IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Zlikwiduja tramwaje ?
Mac-MDC
post czw, 02 cze 2011 - 20:25
Post #21

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 740

Ja bym proponował zlikwidować ale pana Łukasika w następnych wyborach.
Go to the top of the page

+Quote Post
Michael_SA
post czw, 02 cze 2011 - 20:28
Post #22

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,452

No ja nie wiem czy to byłby dobry pomysł zastąpić autobusami. Co z tego że jadą po tej samej trasie. A już grandą jest pisanie o 140 czy 637 które zawsze jeżdzą krótkie. Więc biorąc pod uwagę ludzi jadących autobusem i jeszcze do tego wszystkich co jechali by tramwajem to byłby chyba meksyk. Chyba że te linie obsłubiwały by Solarisy 18m. chociaż i tak ciężko , a póki co u nas takowego brak.

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 02 cze 2011 - 20:35
Post #23

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Meksykt to by był jakby miał ktoś wejść pierwszymi drzwiami i wysiąść przystanek dalej.. kiedy w autobusie tłum.

+Quote Post
szer
post czw, 02 cze 2011 - 20:36
Post #24

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Prawda jest taka, że najbardziej w danej sprawie głos zabierają osoby, które z tą sprawą chyba nigdy nie miały do czynienia. Idę o zakład, że Pan Radny to tramwajem ostatnio jechał kilkadziesiąt lat temu. Wejść w linię T21 jadącą w kierunku Sosnowca o 7 to jest masakra...

--------------------
33001,04

+Quote Post
Dąbrowiak
post czw, 02 cze 2011 - 20:56
Post #25

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,073

Wiemy już ile zarząd KZK GOP zamierza wyciągnąć z kieszeni uczniów, studentów i osób dojeżdżających komunikacją miejską do pracy. O ile jeszcze kilka dni temu była mowa o podwyżkach rzędu 7 - 8 procent, to wedle nowego projektu od 1 sierpnia stawki mają wzrosnąć o 14- 15 procent.

Zgodnie z propozycją cennika, która w ciągu 2 tygodni trafi pod obrady zgromadzenia KZK GOP 24-godzinny bilet na okaziciela ma kosztować 14 złotych (dziś 12 zł), 48-godzinny zdrożeje do 24 zł. (dziś 20 zł), 5-dniowy do 36 zł. (dziś 32 zł), 7-dniowy do 42 zł. (dziś 36 zł), 14-dniowy do 76 zł. (dziś 66 zł), a miesięczny do 150 zł. (dziś 130 zł).

Za miesięczny autobusowo - tramwajowy bilet na jedno miasto trzeba będzie zapłacić 108 złotych (dziś 94 zł), za taki sam bilet sieciowy - 128 zł. (dziś 112 zł).

Miesięczny bilet tylko na autobus (lub tylko na tramwaj) ma kosztować 96 złotych w przypadku biletu miejskiego (dziś 84 zł) i 116 zł. w przypadku biletu sieciowego (dziś 100 zł)

Miejski, kwartalny bilet autobusowo- tramwajowy podrożeje do 276 zł. (dziś 240 zł), natomiast taki sam bilet sieciowy ma kosztować 324 zł. (dziś 282 zł)

Szkolny bilet ulgowy ma podrożeć z 36 do 42 złotych, a sieciowy bilet wakacyjny ze 190 do 220 zł.

Podrożeć mają też bilety jednorazowe, choć w ich przypadku podwyżka nie będzie wyższa aniżeli zakładał odrzucony w poprzednim tygodniu projekt - ich ceny wyniosą zatem 2,8 zł (jedna gmina); 3,4 zł (dwie gminy) i 4,2 złotych (trzy gminy).

O co tu chodzi. Podobno miało nie być podwyżki i co??

Ten post edytował Dąbrowiak czw, 02 cze 2011 - 20:58

+Quote Post
aston
post czw, 02 cze 2011 - 21:00
Post #26

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,404

CYTAT(Michael_SA @ czw, 02 cze 2011 - 21:28) *
No ja nie wiem czy to byłby dobry pomysł zastąpić autobusami. Co z tego że jadą po tej samej trasie. A już grandą jest pisanie o 140 czy 637 które zawsze jeżdzą krótkie. Więc biorąc pod uwagę ludzi jadących autobusem i jeszcze do tego wszystkich co jechali by tramwajem to byłby chyba meksyk. Chyba że te linie obsłubiwały by Solarisy 18m. chociaż i tak ciężko , a póki co u nas takowego brak.

Jakby zlikwidować tramwaje to by zostało tyle kasy, że można by spokojnie kupić rocznie kilka jak nie kilkanaście nowych autobusów.

PS

Ja nie jeżdżę ani autobusami ani tramwajami, ale tylko te drugie uprzykrzają mi życie kiedy jadę samochodem, przez te swoje torowiska.

Ten post edytował aston czw, 02 cze 2011 - 21:01

+Quote Post
szer
post czw, 02 cze 2011 - 21:18
Post #27

UZYTKOWNIK

CYTAT(aston @ czw, 02 cze 2011 - 21:00) *
Ja nie jeżdżę ani autobusami ani tramwajami, ale tylko te drugie uprzykrzają mi życie kiedy jadę samochodem, przez te swoje torowiska.

Patrz, a osoby jadące tylko tramwajami mogą stwierdzić, że kierowcy samochodów uprzykrzają im życie przez te swoje przejazdy na torowiskach...

Tak jak mówiłem - osoby, które nie mają do czynienia z tramwajami się wypowiadają na ten temat... Gdybyś nie miał samochodu i był zmuszony korzystać z komunikacji miejskiej to inaczej byś śpiewał

--------------------
33001,04

+Quote Post
aston
post czw, 02 cze 2011 - 22:04
Post #28

UZYTKOWNIK

CYTAT(szer @ czw, 02 cze 2011 - 22:18) *
Patrz, a osoby jadące tylko tramwajami mogą stwierdzić, że kierowcy samochodów uprzykrzają im życie przez te swoje przejazdy na torowiskach...

Tak jak mówiłem - osoby, które nie mają do czynienia z tramwajami się wypowiadają na ten temat... Gdybyś nie miał samochodu i był zmuszony korzystać z komunikacji miejskiej to inaczej byś śpiewał

1. Więcej ludzi jeździ samochodami niż tramwajami, więc czemu niby większość miała by cierpieć dla dobra mniejszości.

2. Kiedyś jeździłem komunikacją miejską i jakoś nie używałem tramwajów, po pierwsze u mnie nie jeżdżą, a po drugie tam gdzie jeździłem się tramwajem nie dało dojechać, lub jazda była znacznie dłuższa niż autobusem.

+Quote Post
szer
post czw, 02 cze 2011 - 22:27
Post #29

UZYTKOWNIK

Są tacy ludzie, którzy jeżdżą tramwajami. Czy jadą wolniej od autobusów to pewnie zależy od linii. Ale jedno jest pewne. Tramwaje dały mi możliwość wielokrotnego bycia na czas, bo autobusem bym nie zdążył (szczególnie jeśli chodzi o kierunek na Pogoń). Więc dlaczego pasażerów pozbawić tramwajów skoro nimi jeżdżą?
Ty reprezentujesz tylko grupę kierowców samochodów, którzy narzekają na stan torowisk na przejeździe.
Swoją drogą jak zwolnisz trochę na przejeździe to nic się nie stanie, ot 5 sekund straconych.

--------------------
33001,04

+Quote Post
Mały77
post pią, 03 cze 2011 - 06:24
Post #30

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Znów dyskusja toczy się o organizacji komunikacji w Zagłębiu, która nadaje się do całkowitej przebudowy. Jeżeli linie tramwaju i autobusu się pokrywają to trzeba tak to rozwiązać aby się nie pokrywały. Przykład - czy autobusy linii 801,821,831 muszą jeździć dalej niż do Centrum? Mają tyle samo przystanków co tramwaj i czas przejazdu z Gołonoga do Centrum prawie identyczny. Lub czy ogólnie taki autobus nam potrzebny do Katowic - nie lepiej mieć pociąg co 15 minut i dobry dojazd do dworca i z dworca w Katowicach?
Przyzwyczailiśmy się, że musimy mieć autobus spod drzwi do miejsca przeznaczenia bezpośredni chociażby woził tylko powietrze.
Co do tramwaju - uważam, że dla miasta lepszym rozwiązaniem jest tramwaj. Dlaczego? Ze względu na walor czystego powietrza, którego nie zatruwa jak wszystkie te dymiące smoki.

+Quote Post
vacu
post pią, 03 cze 2011 - 11:16
Post #31

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(szer @ czw, 02 cze 2011 - 21:27) *
Ty reprezentujesz tylko grupę kierowców samochodów, którzy narzekają na stan torowisk na przejeździe.
Swoją drogą jak zwolnisz trochę na przejeździe to nic się nie stanie, ot 5 sekund straconych.

Akurat z punktu widzenia kierowcy tramwaje są o wiele korzystniejsze, nie generują korków i nie śmierdzą olejem jak się za nimi jedzie.

+Quote Post
aston
post pią, 03 cze 2011 - 12:21
Post #32

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ pią, 03 cze 2011 - 12:16) *
CYTAT(szer @ czw, 02 cze 2011 - 21:27) *

Akurat z punktu widzenia kierowcy tramwaje są o wiele korzystniejsze, nie generują korków i nie śmierdzą olejem jak się za nimi jedzie.

To jest Twoje zdanie, ja mam diametralnie inne, ja autobusy traktuję jak inne pojazdy na drodze, jak ciężarówki, czy debili co jadą 50km/h na drodze szybkiego ruchu, albo takich co parkują na ulicy, a że autobusów jest mniej niż pozostałych to mi to tak nie przeszkadza jak te tramwaje, do których dodatkowo trzeba dopłacać a nie niosą ze sobą w sumie nic pożytecznego.

Jak ktoś twierdzi, że czasami są lepsze od autobusu to nich mi powie co się dzieje jak się jeden tramwaj zepsuje ? Podjedzie drugi i zabierze tych ludzi, czy na kilka godzin zablokuję linie też dla innych ?

Chciałbym zobaczyć wyliczenia ile kosztują dopłaty do utrzymania tramwajów a Dąbrowie Górniczej i ile ludzie z nich korzysta oraz analogiczne dane odnośnie autobusów.

+Quote Post
Bartek84
post pią, 03 cze 2011 - 15:02
Post #33

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 277

CYTAT(aston)
Jak nie starcza kasy na tramwaje (które jeżdżą tylko w części miasta) i autobusy (które jeżdżą po całym mieście) to trzeba coś wybrać, no i najlepszym wyborem są autobusy, ponieważ one do jazdy potrzebują tego co samochody czyli dróg, a to czego potrzebują tramwaje czyli tory jest zmorą kierowców samochodów.

Wybaczcie, ale ja nie jestem zachwycony jak kasę w moim mieście wydaje się na głupie pomysły, które służą bardzo małej części ludzi, a płacić za to muszą wszyscy (co innego jakby tramwaje zarabiały na siebie)

Autobusy też na siebie nie zarabiają.
Co do zmory kierowców to akurat w DG tramwaj ma zawsze wydzielone torowisko, więc chyba jest taką zmorą jak każdy inny pojazd na skrzyżowaniu. Nie rozumiem tego argumentu.

Z resztą, co tu dużo pisać...
Za dwa miesiące mamy TdP w Dąbrowie, pewnie powtórzy się sytuacja z zeszłego roku i przez cały dzień tramwajów nie będzie. Proponuje zwolennikom pana radnego Łukasika i samemu panu Łukasikowi zrobić sobie wycieczkę z Centrum na Kasprzaka, ostatnio nie było lekko.

--------------------
127.0.0.1 sweet 127.0.0.1

+Quote Post
Master
post pią, 03 cze 2011 - 15:21
Post #34

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

CYTAT(aston @ czw, 02 cze 2011 - 21:00) *
[

PS

Zawsze mozesz wyprowadzic sie na wies, jak przeszkadza Ci zycie w miescie... ale tam pewnie Koń z furmanka bedzie Ci uprzykrzał zycie wink.gif

po drugie gdyby pasażerowie Tramwajów przesiedli sie nagle do aut .... co by sie działo ... z gołonoga do centrum zamiast juz wydłuzonego czasu, to Ty i radny Łukasik jechalibyscie ze 40 minut.

A co do tematu aby zastąpic ruch na liniach 21, 22 i 28 trzeba by równiez zapewnic Dąbrowianom poza kursami autobusów na terenie DG, połaczenie z Bedzinem, Czeladzia ( 80% osob tam jadacych jedzie Tramwajami) , z Sosnowcem ( centrum, Pogon). Na to potrzeba nie kilka , a przynajmniej z 15 autobusów.

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 03 cze 2011 - 16:16
Post #35

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(Master @ pią, 03 cze 2011 - 15:21) *
A co do tematu aby zastąpic ruch na liniach 21, 22 i 28 trzeba by równiez zapewnic Dąbrowianom poza kursami autobusów na terenie DG, połaczenie z Bedzinem, Czeladzia ( 80% osob tam jadacych jedzie Tramwajami) , z Sosnowcem ( centrum, Pogon). Na to potrzeba nie kilka , a przynajmniej z 15 autobusów.

Obawiam się, że nawet więcej na samej linii 22 jest 6. tramwajów, a biorąc pod uwagę, że świateł, stopów etc. dla autobusów jest więcej to żeby kursy odbywały się z tą samą częstotliwością to z min. 8 autobusów na tą jedną linie. A gdzie reszta?

Ten post edytował xMarcinx pią, 03 cze 2011 - 17:35

+Quote Post
vacu
post pią, 03 cze 2011 - 19:33
Post #36

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(aston @ pią, 03 cze 2011 - 11:21) *
To jest Twoje zdanie, ja mam diametralnie inne, ja autobusy traktuję jak inne pojazdy na drodze, jak ciężarówki, czy debili co jadą 50km/h na drodze szybkiego ruchu, albo takich co parkują na ulicy, a że autobusów jest mniej niż pozostałych to mi to tak nie przeszkadza jak te tramwaje, do których dodatkowo trzeba dopłacać a nie niosą ze sobą w sumie nic pożytecznego.

CYTAT(vacu @ pią, 03 cze 2011 - 10:16) *

unsure.gif

+Quote Post
BadMan
post pią, 03 cze 2011 - 23:33
Post #37

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 613

CYTAT(aston @ pią, 03 cze 2011 - 09:21) *

Jak ktoś twierdzi, że czasami są lepsze od autobusu to nich mi powie co się dzieje jak się jeden tramwaj zepsuje ? Podjedzie drugi i zabierze tych ludzi, czy na kilka godzin zablokuję linie też dla innych ?

Chciałbym zobaczyć wyliczenia ile kosztują dopłaty do utrzymania tramwajów a Dąbrowie Górniczej i ile ludzie z nich korzysta oraz analogiczne dane odnośnie autobusów.

zajmij się lepiej debilami jeżdżącymi samochodami osobowymi 50 km/h lewym pasem albo kierowcami parkującymi na trawie lub w sposób uniemożliwiający przejście chodnikiem np z wózkiem dziecięcym bo widzę, że posiadanie samochodu przez Ciebie wiąże się z podniesieniem swojego ego a tych co jeżdżą tramwajami lub autobusami sprowadzasz do plebsu. Ja też mam samochód i uważam, że tramwaje są potrzebne bo nie tamują ruchu, nie śmierdzą spalinami i są w miarę ekologiczne nie biorąc pod uwagę produkcji energii. Mnie jakoś nie uprzykrzają życia a torowiska są w dobrym stanie w naszym mieście.

+Quote Post
Mały77
post sob, 04 cze 2011 - 09:08
Post #38

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(BadMan @ pią, 03 cze 2011 - 23:33) *
Mnie jakoś nie uprzykrzają życia a torowiska są w dobrym stanie w naszym mieście.

Może oprócz jednego - na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Kasprzaka smile2.gif

+Quote Post
motonita2002
post sob, 04 cze 2011 - 10:44
Post #39

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,438

A może by tak Trolejbusy? Infrastruktura jest - trochę by się zaadaptowało istniejącą trakcję tramwajową laugh.gif
Nie będzie śmierdziało spalinami, hałas też znacząco mniejszy niż ten, który wydobywa się z przejeżdżającego tramwaju. Zepsucie się trolejbusu nie zablokuje przejazdu następnym trolejbusom. Żyć nie umierać smile2.gif

+Quote Post
Dave
post sob, 04 cze 2011 - 15:48
Post #40

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Obiektywnie rzecz ujmując i patrząc na koszty, potrzeby i korzyści z komunikacji tramwajowej w Zagłębiu a szczególnie w DG, to bez tramwajów faktycznie by się obeszło. Bo wzdłuż torów, gdzie kursuje tramwaj, mamy dwu i trzypasmowe drogi, korków JESZCZE na ogół nie ma, poza głównym szczytem, gdzie czasem się już tworzą. Ale NIE CHCĘ i nie chciałbym likwidacji tego środka transportu. Może głównie przez sentyment. Ale ludzie jednak tym jeżdżą (choć w kwestii posiadania biletów przez wielu podróżnych tramwajem i specyficznej "klienteli" nie będę się wypowiadał, bo nie o to tu chodzi :>). Tylko, że faktycznie w DG głupotą jest dublowanie się tramwaju z wieloma liniami autobusowymi, w dodatku często jadącymi stadami. Zdecydowanie jestem zwolennikiem "odciążenia" Piłsudskiego od tych autobusów poprzez skrócenie niektórych albo i wszystkich "wiejskich" linii do Gołonoga albo nawet i huty, niektóre linie przerzucić przez Aleję Zagłębia Dąbrowskiego, niektóre dodać na Aleje a pozostawić tylko przyspieszone na Katowice stałą trasą i myślę, że tramwaj zyskałby wielu nowych pasażerów, a kosz utrzymywania dublujących się linii w DG obniżyłby się. I ty należy szukać rozwiązania a nie likwidować tramwaje! Kwestia modernizacji taboru (ten powolutku ruszył) i torów (tu niestety lipa sad.gif) to osobna działka. Ale wszystko się da zrobic!

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:50
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza