![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: wto, 11 paź 11 Nr użytkownika: 4,814 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam,
Zastanawiam się nad przeprowadzką do Dąbrowy, w związku z czym chciałbym Was spytać gdzie w DG fajnie się mieszka, a jakich dzielnic/ulic lepiej unikać jeśli chodzi o kupno lokum. Interesują mnie osiedla mieszkaniowe, które nie są na odludziu, jest dostęp do przynajmniej jednego marketu, w miarę rozwinięta komunikacja miejska - jakaś w miarę bezpieczna okolica, w której człowiek nie będzie bał się wieczorem wejść do klatki albo zostawić samochód na noc pod blokiem. Nie interesują mnie osiedla z budownictwem przedwojennym. Szczególnie interesuje mnie Gołonóg, Łęknice i Centrum. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, w końcu nikt bardziej nie zna Dąbrowy niż sami mieszkańcy, a już kilka razy przekonałem się, że niektóre miejsca w naszym kraju wyglądają fajnie tylko w ciągu dnia ![]() PS. Sorry, jeśli taki temat już kiedyś był - szukałem, ale nie znalazłem, więc jeśli zrobiłem dubla, proszę oczywiście o usunięcie. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
DG jest najniebezpieczniejszym miastem w Polsce. Łęknice to odludzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Gołonóg Osiedle Kasprzaka - sporo zieleni, marketów do wyboru do koloru (FRAC, Biedronka, Lidl tuż obok, Stokrotka, trochę dalej Kaufland i Intermarche). Bezpiecznie - nie narzekam, samochód stoi pod blokiem, jak dotąd nic się nie stało (a jak zapomniałem zamknąć szybę, sąsiad przyszedł powiadomić). Łatwy wyjazd we wszystkie strony, niedaleko do Pogorii (tych z wodą
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 20 mar 07 Nr użytkownika: 580 ![]() |
Z własnego doświadczenia polecam Reden a dokładniej os. Mickiewicza. Są tam bloki z lat 80-tych jak i starsze powojenne. Nie ma wieżowców, więc to nie jest typowe blokowisko. Zabudowa dożu luźniejszja niż np. Mydlice lub Gołonóg. Wszędzie blisko ale jednak trochę z boku. Dobra komunikacja drogowa - w pobliżu DK 94. Dobre połączenia autobusowe - do przystanku na Redenie piechotą kwadrans a dojedziesz wszedzie dokąd da się z Dąbrowy dojechać.Z własnego doświadczenia polecam Reden a dokładniej os. Mickiewicza. Są tam bloki z lat 80-tych jak i starsze powojenne. Nie ma wieżowców, więc to nie jest typowe blokowisko. Zabudowa dożu luźniejszja niż np. Mydlice lub Gołonóg. Wszędzie blisko ale jednak trochę z boku. Dobra komunikacja drogowa - w pobliżu DK 94. Dobre połączenia autobusowe - do przystanku na Redenie piechotą kwadrans a dojedziesz wszedzie dokąd da się z Dąbrowy dojechać.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja przez 29 lat mojego życia mieszkałem na Manhattanie i nie żałowałem, czułem się bezpiecznie i ogólnie było super bo wszystko na wyciągnięcie ręki. Na osiedlu ogólnie było bezpiecznie, samochody czasami znikały, ale tego się nie da uniknąć
![]() ![]() Tak więc jeśli bym miał wrócić do D.G. na co się już nie zanosi, to wybrałbym jeśli chodzi o bloki to Manhattan lub Morcinek. Na pewno bym nie chciał mieszkać na Mydlicach czy Łęknicach. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,296 Płeć: Mężczyzna GG: 784484 ![]() |
w/g mnie to czy wolisz tereny zielone Ząbkowice, Łosień, Błędów, Ujejsce..... czy normalne miasto, Centrum, Reden, Gołonóg. Zależy co preferujesz, jakie otoczenie .
Każde miejsce jest dobre gdzie mamy spokój a i z czasem możemy się do wszystkiego przyzwyczaić. Wcześniej mieszkałem na Morcinka teraz w Ząbkowicach , wcześniej nie narzekałem i teraz też nie narzekam. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja mieszkałem na Gołonogu (blisko do trasy, sporo sklepów, niedaleko do jezior, dobry punkt wypadowy na rowerek). Osiedle o niskiej zabudowie (wg. sporej części uznawane za bezpieczniejsze). Spory wybór sklepów, sporo zieleni.
Potem był Manhattan (os. Sikorskiego) - tutaj za bardzo nie polecam. Olbrzymie osiedle, prawie same 10 piętrowe budynki i duża anonimowość. Są i wyjątki - dobrze zarządzane WMieszkaniowe. Mój blok niestety taką nie był. Na klatkach i pod blokiem 'na ławeczkach' cały czas tzw. 'młodzież' i żulki... Teraz centrum (za kościołem) - w sumie jestem bardzo zadowolony. Wszędzie blisko a jednocześnie wystarczająco odsunięty od tramwajów i najbardziej ruchliwej drogi w DG. Może jedynie jakaś biedronka przydałaby się bliżej ;-) -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam, Zastanawiam się nad przeprowadzką do Dąbrowy, w związku z czym chciałbym Was spytać gdzie w DG fajnie się mieszka Ja od 2005 roku mieszkam w Dąbrowie, na ul. Limanowskiego. Prawie centrum, ale jednak mieszka się jak na uboczu. Od centrum miasta jesteśmy oddzieleni linią kolejową i to jak dla mnie jedyna uciążliwość tego miejsca (często się stoi na przejeździe jadąc i wracając z pracy, mając otwarte okna słychać przejeżdżające pociągi). Blisko do centrum, centrum handlowego (Pogoria, OBI), dworca PKP, ale co ważniejsze dla mnie - do parku Zielona czy na Pogorie. Z okien rozpościera się piękny widok na stawy, wiosną i latem czujemy się jak na wsi, kumkają żaby, śpiewają ptaki. Polecam tę okolicę. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
ja mieszkałem na Morcinka (blok 8) i jeśli chodzi o mieszkanie w blokach to było ok. Blisko szkoła, Kaufland, Pogoria, przystanek. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to też nie miałem zastrzeżeń (chociaż jak się wychowało w jakiejś dzielnicy to inaczej się na tą sprawę patrzy). W porównaniu z Manhatanem gdzie mieszkałem potem 2 lata to zdecydowanie wybrałbym Morcinka. Unikałbym natomiast Łęknic i Mydlic.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: wto, 11 paź 11 Nr użytkownika: 4,814 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A ja polecę swoją okolicę
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: pon, 13 gru 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,321 Płeć: Mężczyzna GG: 6198687 ![]() |
W sumie ciężko jednoznacznie powiedzieć, łęknice - na uboczu są plusy ale więcej minusów, mydlice - ostatnio jest i tak lepiej niż wcześniej, nie ma już takiej "żulerki" jak dawniej ;-) a i bloki zaczeli nawet remontować i ocieplać parkingi porobili i.t.p.. Sam jednak wole swój poczciwy gołonóg. I os Kasprzaka od ul. Tysiąclecia. Jeżeli chodzi o okolice spoko, budownictwo - no pod tym względem wolałbym czasami stare budownictwo z grubej cegły niż uginające się stropy i ściany w "blokowcach". Ale wszystko zależy jak trafisz. Ciszy i spokoju nie oczekuj - w tym budownictwie słychać jeżeli nie wszystko to prawie wszystko. Gdyby nie te fakty byłoby extra.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Co do starego budownictwa - akurat tam podłogi się uginają
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: pon, 13 gru 10 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 4,321 Płeć: Mężczyzna GG: 6198687 ![]() |
ujołem to w minusach ;-)
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Unikałbym natomiast Łęknic i Mydlic. A możesz rozwinąć myśl dotyczącą Łęknic? Bo to osiedle nie wygląda dla mnie groźnie, a przynajmniej w dzień ![]() złomex - nie sugeruj się wypowiedziami kolegów o Łęknicach - tym bardziej tych, którzy nigdy tu nie mieszkali. Powiem tak - od dziecka mieszkałem na Broadwayu, potem z dwa lata na Manhattanie a teraz na Łęknicach. I powiem tak - najspokojniej jest na Łęknicach ![]() Zajefajna baza wypadowa do rekreacji - 5 minut i jesteś na ścieżce rowerowej (rower, rolki, biegi) lub spacerowej. Jedyny problem to komunikacja miejska - więc jak nie dysponujesz środkiem transportu to może to być lekko kłopotliwe, ale da się przeżyć ![]() Ogólnie polecam któryś z niższych bloków - ale tam chyba drogo i raczej trudno kupić. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zapomniałeś dodać o szalejących quadach na Łęknicach (oczywiście po chodnikach i trawnikach).
Ten post edytował xMarcinx śro, 12 paź 2011 - 21:47 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 20 mar 07 Nr użytkownika: 580 ![]() |
Zapomniałeś dodać o szalejących quadach na Łęknicach (oczywiście po chodnikach i trawnikach) i co najmniej 2 konkurujących tu "gangach" plus kilkunastu byłych więźniach itd. A na innych osiedlach/częściach miasta nie ma byłych więźniów ? Masz statystyki jakieś w tym zakresie, bo to bardzo interesująca jeżeli akurat na Łęknicach na 1.000 mieszkańców mieszka najwięcej byłych więźniów. Quady to osobny problem, uciążliwy, potencjalnie niebezpieczny i jednocześnie niestety nie zwalczany ![]() |
|
|
![]()
|
|
Z racji zawodu tak. Zresztą ludzie co tu mieszkają (ale nie 2 lata, tylko więcej) też to wiedzą.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zapomniałeś dodać o szalejących quadach na Łęknicach (oczywiście po chodnikach i trawnikach) i co najmniej 2 konkurujących tu "gangach" plus kilkunastu byłych więźniach itd. A na innych osiedlach/częściach miasta nie ma byłych więźniów ? Masz statystyki jakieś w tym zakresie, bo to bardzo interesująca jeżeli akurat na Łęknicach na 1.000 mieszkańców mieszka najwięcej byłych więźniów. Quady to osobny problem, uciążliwy, potencjalnie niebezpieczny i jednocześnie niestety nie zwalczany ![]() hehe - xMarcinx - a skąd masz takie info o więźniach i dwóch gangach? Nawet jak tak jest to dla zwykłego mieszkańca jest to nieodczuwalne - ja przynajmniej - mieszkając tu ok. 6 lat nie zauważyłem takiego faktu ![]() Co do quadów szalejących po osiedlu z tego co zauważyłem to po samym osiedlu śmiga tylko jeden i to raz na jakiś czas - nie jest on uciążliwy, ale tak jak napisał juar_78 jest to problem trudny do zwalczenia ale występujący wszędzie. |
|
|
![]()
|
|
Z racji zawodu tak. Zresztą ludzie co tu mieszkają (ale nie 2 lata, tylko więcej) też to wiedzą. OK. Ale jest tu radykalnie więcej "byłych więźniów" niz w innych częsciach miasta ?Ponadto dla przeciętnego Kowalskiego pytania o bezpieczeństwo to przede wszystkim pytanie to dorbniejsze czyny, które są szczególnie uciążliwe, a więc np. nocne halasy, karadzieże z samochodów, imprezy, podroski pod klatkami. A akurat pod tym względem wg mnie w porównaniu z tym co było lat naście temu jest generalnie dużo bezpieczniej.Zapomniałeś dodać o szalejących quadach na Łęknicach (oczywiście po chodnikach i trawnikach) i co najmniej 2 konkurujących tu "gangach" plus kilkunastu byłych więźniach itd. A na innych osiedlach/częściach miasta nie ma byłych więźniów ? Masz statystyki jakieś w tym zakresie, bo to bardzo interesująca jeżeli akurat na Łęknicach na 1.000 mieszkańców mieszka najwięcej byłych więźniów.Quady to osobny problem, uciążliwy, potencjalnie niebezpieczny i jednocześnie niestety nie zwalczany ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:29 |