![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Aha, vacu wytłumacz mi co pies robi np. w piaskownicy ?? przecież ma być na smyczy !! No toż właśnie napisałem, że w piaskownicy znaleźć się nie powinien. Mój zawsze jest na smyczy ma jednak ona kilka metrów a pies to - i tu ciekawostka - istota żywa a do tego dość żywotna i niestety nie zdalnie sterowana. Jednak moja w tym głowa by taka niechciana wizyta nie trwała długo. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Idąc koło piaskownicy psa trzyma się krótko na smyczy. On nie ma prawa tam nawet na 1 sekundę się znaleźć...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
No właśnie, w naszym buraczanym kraju nie ma sensu poruszać tego tematu. I tyle. Ano właśnie. Problem psów i ich włascicieli jest takim samym lokalnym kolorytemu jak jeżdżenie po pijaku autem czy lądowanie we mgle w Smoleńsku. Można z tym walczyć ogromnym nakładem sił i środków ale... czy to da jakiś efekt ? Myślę, że problem rozwiąże się sam w jakimś czasie. U mnie w bloku po 8 latach już z połowa mieszkańców nauczyła się wrzucać plastiki do plastików, a szkło do szkła. I to bez żadnych kar, straszenia czy wyzywania. Samochód na "odpady niebezpieczne" jeszcze mijają z daleka ale bądźmy dobrej myśli. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
Myślę, że problem rozwiąże się sam w jakimś czasie. U mnie w bloku po 8 latach już z połowa mieszkańców nauczyła się wrzucać plastiki do plastików, a szkło do szkła. I to bez żadnych kar, straszenia czy wyzywania. Samochód na "odpady niebezpieczne" jeszcze mijają z daleka ale bądźmy dobrej myśli. ![]() hehe bzenek- świetne:-) i niestety jakie boleśnie prawdziwe.. -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: pon, 06 gru 10 Nr użytkownika: 4,303 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wracając do tematu - mowa była o mentalności właścicieli psów niesprzątających po swoich pupilach.
a gdzie mentalność całej reszty mieszkańców? jest ona w tym samym miejscu gdzie mentalność właścicieli psów. najlepiej widać to po niedawnym witaniu nowego roku kiedy to pół miasta strzelało na wiwat witając nowy rok ale, czy ktoś widział sprzątających po sobie śmieci z fajerwerków i butelki od szampanów(często potłuczone)? widzieli ich tylko ci którym psie kupy zawadzają. proponuje najpierw zacząć zmiany od siebie, potem dopiero próbować zmieniać innych. tylko wtedy to ma sens. inaczej - niestety - ale zalatuje hipokryzją. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 08 cze 08 Nr użytkownika: 1,328 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Według mnie właściciel psa decydując się na jego posiadanie powinien go brać z całym "dobytkiem" i w pełni za niego odpowiadać!
Są ludzie którym przynajmniej się chce wyjść z psem na spacer - przejdą się na około bloku obsrają chodniki, trawniki i co się jeszcze da wrócą z psem do domu i tyle... ale przynajmniej trochę pilnują psa! W tym przypadku mam tylko nadzieje, że to oni, ich dzieci, matki, żony, kochanki, babcie, dziadki lub ktoś inny z nimi związany wdepnie w "ich" g... kupę! Ale są jeszcze ludzie którzy nawet nie wychodzą z psem na dwór tylko otwierają drzwi od mieszkania, pies leci na dół klatki schodowej, czeka przy drzwiach wejściowych aż ktoś będzie wchodził/wychodził z klatki i pies wykorzystuje moment żeby wyjść na dwór. Jak zdąży oczywiście! odnośnie tych ludzi mam nadzieje że w końcu pies też się rozleniwi i też mu się nie będzie chciało wychodzić na dwór i zacznie zostawiać "miny" w domu! Nie można winić psa... wszystko wina ludzi! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: czw, 22 gru 11 Skąd: DG - Centrum Nr użytkownika: 4,882 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Według mnie właściciel psa decydując się na jego posiadanie powinien go brać z całym "dobytkiem" i w pełni za niego odpowiadać! Są ludzie którym przynajmniej się chce wyjść z psem na spacer - przejdą się na około bloku obsrają chodniki, trawniki i co się jeszcze da wrócą z psem do domu i tyle... ale przynajmniej trochę pilnują psa! W tym przypadku mam tylko nadzieje, że to oni, ich dzieci, matki, żony, kochanki, babcie, dziadki lub ktoś inny z nimi związany wdepnie w "ich" g... kupę! Gorzej jak to będzie nasza matka, żona, kochanka, babcia, dziadek albo dziecko ![]() ![]() Gdyby Straż Miejska zwracała uwagę na takie zachowania, nie mówię od razu o karaniu, ale np. o pouczaniu, o jakiejś akcji informacyjnej, to za jakiś czas pewnie byłoby lepiej. To tak samo jak z wyprowadzakami dla psów - super, że są, ale dlaczego tak mało (u mnie na osiedlu akurat jest) i tak rzadko zmieniany jest piasek? CYTAT Ale są jeszcze ludzie którzy nawet nie wychodzą z psem na dwór tylko otwierają drzwi od mieszkania, pies leci na dół klatki schodowej, czeka przy drzwiach wejściowych aż ktoś będzie wchodził/wychodził z klatki i pies wykorzystuje moment żeby wyjść na dwór. Jak zdąży oczywiście! odnośnie tych ludzi mam nadzieje że w końcu pies też się rozleniwi i też mu się nie będzie chciało wychodzić na dwór i zacznie zostawiać "miny" w domu! Nie można winić psa... wszystko wina ludzi! Klasyka gatunku. Zapach na klatce - bezcenny ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 70 Dołączył: sob, 16 paź 10 Nr użytkownika: 4,166 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam.
Sądziłem, że biorąc udział w temacie jednocześnie podsuwa się jakieś rozwiązania, na narzekanie to kieruję się do wszystkich pobratymców. Może kiedyś można będzie zrobić z tego dyplom wyższej uczelni wszak wielu z nich, by się przydał taki kierunek. Proponuję, by piszący określali możliwości rozwiązania problemu, zauważali idiotyczne rozwiązania dotychczasowe itd., a nie kopulowali z własnym rozumem. Błażej dobrze pisze, lecz to nie jest portal dla płaczek filozoficznych. Z poważaniem Tomasz N. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Paranoją jest to, że wychodząc z psem nie można normalnie wyrzucić tych odchodów do specjalnych koszy. Natomiast, gdy chciałbym wyrzucić do normalnego kosza na śmieci ( których też jest mało) to zapłacę mandat - bo to niedozwolone. Tyle w temacie.
Z rad typu - zabierz g...no z powrotem do domu i do kibla spuść dziękuję. Jaki jest ich skutek widzimy wszyscy. PS>Z tymi świniami to w Nowe Hucie było - taka raczej urban legend i nie w 70-tych latach tylko w 50-tych. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Paranoją jest to, że wychodząc z psem nie można normalnie wyrzucić tych odchodów do specjalnych koszy. Dlaczego? CYTAT Natomiast, gdy chciałbym wyrzucić do normalnego kosza na śmieci ( których też jest mało) to zapłacę mandat - bo to niedozwolone. Serio? Jaki przepis o tym mówi? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie mogę wyrzucić do specjalnych pojemników bo ich po prostu nie ma. Nie licząc tych "reprezentacyjnych" w parku Hallera.
Co do przepisu to musiałbym poszukać ale z pewnością funkcjonuje o czym przekonała się moja koleżanka z sosnowieckiego Zagórza. Zebrała psią kupę i wrzuciła do normalnego kosza, obserwujący ją patrol SM zaproponował jej mandat w wysokości 100 zł informując, że kosz jest na odpady komunalne a nie ściekowe ( czy jakoś tak). Wybroniła się na tzw. "piękne oczy". -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Nie mogę wyrzucić do specjalnych pojemników bo ich po prostu nie ma. Nie licząc tych "reprezentacyjnych" w parku Hallera. Ha, a byłem pewien, że na Manhattanie też widziałem, widać mi się przywidziały. CYTAT Co do przepisu to musiałbym poszukać ale z pewnością funkcjonuje o czym przekonała się moja koleżanka z sosnowieckiego Zagórza. Zebrała psią kupę i wrzuciła do normalnego kosza, obserwujący ją patrol SM zaproponował jej mandat w wysokości 100 zł informując, że kosz jest na odpady komunalne a nie ściekowe ( czy jakoś tak). Wybroniła się na tzw. "piękne oczy". Wiesz, to że SM się doczepiła, to jeszcze o niczym nie świadczy - dlatego pytałem ![]() Z tego artykułu na przykład wynika, że można. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
racja, ale w każdym razie zdopingowałeś mnie tym pytaniem - lepiej faktycznie wiedzieć
![]() Zadzwoniłem już dziś bo mnie to nurtuje ![]() w jednym z serwisów prawniczych znalazłem coś takiego: Pytanie Pod jakim kodem sklasyfikować odpad w postaci psich odchodów i jakie są możliwości jego zagospodarowania? Gmina ma obowiązek zorganizowania systemu usuwania psich odchodów poprzez wystawienie koszy na nie i zatrudnić firmę, która będzie je usuwać, bowiem umieszczanie psich odchodów w publicznie dostępnych pojemnikach na odpady komunalne może stanowić zagrożenie epidemiologiczne. Odpowiedź odpowiedzi udzielono: 3 kwietnia 2013 r.stan prawny dotychczas nie uległ zmianie Odpad w postaci psich odchodów należy sklasyfikować pod kodem 20 03 01 niesegregowane zmieszane odpady komunalne.Postępowanie z odchodami psimi jest identyczne z postępowaniem związanym z zagospodarowaniem "innych" niesegregowanych odpadów komunalnych. Uzasadnienie Można się zastanawiać czy właściwym byłoby nadanie psim odchodom kodu 02 01 06. Jednakże byłoby to oznaczenie niewłaściwe. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów (Dz. U. Nr 112, poz. 1206) - dalej r.k.o. - określa m.in. sposób klasyfikowania odpadów. Zgodnie z r.k.o., odpady klasyfikuje się według źródła ich powstawania i dzieli się na 20 grup. Do grupy 02 zaliczane są odpady z rolnictwa, sadownictwa, upraw hydroponicznych, leśnictwa, łowiectwa i rybołówstwa. Odpady w postaci psich odchodów nie powstają w żadnym z ww. działów gospodarki, a to oznacza, że nie podlegają zakwalifikowaniu do grupy 02. Ponieważ w r.k.o. nie są one wprost wymienione, odpady te, mając na uwadze źródło ich powstania, należy sklasyfikować w grupie 20 – odpady komunalne, tj. niesegregowane zmieszane odpady komunalne o kodzie 20 03 01.Psie odchody można po wstępnej segregacji zmieszanych odpadów komunalnych poddać kompostowaniu razem z innymi odpadami biodegradowalnymi. Można je również unieszkodliwić poprzez spalenie (np. z odzyskiem energii razem z innymi odpadami komunalnymi w spalarniach odpadów) albo unieszkodliwić poprzez umieszczenie na składowisku odpadów. Ten ostatni sposób zagospodarowania jest stosowany w ostateczności, albowiem odpady powinny być poddane, w pierwszej kolejności, odzyskowi. Zatem, najwłaściwszą metodą zagospodarowania psich odchodów powinno być kompostowanie w profesjonalnych kompostowniach.Czyli wygląda na to, że jednak można wrzucać do normalnych koszy ![]() Ten post edytował Bathurst sob, 13 kwi 2013 - 22:13 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Można z tym walczyć ogromnym nakładem sił i środków ale... czy to da jakiś efekt ? prosty system na poczekaniu - robimy podatek od psa 150 zł/rocznie. Po domach chodzą pracownicy UM, pobierają podatek, w zamian zostawiają pakiet 700 woreczków na cały rok - koszt woreczków to ok. połowy kwoty podatku, reszta zostaje spożytkowana na rozstawienie sieci koszy na odchody oraz utrzymanie ekipy do obsługi koszy - zresztą w większości mogliby to robić ludzie odrabiający wyroki i inne kary, przynajmniej byłoby to wymierne i miało aspekt resocjalizacji - i wtedy SM może karać za niestosowanie się do przepisów czy zasad. Na przestrzeni czasu każdy kto dostanie pakiet worków za które zapłacił a nie będzie ich mógł wykorzystać do innych celów np. pakowanie w nie śniadania, zacznie wcześniej czy później z nich korzystał a system zacznie działać - ale po co coś robić, lepiej planować nowe markety. Jeszcze jedna sprawa - część z nas ma dzieci więc zarządcy nieruchomości stawiają im zamknięte place zabaw, część z nas ma samochody - buduje się dla nich parkingi, dlaczego skoro część z nas ma psy - nie organizuje się ogrodzonych wybiegów dla psów, choćby o powierzchni nie większej niż plac zabaw dla dzieci ? pamiętajmy, że mieszkamy w Polsce ![]() |
|
|
![]()
|
|
Można z tym walczyć ogromnym nakładem sił i środków ale... czy to da jakiś efekt ? prosty system na poczekaniu - robimy podatek od psa 150 zł/rocznie. przecież jest już podatek od psów. Może nie 150 zł ale jednak. Nierealnym punktem tego planu jest chodzenie urzędników po domach i zbieranie pieniędzy. Pewnie trzeba by było zatrudnić nowych urzędników a i tak były by problemy z zastaniem posiadaczy psów w domach. Po drugie nawet jakby byli to by ich nie wpuszczali do domu - bo niby z jakiej racji mieliby im drzwi otworzyć. Nierealne w kraju gdzie nie da się ściągnąć abonamentu RTV Po prostu trzeba te kupy zacząć wyrzucać do zwyczajnych koszy a w kieszeni mieć wydrukowaną podstawę prawną ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeszcze jedna sprawa - część z nas ma dzieci więc zarządcy nieruchomości stawiają im zamknięte place zabaw, część z nas ma samochody - buduje się dla nich parkingi, dlaczego skoro część z nas ma psy - nie organizuje się ogrodzonych wybiegów dla psów, choćby o powierzchni nie większej niż plac zabaw dla dzieci ? Mamy budżet do dyspozycji - można złożyć projekt. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Mamy budżet do dyspozycji - można złożyć projekt. od takich rzeczy są ludzie w UM, oni biorą za to pieniądze - ale wolą iść na łatwiznę i tam gdzie mógłby być świetny wybieg dla psów ktoś przytulił kasę za Aldi'ka. Takie wybiegi zrobiłyby wszystkim mieszkańcom dobrze, bo odprężyły by ludzi którzy nie mają psów i uważają je za problem.przecież jest już podatek od psów. tylko jakoś nie widać efektów jego pobierania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Nie ma podatku od posiadania psa w DG. W ub. roku były bodaj 2 stawki, ale już nie pamiętam jakie.
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mamy budżet do dyspozycji - można złożyć projekt. od takich rzeczy są ludzie w UM, oni biorą za to pieniądze - ale wolą iść na łatwiznę i tam gdzie mógłby być świetny wybieg dla psów ktoś przytulił kasę za Aldi'ka. Takie wybiegi zrobiłyby wszystkim mieszkańcom dobrze, bo odprężyły by ludzi którzy nie mają psów i uważają je za problem.Po to jest budżet, aby ludzie wypowiedzieli się czego potrzebują i czego chcą. Jak dla mnie taki projekt cieszyłby się znikomym zainteresowaniem ... |
|
|
![]()
|
|
Po to jest budżet, aby ludzie wypowiedzieli się czego potrzebują i czego chcą. Jak dla mnie taki projekt cieszyłby się znikomym zainteresowaniem ... może masz rację, bardziej niż o "psiarzach" pomyślałem o ludziach którym przeszkadzają psy biegające po osiedlu i ich odchody zalegające na trawnikach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20 |