IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

24 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pomniki i nazwy ulic
pulsatilla1214
post wto, 10 lip 2007 - 16:03
Post #81

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

W 67 rocznicę ich męczeńskiej &para;mierci składaj&plusmn; hołd mieszkańcy regionu, w którym oni wiernie służyli.

szkoda, że nie poproszono pierwszego lepszego polonisty o sklecenie mniej kanciastego zdania... smile.gif

Bazylika jak katedra, skoro reprezentuje region smile.gif

Pamięci przodków nigdy zbyt wiele... smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 wto, 10 lip 2007 - 16:04
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post pon, 20 sie 2007 - 10:56
Post #82

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Zostanie odsłonięta pamiątkowa tablica
dziś

Już 16 września, w 67. rocznicę męczeńskiej śmierci polskich policjantów w sowieckich obozach, na ścianie bazyliki NMPA zostanie odsłonięta pamiątkowa tablica.

Grupa dąbrowian (ks. Andrzej Stasiak, phm Kazimierz Kalaga i Iwona Sułkowska, wnuczka poległego policjanta II RP), postanowiła włączyć się do przywracania prawdy o sześciu tysiącach funkcjonariuszy Policji Państwowej II RP. Byli oni przetrzymywani od jesieni 1939 r. w obozie wojennym w Ostaszkowie, a potem zamordowani przez NKWD w Twerze i pogrzebanych w 25 dołach w lesie niedaleko wsi Miednoje.

- Zależy nam, by włączyć młodych ludzi w nasze działania, by mogli uczyć się przeszłości Polski i utrwalić w świadomości patriotyzm i wierność ojczyźnie - mówi Iwona Sułkowska.

Inicjatorzy tego przedsięwzięcia apelują, by na adres dąbrowskiej bazyliki (ul. Królowej Jadwigi 17, 41-300 Dąbrowa Górnicza) wszystkie osoby, w których rodzinach byli policjanci II RP - ofiary NKWD, przesłali ich nazwiska oraz informacje o służbie i losach.
(pas) - Dziennik Zachodni

--------------------

+Quote Post
post pią, 09 lis 2007 - 10:22
Post #83

CYTAT

Symboliczne odsłonięcie tablicy pod Dębem Wolności
dziś

Nie spoczniemy i nie porzucimy broni póki Polska nie odzyska niepodległości - taką przysięgę złożyło 16 młodych legionistów z Dąbrowy Górniczej w 1915 roku, w przeddzień wymarszu na front. Jako dowód swej przysięgi zasadzili dąb, który nazwali Dębem Wolności. Jutro w samo południe w tym miejscu na skwerze przy pomniku Stanisława Staszcia (ul. Legionów na przeciw Muzeum Miejskiego Sztygarka) zostanie uroczyście odsłonięta i poświęcona tablica, upamiętniająca tamte wydarzenia.

Miejsce, w którym stanął Dąb Wolności - skwer przed "Sztygarką", również nie jest przypadkowe. Sztygarka była centrum walki niepodległościowej. W 1905 roku szkoła została zamknięta przez Rosjan na pięć lat, a w czasie I wojny światowej było tam biuro werbunkowe Legionów Polskich.

- Dziś Dąb Wolności ma już 92 lata i przypomina nam o bohaterskiej postawie młodych dąbrowian, dla których wolna i niepodległa ojczyzna była dobrem najważniejszym. W sierpniu 2004 roku uchwałą Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej Dąb Wolności został uznany pomnikiem przyrody i rośnie w tym szczególnym miejscu do dziś - mówi Marcin Bazylak, naczelnik wydziału strategii, promocji, kultury i sportu UM. Jest to dąb szypułkowy, ma w obwodzie 161cm.

W 89 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości w mieście odbędzie się także wiele innych uroczystości i przedstawień.

Już dzisiaj o godz. 10 w Młodzieżowym Ośrodku Pracy Twórczej rozpocznie się XIII Konkurs Recytatorski Młodzi wobec Niepodległości. Zaplanowano także złożenie kwiatów na grobach polskich żołnierzy walczących w I wojnie światowej oraz patriotyczne spotkanie pod obeliskiem Zygmunta Różyckiego - Naród czeka.

Jutro popołudniu w sali teatralnej PKZ będzie można obejrzeć przedstawienie patriotyczne przygotowane przez dąbrowska młodzież - By widzieć… Polskę wolną i czystą jak łza.

Natomiast 11 listopada o godz. 11 przed Pałacem Kultury Zagłębia zostaną wystawione urny z ziemią z grobów weteranów I i II wojny światowej, a o 12 w Bazylice Matki Boskiej Anielskiej rozpocznie się uroczysta msza święta w intencji ojczyzny.
(pas) - POLSKA Dziennik Zachodni

ten dab jakis niezbyt okazaly

--------------------

+Quote Post
Guest_loxley_*
post pią, 30 lis 2007 - 15:22
Post #84

Guests

Czy doczekam się w końcu dnia gdy z Dąbrowy znikną te wszystkie pomniki sławiące Armię Czerwoną? Czym się różni Armia Czerwona od Wehrmachtu? No może tym że zrobiła o wiele większe spustoszenie. Czuję się jak na Białorusi gdy przejeżdżam obok odrestaurowanego pomniku z sierpem i młotem przy Alei Piłsudskiego. Dobrze że jeden pomnik w Ząbkowicach się zawalił i zarósł tak, że nikt go już nie widzi. To jest chore! Przynajmniej władze z sld czują się jak u siebie.

+Quote Post
Arbas
post pią, 30 lis 2007 - 16:22
Post #85

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 307

Potraktuj ten pomnik jak zbiorową mogiłę przeważnie młodych ludzi, którzy woleliby być w domu z mamą, żoną, dziećmi niż na wojnie. Będzie Ci lżej, gdy podejdziesz do sprawy filozoficznie i z dystansem.
Nie odważyłbym się zburzyć żadnej mogiły...

+Quote Post
post pią, 30 lis 2007 - 16:26
Post #86

nie zapominajac ze wiekszosc z nich to byli zlodzieje a wielu gwalciciele. Ograbili Ci dom, zgwalcili corke, zone albo matke itp. A morderstw tez byla masa.
Przyczynili sie do zniewolenia narodu na 50 lat (swiadomie czy nie) co za roznica.

Co innego pomnik na cmentarzu i nalezy o takie dbac a co innego slawiacy zbrodnicza armie. Tych stawianych w DG o ktorych piszemy byl znany - slawiacy wroga Armie Czerwona i umacniajacy "przyjazn" polsko-radziecka

--------------------

+Quote Post
Mungojerrie
post pią, 30 lis 2007 - 19:39
Post #87

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 916
GG: 8664757 status gadu-gadu

Och, ja pomimo całej niechęci do komunizmu nie uważam, by dobrym pomysłem było usuwanie takich pomników. To tak, jakbyśmy chcieli wykasować ten okres z naszej historii, a przecież tak nie można.

--------------------

+Quote Post
Guest_loxley_*
post sob, 01 gru 2007 - 10:01
Post #88

Guests

To tak jakby zgwałcona kobieta za każdym razem przypominała każdemu że została zgwałcona, bo to wszak też część historii jej życia!

Ten post edytował loxley sob, 01 gru 2007 - 10:01

+Quote Post
post sob, 01 gru 2007 - 10:27
Post #89

jest jak jest bo dabrowskie elity wyksztalcone na wieczorowym uniwersytecie marksizmu leninizmu. Mozgi wyprane.
Wiekszosci przyjezdnych tamten okres sie swietnie kojarzy, uzyskali "awans" spoleczny - mieszkanie w blokowisku w miescie, praca itp.

@Mungojerrie

dobrze jakbys sie zapoznala z ksiazkami, moze wyrobisz sobie inne zdanie o tym jak przebiegalo samo "wyzwolenie" bo widac braki w edukacji. Za komuny tego nie uczyli a obecnie o tym w szkole jakos wciaz bardzo niewiele. Na poczatek w necie tez duzo znajdziesz.

--------------------

+Quote Post
Qni
post sob, 01 gru 2007 - 12:19
Post #90

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 645

Trzeba miec bardzo waskie pojecie o historii, zeby mowic o Armii Czerwonej "cacy chlopaki", byla to armia okupacyjna, taka sama jak hitlerowcy. Wczesniej realizowala koncepcje Lenina, a pozniej Stalina, czyli zniewolenie krajow pod pretekstem niesienia pokoju, rownosci i braterwstwa ... hehe.

Dla tych co wychwalaja komune, polecam przemyslenie (jesli nie bedzie to dla nich zbyt ciezkie) spraw takiech:
- Gdzie bylaby Polska gdyby Armia Czerwona po pobiciu hitlerowcow pozostawila Polske wolna, demokratyczna?
- Czy miliony polakow, przez dziesiatki lat wyjezdzalyby za granice w poszukiwaniu lepszego zycia?
- Czy tysiace Polakow stracilo by zycie w wyniku dzialania rezymu sowieckiego?
- itd...

Trzeba pamietac, ze dzieki takim jak wy, ruscy spokojnie mogli prowadzic swoje wieloletnie rzady, a wiec chwalcie dalej Kwasniewskiego, Millera, Gierka, Zawadzkiego i innych aparatczykow PZPRowskich, co to tak wspaniale prowadzili nasz kraj do potegi ... zludnej. Ja tylko prosze, nie chwalcie tych person i tego systemu na forum publicznym, bo jak czytam takie bzdety to, az mi sie kielecki scyzoryk otwiera w kieszeni.

Uff, ale mnie wkurzyli...

--------------------

+Quote Post
bzenek
post sob, 01 gru 2007 - 13:49
Post #91

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(loxley @ pią, 30 lis 2007 - 17:22) *
Czy doczekam się w końcu dnia gdy z Dąbrowy znikną te wszystkie pomniki sławiące Armię Czerwoną?

CYTAT(Qni @ sob, 01 gru 2007 - 14:19) *
Uff, ale mnie wkurzyli...

CYTAT(:) @ sob, 01 gru 2007 - 12:27) *
jest jak jest bo dabrowskie elity wyksztalcone na wieczorowym uniwersytecie marksizmu leninizmu...

Jesteście chłopaki niesłychanie odważni, dynamiczni, konsekwentni i bezkompromisowi. Szkoda tylko, że Was nie było 20 lat temu. Teraz antykomunistyczni rewolucjoniści nie są już nikomu potrzebni.

Wiedza o najnowszej historii Polski, Europy i świata jest w Polsce fatalna. Wynika z prozaicznego powodu - przeładowanie programu historii. Nauczyciele w szkołach nie zdążą o tym opowiedzieć przed końcem roku szkolnego w ostatniej klasie, a po książki z własnej woli mało kto już sięga. Ofiarą tego ewidentnie padł Quni, który plecie takie okropne androny, że aż głowa boli.

A co do samych komunistycznych pomników, to warto by się nimi zająć. Przenieść wszystkie w okolice Muzeum Miejskiego. Zrobić z nich jakąś socjalistyczną alejkę. Wzbogacić w zdjęcia z tamtego okresu i powstałby ciekawa wystawa o powojennym 50-leciu naszego miasta. Paradoksalnie bardzo mało wiemy o przemianach Dąbrowy w tym czasie.
Taki skansenik powinien wszystkich zadowolić. Pozostaje prozaiczny problem - kasa.

Generalnie pomnikom jako takim jestem przeciwny. Nader rzadko prezentują sobą coś ciekawego. Szczególnie widać to w ostatnich latach na przykładzie JPII-manii. Takiego zalewu kiczu i bezguścia nie było w Polsce od czasów czołgów na postumentach. Cud boski, że się DG od tego uchroniła.

Ten post edytował bzenek sob, 01 gru 2007 - 14:00

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post sob, 01 gru 2007 - 14:18
Post #92

Guests

CYTAT(bzenek @ sob, 01 gru 2007 - 11:49) *
Jesteście chłopaki niesłychanie odważni, dynamiczni, konsekwentni i bezkompromisowi. Szkoda tylko, że Was nie było 20 lat temu. Teraz antykomunistyczni rewolucjoniści nie są już nikomu potrzebni.

Potrzebni są natomiast ludzie, którzy myślą samodzielnie i to nie tylko na temat tego co zjeść, ile zarobić i ile panienek przyhaczyć. Z tymi pomnikami jest jeszcze jeden problem ...one przyspażają wstydu. Bo jak niby wytłumaczyć obcokrajowcowi dlaczego obeliski na cześć wroga stoją w niby wolnym kraju i mają się dobrze? Mi, bardziej od zniknięcia tych pomników, marzy się by społeczeństwo dojrzało i zaczęło patrzeć dalej niż na swoje podwórko i nie tylko przez pryzmat "ja, mnie".

+Quote Post
Qni
post sob, 01 gru 2007 - 14:29
Post #93

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 645

Wyslij go, tego obcokrajowca, do towarzysza Bzenka, a on mu wytlumaczy co i jak.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post sob, 01 gru 2007 - 15:03
Post #94

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Fremlin @ sob, 01 gru 2007 - 16:18) *
Z tymi pomnikami jest jeszcze jeden problem ...one przyspażają wstydu. Bo jak niby wytłumaczyć obcokrajowcowi dlaczego obeliski na cześć wroga stoją w niby wolnym kraju i mają się dobrze?

Myślisz, że mieszkańcy Wiednia czują się jakoś specjalnie zażenowani kiedy obcokrajowcy fotografują się pod pomnikiem Armii Czerwonej ? Turyści właśnie jeżdżą po to aby zobaczyć i sfotografować coś charakterystycznego, niebywałego i niesłychanego.

Zwracam uwagę, że wcale nie optuję za pozostawieniem tych pomników w dotychczasowych miejscach. Koncepcja skansenu jest chyba warta dyskusji.

CYTAT(Fremlin @ sob, 01 gru 2007 - 16:18) *
Mi, bardziej od zniknięcia tych pomników, marzy się by społeczeństwo dojrzało i zaczęło patrzeć dalej niż na swoje podwórko i nie tylko przez pryzmat "ja, mnie".

I tu troszkę sam wpadłeś w pułapkę bo chciałbyś "dojrzale patrzeć w przyszłość" ale w poprzednim poście "ja, mnie" się nie podobają pomniki - zburzyć. smile.gif

+Quote Post
Guest_Fremlin_*
post sob, 01 gru 2007 - 15:15
Post #95

Guests

Nie, nigdzie nie wpadłem. Po prostu nie domyśliłeś się o co mi chodzi. Mówiąc "ja, mnie" chodziło mi o to, że większość Polaków nie interesuje niczym, co wykracza poza sferę ich życia codziennego, a jedyny ich cel w życiu to zaspakajanie potrzeb, o których wspomniałem wcześniej (oczywiście nic w tym złego, pod warunkiem, że widzi się też inne sprawy).

+Quote Post
post sob, 01 gru 2007 - 15:33
Post #96

Wieden to akurat wyjatek na Zachodzie. Wyzwoleni przez Armie Czerwona, rzad powojenny namaszczony przez ZSRR i socjalisci zawsze trzymali sie tam bardzo mocno. Do tej pory maja specjalne stosunki z Rosja i inaczej na nia patrza.

Nie chcialbym calkowitego ich zniszczenia ale zdemontowania i zlozenia w jednym miejscu. Dobrym miejscem byloby miejskie muzem.
Tak samo popieram muzeum komunizmu w Wawie

--------------------

+Quote Post
darek
post czw, 21 lut 2008 - 15:01
Post #97

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 969
GG: 3700035 status gadu-gadu

CYTAT
bzenek Napisano sob, 01 gru 2007 - 13:49
...
Generalnie pomnikom jako takim jestem przeciwny. Nader rzadko prezentują sobą coś ciekawego. Szczególnie widać to w ostatnich latach na przykładzie JPII-manii. Takiego zalewu kiczu i bezguścia nie było w Polsce od czasów czołgów na postumentach. Cud boski, że się DG od tego uchroniła.

Bzenek raczej mylisz się: z tego co mi wiadomo również w D. G. jest pomnik JPII znajduje się przy kościele w Strzemieszycach i to w bliskim sąsiedstwie ruskiego pomnika smile2.gif

Zobaczymy zresztą jak przyszłe pokolenia będą patrzeć na te "nasze" pomniki ku "czci" JPII.

Ten post edytował darek czw, 21 lut 2008 - 15:02

+Quote Post
Prosty
post czw, 21 lut 2008 - 15:44
Post #98

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 902
Tlen: prosty3 status tlen

CYTAT(darek @ czw, 21 lut 2008 - 15:01) *
Bzenek raczej mylisz się: z tego co mi wiadomo również w D. G. jest pomnik JPII znajduje się przy kościele w Strzemieszycach i to w bliskim sąsiedstwie ruskiego pomnika smile2.gif

Zobaczymy zresztą jak przyszłe pokolenia będą patrzeć na te "nasze" pomniki ku "czci" JPII.

ta, u nas na dzielnicy jest ruski pomnik, dosc stary, a pomnik JP II znajduje sie okolo 100m od niego smile2.gif

w mojej opinii taki pomnik ruski czy JP II jest dobrym rozwiazaniem na przyszle pokolenia, sam bylem ciekawy co to za czerwony pomnik, a na pomnik naszego papieza beda patrzaly dzieci, bo jest on przy kosciele i tym sposobem moga pozyskac jakies informacje wynikajace z ich ciekawosci smile2.gif

--------------------
07/08 :))

+Quote Post
kwintosz
post pią, 22 lut 2008 - 13:46
Post #99

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Swoją drogą pomnik JPII stoi także przed parafią Chrystusa Króla (ta na przeciwko Reala).

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
post śro, 09 kwi 2008 - 11:19
Post #100

CYTAT

Chichot historii na murach
wczoraj

Czy jedna ulica może mieć dwie nazwy? Oczywiście. Na jednej tabliczce napisano ORMO, druga wymienia nazwisko generała Władysława Sikorskiego. I to na tym samym budynku. Z kolei na kilku domach nad tablicą z ul. Związku Orła Białego wisi tablica z informacją, że jest to ulica... Ludwika Waryńskiego. Mieszkańcy Ząbkowic, dzielnicy Dąbrowy Górniczej, zastanawiają się, gdzie tak naprawdę mieszkają.

Traktowanie historii na zasadzie: dla każdego coś miłego, przestało się w końcu ludziom podobać. Mają dość bałaganu i chcą się raz na zawsze pozbyć pamiątek przeszłości. - Bo to wygląda mało poważnie - mówi Eugeniusz Wilk, mieszkaniec posesji przy ul. Sikorskiego, czy może raczej ORMO.

Bardziej zdecydowany jest Marek Kępa: - Lokalne władze tak bardzo są przywiązane do nazw z poprzedniej epoki, że nawet gdy montują nowe tabliczki, z sentymentu zostawiają stare - dodaje. A dąbrowianie już sami nie wiedzą, jak tłumaczyć przyjezdnym, gdzie mieszkają. Wymieniają zawsze dwie nazwy ulic i goście jakoś trafiają. Listonosze też już przywykli do tego bałaganu.

Urzędnicy w magistracie tłumaczą, że za prawidłowe oznakowanie posesji odpowiada jej właściciel lub zarządca, a sami mogą jedynie przekazać straży miejskiej, by dopilnowała obowiązku. Efekt jest kiepski, a z tego wniosek, że dąbrowska straż chyba słabo zna historię.

- Na początku lat 90. i transformacji ustrojowej nie usunięto wszystkich starych tablic z nazwami ulic, by nie dezorientować przyjezdnych, a potem tak już zostało i ktoś zaniedbał swoje obowiązki. Minęło tak wiele czasu, że trudno dojść, kto zawinił. Dopilnujemy, by stare tablice zostały usunięte. Dla nas to też zaskoczenie, ale sprawdzimy wszystkie ulice w mieście, czy jeszcze gdzieś nie ma podwójnych nazw - zadeklarował po naszym telefonie Marcin Bazylak, naczelnik wydziału strategii, promocji i komunikacji społecznej dąbrowskiego magistratu.

Tymczasem w mieście nadal legalnie funkcjonuje wiele innych nazw ulic kojarzonych z minioną epoką. Jest np. ulica Gwardii Ludowej, Gagarina, Tierieszkowej, Sawickiej czy Kasprzaka. Podobnie w Siemianowicach Śląskich, gdzie główne ulice mają za patronów gen. Karola Świerczewskiego i Wincentego Pstrowskiego. Samorządowcy zapowiedzieli, że zmiany nazw nie są wykluczone, ale może trzeba będzie rozpisać referendum.

Z kolei w Porębie główna arteria nadal nosi nazwę Ludowego Wojska Polskiego, a jedna z ulic Karola Świer-czewskiego. Na razie nikt nie myśli, by wymazać je z rejestrów.

- Nie mamy sygnałów od mieszkańców, by była to dla nich tak istotna sprawa. Poza tym takie zmiany drogo kosztują - mówi Marek Śliwa, burmistrz Poręby. Ze Świerczewskim, Marchlewskim i Pstrowskim poradzono sobie natomiast już dawno w Warszawie. Teraz zamiast byłych symboli PRL-u mamy al. Solidarności, al. Jana Pawła II i ulicę Zgrupowania AK "Kampinos".
Piotr Sobierajski

Co innego tez Gagarina, a co innego Gwardii Ludowej. Prawdziwym skandalem jest istnienie wciaz ulicy GL snf (51).gif http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/398/4908/
snf (51).gif http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwardia_Ludowa

Dabrowskie elity wyedukowane na wieczorowych uniwersytetach marksizmu leninizmu i na nich nie ma co liczyc. Chyba nadzieja tylko w mieszkancach, musieliby sie zebrac z wnioskiem, albo w stowarzyszeniach.

--------------------

+Quote Post

24 Stron V  « < 3 4 5 6 7 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza