IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

24 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pomniki i nazwy ulic
Dejmon
post pią, 02 lut 2007 - 15:40
Post #61

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 125

Po co usuwać pomniki z dawnych lat i przemianowywać nazwy ulic skoro cały czas żyjemy w socjalizmie, w którym tzw. państwo wraz ze swoją ciągle rozrastającą się armią urzędników próbuje ingerować niemal we wszystkie dziedziny życia obywateli? Lepiej niech się wezmą za likwidację socjalistycznych mechanizmów rządzących gospodarką (chorobliwie wysokie podatki, przerośnięty aparat biurokratyczny, mnogość niepotrzebnych koncesji na rozmaitą działalność gospodarczą itp), a nie mydleniem ludziom oczu przeprowadzaniem iluzorycznych zmian w rodzaju usuwania pomników. Rozmarzyłem się laugh.gif

Ten post edytował Dejmon pią, 02 lut 2007 - 15:42
Go to the top of the page

+Quote Post
kwintosz
post wto, 08 maj 2007 - 16:41
Post #62

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

QUOTE(szer @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Akurat przedchwilą sobie Fakty na TVN oglądałem i mówili o likwidowaniu pomników ku czci komunistów. I na pierwszy rzut pokazali Dąbrową Górniczą z pomnikiem w gołonogu i tym w centrum... Jeśli ta ustawa wejdzie w życię(a mam nadzieję, że wejdzie bo mam dosyć tych komunistycznych zwyczajów) to będą musieli zlikwidować te pomniki. Teraz pytanie co z tym pomnikiem w centrum?

Mod: Kolejnych kilka postów skopiowane z tymczasowego forum, które działało podczas awarii tegoż forum..

QUOTE(mac @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Ona jest tak potrzebna jak rybie skrzydła w wodzie.
Chyba tylko po to żeby były takie akcje jak te co są w Talinie

Heh sory jak dla mnie potrzebna... Widać jakie nasze społeczeństwo jest zacofane, jeśli dziękuje bandytom... Jeszcze stawia im pomniki... Nie bez powodu mówią o nas czerwone zagłębie...

kapturek też był czerwony
grubymi nićmi szyte
proponuje na miejscu każdego pomnika który się zlikwiduje postawić pomnik Wyszyńskiego lub
JP2. Będzie super!

~mac nie mówie, że mają stawiać takie pomniki... Ale jeżeli dla Ciebie jest ok, że w mieście stoi kilka pomników komunistów, którzy powiedzmy wprost zniewoliła Polskę to ja dziękuje za takie coś...

QUOTE(kwintosz @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
A może po prostu wystarczyłoby zmienić nazwę pomnika, choćby na mniej kontrowersyjną? Żaden pomnik nie powinien być poświęcony zbrodniarzom czy innym takim.. to chyba logiczne ale o tym jakie pomniki powinny stać, powinni zdecydować historycy a nie POLITYCY!!
Te czerwone Zagłębie, Armia Czerwona, II w.ś. to kawał naszej historii z której powinnyśmy wynieść jakieś wnioski a nie o niej zapominać..

W centrum pomnik powinien byc tak jak kiedyś: Hendrixa... Ten w gołonogu powinien zniknąć... Jak dla mnie...

Tylko że w mieście nie stoi pomnik Stalina tylko w centrum jest to pomnik czerwonych sztandarów a w Gołonogu Armii czerwonej i czy Ci się to podoba czy nie to Armia radziecka wyzwoliła Zagłębie spod okupacji !

Wyzwoliła? Z jednej okupacji do drugiej... Ale dla Ciebie to nieistotne...

tak wyzwoliła! 27 styczeń 1945! Wiele żołnierzy radzieckich zgineło wyzwalając, walcząc Zagłębie!
Ich szczątki spoczywają na naszych cmentarzach. I im poświęcone są pomniki!

Ale to że potem przez kolejne 40 lat Polska była pod panowaniem komunistów to jest nieważne? Cenzura, propaganda...

a czy przez te 40 lat w głowie utkwiła Ci tylko cenzura i propaganda! Przez 40 lat nie było nic innego... ?

No tak kartki na mięso i inne rzeczy... Powiem tyle... Może i wyzwolili nas z rąk niemieckich. Ale nie zrobili tego dla nas tylko dla siebie, bo wiedzieli, że niemcy są ich zagrożeniem.

No tak kartki na mięso! Każdy miał co do garnka włożyć! Zwyrodnialcy lepsze była kasza. Nie no za Niemca górników raczyli zupkami z żółwia! a tak w sumie to masz racje! Mogli sprawe olać. Żołnierze radzieccy by nie pogineli! Byśmy się sami z hitlerowcami postrzelali. I ugościli ich jeszcze parę lat! U nich było by lepiej! Może jeszcze byśmy na parę turnusów do obozów się załapali

QUOTE(Sebastian22 post='17709 @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Wg. mnie te pomniki powinny zostać. Niewiem czy jesteście świadomi ale one powstały za pieniądze naszych rodziców którym potrącano z pensji. Wiem że komuna kojarzy się z ZSRR i ogólnie nie było tak różowo ale dajcie spokój - już raz chcieli zlikwidować Pomnik Czerwonych Sztandarów było to na przełomie zmiany ustroju ale młodzież dąbrowska nie pozwoliła na to pilnując go dzień i noc.
Co do pomników to mam juz troche dość tych ku czci JP2 wiem ze to byl wielki i dobry czlowiek ale w każdym mieście jest cos z nim związane, dajcie sobie spokoj. Pomnik "hendrixa" jest w pewnym sensie symbolem naszego miasta i żadne tam kaczory nie mają prawa nam go odbierać! Za 3 lata zmieni się rząd a pomnika nikt nie zrekonstruuje.

QUOTE(Bathurst @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Burzenie pomników to delikatna sprawa - więcej można tutaj zaszkodzić niż zyskać. Rozumiem pomniki Stalina, Lenina, Dzierżyńskiego...
Generalnie jednak to więcej z tego może być G niz pożytku.
Nie ma też co porównywać Polski do Estonii - tam żyje naprawdę liczna mniejszość rosyjska

QUOTE(bartek @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Jak widać stara gwardia z forum znowu czuje się jak ryba w wodze dyskutując o tak drażliwych tematach

QUOTE(klocek @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Nie wyobrażam sobie centrum DG bez naszego obecnego pomnika

QUOTE(:) @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
za kazdym razem na tvn24 przy okazji ustawy pokazuja dabrowskie pomniki img/smilies/big_smile W sumie to chyba nigdzie nie uchowaly sie w takiej liczbie - nawet w komunistycznym Wloclawku.

Oczywiscie Hendrix musi pozostac bo jest symbolem miasta. Na obecnej krzywej tablicy jest na pewno lepszy tekst niz na oryginalnej ale i tak sformulowne to wedlug starej szkoly, dobrze ze chociaz prawie niewidoczny img/smilies/wink

Inne pomniki powinny zniknac na poczatku lat 90-tych - golonoski, strzemieszycki i ten w Łośniu. W Zabkowicach juz sie chyba sam rozpadl.
Teraz to juz troche za pozno a tym bardziej ustawowo i bedzie niezla burza. Obecnie lepiej aby likwidacja zajmowaly sie wladze miejskie przy poparciu mieszkancow a w przypadku DG, kolebki i skansenu komunizmu nie ma na to co liczyc. Moze kolejne pokolenie...

A "Mac" jakby skonczyl wieczorowy uniwersytet marksistowsko-leninowski, no chyba ze rodzice skonczyli i wpoili mu ta "wiedze" img/smilies/smile

Jakos z wyzwoleniem Warszawy sie nie spieszyli.

Na pewno poleglym zolnierzom nalezy sie szacunek ale to nie sa ich groby a dabrowskie pomniki powstaly nie dla nich a dla wzmocnienia wiezi z ZSRR i propagandy.

A i ten szacunek nie do konca sie wszystkim zolnierzom nalezy - z opowiadan babci - prawie wszyscy "wyzwoliciele" DG byli zlodziejami i ostro wszystko rozkradali a i tez gwacili. Swoja droga podobobno byla to niezla dzicz, ktora nie widziala nawet nigdy zegarka.

QUOTE(Sebastian22 @ Apr 5 2007, 15:16 ) *
Coz moja babcia tez tak mowi, mnie tam nie przeszkadza "gwiazda", ale tez nie odczuwam do niej zadnego uczucia ani nie kojarze jej ze swoim miastem ale Hendrix musi zostać! To symbol naszego miasta jak młot i żołędzie.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
ewistafo
post czw, 10 maj 2007 - 08:01
Post #63

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 301

Hendrix to kawałek historii Naszego Miasta znak pewnej niezależności od chwilowych trendów, już nadano mu przez to inny niż na początku wymiar. Inne pomniki, zastanawiając się trzeba przyznać, postawione żołnierzom wyzwalającym Polskę z rąk hitlerowców, są kojarzone z reżimem komuny, która wyzwolicieli - rosjan jak również polaków wystrychnęła na dudka zawłaszczając wywalczoną wolność.

+Quote Post
picaro
post czw, 10 maj 2007 - 11:31
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

A ja sobie tak myślę, że zamiast burzyć i wzniecać podniecenie społeczne (co ów rząd robi skutecznie: aborcja, eutanazja teraz prostytuki przy drogach i pomniki itd.) to można by walnąc tablice historyczne z jakimś opisem skąd pomnik, dla kogo, przez kogo i jak był jego cel - porostu tak szczerze, żeby dzieciaki wiedziały. I ja to bym nawet mapkę zrobił (szlak czerwony - pomniki zagłebia i śląska czyli lekcja historii) i organizował wycieczki edukacyjne po zkaładach pracy i własnie tych pomnikach. Przecierz Huta Katowice to też swoisty pomnik PRL, może ją zburzmy, posadzimy zpowrotem drzewa, a ludzi wywieźmy w dawne kieleckie biggrin.gif będzie miłe zielone miasteczko, a nie jakiś taki dziwny twór biggrin.gif No i tyle, bo ja nie rozumiem czego się tu pozbyć, PKZ-tu też? bo to kolejny pomnik, i jest ich jeszcze wiele. A może skor nie da się tego Hendrixa tak oficjalnie zrobić, to może by młodzież z plastyka na Aniola go przerobiła, bo wygląda jak by miał skrzydła, a opcja anioła jest tak po Bożemu więc podrodze temu rządowi. I mielibyśmy takiego Dobrego Anioła naszego miasta. A i jeszcze jeden pomysł, skoro już mamy się tak darstycznie pozbywać tych pomników, to może je miasto zlicytuje na kolejnej Orkiestrze Owsiaka, bo na tym chociarz dzieciaki skorzystają, a zapewne się znajdą chętni. Może jakiś kolo z zagranicy zainwestuje i zrobi prywatny park PRLowskich pomników i bedzie na tym zarabiał. A i wracając jeszcze do pomysłu szlaku edukacyjnego to z takim pomysłem mógłby wystąpić sam magistrat znaczy urząd miasta i może by coś kaski jeszcze szarpnął w ramach programu patriotyzm jutra z ministerstwa kultury. W końcu taka lekcja to nie byle co, jakby opowiadać ile ludzi zginęło z rąk wyzwolicieli itd., jak wygladało życie w czasie późniejszej okupacji. Od i tyle chyba na ten temat.

+Quote Post
Arbas
post sob, 12 maj 2007 - 11:44
Post #65

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Zwykle burzą ci, którzy nic w życiu nie zbudowali - nawet budy dla psa.

+Quote Post
syzio
post sob, 12 maj 2007 - 22:34
Post #66

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Mnie w Dąbrowie tylko jeden pomnik odstrasza: Bohaterów radzieckiego wojska w Gołonogu. Ja się dziwie co ten pomnik robi w XXI wieku

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 12 maj 2007 - 23:04
Post #67

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

QUOTE(syzio @ May 12 2007, 22:34 ) *
Mnie w Dąbrowie tylko jeden pomnik odstrasza: Bohaterów radzieckiego wojska w Gołonogu. Ja się dziwie co ten pomnik robi w XXI wieku

Niby tak ale Polska ma podpisaną ustawę z Rosją na mocy ktorej mamy nie burzyc pomników związanych z Rosją i vice versa...no ale jak zwykle PiSowcy chcą zrobić przewrót w kraju....niewiem czy sie to uda patrząc co sie dzieje z lustracją....

Ten post edytował Sebastian22 sob, 12 maj 2007 - 23:04

+Quote Post
ewistafo
post sob, 12 maj 2007 - 23:11
Post #68

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 301

Chyba chodzi omiejsca pamięci, groby, cmentarze itp a nie pomniki, kto stawiał ten ma prawo zburzyć, jak się rozmyśli.

+Quote Post
Arbas
post nie, 13 maj 2007 - 10:20
Post #69

UZYTKOWNIK

Do Syzio
Co winni są żołnierze, którzy mieli tak jak Ty: matki, siostry, żony, dzieci, a pognano ich na wojnę pod groźbą rozstrzelania w razie dezercji?
Jeśli chcemy uchodzić za naród szanujący groby i pamięć własnych przodków, to szanujmy wszystkie miejsca spoczynku, niezależnie kogo złożono w grobie.
Najłatwiej mścić się na zmarłych...

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 13 maj 2007 - 11:18
Post #70

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

Mnie w D&plusmn;browie tylko jeden pomnik odstrasza: Bohaterów radzieckiego wojska w Gołonogu. Ja się dziwie co ten pomnik robi w XXI wieku

CKMP KT/015

Pomnik wzniesiony dla uczczenia 144 żołnierzy Armii Czerwonej z oddziałów
4 Korpusu Pancernego Gwardii i 59 Armii 1 Frontu Ukraińskiego poległych w walkach o wyzwolenie Dąbrowy Górniczej w styczniu 1945 roku

+Quote Post
syzio
post nie, 13 maj 2007 - 11:39
Post #71

Dąbrowa G

Do Arabas. blink.gif
Ja rozumiem, ale jak możemy mieć pomniki (do dziś) naszych wrogów, którzy nas gnębili (dot. narodu), zabijali, niszczyli nasze państwo i religię. Choć zaledwie mam 15 lat to mnie odstrasza wizerunek sierpa i młota na tym pomniku i na pewno nie tylko mnie.

+Quote Post
Arbas
post nie, 13 maj 2007 - 12:39
Post #72

UZYTKOWNIK

Do Syzio
Pożyjesz dłużej, to może zrozumiesz, że historię piszą zwycięzcy, a akcentują ją dla maluczkich pomnikami.
Z tego właśnie powodu zachwycam się jedynie pomnikami przyrody, jako ponadczasowymi i stworzonymi przez naturę!

O tym pomniku w Gołonogu, o którym wspominasz, myślę w kategoriach grobowca i choć mi się tez bardzo nie podoba, nigdy nie przyłożyłbym ręki do jego zniszczenia. Mógłbym się jedynie opowiedzieć za jego upiększeniem.

+Quote Post
syzio
post nie, 13 maj 2007 - 13:26
Post #73

Dąbrowa G

QUOTE(Arbas @ May 13 2007, 12:39 ) *
Do Syzio
Pożyjesz dłużej, to może zrozumiesz, że historię piszą zwycięzcy, a akcentują ją dla maluczkich pomnikami.
Z tego właśnie powodu zachwycam się jedynie pomnikami przyrody, jako ponadczasowymi i stworzonymi przez naturę!

O tym pomniku w Gołonogu, o którym wspominasz, myślę w kategoriach grobowca i choć mi się tez bardzo nie podoba, nigdy nie przyłożyłbym ręki do jego zniszczenia. Mógłbym się jedynie opowiedzieć za jego upiększeniem.

Upiększenia!!! mad.gif Co tam jest do upiększania. Jeżeli miasto zaczełoby upiększać ten pomnik to większość ludzi (w tym ja) uznałoby że niewola przez ZSRR to był dobry krok mad.gif . Mam nadzieje że ten pomnik długo już nie postoi, albo zostanie przerobiony.

Ten post edytował syzio nie, 13 maj 2007 - 13:27

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 13 maj 2007 - 18:06
Post #74

UZYTKOWNIK

niech nic nie przerabiaja ani nie upiekszaja.....niech bedzie tak jak jest....troche na uboczu.

+Quote Post
syzio
post nie, 13 maj 2007 - 18:19
Post #75

Dąbrowa G

QUOTE(Sebastian22 @ May 13 2007, 18:06 ) *
niech nic nie przerabiaja ani nie upiekszaja.....niech bedzie tak jak jest....troche na uboczu.

Tak mogą wywieść do jakiegoś lasu biggrin.gif

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 13 maj 2007 - 21:38
Post #76

UZYTKOWNIK

QUOTE(syzio @ May 13 2007, 18:19 ) *
Tak mogą wywieść do jakiegoś lasu biggrin.gif

Miałem na myśli żeby zostało jak jest...

+Quote Post
Hator
post nie, 13 maj 2007 - 21:51
Post #77

FdZD

Nr użytkownika: 6

syzio - pomnik dedykowany jest poleglym zolnierzom radzieckim walczacym o wyzwolenie naszego miasta -powiedz mi teraz co oni mieli do pozniejszej sytuacji Polski do roku 89?

--------------------

+Quote Post
:)
post nie, 13 maj 2007 - 21:57
Post #78

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE(Arbas @ May 13 2007, 10:20 ) *
Co winni są żołnierze, którzy mieli tak jak Ty: matki, siostry, żony, dzieci, a pognano ich na wojnę pod groźbą rozstrzelania w razie dezercji?

gwaltow, morderstw, grabiezy. To robili z wlasnej inicjatywy

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 14 maj 2007 - 14:42
Post #79

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

trochę OT, ale... wink.gif W Gołonogu mogiła też jest symboliczna...

"Złomiarze okradli Mogiłę Katyńską
PAP - dodane 38 minut temu

Nieznani sprawcy ukradli mosiężne tablice z symbolicznej Mogiły Katyńskiej na cmentarzu w Lublinie. Prawdopodobniej będą je chcieli sprzedać na złom - poinformowała policja.

Apelujemy do pracowników punktów skupu złomu, aby poinformowali policję, gdy ktoś będzie chciał sprzedać takie tablice - powiedział Witold Laskowski z Komendy Miejskiej Policji w Lublinie.

Z pomnika zginęło sześć mosiężnych tablic w kształcie krzyży maltańskich o wymiarach 48x48 cm. Widniały na nich nazwiska ofiar zbrodni katyńskiej. Do kradzieży doszło w nocy z niedzieli na poniedziałek. Policję poinformowała o tym przedstawicielka stowarzyszenia Rodzina Katyńska, która zauważyła brak tablic. Jeszcze poprzedniego dnia wieczorem były one na swoim miejscu.

Przed tygodniem ukradziono stalowe ocynkowane blachy stanowiące elementy zadaszenia pomnika. Policji nie udało się dotychczas odnaleźć sprawcy.

Symboliczna Mogiła Katyńska położona jest w pobliżu jednego z wejść na cmentarz przy ul. Lipowej w śródmieściu Lublina. Od wielu lat mieszkańcy miasta oddają w tym miejscu cześć pamięci Polaków pomordowanych w Katyniu i innych miejscach stalinowskich kaźni. (al)"

za wp.pl.

+Quote Post
:)
post pon, 09 lip 2007 - 15:47
Post #80

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Upamiętnią stróżów prawa
dziś

W 67. rocznicę męczeńskiej śmierci polskich policjantów w sowieckich obozach, na ścianie bazyliki Najświętszej Marii Panny Anielskiej zostanie umieszczona pamiątkowa tablica.

Komitet założycielski (ks.z Andrzej Stasiak, phm Kazimierz Kalaga i Iwona Sułkowska, wnuczka poległego policjanta II RP), postanowił włączyć się do przywracania prawdy o sześciu tysiącach funkcjonariuszy Policji Państwowej II RP przetrzymywanych od jesieni 1939 r. w obozie wojennym w Ostaszkowie. Na mocy decyzji władz Związku Sowieckiego z 5 marca 1940 r. zamordowano ich w Twerze i pogrzebano

w 25 dołach śmierci w lesie we wsi Miednoje.

- Naszą inicjatywę popierają m.in. władze samorządowe, rodziny zamordowanych policjantów II RP, organizacje i stowarzyszenia regionalne. Zależy nam, by włączyć młodych ludzi w nasze działania, by mogli uczyć się przeszłości Polski i utrwalić w świadomości patriotyzm i wierność ojczyźnie - mówi Iwona Sułkowska.

Inicjatorzy tego przedsięwzięcia apelują, by na adres bazyliki (ul. Królowej Jadwigi 17, 41-300 Dąbrowa Górnicza) wszystkie osoby, w których rodzinach był policjant II RP - ofiara NKWD, przesłali ich nazwiska oraz informacje o szczegółach służby i losów.

Uroczystość odsłonięcia tablicy odbędzie się 16 września o godz. 14. w dąbrowskiej bazylice.
(pas) - Dziennik Zachodni

sosnowiec.info.pl

Aby inni pamiętali

W 67. rocznicę męczeńskiej śmierci polskich policjantów na ścianie bazyliki NMP Anielskiej w Dąbrowie Górniczej zostanie umieszczona tablica.

(…) Dla nich nie pisze się nekrologów,
dla nich jest tylko pamięć wdów
albo żebracze modlitwy matek,
albo zdziwione spojrzenia dzieci
i z dnia na dzień rosnąca powoli błona
nie dość śmiertelnej rany.
z nocy na noc rosnąca powoli cisza
przedawnionego nieszczęścia
która zagłusza krzyk i wołania niepocieszonych (…)
zbrodnio niezmierna, ziemio wierna,
wieczne odpoczywanie, requiem aeterna.
(Kazimierz Wierzyński)

Komitet założycielski, w skład którego wchodzą: ksiądz kanonik Andrzej Stasiak, proboszcz bazyliki NMP Anielskiej w Dąbrowie Górniczej, phm Kazimierz Kalaga, przewodniczący Komisji Historycznej Hufca ZHP w Dąbrowie Górniczej i Iwona Sułkowska, wnuczka policjanta II RP z Dąbrowy Górniczej, członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Rodzina Policyjna 1939 r.” w Katowicach, postanowił włączyć się wraz ze społecznością Zagłębia w nurt działań dla przywracania prawdy o sześciu tysiącach funkcjonariuszy Policji Państwowej II RP przetrzymywanych od jesieni 1939 r. w obozie wojennym w Ostaszkowie, a następnie na mocy decyzji najwyższych władz Związku Sowieckiego z 5 marca 1940 r. bestialsko zamordowanych wiosną 1940 r. przez NKWD w Twerze i pogrzebanych w 25 Dołach Śmierci w lesie we wsi Miednoje.

Pragniemy podjąć działania służące zaangażowaniu tych środowisk w Zagłębiu Dąbrowskim, dla których wartością bezcenną jest przesłanie o pragnieniu wolności i miłości do ojczyzny.

Z inicjatywy księdza kanonika Andrzeja Stasiaka na ścianie bazyliki NMP Anielskiej w Dąbrowie Górniczej zostanie umieszczona tablica z następującym napisem:
Wśród tysięcy polskich policjantów zamordowanych przez NKWD wielu było z Zagłębia Dąbrowskiego. W 67 rocznicę ich męczeńskiej śmierci składają hołd mieszkańcy regionu, w którym oni wiernie służyli.

Naszą inicjatywę popierają władze samorządowe, młodzież szkolna i rodziny zamordowanych policjantów II RP, organizacje i stowarzyszenia regionalne.

Do udziału w Komitecie Organizacyjnym zaproszenie przyjęli:

- Komendant Miejski Policji w Dąbrowie Górniczej - nadkom. Andrzej Poprawa,
- Prezydent Dąbrowy Górniczej - Zbigniew Podraza,
- Przewodnicząca Rady Miejskiej Dąbrowy Górniczej - Agnieszka Pasternak,
- Przewodniczący Oddziału Katowickiego Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Rodzina Policyjna 1939 r.” - Jerzy Urbańczyk,
- Naczelnik Wydziału Oświaty Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej - Elżbieta Gęca.

Zaproszenie do Komitetu Honorowego przyjęły następujące osobistości:

- Ks. bp Adam Śmigielski - Ordynariusz Diecezji Sosnowieckiej,
- Arkadiusz Pawełczyk - Komendant Wojewódzki Policji,
- Tomasz Pietrzykowski - Wojewoda Śląski,
- Janusz Moszyński - Marszałek Sejmiku Województwa Śląskiego,
- Maria Nowak - Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Rodzina Policyjna 1939 r.” w Katowicach,
- Marek Mrozowski - Burmistrz Czeladzi,
- Jarosław Raczek - Komendant Komisariatu Policji w Czeladzi,
- Radosław Baran - Prezydent Będzina,
- Dariusz Brandys - Komendant Powiatowy Policji w Będzinie,
- Adam Lazar - Starosta Powiatu w Będzinie,
- Kazimierz Górski - Prezydent Sosnowca,
- Marek Walczyński - Komendant Miejski Policji w Sosnowcu,
- Grzegorz Olejniczak - Komendant Komisariatu Policji w Wojkowicach,
- Andrzej Cembrzyński - Burmistrz Wojkowice,
- Małgorzata Reczko - Burmistrz Sławkowa,
- Marek Winek - Komendant Komisariatu Policji w Sławkowie.

Zależy nam szczególnie na tym, aby włączyć młodych ludzi w nasze działania, aby mogli oni uczyć się od nas przeszłości Polski i utrwalić w swojej świadomości wartości patriotyzmu i wierności ojczyźnie. Program artystyczny na uroczystość odsłonięcia tablicy, która odbędzie się 16 września br. o godz. 14, w bazylice NMP Anielskiej, przygotują uczniowie z I Liceum Ogólnokształcącego im. Waleriana Łukasińskiego w Dąbrowie Górniczej.

Zwracamy się z apelem do wszystkich osób, w których rodzinach był policjant II RP - ofiara NKWD o przysłanie na adres Bazyliki nazwisk policjantów i informacji o szczegółach ich służby i losów.
Oto adres: 41-300 Dąbrowa Górnicza ul. Królowej Jadwigi 17.

Wyrażamy głębokie przekonanie, iż życzliwość wszystkich, z którymi współpracujemy, a także życzliwość całej społeczności Zagłębia Dąbrowskiego zaowocuje poparciem dla naszych działań. Zwracamy się też uprzejmie z prośbą o finansowe wsparcie fundacji tablicy. Prosimy o przekazanie każdej, choćby symbolicznej kwoty na konto BPH 33 1060 0076 0000 3200 0119 0301 z dopiskiem na przelewie „Tablica”.
Nazwy instytucji i nazwiska osób, które dokonają przelewu, zostaną umieszczone w księdze pamiątkowej tablicy jako fundatorzy przedsięwzięcia.

Iwona Sułkowska

--------------------

+Quote Post

24 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza