![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Jadł ktoś może zapiekanki na Dąbrowskiego? - w Sosnowcu jest pyszny Zapiekarnik, ale nie zawsze chce się tam jechać, a praktycznie na rogu Dąbrowskiego i 3-go Maja widzę ostatnio napis - Zapiekanki Eleonora, czy jakoś tak...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Jadł ktoś może zapiekanki na Dąbrowskiego? - w Sosnowcu jest pyszny Zapiekarnik, ale nie zawsze chce się tam jechać, a praktycznie na rogu Dąbrowskiego i 3-go Maja widzę ostatnio napis - Zapiekanki Eleonora, czy jakoś tak... Ja raz jadłem. Musze powiedzieć że dobre. Ze świeżych składników. W Zapiekarniku nie jadłem więc nie porównam. Ogólnie ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Fajnie, że powstaje w DG burgerownia, oby tylko poszli w stronę jakości, a nie cięcia kosztów.
Co do Zapiekarnika - od jakiegoś czasu budka na przystanku na Merkurym jest remontowana, widziałem właśnie napis "Zapiekarnik", ciekawe czy otwierają filię, czy ktoś im skopiował nazwę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 106 Dołączył: pon, 26 gru 11 Nr użytkownika: 4,888 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza.
Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 571 Dołączył: wto, 15 sty 13 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 5,133 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeżeli te steki wypalą to będzie naprawdę coś. Wszędzie tylko kebaby. Sosnowiecki Zapiekarnik nie ma nic wspólnego z tą budą koło Merkurego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza. Możliwe - zwróciłem uwagę chyba w zeszłym roku, albo na początku tego (przejściowo chyba kawę tam sprzedawali?), ale choć pracuję naprzeciwko, rzadko tamtędy chodzę. Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego? Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, nie z takich miejsc za młodu człowiek żarcie kupował ![]() Teraz i owszem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 106 Dołączył: pon, 26 gru 11 Nr użytkownika: 4,888 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza. Możliwe - zwróciłem uwagę chyba w zeszłym roku, albo na początku tego (przejściowo chyba kawę tam sprzedawali?), ale choć pracuję naprzeciwko, rzadko tamtędy chodzę. Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego? Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, nie z takich miejsc za młodu człowiek żarcie kupował ![]() Teraz i owszem. za mlodu to wszystko bylo inne... pamietam wyborne parowki w bulce serwowane w Merkurym. Wtedy jeszcze nikt nie slyszal o nazwie hot-dog. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
mam tylko nadzieję, że te burgery będą się zbliżały bardziej do katowickiego Cooler Fooda, niż do Gołonowskiego dżafar kebaba, gdzie wprowadzili burgery 100 % wołowina o czym informuje baner na pół GŁNG, ale jak chciałem zamówić jednego, to się okazało, że połowy składników nie ma. Za to lodówka wypełniona 15 wiadrami surówy z makro jest. Dzięki food trackom wróciła moda na burgery z prawdziwego zdarzenia, mam nadzieje, że w DG będzie można w końcu gdzieś pójść i zjeść coś innego niż kebab lub kuchnię Polsko/Śląsko/Japońską
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
wróciła moda na burgery z prawdziwego zdarzenia Wrócić nie miała skąd bo mody na prawdziwe burgery to u nas nie było, były lepsze i gorsze ale zwykle z mrożonki (może gdzieś się trafiały ale raczej nie moda). Problemem jest jakość wołowiny. To tak jak ze stekiem. Wydasz u nas 80-100 zł a dostaniesz stek taki sobie wielkości 5 x 5 cm. A byłem niedawno w Brazylii, za 60 zł dostajesz trzy steki wielkości dłoni dorosłego faceta, grubości 1.5 cm, które są przepyszne. A choć Argentyńczyków nienawidzą to mówią, że w Argentynie są jeszcze lepsze i tańsze. Bo tam dobre mięcho jest tanie i łatwo dostępne. Podobnie z burgerami. Spróbuj zrobić sam, bardzo ciężko kupić kawałek mięsa, z którego nie wyjdzie pulpecik a'la Gessler zamiast burgera. Niestety dobry burger czy stek musi kosztować bo mięso trzeba sprowadzić z daleka, a nie każdy da kilkadziesiąt zł za bułkę z kotletem. Wrócić to wróciła moda na kebaby, pamiętam z lat '90-91 z wizyty w Gdańsku pyszne kebaby ale to były nie donery a bodajże adana kebab czyli takie "parówy", bardzo mi smakowały. Potem znikły i wróciły ze zdwojoną siłą w postaci wszechobecnych donerow. Tak czy siak, dobrze, że pojawia się coraz więcej lokali z dobrej jakości jedzeniem, nawet jak to zapiekanka czy burger to niech to będzie ze świeżych, porządnej jakości składników, być może zanikną pizze z mielonką i serem morskim i inne świństwa. [Edytka] Dla smakoszy ![]() ![]() Ten post edytował vacu wto, 19 maj 2015 - 19:26 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
Na Królowej Jadwigi obok Lotosu otworzyli budę Fresh Burger, obok kilka stolików na dworze, burgery całkiem dobre, kilka sosów do wyboru, wszystko robione na miejscu.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 37 Dołączył: śro, 21 lip 10 Nr użytkownika: 3,980 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja z kolei nie polecam fresh burger. Zamówiłem "klasycznego". Bułka gumowa, kotlet bardzo słony i twardy, kilka pasków sałaty i to w sumie tyle. Nie smakowało mi.
Obsługa miła, wygląda to schludnie, czas oczekiwania 10 minut. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jest i tutaj coś nowego - https://www.facebook.com/krowanawypasie
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Prawdziwy wypas dla wielbicieli dobrego jedzenia
Łaty na elewacji budynku przyciągają wzrok przechodniów, a szyld "Krowa na wypasie" budzi uśmiech na niejednej twarzy. Wnętrze pierwszej burgerowni w Dąbrowie Górniczej jest urządzone w czerni i bieli. Łaciate jest nawet autorskie menu szefa kuchni. Właściciele lokalu zrobili kolorystyczny wyjątek tylko dla drewnianych blatów i skrzynek, tworzących półki na tylnej ścianie baru. - O wspólnym lokalu marzyliśmy z mężem od lat. Choć to nasz debiut w gastronomii i mamy trochę tremy - przyznaje Joanna Gajewska, właścicielka „Krowy na wypasie”. Państwo Gajewscy zauważyli, że dobrze przyrządzona wołowina zyskuje coraz więcej zwolenników. W poszukiwaniu inspiracji i najlepszych smaków odwiedzili wiele burgerowni w kraju. - Zastanawialiśmy się też nad nazwą. Ostatecznie na najlepszy pomysł wpadła nasza 6-letnia córka. No i tak powstała „Krowa na wypasie” - opowiada właścicielka. W menu znajdziemy dziewięć rodzajów burgerów, do których szef kuchni dorzucił sporą garść zieleniny, ziół i warzyw. O ostatecznym smaku wołowej kompozycji decydują jednak autorskie sosy. W lokalu zjecie też steki, burrito wołowe i zupę cebulową - Ketchup, majonez i barbecue to klasyczny zestaw, który znajdziecie w każdej knajpie. U nas sosy komponuję sam. Wołowinę mielę i przyprawiam. Odpowiednia obróbka termiczna gwarantuje wydobycie pełni smaku mięsa. Może to zabrzmi górnolotnie, ale wkładam w przyrządzanie jedzenia całą swoją duszę. Moje kompozycje na pierwszy rzut oka mogą wydawać się kontrowersyjne, ale chciałbym zabrać klientów do krainy moich smaków - tak o swojej pracy mówi szef kuchni dąbrowskiej burgerowni. Zwycięzca kulinarnych mistrzostw Śląska zawodowe szlify zdobywał pod okiem najlepszych (m.in. Kurta Schellera, Jamiego Olivera). Przez pewien czas swoje kulinarne pomysły prezentował w lokalnej stacji radiowej. Jak się okazało, nie dla wszystkich klientów jest oczywiste, że na burgera trzeba czekać czasem nawet ponad 20 minut. - W popularnych fast foodach porcja mięsa waży najwyżej 50-60 gramów. Burgery leżą już gotowe, przed podaniem tylko się je podgrzewa. Nasze produkty to 200-400 gramów świeżej wołowiny od lokalnego dostawcy. Mięso przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Wiadomo, że dobre jedzenie wymaga czasu - mówi kucharz. „Krowa na wypasie” to lokal niewielkich rozmiarów, ale cieszy się coraz większą popularnością. Czasem kolejka ciągnie się jeszcze na schodach. - W takich momentach nie ma technicznych możliwości, abyśmy podawali do stołu. Proszę wówczas klientów o cierpliwość i zapraszam po osobisty odbiór jedzenia. Jestem przekonana, że smak burgerów wynagradza czas oczekiwania i samoobsługę - uśmiecha się Joanna Gajewska. Wiadomo już, że właściciele dąbrowskiej burgerowni planują kulinarną ekspansję w innych miastach województwa śląskiego. „Krowa na wypasie” mieści się przy ul. Bandrowskiego 1 w Dąbrowie Górniczej. Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz3cMygCMuD |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
a ja skorzystałem dziś z usług burgerowni przy PKZ. Knajpa zwie się Well Done, co nie jest takie oczywiste, bo szyldu brak, ale w środku przywoity wystrój ala przydrożne amerykańskie burgerownie z filmów. Zamówiłem burgera meksykańskiego z frytkami. Duży, smaczny, dobrze wysmażony z niezłym sosem, świetne domowe frytki. Na plus, piwo lany grolsh plus butelkowe piwa z mniejszych browarów, a nie koncernowe szczyny. Jedyne czego mi zabrakło to skoro jesteśmy w klimacie, kechupu hainza. Ale polecam z czystym sumieniem, wraca z wolna życie knajpiane do DG i to na poziomie wyższym niż tyskie z kija i to mnie cieszy
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 497 Dołączył: pon, 01 paź 07 Skąd: reden Nr użytkownika: 818 Płeć: Mężczyzna ![]() |
to ja tez sie przylacze do pozytywnej opinii, co prawda zrezygnowalem z burgera gdyz mam ich straszny przesyt ostatnio
![]() tylko na upaly przydalaby sie klima... wreszcie cos co nie jest kebabem lub pizza w centrum, trzymam kciuki aby nie padli w pol roku! generalnie Well Done DG jest "oddzialem" krakowskiej knajpy o tej samej nazwie ![]() btw, @savalas, pamietasz moze z jakich browarow sa tam piwa? ![]() Ten post edytował menago pon, 10 sie 2015 - 09:40 |
|
|
![]()
|
|
ja wziąłem Mirosława Marcowe bodaj z browaru Fortuna, są też Corneliusy i zdaje się Ciechany
w sieci znalazłem jakie piwa są w Krakowie, podejrzewam, że w DG powinny być podobne jak nie te same. http://www.beerpubs.pl/p1468,pubWell%20Done Ten post edytował savalas pon, 10 sie 2015 - 23:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 497 Dołączył: pon, 01 paź 07 Skąd: reden Nr użytkownika: 818 Płeć: Mężczyzna ![]() |
czyli nie az tak male browary jak liczylem:)
ale i tak jest dobrze! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 113 Dołączył: nie, 18 maj 08 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 1,287 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja wziąłem Mirosława Marcowe Miłosław - no chyba że specjalnie tak napisałeś, to przepraszam ![]() BTW mnie to się marzy taki lokal gdzie można degustować piwo, małe szklaneczki, obsługa która zna się na oferowanych piwach, przyjazna atmosfera ![]() Tylko pewnie szybko zakończyłby swoją działalność. Z tego co zauważyłem w DG nie ma zbyt wielu miłośników produktów z browarów rzemieślniczych. |
|
|
![]()
|
|
specjalnie napisałem, nie przywiązuję dużej wagi do pilnowania nazw własnych produktów. Miłośników w DG piw rzemieślniczych owszem jest sporo, tylko ceny w takim pubie skutecznie by ich odstraszały podejrzewam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 86 Dołączył: nie, 17 paź 10 Nr użytkownika: 4,167 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wczoraj odwiedziłem WD. O ich propozycji burgera z frytkami mogę powiedzieć same dobre rzeczy. Podobnie zresztą jak o menu Krowy NW. Mam taką fanaberię, że do szczęścia brakowałoby mi razowej bułki zamiast pszennej, może kiedyś wprowadzą. Piwa w WD niestety nie próbowałem.
-------------------- pomoc dla Maksymiliana
![]() ------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:08 |