IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

24 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pomniki i nazwy ulic
Stąd
post wto, 15 sty 2013 - 07:16
Post #181

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 5,131

Slyzaba - zamazują swoje twarze ponieważ środowisko kibiców jest tak specyficzne, że ujawnianiem ich mogą sobie zaszkodzić (i nie chodzi tu o ukrywanie się przed policją (zabawne), policja ma swoją bazę danych, którą aktualizuje przed każdym wyjazdem czy zbiórką kibiców).

Leszek Wszechwiedzący - czy uważasz, że żołnierzom armii czerwonej należy oddawać jakiś szacunek ?
Szkoda, że nie mógłbyś powiedzieć tego ludziom, którzy ginęli z ich ręki. Pomnik do zburzenia i już. Nikt nie pisze, że Niemcy byli lepsi od nich ale na pewno i ci i ci nie zasługują na jakikolwiek szacunek. Raczej na potępienie.

Go to the top of the page

+Quote Post
Slyzaba
post wto, 15 sty 2013 - 09:41
Post #182

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Hej Stąd,

CYTAT
środowisko kibiców jest tak specyficzne, że ujawnianiem ich mogą sobie zaszkodzić
- za czasów 'młodości' sam jeździłem na Zagłębie. Tym bardziej nie rozumiem Waszego ukrywania się... Jeśli policja ma bazę danych, Wasze zdjęcia etc to....? Jaka to specyfika "środowiska kibiców", że sprzątając groby powstańców zamazujecie na zdjęciach swoje twarze??

Nawet Ty pisząc o Fanatycznym Gołonogu (identycznie jak Dużo WIe) piszesz per ONI a nie per MY. Dlaczego?

Wracając do wątku pomników - prowadzicie polemikę mailową z UM i...? Chyba nikt nie spodziewa się, że pomnik zostanie zburzony? Jeśli tak bardzo przeszkadza, to jaki macie plan B? Co dalej? Zakładam - popraw mnie jeśli się mylę - że nie planujecie spotkania z urzędnikami UM?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
yaku
post wto, 15 sty 2013 - 10:46
Post #183

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,717

Czytam , czytam i muszę się wtrącić.

Panowie idziecie w klimaty kłótni i czepiania się szczegółów. Ja też nie pochwalam malowania ścian i tekstów " jedyny klub Zagłebia...ble , ble, ble...

Natomiast muszę napisać , że chłopaki mają rację. Czy te pomniki istnieją nadal bo dalej musimy się podlizywać niechcianemu bratu?
Bo co ? Bo wiecie co ja myślę?
że dalej jesteśmy od nich zależni. Nasza władza na przestrzeni ostatnich lat nie zrobiła nic , żebyśmy się wyzwolili spod ich dyktatu. Jak nam zamkną kurek z gazem to leżymy. I tu jest pies pogrzebany... Myślę , że nasi włodarze wiedzą to czego my nie wiemy ale muszą trzymać się wytycznych z góry.

Chyba nie ma w Polsce kogoś kto by ich pozytywnie wspominał ...ale wiele rzeczy robi się " bo trzeba" żałośne ale prawdziwe... i tylko bardzo młodzi ludzie są na tyle beztroscy , żeby móc z tym walczyć

Na koniec:

- mój dziadek był pod okupacja niemiecka a potem kiedy armia czerwona weszła do Polski znalazł się gdzieś na terenie Polski w rosyjskim obozie. I całe swoje dzieciństwo słyszałam, że niemcy to potrafili ludziom dać chleb czy podać pomocną dłoń. { nie chwalił ich broń Boże ale znajdywał w nich ludzkie cechy} bardzo mnie to dziwiło bo w szkole cały czas wpajali mi że Niemcy to najgorsza plaga.

Natomiast po Armii Czerwonej miał odbite nerki, wspominał straszne sytuacje i do końca życia kiedy już miał 90 lat i chorobę Alzheimera jedyne co mu się objawiało to "ruscy"- że go biją , że gwałcą , że kradną - wiem, że to nie mogło być wymyślone.

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!

+Quote Post
Kamil_
post wto, 15 sty 2013 - 10:51
Post #184

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(yaku @ wto, 15 sty 2013 - 11:46) *
Czytam , czytam i muszę się wtrącić.

Chyba nie ma w Polsce kogoś kto by ich pozytywnie wspominał ...

Niestety jak widać są takie osoby. Ale powód tego jest bardzo prosty. Jaki, chyba nie muszę nawet pisać...

+Quote Post
Bathurst
post wto, 15 sty 2013 - 11:33
Post #185

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

@Yaku - czy ktoś ich tutaj potępił za ich antykomunizm, za sprzątanie grobów Powstańców? Bo czytam i nie widzę nic takiego.
Natomiast mnie wkurza chodzenie ich do szkół i indoktrynowanie dzieciaków. Dodam - jakiekolwiek indoktrynowanie dzieci mnie wkurza. Będą mieli swoje dzieci niech sobie wychowują a nie biorą się za cudze. Dla mnie to mogą sobie nawet po dobranocce uroczyście rodzinnie race odpalać w dużym pokoju. Szkoła to nie jest miejsce gdzie każdy może wejść i mówić do dzieci co uważa za słuszne!
Wkurza mnie też bezmyślne bazgranie po elewacjach budynków - o tym tutaj rozmawiamy.
W dodatku brak im cywilnej odwagi ( po prostu jaj im brak) żeby tutaj na forum otwarcie przyznać się do bazgrolenia po ścianach. Dziecinada i tyle.

Wracając do kwestii pomników - będąc jeszcze na studiach wdałem się w wolnym czasie w dyskusję ze swoim promotorem odnośnie symboli komunistycznych. Z jednym zdaniem profesora zgadzam się do dzisiaj- żeby uważać na ludzi nawołujących do burzenia pomników bo to nigdy nie kończy się dobrze. Talibowie też wyburzyli posągi Buddy w Afganistanie.

Uważam, że pomnik powinien zostać a symbole powinny ulec zmniejszeniu. Ponadto jeśli tam są ciała żołnierzy to chyba powinna być przeprowadzona ekshumacja.

I nie demonizujmy z tym pomnikiem bo niezależnie od rządów w mieście ( po 91 roku) to nie jedna flaszka w obrębie tego pomnika została wychlana i rozbita - bynajmniej nie w geście niezgody na czerwonych bohaterów tylko ze zwykłego prostactwa.

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Leszek
post wto, 15 sty 2013 - 12:28
Post #186

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Ciał żołnierzy tam nie ma - zostały ekshumowane i przeniesione - o ile dobrze pamiętam - na cmentarz żołnierzy radzieckich w Katowicach w Parku Kościuszki.

@Stąd

"Nikt nie pisze, że Niemcy byli lepsi od nich" - wprost nie, ale sformułowanie z Waszej strony:

"Jeden okupant i najeźdźca został zastąpiony drugim. Kto wie czy nie gorszym." sugeruje to dość mocno.

I nie przeszkadzają mi pomniki poświęcone poległym żołnierzom - ani radzieckim, ani niemieckim.

A o co chodzi z tą specyfiką? Czyżbyście bali się, że od konkurencji dostaniecie w paszczę, jak nie będzie 15 towarzyszy wkoło?

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post wto, 15 sty 2013 - 12:42
Post #187

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Ja wyjaśnię - ofiar ZSRR jest znacznie więcej jak III Rzeszy. Kwestia zakrywania twarzy nie wiem czy Zwykły Obywatel wie ale np. sławny staruch siedzi w areszcie za zeznania jednego gościa co już nie raz podawał nieprawdę policji, ba ów fakty nie zostały nigdy potwierdzone. Po przeszukaniu mieszkania jedyne co znaleźli to skany dowodów osobistych i na tego podstawie chcieli postawić mu kolejny zarzut.. szybko okazało się ze z komputera korzystała też jego dziewczyna która przedłużała umowy abonamentowe u jednego z operatora i do tego potrzebowała skanów dowodów.. a staruch dalej siedzi i szukają na niego haków.

Myślę, że w tej sytuacji politycznej nikogo nie powinno dziwić ze kibice są szczególnie represjonowani przez władzę i się przed tym bronią w obrębie swobody obywatelskiej.

Co do indoktrynacji dzieci ja za młodu 1-2 klasa podstawówki bylem indoktrynowany pastami colgate i tabliczką mnożenia tejże firmy..

Bardzo dziwi mnie Wasze zachowanie, ktoś wskazuje ręką na faktyczny problem.. a Wy mu wytykacie brut za paznokciami zamiast pochylić się nad problemem.

Na koniec dodam, że nigdy na meczu ZS nie bylem, nie interesuje mnie piłka nożna niemniej doceniam inicjatywy kibicowskie, które raz lepiej raz gorzej im wychodzą..

Ten post edytował xMarcinx wto, 15 sty 2013 - 12:50

+Quote Post
Leszek
post wto, 15 sty 2013 - 13:13
Post #188

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ wto, 15 sty 2013 - 12:42) *
Ja wyjaśnię - ofiar ZSRR jest znacznie więcej jak III Rzeszy.
Nikt tego nie kwestionuje. Ciekaw jestem (bo nie chce mi się szukać liczb), jak wyglądałaby "efektywność" mordowania (ilość ofiar/rok), bo jednak ZSRR istniał 69 lat (a bolszewicy rządzili w sumie 74 lata), a III Rzesza 12.

A, żeby nie było, że wybielam komunistów - niezależnie od tej "efektywności", wstrząsające dla mnie jest to, że ich agresja była skierowana przede wszystkim przeciw własnym obywatelom...

Ten post edytował Leszek wto, 15 sty 2013 - 13:14

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post wto, 15 sty 2013 - 13:19
Post #189

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

To już pytanie do historyków, choć biorąc pod uwagę mordy typu Katyńskiego czy "legalne" sądowe wyroki śmierci myślę, że o spójne dane będzie trudno..

Fantykom natomiast proponuje skontaktować z radnym Jaszura który swego czasu zajmował się ta kwestia, zainteresować się akcją Kolibra - goń z pomnika bolszewika, która wbrew nazwie dotyczy też np. nazw ulic i pamiętać, że w kupie siła, lepsze zgrane i skoordynowane akcje niż te wynikłe z pod wpływu emocji.. trzymam kciuki.

+Quote Post
danielmdc
post wto, 15 sty 2013 - 17:11
Post #190

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,133

Widzę że niezłe placki tutaj zabierają głos rolleyes.gif
Jeden z drugim zarzuca chłopakom że przekazują dobre wzorce w szkołach dzieciakom.
Byłeś jeden z drugim na takim spotkaniu, rozmawiałeś z dzieciakiem o czym była pogadanka ?
Jak nie to sklejcie wary, zamiast krytykować dla samej krytyki.
Lepiej dla was żeby dzieciaki były nauczane nowomodnej propagandy homoseksualnej i przywiązania do Silesii co nie laugh.gif
Gwałcicieli, morderców i bandytów nazywacie wyzwolicielami miasta i pomnik z sierpem i młotem jest cool co nie ?
Wywody o zasłanianiu twarzy pozostawie bez komentarza, dla was kibice to i tak faszystowscy bandyci.
Jeszcze jedno mądre głowy, Zagłębie było jest i będzie klubem regionu nieważne w której lidze gra.

+Quote Post
Stąd
post wto, 15 sty 2013 - 17:32
Post #191

UZYTKOWNIK

Slyzaba
CYTAT
- za czasów 'młodości' sam jeździłem na Zagłębie. Tym bardziej nie rozumiem Waszego ukrywania się... Jeśli policja ma bazę danych, Wasze zdjęcia etc to....? Jaka to specyfika "środowiska kibiców", że sprzątając groby powstańców zamazujecie na zdjęciach swoje twarze??

Żeby nie narażać się na nieprzyjemności z zewnątrz.

CYTAT
Wracając do wątku pomników - prowadzicie polemikę mailową z UM i...? Chyba nikt nie spodziewa się, że pomnik zostanie zburzony? Jeśli tak bardzo przeszkadza, to jaki macie plan B? Co dalej? Zakładam - popraw mnie jeśli się mylę - że nie planujecie spotkania z urzędnikami UM?

Petycja.

yaku
CYTAT
Chyba nie ma w Polsce kogoś kto by ich pozytywnie wspominał ...ale wiele rzeczy robi się " bo trzeba" żałośne ale prawdziwe... i tylko bardzo młodzi ludzie są na tyle beztroscy , żeby móc z tym walczyć

Nastały takie czasy, że samemu trzeba zacząć działać bo bez z tej beztroski nic nie zostanie. Każdego dnia wbijane nam młodym ludziom są wbijane w plecy kolejne kołki. Kolejne kłody są rzucane nam pod nogi. Polityka państwa i nieudolność rządu nie daje nam żadnych perspektyw.
CYTAT
Natomiast po Armii Czerwonej miał odbite nerki, wspominał straszne sytuacje i do końca życia kiedy już miał 90 lat i chorobę Alzheimera jedyne co mu się objawiało to "ruscy"- że go biją , że gwałcą , że kradną - wiem, że to nie mogło być wymyślone.

Wiedz, że nie było. A wielu z nas usłyszało podobne historie od swych przodków.

Bathurst
CYTAT
Natomiast mnie wkurza chodzenie ich do szkół i indoktrynowanie dzieciaków.

Czy lekcja regionalizmu i lokalnego patriotyzmu jest czymś niepożądanym ? Ani razu nie spotkaliśmy się ze sprzeciwem. Ba, nauczyciele sami dopowiadali swoje racje do naszych wystąpień i pytali nas o różne rzeczy. Klub jednoczy nas Zagłębiaków, wspólnie możemy doprowadzić do niezależności wobec Śląska. Każdy ma prawo być dumny z tego kim jest, skąd pochodzi. Oczywiste by ta duma nie zamieniła się w butę, taką która jest kierowana w naszą stronę. Na pewno nie uczymy nienawiści do Śląska i Ślązaków. Każdy ma prawo zostać uświadomionym. Nie robimy nic na siłę.

CYTAT
Wkurza mnie też bezmyślne bazgranie po elewacjach budynków - o tym tutaj rozmawiamy.
W dodatku brak im cywilnej odwagi ( po prostu jaj im brak) żeby tutaj na forum otwarcie przyznać się do bazgrolenia po ścianach. Dziecinada i tyle.

Dam sobie uciąć ręce, które wg bazgrzą po ścianach bo nigdy tego nie robiłem. Słusznie jest nas wielu i nie nad każdym da się zapanować.

Leszek
CYTAT
A o co chodzi z tą specyfiką? Czyżbyście bali się, że od konkurencji dostaniecie w paszczę, jak nie będzie 15 towarzyszy wkoło?

A jak konkurencji będzie piętnastu a Ty sam ?
Wielu/e z Was uważa nas za bandę bo na taką kreują nas media. Nie wiecie niestety jakie pobudki nami kierują, więc pomyślcie za nim zaczniecie nas oczerniać. Owszem są minusy ale ilość plusów jest zdecydowanie przeważająca. Bo my dbamy o rzeczy, które w tych czasach stacza się na margines, a trzeba o nich głośno mówić.

+Quote Post
olo
post wto, 15 sty 2013 - 17:38
Post #192

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

Świadom historii powiem, że daleko mi do miana polaka patrioty. Szanuję dziś bardziej tę jego lokalną odmianę, której główne założenia są niemal tożsame z tym wielkim słowem "patriotyzm". Mianowicie: szacunek dla drugiego człowieka, jego pracy i zaangażowania we wspólne dobro . Jeżeli efekty mojej pracy, moich poświęceń dla poprawy mojego dobra, komfortu a przez to i dobra współobywateli, współmieszkańców - bo jak mam to się podzielę - niszczy, co tu dużo mówić matoł z szablonem i sprayem, to trudno to nazwać postawą patriotyczną. To zwykły, najzwyklejszy wandalizm i totalny brak szacunku dla cudzej pracy i drugiego człowieka. Proszę malujcie sobie garaże, czy inne budynki za zgodą ich właścicieli, nie widzę przeszkód, niektóre z Waszych graffiti są bardzo dobrym przykładem opanowania zapomnianej dziś sztuki liternictwa i często trafnym nawiązaniem do historii. Tylko na Boga, nie niszczcie idiotycznymi napisami "fanatyczny gołonóg" fasad budynków. Cały Wasz misterny trud świątecznego pozdrawiania sztucznym śniegiem (skądinąd dobry pomysł) poszedł na marne w konfrontacji z niemal takimi samymi szpecącymi "graffiti" na murach. Dopóki nie zmieni się Wasze pojmowanie kibicowania ukochanej drużynie, nie zmieni się stosunek społeczeństwa do Was. Jeżeli widzę sporą wlepę, na której jest pięciu napakowanych gości i mają ku mnie skierowane pięści, a w tym napis Zagłębie Sosnowiec, to jakież to jest dla mnie zaproszenie na mecz. Czy mam rozumieć, że to są właśnie ci patrioci, którym należy się podporządkować podczas wizyty na stadionie? Kończąc, drodzy kibice, będę szanował Was i Waszą ukochaną drużynę, pod jednym warunkiem. Wy będziecie szanować mnie i moją - naszą współwłasność. i tyle w temacie.
O pomniku nie będę się wypowiadał, bom stary już i wiążą mnie z nim wspomnienia dzieciństwa, więc cokolwiek bym nie napisał nie będzie obiektywnie. Choć osąd niezwyciężonej wielkiej armii czerwonej mam równie negatywny jak przedmówcy.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post wto, 15 sty 2013 - 18:40
Post #193

UZYTKOWNIK

Bardzo dziękuję za poniższy post, w zasadzie nic lepszego jako argument, dlaczego tacy ludzie nie powinni prowadzić jakichkolwiek pogadanek dla dzieci w szkołach bym nie wymyślił.

Sklejcie wary? A jak nie to co, plaskacz? Ciekawe, co byłoby, gdyby przytaczany tu dzieciak wspominający Barcelonę upierał się przy swoim zdaniu - dostałby kopa? W nos?

CYTAT(danielmdc @ wto, 15 sty 2013 - 17:11) *
Jeden z drugim zarzuca chłopakom że przekazują dobre wzorce w szkołach dzieciakom.
Byłeś jeden z drugim na takim spotkaniu, rozmawiałeś z dzieciakiem o czym była pogadanka ?
Lepiej dla was żeby dzieciaki były nauczane nowomodnej propagandy homoseksualnej i przywiązania do Silesii co nie laugh.gif
Gwałcicieli, morderców i bandytów nazywacie wyzwolicielami miasta i pomnik z sierpem i młotem jest cool co nie ?
Wywody o zasłanianiu twarzy pozostawie bez komentarza, dla was kibice to i tak faszystowscy bandyci.
Jeszcze jedno mądre głowy, Zagłębie było jest i będzie klubem regionu nieważne w której lidze gra.

A Zagłębie jest klubem Z regionu, a nie regionu.
Nie wiem, z jakiego powodu ta podrzędna drużyna miałaby być wizytówką ZD.

--------------------

+Quote Post
danielmdc
post wto, 15 sty 2013 - 19:05
Post #194

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,133

Tej podrzędnej drużynie kibicują tysiące ludzi i z tą drużyną utożsamia się całe ZD.
Pokaż mi drugi taki klub to będziesz mógł sobie i innym wmawiać że Zagłębie nie jest wizytówką naszej małej ojczyzny. Z kopaniem dzieci to tak na poważnie czy po prostu płyniesz z retoryką WSI24 ? Człowieku czy do ciebie nie dociera że spotkania były prowadzone tylko w tych miejscach gdzie zgodzili się dyrektorzy i nauczyciele. Do tej pory nikt nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń co do formy prowadzenia i treści wygłaszanych na tych spotkaniach. Jak zawsze najwięcej do powiedzenia mają internetowi mędrcy. Dlaczego żaden z was nie kłapał paszczą jak takie akcje przeprowadzały kluby śląskie w ZD ?

+Quote Post
Bathurst
post wto, 15 sty 2013 - 19:59
Post #195

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

@Danielmdc - masz dzieci?

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
szer
post wto, 15 sty 2013 - 20:22
Post #196

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

CYTAT
Tej podrzędnej drużynie kibicują tysiące ludzi i z tą drużyną utożsamia się całe ZD.

Szczerze to ja się nie utożsamiam wink.gif. Ale może dlatego, że piłka nożna mnie nie "jara". Duże środki pieniężne, a wyników żadnych tongue.gif.

--------------------
33001,04

+Quote Post
Leszek
post wto, 15 sty 2013 - 21:02
Post #197

UZYTKOWNIK

CYTAT(danielmdc @ wto, 15 sty 2013 - 19:05) *
Tej podrzędnej drużynie kibicują tysiące ludzi

Bardzo możliwe

CYTAT
i z tą drużyną utożsamia się całe ZD.

Bzdura.

--------------------

+Quote Post
Stąd
post wto, 15 sty 2013 - 23:19
Post #198

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ wto, 15 sty 2013 - 21:02) *

Bardzo możliwe

CYTAT

Bzdura.

Bzdura.

+Quote Post
yaku
post wto, 15 sty 2013 - 23:29
Post #199

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,717

CYTAT(danielmdc @ wto, 15 sty 2013 - 19:11) *

Naucz się czytać ze zrozumieniem, będzie Ci łatwiej w życiu.... a nerwy nie są powodem do obrażania nas... więc pohamuj swój testosteron mały tongue.gif

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!

+Quote Post
Leszek
post wto, 15 sty 2013 - 23:34
Post #200

UZYTKOWNIK

CYTAT(Stąd @ wto, 15 sty 2013 - 23:19) *
CYTAT(Leszek @ wto, 15 sty 2013 - 21:02) *

Bardzo możliwe

CYTAT

Bzdura.

Bzdura.

Napiszę trochę wyraźniej, bo widać nie dotarło: nie całe Zagłębie Dąbrowskie utożsamia się z tym klubem. Uwierz w to w końcu. Na ponad 400 tysięcy mieszkańców pewnie mniej niż 10%.

--------------------

+Quote Post

24 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza