większości należy do MZBM-u czyli do miasta

Ten post edytował marcin.p czw, 02 wrz 2010 - 10:42

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mawwm
post czw, 02 wrz 2010 - 10:56
Post #1271

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

CYTAT(Bartek @ czw, 02 wrz 2010 - 10:09) *
Tylko na mój gust to teren nie należy do miasta i pewnie bez szans na remont.

teren (chodnika) należy do wspólnoty ale istnieje pojęcie drogi koniecznej i skoro udostępniamy swój teren na dojście do dalszej części osiedla to może miasto poczuje się odpowiedzialne za jego stan. Wszak wybory "za pasem" wink.gif

Uploaded with ImageShack.us

i przy okazji, podpisujmy petycję:
Tiry na tory

Ten post edytował mawwm czw, 02 wrz 2010 - 11:08

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
Reaper
post nie, 05 wrz 2010 - 22:42
Post #1272

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,132
GG: 3986289 status gadu-gadu

Powie mi ktoś o co chodzi z ulicą Zakładową, biegnącą wzdłuż Pogorii, w stronę Piekła? Po każdym deszczu tworzy się tam Pogoria 5... Jest całkiem głęboko, a jeżeli ktoś o tym nie wie, to może tam nieźle polecieć :/

+Quote Post
Mały77
post pon, 06 wrz 2010 - 16:34
Post #1273

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(Reaper @ nie, 05 wrz 2010 - 22:42) *
Powie mi ktoś o co chodzi z ulicą Zakładową, biegnącą wzdłuż Pogorii, w stronę Piekła? Po każdym deszczu tworzy się tam Pogoria 5... Jest całkiem głęboko, a jeżeli ktoś o tym nie wie, to może tam nieźle polecieć :/

Zdecydowanie - jechałem w niedzielę rano i Pogoria 5 sad.gif
Jeżeli ktoś czyta z UM to może czas się tym zająć?

+Quote Post
signaal
post śro, 08 wrz 2010 - 15:48
Post #1274

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

CYTAT(Mały77 @ pon, 06 wrz 2010 - 16:34) *
CYTAT(Reaper @ nie, 05 wrz 2010 - 22:42) *

Zdecydowanie - jechałem w niedzielę rano i Pogoria 5 sad.gif
Jeżeli ktoś czyta z UM to może czas się tym zająć?

Przy następny spotkaniu z nowym akwenem wystarczy zadzwonić do Straży Miejskiej (986 sprawdziłem, działa na komórkach). Powinno pomóc.

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
:)
post śro, 15 wrz 2010 - 23:05
Post #1275

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Z zakrętu w Dąbrowie auta wylatują jak z procy

Anna Dziedzic

Dzisiaj 03:01:02 , Aktualizacja dzisiaj 06:03:10
Aż 25 razy tylko w ciągu minionego pół roku kierowcy wypadali z bardzo ostrego i niebezpiecznego łuku na dąbrowskim odcinku drogi krajowej nr 94 (kilkaset metrów od wjazdu na krajówkę z drogi 790).

Zakręt znają dobrze zwłaszcza mieszkańcy Olkusza, którzy tędy dojeżdżają do aglomeracji , albo mieszkańcy Śląska i Zagłębia, którzy tą drogą jadą na Jurę. Zarządcą drogi jest miasto.

- Wystarczy, że spadnie minimalny deszcz, a kierowcy od razu wypadają z tego zakrętu i lądują na barierach. I nikt mi nie wmówi, że to tylko wina prędkości - denerwuje się Piotr Rynkowski z Olkusza, który pokonuje tę trasę dwa razy dziennie.

Przed dwoma tygodniami w tym miejscu z zakrętu wypadł ogromny tir. Złamał się i wbił w okalające drogę ekrany dźwiękochłonne. Ogromna wyrwa w ekranach straszy do dziś. W
weekend kolejna osoba roztrzaskała się w tym miejscu. Co najmniej kilka razy w roku ekipa dąbrowskich drogowców musi naprawiać tam bariery. W zeszłym roku zginął tu człowiek. Najgorzej jest na dwóch pasach w kierunku Katowic. Sami sprawdziliśmy. Nie dość że na samym łuku są pokaźne koleiny, to przy deszczowej pogodzie właśnie te koleiny "wypychają" wręcz auta na sąsiedni pas. Nawet przy ograniczonej do 50 km/h prędkości, jaka tam obowiązuje.

- Kiedyś na tym łuku była przewiązka podczas remontu wiaduktu, na który się wjeżdża po minięciu łuku. Ciężkie auta, które tędy jeździły, wyżłobiły wtedy koleiny praktycznie w poprzek drogi. Do tej pory nikt tego nie zmienił i właśnie w tym miejscu po tych koleinach najlepiej "wylatuje się" z wiaduktu - przekonuje inny kierowca.

Zresztą wystarczy się rozejrzeć - w promieniu kilkudziesięciu metrów widać powyginane na wszystkie strony bariery, a wzdłuż pobliskiego wiaduktu całe mnóstwo fragmentów zderzaków, które pozostały po licznych kolizjach.

Przebudowali

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad w Katowicach też przebudowywała bardzo kolizyjny układ drogowy.

Tak się stało prawie dziesięć lat temu z bardzo niebezpiecznym ostrym zakrętem w Brudzowicach na DK nr 1. Przebudowano tam wszystko, włącznie z osią jezdni oraz na nowo wyprofilowano łuk jezdni. - To były dla nas ogromne koszty, ale opłacało się, bo teraz zniwelowaliśmy zagrożenie. Na pewno droga jest tam bezpieczniejsza - mówi Dorota Marzyńska, rzeczniczka GDDKiA.

Będą pieniądze, będzie remont

Rozmowa z Bartoszem Matylewiczem z biura prasowego dąbrowskiego Urzędu Miejskiego

Czy zamierzacie poprawić stan drogi w okolicy feralnego łuku na DK 94?

Znamy to miejsce i wiemy, że jest bardzo niebezpieczne. Dlatego też złożyliśmy do Ministerstwa Infrastruktury odpowiedni wniosek o dofinansowanie generalnego remontu całego odcinka DK 94 od Dąbrowy do Sławkowa. Nasz wniosek jest obecnie na drugim miejscu listy rezerwowej, czyli dostaniemy pieniądze, jeśli ze swoich projektów zrezygnują z jakichś powodów dwie inne gminy.
Nasz wniosek opiewa na około 200 mln zł.

Na razie jednak pieniędzy na przebudowę drogi brak.

Jeśli nie dostaniemy tych pieniędzy, to postaramy się w ramach bieżącego utrzymania dróg poprawić nawierzchnię na tym feralnym zakręcie. Jednak gruntowny remont to ogromne koszty, na które obecnie nie mamy pieniędzy. Będzie natomiast remontowany wiadukt leżący w pobliżu. Przygotowujemy się do przetargu.

Rozmawiała: Anna Dziedzic

Kiedys czytalem w BIPiw o planach przebudowy DK94 i taka ciekawostka - w planach jest wezel na Wojska Polskiego.

--------------------

+Quote Post
:)
post czw, 16 wrz 2010 - 22:52
Post #1276

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Ogloszono przetarg na przebudowe przejazdu przez tory na rondzie "Merkury".
Po wymianie kawalka asfaltu na Al. Roz zmieniono oznakowanie poziome. Dawniej skrecajac w prawo z Pilsudskiego w Krolowej Jadwigi prawy pas byl odddzielony ciagla linia. Od dlugiego czasu jest juz przerywana i jest dosc niebezpiecznie, bo wiekszosc jakby zmiany nie zauwazyla.

Rondo w centrum korkuje sie nadal przez nowa sygnalizacje na Augustynika. Po wakacjach wrocily korki na Kolejowej i znowu trzeba stac od dworca.

--------------------

+Quote Post
Reaper
post pią, 17 wrz 2010 - 22:51
Post #1277

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,132
GG: 3986289 status gadu-gadu

CYTAT(:) @ czw, 16 wrz 2010 - 22:52) *
Rondo w centrum korkuje sie nadal przez nowa sygnalizacje na Augustynika. Po wakacjach wrocily korki na Kolejowej i znowu trzeba stac od dworca.

Co do Augustyniaka.. Wracałem dzisiaj przez centrum ok 17:20 i lewej strzałce w Augustyniaka bardzo spodobał się kolor czerwony :/ Kilka zmian świateł do jazdy na wprost i wszyscy z lewoskrętu zrezygnowali i pojechali prosto.

Moim zdaniem światła w tym miejscu to jedna wielka pomyłka!!

+Quote Post
olo
post sob, 18 wrz 2010 - 00:51
Post #1278

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(Reaper @ pią, 17 wrz 2010 - 22:51) *

Co do Augustyniaka.. Wracałem dzisiaj przez centrum ok 17:20 i lewej strzałce w Augustyniaka bardzo spodobał się kolor czerwony :/ Kilka zmian świateł do jazdy na wprost i wszyscy z lewoskrętu zrezygnowali i pojechali prosto.

Pomyłka? To czysta głupota. Czekam, aż ktoś pójdzie po rozum do głowy, stworzy inicjatywę obywatelską i zlikwiduje te światła wraz z zablokowaniem krzyżówki.

--------------------

+Quote Post
Master
post sob, 18 wrz 2010 - 05:10
Post #1279

FdZD

Nr użytkownika: 5

Swiatła dla pieszych powinny zostac , ale przejazd przez tory zamknąc

+Quote Post
Mały77
post sob, 18 wrz 2010 - 08:29
Post #1280

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(olo @ sob, 18 wrz 2010 - 00:51) *
CYTAT(Reaper @ pią, 17 wrz 2010 - 22:51) *

Pomyłka? To czysta głupota. Czekam, aż ktoś pójdzie po rozum do głowy, stworzy inicjatywę obywatelską i zlikwiduje te światła wraz z zablokowaniem krzyżówki.

No to co - petycja na petycje.pl?

+Quote Post

179 Stron V  « < 62 63 64 65 66 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 09:45
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza