IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

22 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Puby & Restauracje, Opinie...
muzzy
post pon, 18 maj 2015 - 15:02
Post #341


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 215
Dołączył: wto, 04 kwi 06
Skąd: DG - korzeniec
Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu



Jadł ktoś może zapiekanki na Dąbrowskiego? - w Sosnowcu jest pyszny Zapiekarnik, ale nie zawsze chce się tam jechać, a praktycznie na rogu Dąbrowskiego i 3-go Maja widzę ostatnio napis - Zapiekanki Eleonora, czy jakoś tak...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KAMAZ
post pon, 18 maj 2015 - 15:06
Post #342


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 181
Dołączył: czw, 31 maj 07
Nr użytkownika: 711
Płeć: Mężczyzna
GG: 3933460 status gadu-gadu



CYTAT(muzzy @ pon, 18 maj 2015 - 15:02) *
Jadł ktoś może zapiekanki na Dąbrowskiego? - w Sosnowcu jest pyszny Zapiekarnik, ale nie zawsze chce się tam jechać, a praktycznie na rogu Dąbrowskiego i 3-go Maja widzę ostatnio napis - Zapiekanki Eleonora, czy jakoś tak...


Ja raz jadłem. Musze powiedzieć że dobre. Ze świeżych składników. W Zapiekarniku nie jadłem więc nie porównam. Ogólnie ok.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post pon, 18 maj 2015 - 16:10
Post #343


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



Fajnie, że powstaje w DG burgerownia, oby tylko poszli w stronę jakości, a nie cięcia kosztów.

Co do Zapiekarnika - od jakiegoś czasu budka na przystanku na Merkurym jest remontowana, widziałem właśnie napis "Zapiekarnik", ciekawe czy otwierają filię, czy ktoś im skopiował nazwę.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JanekS.
post pon, 18 maj 2015 - 16:32
Post #344


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 106
Dołączył: pon, 26 gru 11
Nr użytkownika: 4,888
Płeć: Mężczyzna



Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza.

Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danielmdc
post pon, 18 maj 2015 - 16:59
Post #345


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 571
Dołączył: wto, 15 sty 13
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
Nr użytkownika: 5,133
Płeć: Mężczyzna



Jeżeli te steki wypalą to będzie naprawdę coś. Wszędzie tylko kebaby. Sosnowiecki Zapiekarnik nie ma nic wspólnego z tą budą koło Merkurego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post pon, 18 maj 2015 - 18:40
Post #346


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



CYTAT(JanekS. @ pon, 18 maj 2015 - 16:32) *
Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza.


Możliwe - zwróciłem uwagę chyba w zeszłym roku, albo na początku tego (przejściowo chyba kawę tam sprzedawali?), ale choć pracuję naprzeciwko, rzadko tamtędy chodzę.

CYTAT(JanekS. @ pon, 18 maj 2015 - 16:32) *
Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego?


Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, nie z takich miejsc za młodu człowiek żarcie kupował smile2.gif
Teraz i owszem.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JanekS.
post pon, 18 maj 2015 - 19:10
Post #347


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 106
Dołączył: pon, 26 gru 11
Nr użytkownika: 4,888
Płeć: Mężczyzna



CYTAT(Leszek @ pon, 18 maj 2015 - 19:40) *
CYTAT(JanekS. @ pon, 18 maj 2015 - 16:32) *
Tam sie zaden remont nie odbywa. Okleina juz nawet odpada z tej budeczki. W srodku cisza.


Możliwe - zwróciłem uwagę chyba w zeszłym roku, albo na początku tego (przejściowo chyba kawę tam sprzedawali?), ale choć pracuję naprzeciwko, rzadko tamtędy chodzę.

CYTAT(JanekS. @ pon, 18 maj 2015 - 16:32) *
Tak swoja droga - mialbys odwage zjesc cos z takiej budki? bez zadnego zaplecza sanitarnego?


Kiedyś by mi to nie przeszkadzało, nie z takich miejsc za młodu człowiek żarcie kupował smile2.gif
Teraz i owszem.



za mlodu to wszystko bylo inne...

pamietam wyborne parowki w bulce serwowane w Merkurym. Wtedy jeszcze nikt nie slyszal o nazwie hot-dog.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
savalas
post wto, 19 maj 2015 - 10:46
Post #348


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 609
Dołączył: pią, 23 mar 07
Nr użytkownika: 612



mam tylko nadzieję, że te burgery będą się zbliżały bardziej do katowickiego Cooler Fooda, niż do Gołonowskiego dżafar kebaba, gdzie wprowadzili burgery 100 % wołowina o czym informuje baner na pół GŁNG, ale jak chciałem zamówić jednego, to się okazało, że połowy składników nie ma. Za to lodówka wypełniona 15 wiadrami surówy z makro jest. Dzięki food trackom wróciła moda na burgery z prawdziwego zdarzenia, mam nadzieje, że w DG będzie można w końcu gdzieś pójść i zjeść coś innego niż kebab lub kuchnię Polsko/Śląsko/Japońską wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vacu
post wto, 19 maj 2015 - 19:22
Post #349


Smokin' nigga
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,125
Dołączył: sob, 01 maj 04
Skąd: DG Centrum
Nr użytkownika: 85
Płeć: Mężczyzna
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen



CYTAT(savalas @ wto, 19 maj 2015 - 11:46) *
wróciła moda na burgery z prawdziwego zdarzenia

Wrócić nie miała skąd bo mody na prawdziwe burgery to u nas nie było, były lepsze i gorsze ale zwykle z mrożonki (może gdzieś się trafiały ale raczej nie moda). Problemem jest jakość wołowiny. To tak jak ze stekiem. Wydasz u nas 80-100 zł a dostaniesz stek taki sobie wielkości 5 x 5 cm. A byłem niedawno w Brazylii, za 60 zł dostajesz trzy steki wielkości dłoni dorosłego faceta, grubości 1.5 cm, które są przepyszne. A choć Argentyńczyków nienawidzą to mówią, że w Argentynie są jeszcze lepsze i tańsze. Bo tam dobre mięcho jest tanie i łatwo dostępne. Podobnie z burgerami. Spróbuj zrobić sam, bardzo ciężko kupić kawałek mięsa, z którego nie wyjdzie pulpecik a'la Gessler zamiast burgera. Niestety dobry burger czy stek musi kosztować bo mięso trzeba sprowadzić z daleka, a nie każdy da kilkadziesiąt zł za bułkę z kotletem.
Wrócić to wróciła moda na kebaby, pamiętam z lat '90-91 z wizyty w Gdańsku pyszne kebaby ale to były nie donery a bodajże adana kebab czyli takie "parówy", bardzo mi smakowały. Potem znikły i wróciły ze zdwojoną siłą w postaci wszechobecnych donerow.
Tak czy siak, dobrze, że pojawia się coraz więcej lokali z dobrej jakości jedzeniem, nawet jak to zapiekanka czy burger to niech to będzie ze świeżych, porządnej jakości składników, być może zanikną pizze z mielonką i serem morskim i inne świństwa.

[Edytka]
Dla smakoszy tongue.gif oto co dostajemy w Sao Paulo za 60 zł w niezłym lokalu (są trzy takie co niezbyt dobrze widać, rozpływają się w ustach i smakują bajecznie):


Ten post edytował vacu wto, 19 maj 2015 - 19:26
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mały
post śro, 20 maj 2015 - 18:05
Post #350


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: pią, 15 gru 06
Skąd: Ujejsce City
Nr użytkownika: 370



Na Królowej Jadwigi obok Lotosu otworzyli budę Fresh Burger, obok kilka stolików na dworze, burgery całkiem dobre, kilka sosów do wyboru, wszystko robione na miejscu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ryb
post śro, 20 maj 2015 - 18:21
Post #351


UZYTKOWNIK
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 37
Dołączył: śro, 21 lip 10
Nr użytkownika: 3,980
Płeć: Mężczyzna



Ja z kolei nie polecam fresh burger. Zamówiłem "klasycznego". Bułka gumowa, kotlet bardzo słony i twardy, kilka pasków sałaty i to w sumie tyle. Nie smakowało mi.

Obsługa miła, wygląda to schludnie, czas oczekiwania 10 minut.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slyzaba
post nie, 24 maj 2015 - 10:54
Post #352


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,635
Dołączył: pon, 16 lut 09
Skąd: Centrum
Nr użytkownika: 3,199
Płeć: Mężczyzna



Jest i tutaj coś nowego - https://www.facebook.com/krowanawypasie


--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
matidg
post nie, 07 cze 2015 - 12:05
Post #353


UZYTKOWNIK
****

Grupa: Użytkownik
Postów: 385
Dołączył: sob, 15 mar 08
Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice
Nr użytkownika: 1,162
Płeć: Mężczyzna
GG: 5107261 status gadu-gadu



CYTAT
Prawdziwy wypas dla wielbicieli dobrego jedzenia

Łaty na elewacji budynku przyciągają wzrok przechodniów, a szyld "Krowa na wypasie" budzi uśmiech na niejednej twarzy. Wnętrze pierwszej burgerowni w Dąbrowie Górniczej jest urządzone w czerni i bieli. Łaciate jest nawet autorskie menu szefa kuchni.


Właściciele lokalu zrobili kolorystyczny wyjątek tylko dla drewnianych blatów i skrzynek, tworzących półki na tylnej ścianie baru. - O wspólnym lokalu marzyliśmy z mężem od lat. Choć to nasz debiut w gastronomii i mamy trochę tremy - przyznaje Joanna Gajewska, właścicielka „Krowy na wypasie”.

Państwo Gajewscy zauważyli, że dobrze przyrządzona wołowina zyskuje coraz więcej zwolenników. W poszukiwaniu inspiracji i najlepszych smaków odwiedzili wiele burgerowni w kraju. - Zastanawialiśmy się też nad nazwą. Ostatecznie na najlepszy pomysł wpadła nasza 6-letnia córka. No i tak powstała „Krowa na wypasie” - opowiada właścicielka.

W menu znajdziemy dziewięć rodzajów burgerów, do których szef kuchni dorzucił sporą garść zieleniny, ziół i warzyw. O ostatecznym smaku wołowej kompozycji decydują jednak autorskie sosy. W lokalu zjecie też steki, burrito wołowe i zupę cebulową

- Ketchup, majonez i barbecue to klasyczny zestaw, który znajdziecie w każdej knajpie. U nas sosy komponuję sam. Wołowinę mielę i przyprawiam. Odpowiednia obróbka termiczna gwarantuje wydobycie pełni smaku mięsa. Może to zabrzmi górnolotnie, ale wkładam w przyrządzanie jedzenia całą swoją duszę. Moje kompozycje na pierwszy rzut oka mogą wydawać się kontrowersyjne, ale chciałbym zabrać klientów do krainy moich smaków - tak o swojej pracy mówi szef kuchni dąbrowskiej burgerowni.

Zwycięzca kulinarnych mistrzostw Śląska zawodowe szlify zdobywał pod okiem najlepszych (m.in. Kurta Schellera, Jamiego Olivera). Przez pewien czas swoje kulinarne pomysły prezentował w lokalnej stacji radiowej.

Jak się okazało, nie dla wszystkich klientów jest oczywiste, że na burgera trzeba czekać czasem nawet ponad 20 minut. - W popularnych fast foodach porcja mięsa waży najwyżej 50-60 gramów. Burgery leżą już gotowe, przed podaniem tylko się je podgrzewa. Nasze produkty to 200-400 gramów świeżej wołowiny od lokalnego dostawcy. Mięso przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Wiadomo, że dobre jedzenie wymaga czasu - mówi kucharz.

„Krowa na wypasie” to lokal niewielkich rozmiarów, ale cieszy się coraz większą popularnością. Czasem kolejka ciągnie się jeszcze na schodach. - W takich momentach nie ma technicznych możliwości, abyśmy podawali do stołu. Proszę wówczas klientów o cierpliwość i zapraszam po osobisty odbiór jedzenia. Jestem przekonana, że smak burgerów wynagradza czas oczekiwania i samoobsługę - uśmiecha się Joanna Gajewska.

Wiadomo już, że właściciele dąbrowskiej burgerowni planują kulinarną ekspansję w innych miastach województwa śląskiego.

„Krowa na wypasie” mieści się przy ul. Bandrowskiego 1 w Dąbrowie Górniczej.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz3cMygCMuD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
savalas
post nie, 09 sie 2015 - 22:59
Post #354


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 609
Dołączył: pią, 23 mar 07
Nr użytkownika: 612



a ja skorzystałem dziś z usług burgerowni przy PKZ. Knajpa zwie się Well Done, co nie jest takie oczywiste, bo szyldu brak, ale w środku przywoity wystrój ala przydrożne amerykańskie burgerownie z filmów. Zamówiłem burgera meksykańskiego z frytkami. Duży, smaczny, dobrze wysmażony z niezłym sosem, świetne domowe frytki. Na plus, piwo lany grolsh plus butelkowe piwa z mniejszych browarów, a nie koncernowe szczyny. Jedyne czego mi zabrakło to skoro jesteśmy w klimacie, kechupu hainza. Ale polecam z czystym sumieniem, wraca z wolna życie knajpiane do DG i to na poziomie wyższym niż tyskie z kija i to mnie cieszy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
menago
post pon, 10 sie 2015 - 09:39
Post #355


UZYTKOWNIK
****

Grupa: Użytkownik
Postów: 497
Dołączył: pon, 01 paź 07
Skąd: reden
Nr użytkownika: 818
Płeć: Mężczyzna



to ja tez sie przylacze do pozytywnej opinii, co prawda zrezygnowalem z burgera gdyz mam ich straszny przesyt ostatnio smile2.gif ale sprobowany lunch dnia (krem z pora i tarta szpinakowa) po niezlej cenie (14,99) i jakas piers z kurczaka (nie pamietam nazwy) z dodatkami - ogolnie bardzo fajne.

tylko na upaly przydalaby sie klima...

wreszcie cos co nie jest kebabem lub pizza w centrum, trzymam kciuki aby nie padli w pol roku!

generalnie Well Done DG jest "oddzialem" krakowskiej knajpy o tej samej nazwie wink.gif

btw, @savalas, pamietasz moze z jakich browarow sa tam piwa?smile2.gif

Ten post edytował menago pon, 10 sie 2015 - 09:40
Go to the top of the page
 
+Quote Post
savalas
post pon, 10 sie 2015 - 23:49
Post #356


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 609
Dołączył: pią, 23 mar 07
Nr użytkownika: 612



ja wziąłem Mirosława Marcowe bodaj z browaru Fortuna, są też Corneliusy i zdaje się Ciechany


w sieci znalazłem jakie piwa są w Krakowie, podejrzewam, że w DG powinny być podobne jak nie te same.

http://www.beerpubs.pl/p1468,pubWell%20Done

Ten post edytował savalas pon, 10 sie 2015 - 23:50
Go to the top of the page
 
+Quote Post
menago
post wto, 11 sie 2015 - 09:29
Post #357


UZYTKOWNIK
****

Grupa: Użytkownik
Postów: 497
Dołączył: pon, 01 paź 07
Skąd: reden
Nr użytkownika: 818
Płeć: Mężczyzna



czyli nie az tak male browary jak liczylem:)
ale i tak jest dobrze!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vodun
post śro, 12 sie 2015 - 00:06
Post #358


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 113
Dołączył: nie, 18 maj 08
Skąd: DG - Reden
Nr użytkownika: 1,287
Płeć: Mężczyzna



CYTAT(savalas @ pon, 10 sie 2015 - 23:49) *
ja wziąłem Mirosława Marcowe


Miłosław - no chyba że specjalnie tak napisałeś, to przepraszam smile2.gif

BTW mnie to się marzy taki lokal gdzie można degustować piwo, małe szklaneczki, obsługa która zna się na oferowanych piwach, przyjazna atmosfera smile2.gif

Tylko pewnie szybko zakończyłby swoją działalność. Z tego co zauważyłem w DG nie ma zbyt wielu miłośników produktów z browarów rzemieślniczych.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
savalas
post śro, 12 sie 2015 - 02:21
Post #359


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 609
Dołączył: pią, 23 mar 07
Nr użytkownika: 612



specjalnie napisałem, nie przywiązuję dużej wagi do pilnowania nazw własnych produktów. Miłośników w DG piw rzemieślniczych owszem jest sporo, tylko ceny w takim pubie skutecznie by ich odstraszały podejrzewam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcinem
post śro, 12 sie 2015 - 06:48
Post #360


UZYTKOWNIK
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 86
Dołączył: nie, 17 paź 10
Nr użytkownika: 4,167
Płeć: Mężczyzna



Wczoraj odwiedziłem WD. O ich propozycji burgera z frytkami mogę powiedzieć same dobre rzeczy. Podobnie zresztą jak o menu Krowy NW. Mam taką fanaberię, że do szczęścia brakowałoby mi razowej bułki zamiast pszennej, może kiedyś wprowadzą. Piwa w WD niestety nie próbowałem.



--------------------
pomoc dla Maksymiliana

-------------------------------------------------------------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

22 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicStart new topic
6 Użytkowników czyta ten temat (6 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:08
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza