IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

7 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Wieści z okolicy, nawet zza Brynicy
sandwich
post pon, 15 lip 2013 - 10:19
Post #61

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,277
GG: 9877186 status gadu-gadu

CYTAT(Kamil_ @ nie, 14 lip 2013 - 00:16) *
Lubisz memy to łap smile2.gif

Max 1000 osób było.

Było 700 osób
Go to the top of the page

+Quote Post
bzenek
post śro, 31 lip 2013 - 21:39
Post #62

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Bathurst @ sob, 13 lip 2013 - 21:28) *
Nie podoba mi się ten "rdzenny Ślązak" z rzeszowskiego Gorzelik. Póki co większość Ślązaków nie podziela jego poglądów ale coś czuję, że to tylko kwestia czasu.

Eee tam... w czasach powracającej komasacji, centralizacji, konsolidacji i innego centralnego sterowania każda oddolna inicjatywa jest cenna.

Czy w tym kraju ktoś oprócz Gorzelika walczy o większą niezależność regionów ??

CYTAT(Bathurst @ sob, 13 lip 2013 - 21:28) *
Moim zdaniem jemu się marzy oddzielne państwo a nie żadna autonomia a "zakamuflowanej opcji niemieckiej" wcale nie wykluczam - czasy są niby inne ale zawsze jednak takie same....

Póki co to marsze polskich "patriotów" kończą się mordobiciem.

Śląscy patrioci wydają się przy nich niegroźni. wink.gif

Ten post edytował bzenek śro, 31 lip 2013 - 21:40

+Quote Post
Kamil_
post śro, 31 lip 2013 - 23:35
Post #63

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(bzenek @ śro, 31 lip 2013 - 21:39) *

Marszy polskich patriotów są w ciągu roku setki, jeśli nie tysiące. Na 99% z nich nic takiego nie ma miejsca, także daruj sobie.

+Quote Post
Bathurst
post czw, 01 sie 2013 - 02:35
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Nie kupuję oddolnych i cennych inicjatyw. Jestem zwolennikiem centralizmu i będę dopóki za autonomię, regiony itd będą się brać ludzie o takich wypowiedziach:

Dać Polsce Śląsk to tak, jak dać małpie zegarek. No i po 80 latach widać, że małpa zegarek zepsuła.

Źródło: Zegarek z napędem autonomicznym, „Rzeczpospolita”, 24 maja 2008

bardzo zgrabna zagrywka godna Mefistofelesa. W oczywistym chamstwie tej wypowiedzi tkwi niewypowiedziana sugestia że tylko Niemcy są godne posiąść Śląsk

Jestem Ślązakiem, nie Polakiem, i nie Polsce przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem i nie czuję się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa.
Źródło: polskieradio.pl, Nie straszcie secesją i separatyzmem, 29 listopada 2010

bez komentarza

Swego czasu korona brytyjska była silnym mocarstwem, a jednak trzynaście stanów się oderwało. – Może czas na opolskie parzenie herbaty?
Źródło: wprost.pl, 29 listopada 2010

bardzo poważnie traktuje swoją "oddolną inicjatywę" laugh.gif

No to rozpoczął się tradycyjny, narodowy onanizm, tym razem męskim tenisem. Mnie gra Janowicza się podoba - zwróciłem na nią uwagę już podczas Wimbledonu. Mam nadzieję, że przyjemności z oglądania dobrego tenisisty w akcji nie odbiorą mi patriotyczne spazmy komentatorów i tłuszcza z biało-czerwonymi flagami, która dla odmiany zacznie teraz odwiedzać światowe korty, choć nie wie co to smecz, lob czy gem
napisał na Facebooku Gorzelik

jakoś nie słyszałem z jego ust o onanizującej się tłuszczy z niebiesko-żółtymi flagami - i to są właśnie pewne subtelności, mocno zaakcentowane między wierszami choć niewypowiedziane. Najciekawsze teksty są właśnie między wierszami........

http://piotrusoan.salon24.pl/460929,gorzelik-gardzi-tluszcza - cały artykuł ciekawy, historia się lubi powtarzać swoją drogą Gorzelik jak Kożdoń

CYTAT
Czy w tym kraju ktoś oprócz Gorzelika walczy o większą niezależność regionów ??

Niestety ale ten wywrotowiec inspiruje innych do walki o niezalezność(!?) regionów:
Ruch Autonomii Podlasia;
Ruch Autonomii Mazur
a pomysłom przyklaskuje Kazimierz Kutz - niezłomny obrońca polskości laugh.gif

Ten post edytował Bathurst czw, 01 sie 2013 - 02:55

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Leszek
post czw, 01 sie 2013 - 09:05
Post #65

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Kutz to w ogóle piękny przykład chorągiewki - w czasach PRL-u właził w D4 władzom, opowiadając przy okazji kręcenia swojej trylogii, jak to Ślązacy od wieków tęsknili za Polską i walczyli o nią. Teraz widać demencja go dopadła i mówi co innego laugh.gif

--------------------

+Quote Post
bzenek
post czw, 01 sie 2013 - 11:03
Post #66

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ czw, 01 sie 2013 - 02:35) *
Nie kupuję oddolnych i cennych inicjatyw. Jestem zwolennikiem centralizmu i będę dopóki za autonomię, regiony itd będą się brać ludzie o takich wypowiedziach:

A ludzie z "centrali" w Warszawie to mądrzejsze rzeczy gadają ?
Ziobro ? Niesiołowski ? Palikot ? Yarek ? Pawlak ?

Dać Polsce Śląsk to tak, jak dać małpie zegarek. No i po 80 latach widać, że małpa zegarek zepsuła.

Źródło: Zegarek z napędem autonomicznym, ?Rzeczpospolita?, 24 maja 2008

bardzo zgrabna zagrywka godna Mefistofelesa. W oczywistym chamstwie tej wypowiedzi tkwi niewypowiedziana sugestia że tylko Niemcy są godne posiąść Śląsk

Tu żeś trochę się zapędził w interpretacji. To był 100-letni cytat z wypowiedzi pewnego Angola co to Polaków nie lubił. wink.gif

CYTAT(Kamil_ @ śro, 31 lip 2013 - 23:35) *
CYTAT(bzenek @ śro, 31 lip 2013 - 21:39) *

Marszy polskich patriotów są w ciągu roku setki, jeśli nie tysiące. Na 99% z nich nic takiego nie ma miejsca, także daruj sobie.

Nie ma co się obrażać. Już dziś o 17 okaże się ile mamy w Polsce tysięcy patriotów w marszu wink.gif

Ten post edytował bzenek czw, 01 sie 2013 - 11:03

+Quote Post
Leszek
post czw, 01 sie 2013 - 11:52
Post #67

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ czw, 01 sie 2013 - 11:03) *

Źródło: Zegarek z napędem autonomicznym, ?Rzeczpospolita?, 24 maja 2008

Tu żeś trochę się zapędził w interpretacji. To był 100-letni cytat z wypowiedzi pewnego Angola co to Polaków nie lubił. wink.gif

Angola była tylko pierwsza część, druga to już Gorzelik.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post czw, 01 sie 2013 - 14:07
Post #68

UZYTKOWNIK

Gorzelik powtórzył za Davidem Lloydem Georgem a następnie wstawił swój wtręt.
Choć cytując Wiki to Angol powiedział dokładnie tak: przekazać Polakom śląski przemysł to tak, jakby dać małpie zegarek[
Co za różnica Bzenek tak naprawdę? Czy on to sam wymyślił czy zapożyczył to nie wyraża się pochlebnie o polskości. Pewnie chętnie by powiedział, że Polacy na swoje państwo nie zasługują bo wszystko spieprzą, tylko chyba jednak się trochę boi. Nie jesteśmy jakimś narodem wybranym choć wielu by tak chciało i próbuje nam wmówić że tak jest ale innego kraju nie mamy więc ulepszajmy to co mamy bo nikt nam nie da nic za darmo i nie pomoże a liczyć możemy tylko na siebie. A Pan Gorzelik? Zawsze może wyjechać z Polski jak mu tak nie w smak "onanizm narodowy polskiej tłuszczy" droga wolna - ja w każdym razie zostaję smile.gif

Dzisiaj rocznica Powstania i to też jest poniekąd takie symboliczne, że możemy rozmawiać o tym wszystkim w taki dzień - niezależnie od tego kto się o 17:00 zatrzyma w biegu na chwilkę. Zresztą zobaczysz Bzenek pewnie w Teleexpresie pokażą (jak co roku zresztą) jak Warszawa zastygnie. Czy gdyby autonomiści Gorzelika żyli w tamtych czasach to chwycili by za broń w imię Wolnej Polski z Autonomicznym Śląskiem, Podlasiem i Mazurami?

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post czw, 01 sie 2013 - 20:43
Post #69

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT
Nie ma co się obrażać. Już dziś o 17 okaże się ile mamy w Polsce tysięcy patriotów w marszu wink.gif

Bycie patriotą to nie tylko uczestnictwo w marszu...

+Quote Post
bzenek
post czw, 01 sie 2013 - 21:54
Post #70

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ czw, 01 sie 2013 - 14:07) *
Co za różnica Bzenek tak naprawdę? Czy on to sam wymyślił czy zapożyczył to nie wyraża się pochlebnie o polskości.

A to jakiś zakaz wyrażania się jest ? Też mnie Bolanda nie zachwyca. mellow.gif

Podobno 2mln rodaków nic nie wyrażało tylko pojechało w siną dal. smile.gif

CYTAT(Bathurst @ czw, 01 sie 2013 - 14:07) *
. Czy gdyby autonomiści Gorzelika żyli w tamtych czasach to chwycili by za broń w imię Wolnej Polski z Autonomicznym Śląskiem, Podlasiem i Mazurami?

A bzenek i Bathurst 100 lat temu ruszyliby na pomoc powstańcom śląskim ? wink.gif

Z pewnością, Gorzelik po swoich wybrykach z marszałkowaniem jest mało wiarygodny. Ale jakoś nic groźnego w nim nie widzę.

Po prostu stara się robić politykę w tabloidach. Taki trend przyszedł z Warszawy.

CYTAT(Kamil_ @ czw, 01 sie 2013 - 20:43) *
Bycie patriotą to nie tylko uczestnictwo w marszu...

Przyznam, że nie znam się na patriotyzmie.

Ten post edytował bzenek czw, 01 sie 2013 - 21:55

+Quote Post
Bathurst
post czw, 01 sie 2013 - 22:46
Post #71

UZYTKOWNIK

[/quote]A to jakiś zakaz wyrażania się jest ? Też mnie Bolanda nie zachwyca. mellow.gif [/quote]

nie wiem Bzenku czy jest zakaz ale wiem że pewnych rzeczy po prostu nie wypada powiedzieć i kulturalni ludzie nie pytają dlaczego smile.gif

CYTAT
CYTAT
Czy gdyby autonomiści Gorzelika żyli w tamtych czasach to chwycili by za broń w imię Wolnej Polski z Autonomicznym Śląskiem, Podlasiem i Mazurami?

A bzenek i Bathurst 100 lat temu ruszyliby na pomoc powstańcom śląskim ? wink.gif

Tutaj chodzi o etos. Czy autonomiści będą bronić śląskości? Pewnie tak. Czy broniliby polskości - słuchając ich przywódcy mam wątpliwości.
A co z nami? Nie wiem Bzenku, nie wiem - wystawianie sztandarów i potrząsanie szabelką w czasie pokoju wydaje mi się mało wiarygodne.

CYTAT
Z pewnością, Gorzelik po swoich wybrykach z marszałkowaniem jest mało wiarygodny. Ale jakoś nic groźnego w nim nie widzę.

Po prostu stara się robić politykę w tabloidach. Taki trend przyszedł z Warszawy.

jest jak kropla która drąży skałę - na tym polega niebezpieczeństwo moim zdaniem. Gra na niebezpiecznym instrumencie - podważając struktury państwa. To demagog a demagodzy są z definicji groźni. Mówi - odrzućmy Polskę a zobaczycie wszystkie nasze problemy się rozwiążą bo przecież jesteśmy wspaniali smile.gif Grupowa terapia psychologiczna kosztem jedności Polski smile.gif

Ten post edytował Bathurst czw, 01 sie 2013 - 22:50

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pią, 02 sie 2013 - 09:07
Post #72

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ czw, 01 sie 2013 - 22:46) *
nie wiem Bzenku czy jest zakaz ale wiem że pewnych rzeczy po prostu nie wypada powiedzieć i kulturalni ludzie nie pytają dlaczego smile.gif

Oj nie, nie, nie ! cha (8).gif

To nie jest kultura tylko obłuda, hipokryzja, konformizm.

Pytać i odpowiadać trzeba zawsze. W państwie, w pracy, w rodzinie.
W kulturalnym milczeniu rodzą się tragedie.

CYTAT(Bathurst @ czw, 01 sie 2013 - 22:46) *
Gra na niebezpiecznym instrumencie - podważając struktury państwa. To demagog a demagodzy są z definicji groźni. Mówi - odrzućmy Polskę a zobaczycie wszystkie nasze problemy się rozwiążą bo przecież jesteśmy wspaniali smile.gif Grupowa terapia psychologiczna kosztem jedności Polski smile.gif

Państwowe struktury Bolandy leżą i kwiczą od dawna. Nawet nie trzeba było ich podważać. wacko.gif

Jedność Polski ?
A cóż jest jednakowego w 37mln różnych Polaków ?

Ja tam np. wódki nie lubię. Zagrażam jedności ? fnd (7).gif

Uważam, że przyszłość mają federacje niezależnych regionów.

Dlatego obecny "kryzysowy" powrót do centralizmu jest zagrożeniem dla rozwoju całego kraju.

Oczywiście stopień niezależności regionów jest do dyskusji. smile.gif

Ten post edytował bzenek pią, 02 sie 2013 - 09:10

+Quote Post
Bathurst
post pią, 02 sie 2013 - 10:06
Post #73

UZYTKOWNIK

CYTAT
Oj nie, nie, nie ! cha (8).gif

To nie jest kultura tylko obłuda, hipokryzja, konformizm.

Pytać i odpowiadać trzeba zawsze. W państwie, w pracy, w rodzinie.
W kulturalnym milczeniu rodzą się tragedie.

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi wink.gif Nie jest dopuszczalne moim zdaniem używanie takich określeń jak "tłuszcza z biało-czerwonymi flagami" itd. Powiedz, to takie awangardowe pluć w gniazdo w którym się mieszka?
Stosując relatywizm próbujesz zrównać to plucie z konstruktywną krytyką. Co to ma wspólnego? Według Ciebie jak mniemam jest znak równości pomiędzy bezmyślnym gnojkiem szydzącym z naszych tradycji, religii i rodaków a np. ( tylko bez kontry do Dmowskiego - please :-) ) jadącego po przywarach i wadach Polaków Piłsudskiego.
Słusznie napisałeś że w kulturalnym milczeniu rodzą się tragedie smile.gif - tragedią jest przemilczeć poczynania Gorzelika. Pytać trzeba - jestem 100% za tylko pamiętajmy, że jak na tym forum tysiąc razy zapytamy czy Bathurst jest złodziejem to Bathurst w oczach ludzi tym złodziejem się stanie. Jakie to proste, przyznasz ?

CYTAT
Jedność Polski ?
A cóż jest jednakowego w 37mln różnych Polaków ?

zapytaj np. Powstańców Warszawskich

CYTAT
Państwowe struktury Bolandy leżą i kwiczą od dawna. Nawet nie trzeba było ich podważać. wacko.gif

eee, demonizujesz trochę. Paradksalnie tak sobie teraz myślę zwolennicy i przeciwnicy centralizmu tęsknią za tym samym - silną, wydajną strukturą państwową. Tylko autonomiści mają tą tęsknotę w podświadomości laugh.gif

CYTAT
Uważam, że przyszłość mają federacje niezależnych regionów.

I dlatego Bismarck jednoczył Niemcy smile.gif To utopia Bzenek, przyjemna ale utopia opakowana w kolorowe godła regionalne itd. Opakowanie fajne ale politycznie, gospodarczo to droga na skraj przepaści. Ponadto nasze położenie geopolityczne delikatnie mówiąc wyklucza raczej decentralizację kraju.
CYTAT
Dlatego obecny "kryzysowy" powrót do centralizmu jest zagrożeniem dla rozwoju całego kraju.

przy decentralizacji którą na potrzeby naszej dyskusji nazwę "łokietkowizacją" laugh.gif problem wcześniej czy później się rozwiąże... z rozwiązaniem kraju wink.gif Naprawdę wierzysz w silną federalną Polskę?

CYTAT
Oczywiście stopień niezależności regionów jest do dyskusji. smile.gif

No ale o czym tu dyskutować :-) ? Jedyna sensowna dyskusja powinna dotyczyć podziału środków pieniężnych na linii Warszawa - regiony. Lepiej mieć taką jedną niż dziesiątki na liniach Kraków-Małopolska, Gdańsk-Pomorze, Rzeszów- Podkarpacie itd.

Ten post edytował Bathurst pią, 02 sie 2013 - 10:08

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 02 sie 2013 - 20:59
Post #74

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Z perspektywy UE regiony są nie ważne, ważnę są http://pl.wikipedia.org/wiki/NUTS 3

Osobiście jestem za większa niezależnością samorządów w sensie, ze samorządy dostają na to kasę, a nie rząd zleca, a kasy nie ma - jak to PO lubi robić i potem sukcesy samorządów przekuwać w sukcesy partii.
Gorzelik to jest były UPRowiec, co postanowił się odnaleźć na śląsku poprzez popularne na tym regionie hasła, o wyzysku Warszawy, co jest brednią. Jednak nie do końca, bo np na stadion narodowy płacimy my wszyscy (a korzystają gównie warszawiacy), a za stadiony pozostałe wybudowane na euro placą władze miast.. czyli w zasadzie kryzys finansowy tych miast co mają stadiony jest bliski. Wybudować to pestka utrzymać to problem. Temat rzeka w którym zgody nie będzie, tak jak obecnie po blisko 15 latach nie ma co do województw.

Ten post edytował xMarcinx pią, 02 sie 2013 - 21:03

+Quote Post
bzenek
post wto, 13 sie 2013 - 12:26
Post #75

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ pią, 02 sie 2013 - 10:06) *
zapytaj np. Powstańców Warszawskich

Nie ma co mieszać powstańców we współczesne dyskusje.
Nie jestem z nich dumny. Jest mi ich po prostu żal.

Żal bo zostali zamordowani przez paru kolesi z polskiej generalicji i polskiego rządu na emigracji.
Kolesie chcieli zdobyć kilka orderów i pokazać fuck'a Stalinowi.
No i pokazali fight (2).gif

Paradksalnie tak sobie teraz myślę zwolennicy i przeciwnicy centralizmu tęsknią za tym samym - silną, wydajną strukturą państwową. Tylko autonomiści mają tą tęsknotę w podświadomości laugh.gif

Niestety masz 100% racji. Bo my wszyscy zwolennicy i przeciwnicy nie znamy innego państwa niż centralnie sterowane. Przez 100 lat, od 1918, budujemy se dyktatury i guzik z tego jest.

Było trochę wolności i niezależności po 1989 aleśmy cały ten entuzjazm przepieprzyli. mellow.gif

) Naprawdę wierzysz w silną federalną Polskę?

Myślę, że warto spróbować bo państwo centralne nam nie wychodzi.

Ten post edytował bzenek wto, 13 sie 2013 - 12:27

+Quote Post
Bathurst
post wto, 05 lis 2013 - 16:55
Post #76

UZYTKOWNIK

CYTAT
CBA zatrzymało wójta gminy Bobrowniki

sxc.hu
Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymało wójta gminy Bobrowniki (Śląskie) - potwierdziła we wtorek nadzorująca śledztwo katowicka prokuratura. Według nieoficjalnych informacji sprawa dotyczy działek budowlanych w gminie.
"Potwierdzam fakt zatrzymania wójta i jeszcze jednej osoby. Analizujemy materiały, które otrzymaliśmy z CBA. Do czasu ewentualnego przedstawienia zarzutów nie będziemy przekazywać więcej informacji na temat tej sprawy" - powiedziała PAP rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Katowicach Marta Zawada-Dybek.

Nie chciała ujawnić, czego dotyczy postępowanie prowadzone przez CBA. Szersze informacje prokuratura ma przekazać w środę. Według "Dziennika Zachodniego" chodzi o nieprawidłowości przy przetargu dotyczącym działek budowlanych.

Urząd, mimo prowadzonych w nim działań CBA, pracuje normalnie. Zadania wójta przejęła sekretarz gminy.

http://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i...niki,54123.html

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post czw, 07 lis 2013 - 20:18
Post #77

UZYTKOWNIK

CYTAT
Burmistrz Sławkowa prowadził po alkoholu? Wjechał w płot i uciekł

Data dodania: 2013-11-07 19:58:22 Ostatnia aktualizacja: 2013-11-07 19:59:14
Dziennik Zachodni

Policjanci ze Sławkowa otrzymali zgłoszenie od jednej z mieszkanek, że mężczyzna prawdopodobnie po alkoholu wjechał w jej ogrodzenie. 37- letnia kobieta rozpoznała go. To był burmistrz Sławkowa.
W godzinach popołudniowych policjanci przyjęli zgłoszenie jednej z mieszkanek Sławkowa, w której ogrodzenie od domu wjechał mężczyzna, właścicielka posesji podejrzewając, że sprawca kolizji jest pod wpływem alkoholu i może uciec z miejsca wypadku, wezwała policję. Jak się okazało sprawcą zdarzenia był burmistrz Sławkowa.

Jak udało nam się ustalić nieoficjalnie, policjanci mieli problem ze skontaktowaniem się z burmistrzem ponieważ ten...

zabarykadował się w domu.

Dopiero po jakimś czasie burmistrz wpuścił policjantów do domu.

- Potwierdzam, że wykonywaliśmy dzisiaj czynności z udziałem pana burmistrza - mówi Paweł Łotocki, rzecznik Komendy Powiatowej Policji w Będzinie.

- Burmistrz został także przebadany alkomatem. Badanie wykazało, że burmistrz znajduje się pod wpływem alkoholu, należy jednak pamiętać, że zostało ono wykonane w znacznym odstępie czasu od zgłoszenia zdarzenia - dodaje rzecznik.

Planujemy kontynuację tematu

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/103...ciekl,id,t.html

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pon, 25 lis 2013 - 21:58
Post #78

UZYTKOWNIK

Nie byłoby taniej Krakusom założyć filtry na kominy? Generalnie uważam, że to jakaś futurologia - może by tak najpierw wyeliminować spalanie śmieci
CYTAT

W Krakowie będzie można palić drewnem

Sejmik województwa małopolskiego przyjął w poniedziałek uchwałę zakazującą używania paliw stałych, w tym węgla, do ogrzewania mieszkań i domów w Krakowie. W ostatniej chwili radni dopuścili spalanie drewna w domowych kominkach.

W Sejmiku Województwa Małopolskiego cały dzień trwały burzliwe obrady na temat uchwały zakazującej palenia węglem i drewnem w piecach i kominkach.

Zgodnie z uchwałą do ogrzewania budynków i przygotowania ciepłej wody użytkowej dopuszczone zostały: gaz ziemny i pozostałe węglowodory gazowe przeznaczone do celów opałowych oraz olej opałowy i olej napędowy przeznaczony do celów opałowych. Te rodzaje paliw charakteryzują się niską emisją zanieczyszczeń do powietrza, zwłaszcza pyłu zawieszonego PM10 i PM2,5 oraz benzo(a)pirenu.

Po negocjacjach z radnymi i stroną społeczną zarząd województwa zdecydował w trakcie obrad sejmiku o wprowadzeniu do uchwały autopoprawki, zgodnie z którą zezwolono na spalanie drewna w domowych kominkach.

- To jest uchwała podejmowana dla Krakowa, dla krakowian i turystów odwiedzających miasto (...). Z powodu zanieczyszczenia powietrza umiera w mieście kilkaset osób rocznie - musimy mieć tego świadomość - mówił wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak.

Jak podkreślił, nie ma wątpliwości, że to domowe piece i małe kotłownie mają największy wpływ na ilość zanieczyszczeń w krakowskim powietrzu - pochodzi z nich np. ponad 80 proc. pyłu PM10.

W jego ocenie dopuszczenie do użytkowania kominków na drewno nie będzie mieć większego wpływu na jakość powietrza, bo są one traktowane raczej jako "gadżet, element zdobiący salon czy pokój" i wykorzystywane sporadycznie. Na około 12 tys. akich urządzeń w mieście - przekonywał Kozak - mniej lub bardziej regularnie używa się około 500.

Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski przekonywał, że to, co miasto mogło samodzielnie zrobić w kwestii ochrony środowiska, zostało już osiągnięte. Zaapelował o poważne i merytoryczne traktowanie problemu, bez konotacji politycznych. "Musimy to zrobić, żeby nam dzieci nie zarzuciły, że nie kiwnęliśmy palcem w tej sprawie" - przekonywał.

Za przyjęciem uchwały zagłosowało 22 radnych, przeciw - 11, a pięciu wstrzymało się od głosu. Za uchwałą głosowali przede wszystkim radni rządzącej koalicji PO-PSL. Sprzeciwiła się część radnych opozycji, którzy argumentowali, że uchwała jest niedopracowana i będzie bublem, bowiem dopuszczenie kominków stworzy pole do nadużyć i utrudni kontrole. Krytykowali też program osłonowy zatwierdzony przez Radę Miasta Krakowa.

Michał Olszewski z organizacji ekologicznej Client Earth Polska ocenił, że przyjęta uchwała nie jest idealna, ale "w ostateczności lepszy jest kompromis zaproponowany przez zarząd w autopoprawce, niż odwleczenie decyzji w bliżej nieokreśloną przyszłość".

Podobną opinię wyraził Andrzej Guła z Krakowskiego Alarmu Smogowego. Przypomniał, że w konsultacjach społecznych ponad 90 proc. uczestników opowiedziało się za całkowitym zakazem stosowania paliw stałych w mieście.

Zdaniem przedstawicielki organizacji sprzeciwiających się zakazowi Krystyny Nosel, przyjęty zakaz nie przyniesie korzyści dla krakowskiego powietrza, a jedynie uderzy w najuboższych, których nie stać na korzystanie z gazu ziemnego czy miejskiej sieci ciepłowniczej; skrzywdzi też tych mieszkańców miasta, którzy już zainwestowali w nowoczesne kotły na paliwa stałe.

Nowe przepisy wejdą w życie po 14 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego - dla nowych budynków, na które będą wydawane pozwolenia na budowę. Dla budynków już istniejących okres przejściowy na dostosowanie do nowych wymagań wyniesie pięć lat. Przepisy zaczną obowiązywać od 1 września 2018 r.

W tym miesiącu Rada Miasta Kraków przyjęła program osłonowy dla osób najuboższych. Dopłaty mają pokryć różnicę w wydatkach między kosztami ogrzewania mieszkań węglem a innymi, bardziej proekologicznymi paliwami. Program będzie realizowany w latach 2014-2022.

Szacuje się, że w przyszłym roku na realizację programu osłonowego przeznaczonych zostanie 135,3 tys. zł, a dopłaty otrzyma blisko 250 gospodarstw domowych. Koszt trwającego dziewięć lat programu dopłat ma wynieść ok. 6,4 mln zł.

Zakaz stosowania paliw stałych na terenie Krakowa jest jednym z najważniejszych rozwiązań "Programu ochrony powietrza dla województwa małopolskiego", przyjętego pod koniec września przez sejmik województwa. Dokument wyznacza działania związane z poprawą jakości powietrza w regionie na najbliższe 10 lat.

Program obejmuje 11 stref ochrony powietrza, w których stwierdzono przekroczenia poziomów dopuszczalnych i docelowych substancji w powietrzu. Wyznacza długo- i krótkoterminowe działania naprawcze, których realizacja ma pozwolić w ciągu 10 lat na osiągnięcie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, przede wszystkim pyłów zawieszonych PM10 i PM2,5 oraz dwutlenku siarki.

Jak podkreślają władze województwa, 10-letni okres jest niezbędny ze względu na duży zakres działań i wysokie koszty, które powinny być rozłożone w czasie. Według ich szacunków tylko redukcja emisji z sektora komunalnego będzie kosztować 2,24 mld zł.

http://finanse.wp.pl/kat,1033699,title,W-K...,wiadomosc.html

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post nie, 08 gru 2013 - 13:25
Post #79

UZYTKOWNIK

dzisiaj za miedzą........
http://imageshack.us/photo/my-images/809/oz6g.jpg/

Ten post edytował Bathurst nie, 08 gru 2013 - 13:27

--------------------

+Quote Post
Leszek
post nie, 08 gru 2013 - 13:31
Post #80

UZYTKOWNIK

Jarmark na Nikiszu smile2.gif

--------------------

+Quote Post

7 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza