![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
mawwm - dzięki za kolejne weryfikacje. Poniżej bardzo ciekawa mapa z zaznaczeniem, przesłana przez Darka Nowaka: ![]() Niestety skala ulic nie pozwala na nałożenie jej na inne, bardziej dokładne, mapy. Babcia mówi to samo, co mnie w głowie stuka. Natomiast na tej mapce macie zaznaczoną tą synagogę detektywi. Przecież to był po wojnie warsztat samochodowy. Na tej mapce jest zaznaczony "samochodzikiem". |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
sandwich - auto jest zaznaczone niemal na trzech ulicach jednocześnie
![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Wiem, że mapa schematyczna. Tak tylko chciałem wiedzieć, czy ktoś zwrócił uwagę na to, że jest to zaznaczenie właśnie tej synagogi.
Dalej optuje za Fabryczną. Jakieś takie mam przeczucie, ale mogę się mylić. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Dalej optuje za Fabryczną. Jakieś takie mam przeczucie, ale mogę się mylić. - mam nadzieję, że niedługo, wspólnymi siłami, uda nam się to jednoznacznie ustalić którąś z lokalizacji.Dostałem w ciągu dnia kolejne maile od rodzin żydowskich z Dąbrowy - niestety nie mają fotografii czy map z tamtego okresu a ten fragment DG tak się zmienił, że nie potrafią ocenić jednoznacznie, gdzie była Synagoga ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Mam kilka nowych informacji ws. 'naszej' synagogi.
Dzięki uprzejmości p. Joanny Tokaj oraz Magdaleny Cyankiewicz z Muzeum Miejskiego "Szygarka" miałem możliwość przejrzenia kilku publikacji oraz kilkadziesiąt map z DG. Na jednej fotografii z wydania 'Zanim nadeszła zagłada' Aleksandry Namysło pokazana jest część synagogi z kamienicą z naprzeciwka (bez sklepu żelaznego)!! ![]() Jak widać synagoga nie przylegała idealnie do skrzyżowania dróg. Był relatywnie spory teren między budynkiem a drogą. Zdjęcie zostało wykonane w czasie II wojny światowej w obrębie dąbrowskiego getta. Dodatkowo w czasie wizyty w Muzeum udało się odnaleźć fragment mapy, która dzięki skali 1:10.000, precyzyjnie pokazuje układ ulic i budynków w rejonie obecnych ulic Okrzei/Szopena. Wśród budynków jest na 99,9999% synagoga, razem z przylegającym budynkiem, który na poniższej fotografii jest po prawej stronie. ![]() Na mapie z Muzeum jest też zaznaczona podłużna kamienica z 'żelaznym' sklepem. Zachowane jest również przesunięcie między tą kamienicą a synagogą b.d. widoczne na najnowszym zdjęciu z 'Zanim nadeszła zagłada'. Zgadzają się więc wszystkie elementy ze zdjęć, którymi dysponujemy. Postaram się w najbliższym czasie udostępnić Wam fragment tej mapy. Ten post edytował Slyzaba wto, 14 lut 2012 - 23:09 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Czy to działa wyobraźnia, czy w tle widać pagórek z trzema drzewami po lewej. Jeśli tak, to mógłby to być jakiś punkt odniesienia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
olo - w powiększeniu ten fragment zdjęcia wygląda tak:
![]() Ciężko określić czy to jakieś drzewa wystają zza dachu jakiegoś budynku? Nie spotkałem się z informacją o jakiejś hałdzie/pagórku w tamtym miejscu. Linia jest relatywnie prosta co sugeruje jakiś dach. Jeśli trzymać się wersji lokalizacji synagogi z forum to 'w dole' była Huta Bankowa... W sprawie lokalizacji synagogi na mapie z Muzeum mam chyba nieciekawe informacje. Mapa pochodzi z 1902 roku więc tego budynku nie powinno na niej być. Synagoga była wybudowana w latach 1912-1916. Na mapie z 1902 roku jest dokładnie ten sam budynek, który oznaczyliśmy znakiem zapytania na poniższej grafice z 1929 roku: ![]() Wróciliśmy zatem do punktu wyjścia i dalszych poszukiwań, które potwierdzą w 100% lokalizację synagogi. Na razie dysponujemy relacjami osób z forum oraz kilkoma, które napisały do mnie maila. Ten post edytował Slyzaba pią, 17 lut 2012 - 16:41 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Według relacji mojej babci synagoga była przy ul. Okrzei (obecnie jej nie ma) mniej więcej w miejscu gdzie dziś jest jeden z budynków wybudowanego we wczesnych latach 90. osiedla Mydlice Płn. - mniej więcej po przekątnej od szkoły przy ul. Mireckiego.
|
|
|
![]()
|
|
Błażej - jak ta relacja ma się do wcześniejszej mapy ze znakiem zapytania? Czy to ta lokalizacja?
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Próbuję szukać informacji związanych ze sklepem, który był w kamienicy naprzeciw synagogi.
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...nagogi_534.html ![]() Dzięki Grzegorzowi Onyszko i Joannie Tokaj znamy listę sklepów 'żelaznych' w Dąbrowie na początku lat '30: - Defner L. Sklep żelazny ul. Sobieskiego 27. - Zylberszac J. Sklep żelazny. [Brak adresu]. - Ejzenman A. "Praca" żelazo stare i nowe. Ul. Łabędzka 31. Sprawdziłem Zylberszaca - miał najprawdopodobniej na imię Josef/Józef. Możliwe, że stał na czele Żydowskiej Kongregacji Wyznaniowej w Dąbrowie Górniczej. Niestety nie dotarłem do powiązania ze sklepem... To tablica znad wejścia do sklepu - macie jakieś propozycje na rozszyfrowanie nazwiska? ![]() Ten post edytował Slyzaba sob, 10 mar 2012 - 22:47 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Znalazłem na stronie http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/dab189.html#Page191 taką informację:
CYTAT Israel Zilberszac, 15 Sobieskiego, telephone 3. Metal products warehouse and supplier for local industry. General Zionist. Moim zdaniem, to nie ten trop. Może R.Cukierman ? Ten post edytował Dami7 nie, 11 mar 2012 - 09:11 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki Dami7.
Nie znalazłem tego mimo, że mam tą stronę w 'ulubionych' z myślą o jej przetłumaczeniu ![]() W Będzinie pracował Beniamin Cukerman ale wyrabiał słynne w Będzinie ciastka kremowe.... Szukałem jeszcze po nazwisku Zukierman ale też nie skutecznie. Ten post edytował Slyzaba nie, 11 mar 2012 - 11:19 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
Synagoga mieściła się na rogu ul.Okrzei i Szpitalnej.Przechodziłam obok niej idąc do szkoły(LO Żeromskiego)na ul Mireckiego
|
|
|
![]()
|
|
Ewcia B - na niektórych mapach Szpitalna przechodzi w Szopena a niemal wszystkie źródła podają skrzyżowanie Okrzei i właśnie Szopena.
Czy mogłabyś umiejscowić synagogę na fragmencie mapy z 1929 roku? ![]() Lub na tej z lat '90 ze starym układem ulic: ![]() Dzisiaj dostałem jeszcze inną mapę tego fragmentu z synagogą zaznaczoną przez 88 mieszkankę Dąbrowy Górniczej (obecnie poza granicami kraju), która twierdzi, że mieszkała blisko synagogi. ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 15 mar 2012 - 21:06 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
na mapce z lat 90 żółty kwadrat,ul Szpitalna łączyła się z Okrzei.Na Szpitalnej była cukiernia Króla gdzie na przerwach biegałyśmy na ciacha
|
|
|
![]()
|
|
Dostałem od mawwm mapę z 1990 roku (jeszcze raz podziękowania), której fragment widzieliśmy wcześniej na forum. Dzięki temu udało się nieco dokładniej nanieść mapy na siebie:
Mapa z 1990 roku: ![]() Na mapę z 1990 roku nałożyłem mapę z 1929 roku (pomiary do niej wykonano w 1925-1926): ![]() Mamy więc potwierdzenie, że wcześniejsza "żółta" lokalizacja na mapie z 1929 roku była prawidłowa. Nałożyłem potem na mapę z 1990 mapę z zumi.pl: ![]() Ostateczny wynik to mapa zumi z zaznaczoną lokalizacją synagogi: ![]() Mapy skalowałem w programie graficznym więc konsekwencją jest pewna niedokładność... Niemniej zrobiliśmy mały kroczek w kierunku "naszej" synagogi. pozdrawiam, Sylwek Ten post edytował Slyzaba pią, 16 mar 2012 - 14:47 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
. Niemniej zrobiliśmy mały kroczek w kierunku "naszej" synagogi. Nie mały kroczek, ale całkiem duży krok. I myślę sobie, że już nic więcej nie uda się wskórać, chyba, że ktoś pójdzie do Wydziału Geodezji i uzyska wyrys z jakiejś starej mapy. Albo ustali numer działki i poszpera w księgach wieczystych ![]() -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
Muzeum wystąpiło na oficjalnej drodze do UM w sprawie synagogi. W odpowiedzi, po dwóch dniach, była informacja, że UM nie dysponuje żadnymi informacjami o synagodze... Ciekawe jak w ciągu dwóch dni mogli cokolwiek sprawdzić?
Jeśli ktoś z forum zna osoby, które pracują np. w Geodezji lub Architekturze to uprzejma prośba o kontakt. Może kiedyś pojawią się jeszcze jakieś fotografie? Mawwm wspominał, że może w sierpniu będzie dysponował jakimiś zdjęciami od kolegi, w tym również synagogi! -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
W końcówce lat 70 została wydana monografia Dąbrowy w której było dużo zdjęć starej Dąbrowy .Może w bibliotece są jakiej egzemplarze
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32 |