IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Parking przy Cmentarzu Parafialnym MBA, Brak parkingu - utrudniemia dla mieszkańców i przyjezdnych
yaku
post czw, 05 sty 2012 - 09:32
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 4,717

" Proponuję wycieczkę do Leżajska, chocby wirtulaną, przez ulice Rynek i Mickiewicza. Niegdyś totalnie zakorkowane, ludzie umykali między ciężarówkami dojeżdżającymi do strefy przemysłowej. Po wybudowaniu rond znikneły korki i ludzie spokojnie przechodzą przez ulice między lukami wynikającymi z ruchu na rondach. Inny przykład to ruch okrężny na Szosowej w Ząbkowicach. jak ręką odjął zniknęły korki i... wypadki. "

Olo oczywiście , ja też mogę mnożyć przykłady gdzie ronda doskonale spełniaja swoja rolę. Ale wszystko z umiarem.

Natomiast masz rację co do prędkości aut nadjeżdzających od strony Gołonoga.....ale tutaj myślę, że lepszym, tańszym rozwiązaniem jest położenie progów na tym odcinku. Przy okazji skorzystają wszyscy wyjeżdający z podporządkowanych jak np.Leśna, Długa.

Progi rowiąałyby za jednym zamachem kilka spraw.... a jak tanio:p

Ten post edytował yaku czw, 05 sty 2012 - 09:34

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!
Go to the top of the page

+Quote Post
Leszek
post czw, 05 sty 2012 - 10:21
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(yaku @ czw, 05 sty 2012 - 09:32) *
Natomiast masz rację co do prędkości aut nadjeżdzających od strony Gołonoga.....ale tutaj myślę, że lepszym, tańszym rozwiązaniem jest położenie progów na tym odcinku. Przy okazji skorzystają wszyscy wyjeżdający z podporządkowanych jak np.Leśna, Długa.

Mam nadzieję, że to tylko sarkastyczny żart?

--------------------

+Quote Post
Dąbrowiak WT
post czw, 05 sty 2012 - 13:17
Post #23

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,285

W dyskusji przeszliśmy z parkingu na progi.
Faktycznie sarkastyczny żart.
WT

+Quote Post
bzenek
post czw, 05 sty 2012 - 17:01
Post #24

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(yaku @ czw, 05 sty 2012 - 11:32) *
Olo oczywiście , ja też mogę mnożyć przykłady gdzie ronda doskonale spełniaja swoja rolę. Ale wszystko z umiarem.

Oj nie narzekajcie już smile2.gif

Przecie rondo jest już w planach i będzie robione razem z modernizacja Majakowskiego. Niby w tym roku ma być gotowy projekt, a do 2014 realizacja.

+Quote Post
Dąbrowiak WT
post czw, 05 sty 2012 - 20:29
Post #25

UZYTKOWNIK
*

Jeżeli jesteśmy przy progach to może być też nieudane wyjście z progu (jak poniżej).
WT.

+Quote Post
JanekS.
post czw, 05 sty 2012 - 21:09
Post #26

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

ponioslo mnie, ale krew mnie zalwe gdy czytam wypociny niektorych gamoni...

Ten post edytował JanekS. czw, 05 sty 2012 - 21:22

+Quote Post
yaku
post czw, 05 sty 2012 - 22:16
Post #27

UZYTKOWNIK

Leszek , a możesz rozszerzyc swoją wypowiedz?

Bo niestety nie bardzo rozumiem ...

Dąbrowiak...brawa za poczucie humoru.... hehe ale nie do końca o takie wyjście z progu mi chodziło;-)

--------------------

+Quote Post
Leszek
post czw, 05 sty 2012 - 23:07
Post #28

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Czy poważnie pisałaś o zrobieniu progów na drodze o takim natężeniu ruchu jak 11 Listopada?

--------------------

+Quote Post
yaku
post pią, 06 sty 2012 - 01:00
Post #29

UZYTKOWNIK

hmmm qrde nie chce sie kłócić ale wydawało mi sie , że nie wszystkie progi każą zwalniać do 0 .

Miałam na myśli spowalniacze wymuszające zwolnienie do 40 / h .

Ale skoro okazuje sie, że sprawa ronda jest juz przesądzona to nie będę kombinować.

W tym akurat zakresie oddaje pałeczkę mądrzejszym.

--------------------

+Quote Post
olo
post pią, 06 sty 2012 - 09:22
Post #30

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Moim zdaniem droga jest oblegana od chwili remontu skrzyżowania pod "Świtem". Kierowcy jadący z HK znaleźli alternatywę i tak zostało. Pomysł progów na tej drodze nie jest z gruntu zły. Francuzi też takie mają na swoich krajówkach. Wystarczyłby jeden w okolicach przystanku pod energetyką i dwa przy cmentarzu z jednej i drugiej strony. Każde spowolnienie ruchu to dziura, w którą może wskoczyć pieszy albo auto na krzyżówce. Oczywiście progi podobne do tych koło "dworca" w DG , a nie gumowe garby. No ale skoro ma być rondo to wystarczy tylko jeden, koło energetyki. Dodałbym na tej drodze jeszcze po wysepce, podobnej do tej koło energetyki. Jedną na wysokości salonu samochodowego i drugą na wysokości byłych szpulek.

--------------------

+Quote Post
gregol
post pią, 06 sty 2012 - 09:35
Post #31

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,349
GG: 1309044 status gadu-gadu

Jakiekolwiek progi były by morderstwem dla ruchu z innego powodu. Ta droga już jest jedną z najbardziej obleganych przez eLki, które potrafią się tam toczyć 30-35 km/h. A instruktorzy aby chronić swoje samochodziki często w imię "techniki prowadzenia pojazdu" każą kursantom przejeżdżać przez każdego garba najlepiej na 1 z prędkością 6km/h..

+Quote Post
olo
post pią, 06 sty 2012 - 10:14
Post #32

UZYTKOWNIK

CYTAT(gregol @ pią, 06 sty 2012 - 09:35) *
Jakiekolwiek progi były by morderstwem dla ruchu z innego powodu. Ta droga już jest jedną z najbardziej obleganych przez eLki, które potrafią się tam toczyć 30-35 km/h. A instruktorzy aby chronić swoje samochodziki często w imię "techniki prowadzenia pojazdu" każą kursantom przejeżdżać przez każdego garba najlepiej na 1 z prędkością 6km/h..

W takim razie piesi będą mieć jeszcze więcej czasu i problem z Twojego pierwszego postu zniknie laugh.gif

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 06 sty 2012 - 14:49
Post #33

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(olo @ pią, 06 sty 2012 - 09:22) *
Francuzi też takie mają na swoich krajówkach.

Nie wiem czy o takich piszesz ale ja widziałem przeciwieństwo progów a konkretnie coś w rodzaju "dziur", działało to mniej więcej na zasadzie "tarek" które u nasz można czasami spotkać, nie powoduje to urwania zawieszenia nawet jak się to wjedzie przy 50-60 km/h ale każdy odruchowo hamuje jak wjedzie w takie coś, szkoda, że nikt u nas tego pomysłu nie skopiował, stosowane są różniste progi, niektóre tak wysokie, że słyszę jak mi auto targa przodem po progu a nie mam spojlera żadnego ani dyfuzorów tongue.gif Inny debilny pomysł to progi na pół jezdni, jak ktoś przejeżdża dwa razy dziennie przez taki próg to niestety zawieszenie zużywa mu się nierównomiernie i później może stanowić zagrożenie unsure.gif

+Quote Post
olo
post pią, 06 sty 2012 - 15:34
Post #34

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ pią, 06 sty 2012 - 14:49) *
CYTAT(olo @ pią, 06 sty 2012 - 09:22) *
Francuzi też takie mają na swoich krajówkach.

Nie wiem czy o takich piszesz ale ja widziałem przeciwieństwo progów a konkretnie coś w rodzaju "dziur", działało to mniej więcej na zasadzie "tarek" które u nasz można czasami spotkać, nie powoduje to urwania zawieszenia nawet jak się to wjedzie przy 50-60 km/h ale każdy odruchowo hamuje jak wjedzie w takie coś, szkoda, że nikt u nas tego pomysłu nie skopiował, stosowane są różniste progi, niektóre tak wysokie, że słyszę jak mi auto targa przodem po progu a nie mam spojlera żadnego ani dyfuzorów tongue.gif Inny debilny pomysł to progi na pół jezdni, jak ktoś przejeżdża dwa razy dziennie przez taki próg to niestety zawieszenie zużywa mu się nierównomiernie i później może stanowić zagrożenie unsure.gif

Odchodzimy od tematu wątku i zapewne zaraz na admin zbanuje. Wszystkie takie "tarki" są dobre dla przejeżdżających pierwszy raz, po kolejnym przejeździe mam to w nosie. A ulica 11 listopada służy przede wszystkim tym, którzy nią jeżdżą codziennie. Pojedź kiedyś za autobusem i zobacz co się dzieje na przystanku przy energetyce. Cwaniak widząc zatrzymujący się autobus bierze się za wyprzedzanie i zonk... wysepka. Ten, który jeździ codziennie tego nie zrobi. Gdyby przed przejściem na krzyżówce z Nowocmentarną był próg, to na 50 m przed byłaby zdjęta noga z gazu, zwolnienie do 30 i ... pieszy dałby radę przejść i autobus z Majakowskiego wyjechać.

--------------------

+Quote Post
yaku
post pią, 06 sty 2012 - 22:01
Post #35

UZYTKOWNIK

Alleluja okazało się , że jednak nie jestem taka głupia..... dzięki koledzy za pozytywne rozpatrzenie moich uwag.
vacu- mnie tez ......... wysokie progi mimo , ze jeżdzę terenowym
dodam , ze jeżdzę autem odkąd dorosłam, a było to trochę lat temu.

Dąbrowiak -zadałam sobie trud i przejechałam w okolice Starocmentarnej- biorąc pod uwagę wymogi dotyczące powstania parkingu - oceniam , że co najwyżej 30 samochodów się zmieści:(

Mimo , że dla mnie chodzenie też jest głupie parking pod Realem jest najlepszym rozwiązaniem.

--------------------

+Quote Post
Dąbrowiak WT
post sob, 07 sty 2012 - 07:47
Post #36

UZYTKOWNIK
*

Nie wiem gdzie byłeś. Tak przy Starocmentarnej to sie zgadza. Ale ja nam na mysli ul. Nowocmentarną. Biorąc pod uwagę baraki wzdłuż cmentarza oraz cały plac od tych baraków do budynków byłych Leginów tj. do ul. Spółdzielczej kończąc przed STASIO to chyba jest z 2 ha. Zgadza się?
WT

+Quote Post
BARES
post sob, 07 sty 2012 - 13:11
Post #37

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Zważywszy ze za 20 mln buduje się nam betonowy prostokąt to lepiej już takich pomysłów im nie podsyłać bo jeszcze któryś z macherów wpadnie na pomysł żeby nam sprezentować parking wielopoziomowy i następny poziom to będzie kolejne zero na rachunku.

Argumentem za rondami może być przykład Rybnika, miasto które jest jak eldorado dla sympatyków okrągłych skrzyżowań ma bagatela 26 kółek.

--------------------

+Quote Post
sandwich
post nie, 08 sty 2012 - 09:40
Post #38

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

"Mimo , że dla mnie chodzenie też jest głupie "

To powyżej jest problemem, a nie parkingi.

+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:50
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza