IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

22 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Puby & Restauracje, Opinie...
muzzy
post pon, 18 maj 2015 - 15:02
Post #341

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

Jadł ktoś może zapiekanki na Dąbrowskiego? - w Sosnowcu jest pyszny Zapiekarnik, ale nie zawsze chce się tam jechać, a praktycznie na rogu Dąbrowskiego i 3-go Maja widzę ostatnio napis - Zapiekanki Eleonora, czy jakoś tak...
Go to the top of the page

+Quote Post
KAMAZ
post pon, 18 maj 2015 - 15:06
Post #342

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 711
GG: 3933460 status gadu-gadu

CYTAT(muzzy @ pon, 18 maj 2015 - 15:02) *
Jadł ktoś może zapiekanki na Dąbrowskiego? - w Sosnowcu jest pyszny Zapiekarnik, ale nie zawsze chce się tam jechać, a praktycznie na rogu Dąbrowskiego i 3-go Maja widzę ostatnio napis - Zapiekanki Eleonora, czy jakoś tak...

Ja raz jadłem. Musze powiedzieć że dobre. Ze świeżych składników. W Zapiekarniku nie jadłem więc nie porównam. Ogólnie ok.

+Quote Post
Leszek
post pon, 18 maj 2015 - 16:10
Post #343

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Fajnie, że powstaje w DG burgerownia, oby tylko poszli w stronę jakości, a nie cięcia kosztów.

Co do Zapiekarnika - od jakiegoś czasu budka na przystanku na Merkurym jest remontowana, widziałem właśnie napis "Zapiekarnik", ciekawe czy otwierają filię, czy ktoś im skopiował nazwę.

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post pon, 18 maj 2015 - 16:32
Post #344

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza.

Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego?

+Quote Post
danielmdc
post pon, 18 maj 2015 - 16:59
Post #345

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,133

Jeżeli te steki wypalą to będzie naprawdę coś. Wszędzie tylko kebaby. Sosnowiecki Zapiekarnik nie ma nic wspólnego z tą budą koło Merkurego.

+Quote Post
Leszek
post pon, 18 maj 2015 - 18:40
Post #346

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(JanekS. @ pon, 18 maj 2015 - 16:32) *
Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza.

Możliwe - zwróciłem uwagę chyba w zeszłym roku, albo na początku tego (przejściowo chyba kawę tam sprzedawali?), ale choć pracuję naprzeciwko, rzadko tamtędy chodzę.

Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego?

Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, nie z takich miejsc za młodu człowiek żarcie kupował smile2.gif
Teraz i owszem.

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post pon, 18 maj 2015 - 19:10
Post #347

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

CYTAT(Leszek @ pon, 18 maj 2015 - 19:40) *

Możliwe - zwróciłem uwagę chyba w zeszłym roku, albo na początku tego (przejściowo chyba kawę tam sprzedawali?), ale choć pracuję naprzeciwko, rzadko tamtędy chodzę.

Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, nie z takich miejsc za młodu człowiek żarcie kupował smile2.gif
Teraz i owszem.

za mlodu to wszystko bylo inne...

pamietam wyborne parowki w bulce serwowane w Merkurym. Wtedy jeszcze nikt nie slyszal o nazwie hot-dog.

+Quote Post
savalas
post wto, 19 maj 2015 - 10:46
Post #348

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

mam tylko nadzieję, że te burgery będą się zbliżały bardziej do katowickiego Cooler Fooda, niż do Gołonowskiego dżafar kebaba, gdzie wprowadzili burgery 100 % wołowina o czym informuje baner na pół GŁNG, ale jak chciałem zamówić jednego, to się okazało, że połowy składników nie ma. Za to lodówka wypełniona 15 wiadrami surówy z makro jest. Dzięki food trackom wróciła moda na burgery z prawdziwego zdarzenia, mam nadzieje, że w DG będzie można w końcu gdzieś pójść i zjeść coś innego niż kebab lub kuchnię Polsko/Śląsko/Japońską wink.gif

+Quote Post
vacu
post wto, 19 maj 2015 - 19:22
Post #349

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(savalas @ wto, 19 maj 2015 - 11:46) *
wróciła moda na burgery z prawdziwego zdarzenia

Wrócić nie miała skąd bo mody na prawdziwe burgery to u nas nie było, były lepsze i gorsze ale zwykle z mrożonki (może gdzieś się trafiały ale raczej nie moda). Problemem jest jakość wołowiny. To tak jak ze stekiem. Wydasz u nas 80-100 zł a dostaniesz stek taki sobie wielkości 5 x 5 cm. A byłem niedawno w Brazylii, za 60 zł dostajesz trzy steki wielkości dłoni dorosłego faceta, grubości 1.5 cm, które są przepyszne. A choć Argentyńczyków nienawidzą to mówią, że w Argentynie są jeszcze lepsze i tańsze. Bo tam dobre mięcho jest tanie i łatwo dostępne. Podobnie z burgerami. Spróbuj zrobić sam, bardzo ciężko kupić kawałek mięsa, z którego nie wyjdzie pulpecik a'la Gessler zamiast burgera. Niestety dobry burger czy stek musi kosztować bo mięso trzeba sprowadzić z daleka, a nie każdy da kilkadziesiąt zł za bułkę z kotletem.
Wrócić to wróciła moda na kebaby, pamiętam z lat '90-91 z wizyty w Gdańsku pyszne kebaby ale to były nie donery a bodajże adana kebab czyli takie "parówy", bardzo mi smakowały. Potem znikły i wróciły ze zdwojoną siłą w postaci wszechobecnych donerow.
Tak czy siak, dobrze, że pojawia się coraz więcej lokali z dobrej jakości jedzeniem, nawet jak to zapiekanka czy burger to niech to będzie ze świeżych, porządnej jakości składników, być może zanikną pizze z mielonką i serem morskim i inne świństwa.

[Edytka]
Dla smakoszy tongue.gif oto co dostajemy w Sao Paulo za 60 zł w niezłym lokalu (są trzy takie co niezbyt dobrze widać, rozpływają się w ustach i smakują bajecznie):

Ten post edytował vacu wto, 19 maj 2015 - 19:26

+Quote Post
mały
post śro, 20 maj 2015 - 18:05
Post #350

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Na Królowej Jadwigi obok Lotosu otworzyli budę Fresh Burger, obok kilka stolików na dworze, burgery całkiem dobre, kilka sosów do wyboru, wszystko robione na miejscu.

+Quote Post
ryb
post śro, 20 maj 2015 - 18:21
Post #351

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 3,980

Ja z kolei nie polecam fresh burger. Zamówiłem "klasycznego". Bułka gumowa, kotlet bardzo słony i twardy, kilka pasków sałaty i to w sumie tyle. Nie smakowało mi.

Obsługa miła, wygląda to schludnie, czas oczekiwania 10 minut.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post nie, 24 maj 2015 - 10:54
Post #352

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Jest i tutaj coś nowego - https://www.facebook.com/krowanawypasie

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
matidg
post nie, 07 cze 2015 - 12:05
Post #353

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

CYTAT
Prawdziwy wypas dla wielbicieli dobrego jedzenia

Łaty na elewacji budynku przyciągają wzrok przechodniów, a szyld "Krowa na wypasie" budzi uśmiech na niejednej twarzy. Wnętrze pierwszej burgerowni w Dąbrowie Górniczej jest urządzone w czerni i bieli. Łaciate jest nawet autorskie menu szefa kuchni.

Właściciele lokalu zrobili kolorystyczny wyjątek tylko dla drewnianych blatów i skrzynek, tworzących półki na tylnej ścianie baru. - O wspólnym lokalu marzyliśmy z mężem od lat. Choć to nasz debiut w gastronomii i mamy trochę tremy - przyznaje Joanna Gajewska, właścicielka „Krowy na wypasie”.

Państwo Gajewscy zauważyli, że dobrze przyrządzona wołowina zyskuje coraz więcej zwolenników. W poszukiwaniu inspiracji i najlepszych smaków odwiedzili wiele burgerowni w kraju. - Zastanawialiśmy się też nad nazwą. Ostatecznie na najlepszy pomysł wpadła nasza 6-letnia córka. No i tak powstała „Krowa na wypasie” - opowiada właścicielka.

W menu znajdziemy dziewięć rodzajów burgerów, do których szef kuchni dorzucił sporą garść zieleniny, ziół i warzyw. O ostatecznym smaku wołowej kompozycji decydują jednak autorskie sosy. W lokalu zjecie też steki, burrito wołowe i zupę cebulową

- Ketchup, majonez i barbecue to klasyczny zestaw, który znajdziecie w każdej knajpie. U nas sosy komponuję sam. Wołowinę mielę i przyprawiam. Odpowiednia obróbka termiczna gwarantuje wydobycie pełni smaku mięsa. Może to zabrzmi górnolotnie, ale wkładam w przyrządzanie jedzenia całą swoją duszę. Moje kompozycje na pierwszy rzut oka mogą wydawać się kontrowersyjne, ale chciałbym zabrać klientów do krainy moich smaków - tak o swojej pracy mówi szef kuchni dąbrowskiej burgerowni.

Zwycięzca kulinarnych mistrzostw Śląska zawodowe szlify zdobywał pod okiem najlepszych (m.in. Kurta Schellera, Jamiego Olivera). Przez pewien czas swoje kulinarne pomysły prezentował w lokalnej stacji radiowej.

Jak się okazało, nie dla wszystkich klientów jest oczywiste, że na burgera trzeba czekać czasem nawet ponad 20 minut. - W popularnych fast foodach porcja mięsa waży najwyżej 50-60 gramów. Burgery leżą już gotowe, przed podaniem tylko się je podgrzewa. Nasze produkty to 200-400 gramów świeżej wołowiny od lokalnego dostawcy. Mięso przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Wiadomo, że dobre jedzenie wymaga czasu - mówi kucharz.

„Krowa na wypasie” to lokal niewielkich rozmiarów, ale cieszy się coraz większą popularnością. Czasem kolejka ciągnie się jeszcze na schodach. - W takich momentach nie ma technicznych możliwości, abyśmy podawali do stołu. Proszę wówczas klientów o cierpliwość i zapraszam po osobisty odbiór jedzenia. Jestem przekonana, że smak burgerów wynagradza czas oczekiwania i samoobsługę - uśmiecha się Joanna Gajewska.

Wiadomo już, że właściciele dąbrowskiej burgerowni planują kulinarną ekspansję w innych miastach województwa śląskiego.

„Krowa na wypasie” mieści się przy ul. Bandrowskiego 1 w Dąbrowie Górniczej.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz3cMygCMuD

+Quote Post
savalas
post nie, 09 sie 2015 - 22:59
Post #354

UZYTKOWNIK

a ja skorzystałem dziś z usług burgerowni przy PKZ. Knajpa zwie się Well Done, co nie jest takie oczywiste, bo szyldu brak, ale w środku przywoity wystrój ala przydrożne amerykańskie burgerownie z filmów. Zamówiłem burgera meksykańskiego z frytkami. Duży, smaczny, dobrze wysmażony z niezłym sosem, świetne domowe frytki. Na plus, piwo lany grolsh plus butelkowe piwa z mniejszych browarów, a nie koncernowe szczyny. Jedyne czego mi zabrakło to skoro jesteśmy w klimacie, kechupu hainza. Ale polecam z czystym sumieniem, wraca z wolna życie knajpiane do DG i to na poziomie wyższym niż tyskie z kija i to mnie cieszy

+Quote Post
menago
post pon, 10 sie 2015 - 09:39
Post #355

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 818

to ja tez sie przylacze do pozytywnej opinii, co prawda zrezygnowalem z burgera gdyz mam ich straszny przesyt ostatnio smile2.gif ale sprobowany lunch dnia (krem z pora i tarta szpinakowa) po niezlej cenie (14,99) i jakas piers z kurczaka (nie pamietam nazwy) z dodatkami - ogolnie bardzo fajne.

tylko na upaly przydalaby sie klima...

wreszcie cos co nie jest kebabem lub pizza w centrum, trzymam kciuki aby nie padli w pol roku!

generalnie Well Done DG jest "oddzialem" krakowskiej knajpy o tej samej nazwie wink.gif

btw, @savalas, pamietasz moze z jakich browarow sa tam piwa?smile2.gif

Ten post edytował menago pon, 10 sie 2015 - 09:40

+Quote Post
savalas
post pon, 10 sie 2015 - 23:49
Post #356

UZYTKOWNIK

ja wziąłem Mirosława Marcowe bodaj z browaru Fortuna, są też Corneliusy i zdaje się Ciechany

w sieci znalazłem jakie piwa są w Krakowie, podejrzewam, że w DG powinny być podobne jak nie te same.

http://www.beerpubs.pl/p1468,pubWell%20Done

Ten post edytował savalas pon, 10 sie 2015 - 23:50

+Quote Post
menago
post wto, 11 sie 2015 - 09:29
Post #357

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 818

czyli nie az tak male browary jak liczylem:)
ale i tak jest dobrze!

+Quote Post
vodun
post śro, 12 sie 2015 - 00:06
Post #358

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,287

CYTAT(savalas @ pon, 10 sie 2015 - 23:49) *
ja wziąłem Mirosława Marcowe

Miłosław - no chyba że specjalnie tak napisałeś, to przepraszam smile2.gif

BTW mnie to się marzy taki lokal gdzie można degustować piwo, małe szklaneczki, obsługa która zna się na oferowanych piwach, przyjazna atmosfera smile2.gif

Tylko pewnie szybko zakończyłby swoją działalność. Z tego co zauważyłem w DG nie ma zbyt wielu miłośników produktów z browarów rzemieślniczych.

+Quote Post
savalas
post śro, 12 sie 2015 - 02:21
Post #359

UZYTKOWNIK

specjalnie napisałem, nie przywiązuję dużej wagi do pilnowania nazw własnych produktów. Miłośników w DG piw rzemieślniczych owszem jest sporo, tylko ceny w takim pubie skutecznie by ich odstraszały podejrzewam.

+Quote Post
marcinem
post śro, 12 sie 2015 - 06:48
Post #360

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 4,167

Wczoraj odwiedziłem WD. O ich propozycji burgera z frytkami mogę powiedzieć same dobre rzeczy. Podobnie zresztą jak o menu Krowy NW. Mam taką fanaberię, że do szczęścia brakowałoby mi razowej bułki zamiast pszennej, może kiedyś wprowadzą. Piwa w WD niestety nie próbowałem.

--------------------
pomoc dla Maksymiliana

-------------------------------------------------------------------------------

+Quote Post

22 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:08
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza