![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
W monografii zdjęć synagogi nie ma, o ile dobrze kojarzę jest o niej jedno zdanie...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Potwierdzam słowa Leszka - brak fotografii synagogi w tej monografii:
"Dąbrowa Górnicza zarys rozwoju miasta" - wyd. "Śląsk", 1976. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
22 marzec, godz. 11.00-12.00 - Losy dąbrowskiej synagogi - wykład
Miejsce: Muzeum Miejskie „Sztygarka" w Dąbrowie Górniczej, ul. Legionów Polskich 69 Mam nadzieję, że będę na tym wykładzie i uda się przygotować nałożone mapy z wcześniejszych postów. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
No to może w końcu będzie okazja się spotkać
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
22 marzec, godz. 11.00-12.00 - Losy dąbrowskiej synagogi - wykład Miejsce: Muzeum Miejskie „Sztygarka" w Dąbrowie Górniczej, ul. Legionów Polskich 69 Mam nadzieję, że będę na tym wykładzie i uda się przygotować nałożone mapy z wcześniejszych postów. Notuj pilnie i podziel się z nami nabytą wiedzą. Ja niestety będę wtedy w pracy :/ -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
No i mnie jednak nie będzie
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No i mnie jednak nie będzie ![]() ![]() mnie się też nie udało dojechać, czekamy na rewelacje... ![]() -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
Nie spodziewałem się dużej ilości osób na wykładzie w środku tygodnia o godzinie 11
![]() Niemniej byłem zdziwiony liczbą kilkunastu osób... Wśród nich Darek Nowak i Karolina (z Fundacji Brama Cukermana). Joanna Tokaj i Magda Cyankiewicz miały przygotowaną prezentację (ok. 45 slajdów), która zawierała informacje nie tylko o synagodze ale również o cmentarzu żydowskim czy dąbrowskich rabinach. Widziałem pierwszy raz wiele cennych dokumentów z Archiwum Państwowego w Katowicach oraz niezwykłe fotografie wykonane wewnątrz dąbrowskiej synagogi! Żeby być precyzyjnym: zdjęcia obejmują pojedyncze malowidła naścienne skadrowane w taki sposób, że poza daną grafiką nie widać już niczego innego. Były oczywiście wszystkie znane zdjęcia budynku synagogi (doliczyłem się ośmiu) oraz dwa zdjęcia cmentarza (w tym jedno, które wcześniej przesłałem do Muzeum). Ciekawą kwestią okazała się tzw. mykwa czyli pomieszczenie do rytualnego obmywania. Jedna z mieszkanek wskazała malutki budyneczek przy ulicy Łukasińskiego (bardzo blisko parkingu LIDLa) jako właśnie dąbrowską mykwę. Wewnątrz domku nie znaleziono żadnych śladów, które mogłyby potwierdzić tą informację. Lokalizacja mykwy: http://www.zumi.pl/,,,19.175287400000002,5...PointY=50.32437 Potem miałem swoje '5 minut' i na kilku slajdach pokazałem naszą wspólną drogę poszukiwań lokalizacji synagogi (starałem się pokreślić rolę naszego forum ![]() Po spotkaniu uczestnicy (część) udała się na spacer śladami żydowskich miejsc w Dąbrowie czyli: cmentarz na Mydlicach, "nasza" lokalizacja synagogi, ulica 3-Maja. W każdym z tych punktów słuchaliśmy "Opowieści Nieobecnych" poświęconych danemu miejscu. W tym momencie musiałem odłączyć się od grupy i zdążyć do pracy ![]() Summa summarum - warto było być na wykładzie, poznać dokumenty z AP, zapoznać się z fotografiami z wnętrza synagogi. Pewien niedosyt pozostawia frekwencja i wynikający z tego brak możliwości wymiany informacji z innymi uczestnikami spotkania. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Mapa p. Starościaka opublikowana w książce "Cmentarze żydowskie w Sławkowie i Dąbrowie Górniczej".
Trójkątny symbol oznacza synagogę - lokalizacja pokrywa się z 'naszą' żółtą ![]() ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Ten zakreskowany teren to getto?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dokładnie (ale to temat na osobny wątek?
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Jako żywo
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No to chyba znaleźliśmy to miejsce
![]() Moja babcia, tak jak wspomniałem sytuuje synagogę mniej więcej w miejscu gdzie obecnie jest blok przy Chopina 32 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Błażej. To kolejne potwierdzenie. Myślę, że etap lokowania synagogi mamy za sobą. Aktualnie czekam na kolejne zdjęcia synagogi z lat '70. Jak tylko je otrzymam, to udostępnię na forum.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
szukaliśmy mapy, a mapa "leży całkiem blisko" na Forum Eksploratorzy KLIK i co widzimy obok napisu "S. Okrzei"?
Ten post edytował mawwm nie, 24 cze 2012 - 11:55 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
mawwm - jest, jest
![]() Muszę zbadać co to za mapa i czy mogę ją udostępnić na www.dawnadabrowa.pl . -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
szukaliśmy mapy, a mapa "leży całkiem blisko" na Forum Eksploratorzy KLIK i co widzimy obok napisu "S. Okrzei"? Co widzimy? Bo przyznam, że ja parę drzewek, czy budynków. ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 9 Dołączył: sob, 07 lip 12 Skąd: Bajba.Centrum,obecnie Telford. Nr użytkownika: 5,042 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam wszystkich zapaleńców chcacych zgłebić historię starej Dabrowy,znalazłem się tutaj przypadkowo i zainteresowałem się tematem , przyznam szczerze bardzo mi się tutaj spodobało.Zauważyłem też że macie problem z lokalizacją synagogi czy jak myśmy to nazywali bóżnicy(powinno być bożnicy żydowskiej) jeżeli przyczynie się do rozwiania waszych wątpliwości to będzie mi bardzo miło.A więc do rzeczy,praktycznie w D.G.mieszkam od urodzenia tj.od 1960r.i od tego roku do1980 mieszkałem na osiedlu przy ul.Mireckiego.Naukę rozpocząłem w szkole podst.nr.3 a wówczas mieściła ona się przy ul. Chopina,był to stary budynek przejęty po gimnazjum męskim,przez 5-lat codziennie przemierzałem ten odcinek drogi i codziennie mijałem ten sam budynek bożnicy tylko że wtedy mieścił się tam warsztat samochodowy oraz stacja diagnostyczna w tym czasie chyba jedyna w mieście lub jedna z nielicznych ale własnie tam przedłużało się dowody rejestracyjne,pamiętam tych mechaników byli bardzo nieuprzejmi i drobiazgowi,bez załącznika raczej nie było mowy aby samochód przeszedł kontrolę ale takie czasy były i chyba teraz też mało się zmieniło w tym względzie :-).Wracając do sedna,bożnica czy jak nazywacie synagoga mieściła się dokładnie przy skrzyżowaniu ul.Okrzei i Chopina tak jak ktoś wcześniej zaznaczył na mapce żółtym kolorem,dłuższym bokiem przylegała do Okrzei a krótszym do Chopina,miała kształt prostokąta,przy okazji wyjaśnię też że ul.Chopina zaczynała się od tzw.Miejskiej gdzie za łukiem muru huty Dzierżyńkiego mieścił się przystanek tramwajowy i ciągęła się do góry w kierunku szpitala i fabryki wyrobów metalowych przed wojną właścicielami byli bracia Klein narodowości żydowskiej lecz nie ciągnęła się do ul.27-stycznia (teraz Legionów)lecz do skrzyżowania z ul. Dąbrowskiego dalej nazywała się ul.Starobędzińska.Jeżeli pomogłem to się cieszę.Mniej więcej ta ulica zaczynała się w tym miejscu jak na zdjęciu.Dziękuję i pozdrawiam.
Załączony plik
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 9 Dołączył: sob, 07 lip 12 Skąd: Bajba.Centrum,obecnie Telford. Nr użytkownika: 5,042 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gwoli uściślenia,opisuję tutaj sytuację jaka miała miejsce pod koniec lat 60-tych i początku 70-tych ub.w.a ul.Starobędzińska dokładnie zaczynała się u zbiegu dwu równoległych ulic tzn.Chopina i Łukasińskiego.Jak ktoś chce może jeszcze obecnie zobaczyć ten odcinek drogi ale zachował się jedynie krótki odcinek ul.Chopina tuż przy biurowcu dawnych zakładów Kleina i prowadzi do garaży jest ślepą uliczką i ulicą obecnie Szpitalną która kończy się na skrzyżowaniu z ul.DąbrowskiegoAha,właśnie sobie przypomniałem że jakiś czas temu drążyliście temat ,,sklepu żelaznego na rogu ulic"jeżeli was to interesuje to znam odpowiedż.No to tyle na dzisiaj.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |