![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Bathurst - w sumie mówimy o tej samej okolicy, w końcu to kwestia kilkudziesięciu metrów Nie no jasne ![]() ![]() ![]() ![]() CYTAT A, jeszcze gwoli rozwinięcia tematu - zaraz na zachód od Krasowej była kopalnia Baśka II, jeden z jej szybów był między stacja transformatorową a blokiem Piłsudskiego 32, drugi trochę na zachód tuż przy wymiennnikowni. Któryś z nich jest zaznaczony na messtischu z 1942 roku. No to bingo - już wiemy skąd ta hałdka była. Pytałem sąsiada o szyb ale 50 lat temu już go nie było. @Prezes - miałeś rację Legionowo to też domy po drugiej stronie 11 Listopada.Mam też w głowie trochę opowieści o kopalniach na Podlesiu, Florze - ale to później, bo to dla mnie trudniejsza wiedza i musi się uleżeć pod czaszką ![]() ![]() CYTAT ... Większa hałda znajdowała się natomiast w miejscu dzisiejszego Gimnazjum nr 4 na Wyspiańskiego - materiał Flory. Porośnięta była laskiem brzozowym i chodziło się tam na kozaki... nie w miejscu (wtedy S.P. 8) tylko bardziej na pn.- zach. - hałda w zasadzie przylegała do stadionu CWE obecnie MKS, przez pewien czas była tam strzelnica miejska (ok. 1970 r.) - ach te przemarsze przez miasto z KBKS na ramieniu, na szczęście bez zamków, zamki i amunicję prof. Szuścik w teczce przenosił ![]() Pamiętam, kiedy budowano drogę obok SP 18, musiano obciąć podwórko domu, który tam stał. I z tego co pamiętam to był to właśnie dom Bijaków. Stary Bijak z siekierą wychodził do geodetów i budowniczych. Należały do niego też pola pomiędzy płotem osiemnastki i Cedlera. Wiem, bo jak kradliśmy mu jesienią ziemniaki z pola na ognisko, to nas z dechą gonił. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: nie, 25 gru 16 Nr użytkownika: 5,884 Płeć: Kobieta ![]() |
do Bijaka należala tez ziemia, na której dzis jest osiedle Manhattan. Bijakowie dostali za to wszsytkie jakieś grosze, To była zresztą normalna taktyka w tamtym czasie. ludziom zabierano zimeie, wyplacano grosze lub dostwali ewentualmie duoz miniejsze i mniej atrakcyjne dzialki, a dzis an tych zabranuch za grosze zimeiach stoja obiekty komercyjne, przynoszace wileki podatki miastu. pomojam juz fakt handlu tymi atrakcyjnymi terenami
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:29 |