IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> WOŚP 2012
xMarcinx
post nie, 08 sty 2012 - 23:55
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 2,576

Porównałem, z tego same względu z którego pisze Foltyn. dr Warzecha jest kierownikiem Katedry Ekonomii w UMK, międzynarodowym specjalistą od MLM oraz marketingu organizacji non-profit. Miałem z nią styczność na Uniwersytecie Ekonomicznym w Kce. Jak nie podobają Ci się jej obliczenia to znajdź większy autorytet w ten dziedzinie negujący jej słowa. Na prawde nie wiem, jak mozna uważać, że lepiej dać mniej dzieciakom niż więcej... skoro tak czy siak ta kasa jest.

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 00:17
Go to the top of the page

+Quote Post
gregol
post pon, 09 sty 2012 - 01:24
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

CYTAT(xMarcinx @ nie, 08 sty 2012 - 23:55) *
Porównałem, z tego same względu z którego pisze Foltyn. dr Warzecha jest kierownikiem Katedry Ekonomii w UMK, międzynarodowym specjalistą od MLM oraz marketingu organizacji non-profit. Miałem z nią styczność na Uniwersytecie Ekonomicznym w Kce. Jak nie podobają Ci się jej obliczenia to znajdź większy autorytet w ten dziedzinie negujący jej słowa. Na prawde nie wiem, jak mozna uważać, że lepiej dać mniej dzieciakom niż więcej... skoro tak czy siak ta kasa jest.

Negują fakty. Nie chce mi się na jej blogu szukać wersji pisemnej tego diagramu bo mnie się wyświetla tylko taka kompresja, że nic tam nie odczytam. Widzę tylko dupne wykresy porównujące Caritas do WOŚP. Z tą różnicą, że Caritas zbiera większą kasę po kościołach a rozliczeń nie daje. WOŚP zbiera procent tego co Caritas a każdy rok rozlicza publicznie co przytoczyłem a Ty swoim zwyczajem przemilczałeś.
Więc tym bardziej nie mam ochoty sprawdzać autorytetu tej pani.

A Twoje klapki na oczach są tym śmieszniejsze, że dobrze wiem, że wiesz, że tych "pieniędzy z podatków" nie można od tak dać na dzieci. Bo są to przydziały na promocję bezpieczeństwa przez służby mundurowych, kasa miast na organizację imprez, kasa TVP na organizacje programów oraz kasa na promocję prywatnych czy państwowych firm. Jakoś nie kojarzę abyś negował udział straży pożarnej i policji w imprezce organizowanej przez proboszcza parafii przy Kosmonautów/Tysiąclecia. Czy innych setkach podobnych w kraju.

+Quote Post
aston
post pon, 09 sty 2012 - 06:37
Post #23

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

Zgadza się, że WOŚP to jest minimalny ułamek całych wydatków na służbę zdrowia, co pokazuje wykres parę postów wyżej.
Zgadza się, że czasami/często pieniądze nie są optymalnie wydawane.
Zgadza się, że zdarzają się afery (np Owsiak nagłośnił w mediach, ze jakiś szpital odmówił przyjęcia sprzętu wartego 100tyś a nie powiedział, że szpital odmówił, ponieważ musiałby zainwestować 2mln zł których nie miał, aby ten sprzęt wykorzystać - dane z głowy więc mogą odbiegać trochę)

Mimo to wsparłem tę akcję.

PS
Caritas to ja już uważam, za złodziei ... wiem, możecie się nie zgadzać, ale im bym ani 1gr nie dał.

+Quote Post
bzenek
post pon, 09 sty 2012 - 08:56
Post #24

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(savalas @ nie, 08 sty 2012 - 23:20) *
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG.

Ja mam większe potrzeby. Poproszę o 22tyś biggrin.gif

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 00:31) *
Ja raczej pytam się gdyż, jak pokazują dane w minionym roku Państwo wydało na WOŚP ok 50mln zloty

50mln "u Owsiaka" będzie bezpieczniejsze niż w łapach państwa polskiego , które w sekundę rozpieprzy te pieniądze bez żadnego sensu. smile.gif

Ten post edytował bzenek pon, 09 sty 2012 - 08:57

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 09:30
Post #25

UZYTKOWNIK

Caritas daje wszystkie rozliczenia, tylko jest podzielony na archidecezje ( np http://silesia.caritas.pl/index.php?option...&Itemid=44). Wniosek jest taki, ze koszt utrzymania Caritas to 4%, a wośp 24% ogólnych wydatków i to tylko biorąc pod uwagę własne nakłady. Caritas nie ma takiego wsparcia medialnego i państwa mimo to obraca wielokrotnie większymi kwotami, więc argument, że trzeba szoł upada. Akurat z zarządzania publicznego i rachunkowości zarządczej wiem, że te pieniądze MOŻNA od tak dać, wystarczy, ze miasto tworzy fundacje przekazuje jej kasę zapisuje jako cele wizerunkowe miasta, a fundacja przekazuje kasę szpitalowi.

Większy obrazek:
http://4.bp.blogspot.com/-pVeetqaV3WE/Twdx...1600/owsiak.png

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 09:38

+Quote Post
gregol
post pon, 09 sty 2012 - 10:38
Post #26

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 09:30) *
Caritas daje wszystkie rozliczenia, tylko jest podzielony na archidecezje ( np http://silesia.caritas.pl/index.php?option...&Itemid=44). Wniosek jest taki, ze koszt utrzymania Caritas to 4%, a wośp 24% ogólnych wydatków i to tylko biorąc pod uwagę własne nakłady. Caritas nie ma takiego wsparcia medialnego i państwa mimo to obraca wielokrotnie większymi kwotami, więc argument, że trzeba szoł upada. Akurat z zarządzania publicznego i rachunkowości zarządczej wiem, że te pieniądze MOŻNA od tak dać, wystarczy, ze miasto tworzy fundacje przekazuje jej kasę zapisuje jako cele wizerunkowe miasta, a fundacja przekazuje kasę szpitalowi.

Większy obrazek:
http://4.bp.blogspot.com/-pVeetqaV3WE/Twdx...1600/owsiak.png

Dzięki za większy obrazek, po raz kolejny się przekonuje, że tytuły naukowe świadczą częściej o głupocie niż o mądrości. Sądzę, że gdyby student ten pani coś takiego napisał to bo z hukiem wyleciał za drzwi.. cóż. A rzucanie cyframi przez tą "naukowiec" aż śmieszy.

Pojedyncze rzeczy.
Ta.. o TV a szczególnie te prywatne ponoszą straty i walą programy o zerowej oglądalności tylko dlatego, że jest w nich Owsiak. Który tym tokiem myślenia powinien tylko i wyłącznie zbierać kasę i nie robić nic innego... Co za brednie.

Złoty melon, ślicznie ta "naukowiec" pisze o malowniczo położonym ośrodku (w " ", czyli cytuje tylko co? przypis? a po co) ten ośrodek szkoli regularnie młodych ludzi, którzy byli np. silnym wsparciem podczas katastrofy na MTK. I to z kasy wypracowanej w czysto komercyjny sposób a nie ze zbiórek. I uważanie, że pierwszy lepszy Polak gustujący w Feelu i Dodzie kupi płytę np Dezertera czy Farben Lehre bo jest na nim serduszko jest mocnym idiotyzmem. laugh.gif

30mln kradną wolontariusze.. laugh.gif znów mamy popis "naukowca". Coś sobie wymyśliła coś palnęła, tylko dlatego bo wątpi w ilość zebranej kasy.. A w polskim prawie to chyba pomówienie się nazywa?

"Według obliczeń JKM", chciałbym zobaczyć pracę, którą ta "naukowiec" przepuszcza studentowi. Co to jest JKM? Jakich wyliczeń?

"2,3 mln złotych to oficjalne wydatki na organizacje", pomijając już braki w źródłach. To zakładam, że ta Pani dobrze wie, że większość tych kosztów pokrywają sponsorzy.

Podobają mi się wyliczenia co do woodstocku, znów rzuca jakimś cyframi z dupy. Tu pisze, że 2,7.. potem, że 15, że odsetek 13 a Centrum Szkoleniowe ze 7, o którym pisała wcześniej, że jest pokrywane ze Złotego Melona.. A wystarczy wejść tu http://wosp.org.pl/woodstock/sponsorzyipartnerzy i pomyśleć ile trzeba dać kasy aby jakieś 500tys ludzi kupiło przynajmniej jedną puszkę piwa oraz aby szacunkowe 700tys ludzi na każdym kroku widziało napis allegro. Ale o tym pani "naukowiec" zapomina.

Dalej już mi się nie chce, bo moja klawiatura więcej warta niż ten tekst.

Więc jeszcze raz dziękuje, za utwierdzenie mojego zdania o tytułach naukowych.

Ten post edytował gregol pon, 09 sty 2012 - 10:39

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 11:07
Post #27

UZYTKOWNIK

gregol faktycznie juz nic lepiej nie pisz, bo się kompromitujesz. O to jaśnie oświecony gregol wie wszystko/wydaje mu się (pytanie skąd?!) jak to policzyć, jakie wnioski z tego wyciągnąć itd. a dr z państwowej uczelni ekonomicznej ( 6 miejsce w rankingu)o zgrozo nie?! Rzucane przez Ciebie liczby nijak się mają do rzeczywistych, bo sa wyrwane z kontekstu po prostu nie znasz zasad jakimi się pisze sprawozdanie finansowe, ze jedna kwota może być w kilkunastu pozycjach, a potem to wszystko można podsumować. Po raz kolejny potwierdzasz, że najgłośniej krzyczą Ci którzy nie mają o czymś bladego pojęcia, co gorsze są tak zdeterminowani w tym, że oczerniają autorytety, mające konkretne osiągnięcia w sferze nauki.

Co ma dąbrowa z WOŚP 2 respiratory i aparat do badania słuchu (coś pominąłem?). Co ma z caritas, noclegownie działające od lat, dom dla bezdomnych, WTZ, jadalnie dla bezdomnych, rok rocznie organizowane wigilie i inne imprezy na beneficjentów. Jakieś szoł? nie, nie potrzeba. Dodam, tylko, że w marnym procencie ów placówki sa dofinansowywane z samorządów mimo, że zapewnienie wsparcia socjalnego jest OBOWIAZKIEM własnie samorządów. Nie słyszałem by obowiązkiem samorządów było organizowanie koncertów dla Owsiaka.. natomiast utrzymanie szpitali to i owszem.

Zresztą widzę, że dalej nie rozumiesz, że głównym sponsorem WOŚP jest państwo polskie, a nie organizacje prywatne. To jest baza, punkt wyjścia dla wszystkich dywagacji. Przypomnę po raz któryś, zadaniem organizacji non profit p.p jest odciążanie państwa, poprzez realizowanie zadań publicznych (m.in ochrona i promocja zdrowia). A praktyka pokazuje, że w przypadku WOŚP jest odwrotnie. Panstwo polskie ponosi wieksze koszty, nieźli jakby samo się tym zajęło..

BTW: JKM to jest to jedna z największych firm doradczych, consultingowych o największym dorobku na rynku wschodnioeuropejskim.

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 11:29

+Quote Post
gregol
post pon, 09 sty 2012 - 11:54
Post #28

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 11:07) *
Rzucane przez Ciebie liczby nijak się mają do rzeczywistych

o jakich Ty liczbach piszesz? Jedyne jakie wspominam to wypisane z tego czegoś tego Twojego autorytetu w dziedzinie.

CYTAT
Zresztą widzę, że dalej nie rozumiesz, że głównym sponsorem WOŚP jest państwo polskie, a nie organizacje prywatne. To jest baza, punkt wyjścia dla wszystkich dywagacji. Przypomnę po raz któryś, zadaniem organizacji non profit p.p jest odciążanie państwa, poprzez realizowanie zadań publicznych (m.in ochrona i promocja zdrowia). A praktyka pokazuje, że w przypadku WOŚP jest odwrotnie. Panstwo polskie ponosi wieksze koszty, nieźli jakby samo się tym zajęło..

Na to odpowiedziałem już wcześniej. Jakbyś chciał to byś się do tego odniósł. Bo ja jakoś nie kojarzę aby Państwo przeznaczało taką i taką kwotę w budżecie na WOŚP..

A wracając do Twojego uznania do mojej osoby. Tak jestem wszechwiedzący laugh.gif A moja wszechwiedza mówi mi między innymi, że jeśli ktoś ogromną punktacją podkreśla na swoim blogu te dwie literki D i R to powinien pisać jak naukowiec a nie jak pierwszy lepszy bloger czy wręcz pieniacz na jakimś forum. Jeśli to jest autorytet w dziedzinie to tym bardziej wysiadam.. rzuca niepopartymi danymi, odnosi się do danych zaokrąglanych i nie wiadomo skąd zaczerpniętych, oskarża tylko na podstawie przeczytanych gdzieś postów na forum. Tak pracuje naukowiec? I jeszcze rzekomo autorytet?

Ale aby dyskutować o Owsiaku i WOŚP musiał byś wiedzieć coś więcej niż tylko jakieś takie niczym niepoparte wywody "autorytetów". Zaliczyłem kilka przystanków (5 cz 6), przyglądam się finałowi WOŚP oraz trochę interesuję punkiem (historia punka łączy się z historią Owsiaka) i mógłbym tu przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP. Fakty, które jakbyś znał nie miał bym na nie kontrargumentów, ale posługujesz się papką owsiakosceptyków, którą słyszy się od lat.
A na koniec wytaczasz standardowy argument porównywania do Caritas. Jeszcze nie dawno ciężko było dostać rozliczenia caritas (wyprowadziłeś mnie z błędu) chciałbym jeszcze zobaczyć rozliczenia ogólnopolskie. Choć wtedy mógłbym rzucić jak Twój autorytet, że 95% katolików.. tyle kasy.. to tyle na pewno ukradli księża bo niemożliwe aby tylko tyle kasy było.

I dalej będę uważał, że finał WOŚP to już nie tylko zbieranie kasy, to ogólnopolski impuls do mówienia o problemie leczenia, pierwszej pomocy, pokazów służb mundurowych oraz zwyczajnej fiesty dla ludzi. Bardzo dużo pozytywnych emocji okraszonych zbiórką kasy.

I dlatego wiele argumentów przeciw Owsiakowi można odłożyć na bok bo ilość dobrego przyćmiewa te niejasne rzeczy.

Ten post edytował gregol pon, 09 sty 2012 - 11:56

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 12:28
Post #29

UZYTKOWNIK

1. O tych Twoich, że nie wiadomo skąd je wzięła, wiadomo, każdy mający pojęcie o sprawozdaniach finansowych wie skąd te kwoty., tak więc Twoj argument o danych bez pokrycia jest tylko i wylącznie wynikiem niekompetencji. Zresztą jak nie wiesz czym jest JKM, to trudno mi uwierzyć, że wiesz jak się dane ze sprawozdań odczytuje i jakie wnioski wysnuwa. To trochę tak jak by ktoś kogos pouczał z całek, mówił, że źle, że bzdury, kiedy sam nie potrafi dodawać..

2.
CYTAT
Zaliczyłem kilka przystanków (5 cz 6), przyglądam się finałowi WOŚP oraz trochę interesuję punkiem (historia punka łączy się z historią Owsiaka) i mógłbym tu przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP. Fakty, które jakbyś znał nie miał bym na nie kontrargumentów, ale posługujesz się papką owsiakosceptyków, którą słyszy się od lat.

aha dlatego, że byłeś na Woodstock to jestes kompetentny osądzać dr ekonomii i zasadność ekonomiczną WOŚP? Ja też byłem, pare razy na Woodstock, jak i w LO zbierałem kasę... niemniej nie wydaje mi się by ów doświadczenie, dawało mi prawo osądzać ekonomiczny sens WOŚP.
Zresztą specjalnie pominąłem kwestie związane z TPChR, "uwolnić słonia", działalności ojca Owsiaka, czy tego jak trafił do TV. Bo tak czy siak, Owsiak robi rzecz bardzo dobrą i na pewno należy go wspierać, problem jest fakt, że ów witrażysta nie ma pojęcia o ekonomii NGO, patrzy tylko przez pryzmat swojej organizacji (ile ona pomogła, a nie ile w sumie moglibyśmy pomoc), oczywiście nie tylko on jest winny temu, bo też samorządy, media etc. ulegające szantażowi Owsiaka.

3. Caritas Polska nie obraca pieniędzmi ma za zadanie wyłącznie koordynowanie oddziałów diecezjalnych. Tak więc sprawozdanie łącznego nie zobaczysz, niemniej możesz sobie wynająć firmę consultingowa która to wszystko pododaje. Albo skoro tak świetnie sie na tym znasz sam dodasz wartości z 44 oddziałów i wyciągniesz wnioski. Dodam, ze podobnie wygląda sprawozdanie WOŚP nie ma w nich sprawozdań lokalnych sztabów koordynacyjnych, dlatego niema tez kwot jakie wykładają na organizacje miasta, jest tylko przychód przekazany przez te odziały do centrali.

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 20:43

+Quote Post
gregol
post pon, 09 sty 2012 - 12:40
Post #30

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 12:28) *
1. O tych Twoich, że nie wiadomo skąd je wzięła, wiadomo, każdy mający pojęcie o sprawozdaniach finansowych wie skąd te kwoty., tak więc Twoj argument o danych bez pokrycia jest tylko i wylącznie wynikiem niekompetencji. Zresztą jak nie wiesz czym jest JKM, to trudno mi uwierzyć, że wiesz jak się dane ze sprawozdań odczytuje i jakie wnioski wysnuwa. To trochę tak jak by ktoś kogos pouczał z całek, mówił, że źle, że bzdury, kiedy sam nie potrafi dodawać..

nie napisałem, że nie wiem co to JKM. Napisałem, że naukowiec nie powinien podawać tak danych. Powinno być odniesienie do konkretnych danych.
Tym bardziej, że kolumnę wcześniej wysysa z palca dane, bo jej się tak wydaje.

CYTAT
2.
CYTAT
Zaliczyłem kilka przystanków (5 cz 6), przyglądam się finałowi WOŚP oraz trochę interesuję punkiem (historia punka łączy się z historią Owsiaka) i mógłbym tu przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP. Fakty, które jakbyś znał nie miał bym na nie kontrargumentów, ale posługujesz się papką owsiakosceptyków, którą słyszy się od lat.

aha dlatego, że byłeś na Woodstock to jestes kompetentny osądzać dr ekonomii i zasadność ekonomiczną WOŚP? Ja też byłem, pare razy na Woodstock, jak i w LO zbierałem kasę... niemniej nie wydaje mi się by ów doświadczenie, dawało mi prawo osądzać ekonomiczny sens WOŚP.
Zresztą specjalnie pominąłem kwestie związane z TPCZR, "uwolnić słonia", działalności ojca Owsiaka, czy tego jak trafił do TV. Bo tak czy siak, Owsiak robi rzecz bardzo dobrą i na pewno należy go wspierać, problem jest fakt, że ów witrażysta nie ma pojęcia o ekonomii NGO, patrzy tylko przez pryzmat swojej organizacji (ile ona pomogła, a nie ile w sumie moglibyśmy pomoc), oczywiście nie tylko on jest winny temu, bo też samorządy, media etc. ulegające szantażowi Owsiaka.

przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, bo nic z przytoczonego fragmentu najwyraźniej nie rozumiesz. Bo ja tam napisałem, że mogę przytoczyć argumenty na nie wośpowi ("przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP") a Ty mi piszesz o bronieniu ekonomii Owsiaka.
CYTAT
3. Caritas Polska nie obraca pieniędzmi ma za zadanie wyłącznie koordynowanie oddziałów diecezjalnych. Tak więc sprawozdanie łącznego nie zobaczysz, niemniej możesz sobie wynająć firmę consultingowa która to wszystko pododaje. Albo skoro tak świetnie sie na tym znasz sam dodasz wartości z 44 oddziałów i wyciągniesz wnioski. Dodam, ze podobnie wygląda sprawozdanie WOŚP nie ma w nich sprawozdań lokalnych sztabów koordynacyjnych, dlatego niema tez kwot jakie wykładają na organizacje miasta, jest tylko przychód przekazany przez te odziały do centrali.

aha ok, dzięki za info. Co i tak w tej dyskusji wg mnie nie ma sensu, bo poza wątpliwym dla mnie finansowaniem Caritas, a to wynika zapewne z mojego sceptyzmu do KK. To ja nic złego w tej dyskusji na Caritas nie piszę. Więc nie widzę sensu podnoszenia tego wątku. Nie daje im bo im nie wierzę. Owsiakowi daję bo WOŚPowi wierzę. I tyle.

Ten post edytował gregol pon, 09 sty 2012 - 12:41

+Quote Post
aston
post pon, 09 sty 2012 - 12:53
Post #31

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 11:30) *
Caritas daje wszystkie rozliczenia

Mówiłem, możecie się nie zgadzać z moją opinią, ale takie a nie inne zdanie mam o Caritas.
A te rozliczenia ... no to rząd w Polsce stosuje kreatywną księgowość, aby sztucznie zaniżać dług publiczny, a mam wierzyć organizacji która ma flotę luksusowych samochodów a mimo to wg ksiąg wszystko wydaje jak powinna wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 12:55
Post #32

UZYTKOWNIK

1. Konkretnymi danymi są sprawozdania finansowe WOŚP i tylko te zostały wykorzystanie, a tam gdzie są te Twoje przypuszczenia dane JKM. Wszystkie szczegółowe dane consultingowe zostają miedzy tymi dwoma podmiotami. Zapłacisz kilka milinów to zapewne przygotują i dla Ciebie raport. Nie wierzysz w dane JKM Twoja sprawa, ja tam wierze tym bardziej, że referencje mają niesamowite.
Nie wiem skąd dr ma ów raport, ale wnioskuje, że pewnie z uczelni gdyż często uczelnie wykonują różne zadania dla Państwa w ramach warsztatów dla studentów. Studenci się uczą/przyglądają, a np szpital ma przeorganizowana kulturę organizacyjna za która normalnie musiałby zapłacić kilkanaście milionów, a tak wszystko finansuje uczelnia. Dodam, że np koszt zwykłych formularzy do badania kultury organizacyjnej to kilkanaście tysięcy złoty (3 kartki A4 z pytaniami dla kadry).

2. Ja ci pisze, że mógłbym kopać leżącego, czyli odnosić się do osoby samego Owsiaka. Jednak tego nie robię, jedynie krytykuje ekonomiczny sens WOŚP. Dla mnie nie ważne kim jest Owsiak, ważne jest pomaganie dzieciom i skupiam się tylko i wyłącznie na tym by na pomoc dzieciom trafiało jak najwięcej kasy, by kasa niebyla marnowana poprzez bzdurne fajerwerki i inne szopki. Z podstawowych praw gospodarki przecie wiadomo, że na wizerunku to ma zależeć II sektorowi, jesli do tego pcha się I sektor to ów poprawa wizerunku jest mniej atrakcyjna dla II sektora, bo "wszyscy tak robią", "to normalne" - firma przez to się nie wyróżnia, nie buduje potęgi marki, nie może pokazać jesteśmy lepsi, bo pomagamy też innym, nie liczy się dla nas tylko to by jak najwiecej zarobić..

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 12:59

+Quote Post
olo
post pon, 09 sty 2012 - 12:58
Post #33

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Zaproponuj, malkontencie, wiedeńczykom i innej burżuazji światowej, żeby w tych swoich wyrafinowanych, opisanych sto lat temu dress codem, kreacjach za ciężkie tysiące euro nie przychodzili do Opery Wiedeńskiej na doroczny bal charytatywny (Wiener Opernball.) tylko wysłali swoją służbę z czekiem do kasjera czekającego u drzwi opery. W tym czasie ze stołu didżejskiego didżej Hans zapoda co najciekawsze kawałki walczyków Straussa syna, albo ojca - kto by to rozróżnił. Ciekawe jaki będzie zysk z tego najbardziej dekatendzkiego, jak go określają krytycy, balu. laugh.gif laugh.gif laugh.gif Można też jak Caritas ustawić codziennie pod bramą opery puszeczki i po erełku i po erełku. Jedno i drugie fajne i przyniesie jakiś tam zysk. Tylko co fajniejsze dla gawiedzi? Gawiedź, wbrew pozorom, lubi patrzeć jak się bawią inni i gawiedź kocha się bawić. I czasem fajnie być gawiedzią. Bo gawiedź myśli prosto: piniąchory na fajerwerki poszły? Poszły. Jakby im kazać dać te piniendze na szpitale to by nie dali. A tak przynajmni ściągli ludzi, ludzie po złociaku dali i się ogni napatrzyli i muzyki posłuchali i przez chwile byli w jednym myslącym wspólnie stadzie. Taki ładny atawistyczny obrazek. Taki burżuj to normalnie kasy nie da, ale 10 000 eurów za bilet w operze da, żeby go widzieli i docenili to jego burżujstwo. Ale tak myśli gawiedź dojrzała, która tę złotóweczkę zawsze wyskubie, żeby znaleźć się przez chwilę w tłumie ludzi dobrej woli. Gawiedź niedojrzała natomiast, zrobi wszystko, żeby wypłynąć za free, nawet w gównie, obrzucając nim wszystkich dookoła. Caritas? Dwa różne systemy działania. Tu nie ma nic wspólnego, tu nie można nic porównać. No może to, że więcej łbów do podziału jest Caritasie.

Ten post edytował olo pon, 09 sty 2012 - 13:13

--------------------

+Quote Post
gregol
post pon, 09 sty 2012 - 13:06
Post #34

UZYTKOWNIK

1. To wtedy się pisze, według raportu JKM wykonanego na zlecenie uczelni X w roku X dotyczącego i tu nazwa raportu. Albo pisać jako bloger a nie jako doktor.

2. I tu się nie dogadamy, bo widzę, że nie potrafisz przyjąć, że w tej akcji już dawno nie chodzi tylko i wyłącznie o zbiórkę kasy.

A dodatkowo dochodzi silny wpływ sponsorów. Owszem można mówić, że finał ciągnie ogromną i niepotrzebną kasę. Fakt tak jest. Ale finansowany jest głownie przez sponsorów. Można uznać, że przepychem jest lecenie dużym samolotem pasażerskim z Krakowa do Warszawy. Ale trzeba być niepoważnym człowiekiem aby sądzić, że LOT dał by równowartość tego lotu do "puszki". Itd. Jedyne z czym się przychylę to ze światełkiem do nieba. Bo to, że robi się koncerty aby przyciągnąć ludzi do nauki pomocy i tej całej polemiki to jest super. I jest to wartością dodaną do zbiorki. Fajerwerki są już niepotrzebnym wystrzeliwaniem kasy w powietrze. Ale to już inna bajka.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 13:09
Post #35

UZYTKOWNIK

Jaki by to nie był burżuj nie ma tyle kasy co firma. Opera Wiedeńska jest kiepskim przykładem, spektakl jest opłacony tak jak zwykle, tylko za bilet co łaska (wiec więcej) i co łaska wrzucić (państwo nic nie traci, dostaje tyle co zwykle). WOŚP nie jest dla burżuja, tylko plebsu.

1. Pisze jak pisze, ale dane są podane.

2. Bo statut WOŚP się nie zmienił, jest to co przed laty, a jakby się zmieniło (by ów show uwzględnić) to niestety musieliby więcej płacić podatków albo stracić status organizacji p.p.

3. Tu nie chodzi o działania na których państwo nic nie traci, tylko działania na których traci czyli ów fajerwerki i podobne (w tym dziwne zwroty za koszty podroży, na ktore Owsiak otwrcie się zgadza, bo wie, że ta kasa nie jego obciąża tylko państwo). Nie mam nic, przeciwko by państwo wspierało WOŚP jak każdą jedną NGO, czyli zapewniało bezpieczeństwo i jakieś tam wsparcie.
Ale przez przegięć, jak by z wnioskiem takim (zorganizujcie nam koncert i zapewnijcie 1 strony w prasie) wystosowała organizacja Anny Dymnej to pewnie sprawę by olali.. mimo, że mają działać w oparciu o te same akty prawne. Czyli co wspieramy Jurka bo jest spoko, ale Anki to już nie bo jej nie lubimy?! Decyzje w adm. publicznej mają być w oparciu o przepisy czy sympatie?

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 13:29

+Quote Post
gregol
post pon, 09 sty 2012 - 13:28
Post #36

UZYTKOWNIK

1. Czy uważasz, że chyciła by argument studenta, "pisze jak pisze ale wiadomo o co chodzi"? Jeśli ktoś chce być poważnie traktowanym naukowcem to powinien podstawowych zasad dotrzymywać.

2. taa.. bo WOŚP robi to co robił a zamieszanie wykorzystują też inne organizacje.

3. Ale jeśli chodzi o fajerwerki czy koncerty to na tej samej zasadzie można powiedzieć, że miasta tracą na organizowaniu dni miasta. Każde z miast ma pulę kasy na organizację imprez masowych i przekłada z niej część na to aby ludzie w środku zimy się trochę pobawili. Jakby nie dali tego w drugą niedzielę stycznia to by zaprosili 2kapele więcej latem, a ludzie zimą zostali by w domu. Proste.
Za pierwszym razem Annie Dymnej by pewnie nikt tak łatwo koncertu nie zrobił ale po 20edycji zrobić by chciał każdy...
A co do prasy. To, która gazeta należy do państwa i miała całą stronę o WOŚP artykułu sponsorowanego?

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 13:44
Post #37

UZYTKOWNIK

CYTAT(gregol @ pon, 09 sty 2012 - 13:28) *
1. Czy uważasz, że chyciła by argument studenta, "pisze jak pisze ale wiadomo o co chodzi"? Jeśli ktoś chce być poważnie traktowanym naukowcem to powinien podstawowych zasad dotrzymywać.

No i ich sie dotrzymuje w publikacjach naukowych, trafiających do wydruku. Blog to nie książka obowiązuje luźniejsza forma uwzględniająca własne przemyślenia i refleksje. To nie działa tak, ze w blogu piszesz bzdury, a w publikacjach naukowych musisz mądrze, zmienia sie tylko forma i styl.

2. taa.. bo WOŚP robi to co robił a zamieszanie wykorzystują też inne organizacje.

Jesli im Jurek pozwoli (vide wyganianie konkurentów z puszkami, zdewastowana wystawa przy Woodstocku etc).

3. Ale jeśli chodzi o fajerwerki czy koncerty to na tej samej zasadzie można powiedzieć, że miasta tracą na organizowaniu dni miasta. Każde z miast ma pulę kasy na organizację imprez masowych i przekłada z niej część na to aby ludzie w środku zimy się trochę pobawili. Jakby nie dali tego w drugą niedzielę stycznia to by zaprosili 2kapele więcej latem, a ludzie zimą zostali by w domu. Proste.

Nie takie proste, bo to zwykłe partnerstwo publiczno prywatne. mieszasz to co jest oczywiste czyli promocje miasta z tym co podlega ustawie - partnerstwo publiczno-prywatne. Zauważ, że nie tylko miasto się promuje, nie tylko promuje się zdrowia, nie tylko promuje się zbieranie kasy na dzieci ale i fundacje Owsiaka, pewną ideologie, pewne wartości. Efektem każdego partnerstwa pp jest to by na współpracy więcej zyskali obywatele niż partner prywatny. Niestety tu nie ma to miejsca (więcej wkładamy mniej wyciągamy).

BTW: nie pisze o prasie jako o ogóle tylko o sposobie bycia Owsiaka który dzwoni wyzywa, że nie napisaliście, ze zrobi im za to marketing negatywny etc. Dla mnie to jest równie roszczeniowe podejście jak przez niektórych uwielbianej matki Teresy, ktora wchodziła do sklepu brała (kradła) bochenki chleba bez pytania, bo jej się należą, bo ona chce przecie pomagac.. dla mnie te dwie postacie chowają się choćby do M. Kotańskiego.

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 20:40

+Quote Post
Leszek
post pon, 09 sty 2012 - 14:03
Post #38

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 13:44) *
No i ich sie dotrzymuje w publikacjach naukowych, trafiających do wydruku. Blog to nie książka obowiązuje luźniejsza forma uwzględniająca własne przemyślenia i refleksje. To nie działa tak, ze w blogu piszesz bzdury, a w publikacjach naukowych musisz mądrze, zmienia sie tylko forma i styl.

Za to działa tak, że bloga poważnie traktują tylko ci, których tezy on potwierdza.

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 13:44) *
Jesli im Jurek pozwoli (vide wyganianie konkurentów z puszkami, zdewastowana wystawa przy Woodstocku etc).

No patrz, jakieś bezczele próbowały się podszyć, a on ich wygonił. Dziwne, nie? Jak się pojawię w kościele z własną tacą, proboszcz mnie nie pogoni?

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 09 sty 2012 - 14:13
Post #39

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ pon, 09 sty 2012 - 14:03) *
Za to działa tak, że bloga poważnie traktują tylko ci, których tezy on potwierdza.

w świetle nauki tj metodologi i metodyki nie tak to działa

No patrz, jakieś bezczele próbowały się podszyć, a on ich wygonił. Dziwne, nie? Jak się pojawię w kościele z własną tacą, proboszcz mnie nie pogoni?

W kosciele (terenie związków wyznaniowych) nie wolno prowadzić zbiórki pieniędzy (tej z decyzji MSWiA), a przed kosciolem to WOŚP zwykle stoi. I nie chodzi o podszywanie a zwyczajne zbieranie kasy osob z innych organizacji na koncertach WOŚP i ich okolicy.

Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 14:14

+Quote Post
olo
post pon, 09 sty 2012 - 17:17
Post #40

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(xMarcinx @ pon, 09 sty 2012 - 14:13) *

w świetle nauki tj metodologi i metodyki nie tak to działa

W kosciele (terenie związków wyznaniowych) nie wolno prowadzić zbiórki pieniędzy (tej z decyzji MSWiA), a przed kosciolem to WOŚP zwykle stoi. I nie chodzi o podszywanie a zwyczajne zbieranie kasy osob z innych organizacji na koncertach WOŚP i ich okolicy.

A czemuż to inni mieliby korzystać z oprawy WOŚP? Wszak cała ta oprawa służy właśnie temu, żeby ściągnąć ludzi i ich pieniądze. To relacje z balu wiedeńskiego przyciągają plebs do telewizorów i wraz z nimi reklamodawców.

--------------------

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:03
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza