IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

22 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Puby & Restauracje, Opinie...
vacu
post czw, 12 sty 2012 - 19:23
Post #141

Smokin' nigga

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Ja będą obstawiał przy swoim, bo mam świeżutki przykład z sąsiedniego miasta. Znajoma założyła bar - ładny, przytulny wystrój, obok fast foodu miała też obiady domowe, i to naprawdę domowe tj. wszystko ze świeżych produktów, nic z mrożonek, własne przepisy - a gotuje całkiem smacznie zresztą od lat pracowała w gastronomii. Z początku wydawało się, że będzie OK - co prawda fast food sprzedawał się kiepsko ale "karierę" robiły owe obiady sprzedawane na wynos (bar na dużym osiedlu więc ludzie wracając z pracy zahaczali po obiadek). Dodam, że ceny bardzo przystępne, wychodziło niewiele więcej niż za gotowane w domu, czasami może i taniej. Niestety sytuacja wygląda tak, że ludzie przychodzili np. przez miesiąc a później rezygnowali. Nie ze względów finansowych (np. po aucie można ocenić, że ktoś nie należy do najuboższych), chyba nie ze względu na smak potraw (obiektywni powiem, że smaczne, codziennie coś innego i kilka opcji do wyboru) raczej do konkurencji też nie poszli (na osiedlu tylko puby i jedna pizzeria raczej tylko na telefon), wychodzi mi na to, że po prostu wrócili do gotowania w domu i tyle. Lokal, o którym piszę też już po roku nieczynny, można było ostatnim wysiłkiem zrobić np. jakiś marketing ale właścicielka doszła do wniosku, że rezygnyje póki jeszcze nie ma długów. I podejżewam, że podobnie jest ze wszystkimi lokalami.
Go to the top of the page

+Quote Post
yaku
post pią, 13 sty 2012 - 21:46
Post #142

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,717

CYTAT(vacu @ czw, 12 sty 2012 - 21:23) *
Z początku wydawało się, że będzie OK - co prawda fast food sprzedawał się kiepsko ale "karierę" robiły owe obiady sprzedawane na wynos (bar na dużym osiedlu więc ludzie wracając z pracy zahaczali po obiadek). Dodam, że ceny bardzo przystępne, wychodziło niewiele więcej niż za gotowane w domu, czasami może i taniej.

vacu czy przypadkiem nie odpowiedziałeś sobie sam na pytanie, czemu nie dała rady? Jak miała zarobic na koszty skoro miała tak tanio? Złe oszacowanie kosztów pośrednich.

Twój przykład jest akurat zły. Ta knajpa padła bo właciciel miał za małą wiedzę...

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!

+Quote Post
vacu
post sob, 14 sty 2012 - 10:56
Post #143

Smokin' nigga

CYTAT(yaku @ pią, 13 sty 2012 - 21:46) *
vacu czy przypadkiem nie odpowiedziałeś sobie sam na pytanie, czemu nie dała rady? Jak miała zarobic na koszty skoro miała tak tanio? Złe oszacowanie kosztów pośrednich.

Twój przykład jest akurat zły. Ta knajpa padła bo właciciel miał za małą wiedzę...

Marża była na poziomie ok. 30% (to zależy w jakimś stopniu od tego co się gotuje) dzięki odpowiednio dobranym dostawcom i niskim kosztom (firma jednoosobowa, stosunkowo niski czynsz za lokal, otwarcie w dużej części wsparte środkami unijnymi dzięki czemu nie było konieczności spłacania kredytu). Niestety obrót okresowo znikomy. A jak obrotu nie ma to marża może być i 70-procentowa a guzik z tego będzie. Z kolei aby uzyskać niskie ceny trzeba zamawiać większe ilości towaru, który się psuje z czasem...
Mimo wszystko właścicielka nie wygenerowała ani złotówki długu więc chyba z jej wiedzą nie było tak źle.

Ten post edytował vacu sob, 14 sty 2012 - 10:58

+Quote Post
yaku
post sob, 14 sty 2012 - 19:16
Post #144

UZYTKOWNIK

nie chcę tutaj nikogo obrażać vacu...nie gniewaj się na mnie. szukam tylko przyczyn takich sytuacji.

Zastanawia mnie ta marża na poziomie 30 % ...czy na pewno wziete zostały pod uwagę wszystkie koszty również te ukryte....albo np. taka prozaiczna sprawa jak roboczogodzina.

Czy została obliczona tylko od ceny zakupów towarów bez uwzględnienia cen prądu, dowozu, itp.

ehhh no nigdy nie wiadomo co ludziom ostatecznie będzie pasowało:(

--------------------

+Quote Post
jola81
post sob, 14 sty 2012 - 19:41
Post #145

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,899

Skoro jestem, to zapytam. smile2.gif
Swego czasu w ścisłym centrum miasta znajdowała się pizzeria Santorini z przepysznym jedzeniem! Wiem, że od dawna jest zamknięta, ale czy ktoś wie coś na temat tego, czy właściciele kontynuują działalność gdzie indziej?

+Quote Post
mały
post nie, 15 sty 2012 - 12:41
Post #146

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

Ci sami właściciele mają pizzerię VINCI na Morcinka 1 (koło Kauflandu).

+Quote Post
bobik
post pon, 16 sty 2012 - 12:16
Post #147

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 300

Vinci jest koło Kauflanda, ale ostatnimi właścicielami Santorini w Centrum była inna ekipa, m.in. Tomek Sobieraj z Kabaretu DNO i niestety po zamknięciu Santorini chyba już nie prowadzą działalności gastronomicznej sad.gif a szkoda, bo jedzenie mieli bardzo dobre...

+Quote Post
Błażej Sarzalski
post wto, 17 sty 2012 - 15:40
Post #148

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,882

W Dąbrowie chyba rzeczywiście jest średnio z restauracjami smile2.gif

To zadziwiające, ale jakbym miał wskazać jakąś prawdziwą restaurację w Dąbrowie, w której byłem w okresie ostatnich kilku lat to chyba musiałaby to być tylko pizza Dominium - a to już słabo smile2.gif

Natomiast są lokale w miastach ościennych i niedalekich, które sprawiają, że chce mi się tam wracać (np. GrillPoint, Pan De Rosa, Via Toscana w Katowicach, Chata z Zalipia w Będzinie). Wydaje mi się, że modele biznesowe, które się sprawdzają w tych knajpach są dwa: 1) świetne jedzenie, świetne wina, wysoki standard i drugi, alternatywny 2) świetne jedzenie, średnie ceny, bliskość trasy szybkiego ruchu smile2.gif

W Dąbrowie niestety trudno znaleźć chyba ludzi, których stać na chodzenie do ekskluzywnych lokali, a jak są, to jeżdżą oni do Katowic, stąd powstają ciągle masa fast foodów, pizzerii itp. Dąbrowa Górnicza wyspecjalizowała się natomiast w domach weselnych - w restauracjach na Pogorii nie można w tygodniu nawet zjeść nic normalnego, bo już nawet w tygodniu są wesela, karczma Pod Lasem czy też Orle Gniazdo na Pogorii rażą udawaną staropolskością - ostatnio jednak jeżdżąc po Dąbrowie namierzyłem klika knajp, których nie znałem... np. Origami (choć obawiam, się że żadne to sushi tylko Dom Weselny -takie sprawiają wrażenie w komunikacie marketingowym), Gościniec Łęknicki (z zewnątrz wygląda ładnie, może się wybiorę), czy Marhaba (na grouponie reklamowali to jako restaurację, ale wygląda mi to na zwykłą kebabownię, a jeżeli chodzi o kebaby to ja jestem oddany turkom z Istambul Kebab smile2.gif ) - był ktoś z Was w którejś z tych lokalizacji?

+Quote Post
vacu
post wto, 17 sty 2012 - 17:12
Post #149

Smokin' nigga

CYTAT(Błażej Sarzalski @ wto, 17 sty 2012 - 15:40) *
Natomiast są lokale w miastach ościennych i niedalekich, które sprawiają, że chce mi się tam wracać (np. GrillPoint, Pan De Rosa, Via Toscana w Katowicach, Chata z Zalipia w Będzinie). Wydaje mi się, że modele biznesowe, które się sprawdzają w tych knajpach są dwa: 1) świetne jedzenie, świetne wina, wysoki standard i drugi, alternatywny 2) świetne jedzenie, średnie ceny, bliskość trasy szybkiego ruchu smile2.gif

Obok Pan De Rosa jest jeszcze La Cantina, którą mogę polecić smile2.gif

Tylko tak - np. Pan De Rosa czy La Cantina są np. na liście restauracji w "mojej" firmie i jak przyjeżdża jakiś gość czy w ogóle jest potrzeba spotkania "na zewnątrz" to wybierane są lokale z tej krótkiej listy, bo są blisko i prezentują odpowiedni poziom. I z tego co zauważyłem to jest tam sporo gości ale w większości są to jakieś spotkania biznesowe - formalne lub mniej ale jednak. I o ile w Katowicach firm, które w dużym stopniu pomagają "utrzymać" takie lokale jest sporo (tacy goście niespecjalnie liczą się z kosztami) o tyle w DG chyba nie za dużo niestety a ze "zwykłych" gości jak widać trudno się utrzymać.

+Quote Post
yaku
post śro, 18 sty 2012 - 22:49
Post #150

UZYTKOWNIK

CYTAT(Błażej Sarzalski @ wto, 17 sty 2012 - 17:40) *
W Dąbrowie niestety trudno znaleźć chyba ludzi, których stać na chodzenie do ekskluzywnych lokali, a jak są, to jeżdżą oni do Katowic,

Ja myslę, a nawet wiem, że w D.G. jest mnóstwo ludzi których stać na wyjścia do fajnych lokali.
Sęk w tym ,m że takich lokali nie ma. Są tak jak piszesz domy weselne.

Ja jak zwykle optymistycznie myślę , że to się powoli zmieni i będziemy mieli coś więcej niż garść pizzerni i pubów.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post śro, 18 sty 2012 - 22:51
Post #151

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Ostatnio próbowałem dwa razy wejść do Verony (za ARSem) i lokal był zamknięty. Domena veronaristorante.pl wystawiona na sprzedaż. Wygląda na to, że kolejny lokal (a byłem tam w sumie kilka razy) upadł.... sad.gif

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
dżoplin
post czw, 19 sty 2012 - 12:00
Post #152

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,102

Ja jak zwykle optymistycznie myślę , że to się powoli zmieni i będziemy mieli coś więcej niż garść pizzerni i pubów.

zmieni?

chyba na gorsze, 2 lokale w ścisłym centrum miasta nam upadły w ciągu ostatniego miesiąca

ja tam nie widzę zmian na lepsze

+Quote Post
Slyzaba
post czw, 19 sty 2012 - 18:44
Post #153

UZYTKOWNIK

Poprawy rzeczywiście nie widać... Ostatecznie wylądowałem w Stonehenge - bardzo pozytywnie zdziwił mnie całkowity zakaz palenia w obydwu salach (byłem tam ostatnio ~3 lata temu i potworna zawiesina dymu była). Za dużego wyboru w centrum miasta niestety nie mamy...

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
yaku
post sob, 21 sty 2012 - 14:43
Post #154

UZYTKOWNIK

CYTAT
zmieni?

chyba na gorsze, 2 lokale w ścisłym centrum miasta nam upadły w ciągu ostatniego miesiąca

ja tam nie widzę zmian na lepsze

spoko ...takie to były lokale, ze skazani na porażkę już w chwili otwarcia. Po pierwsze za mała reklama, mała możliwość zaparkowania...no i standard..bardzo niski.

wnioski: skazani na młodzież która porusza się na pieszo, ewentualnie okoliczni mieszkańcy. Wg mnie to stanowczo za mało

już gdzieś chyba pisałam , że Kleopatra bardzo słabo z podaniem i smakiem jedzenia. Werona nawet nieźle z jedzeniem...ale za to tak ukryta , że tylko dzięki temu , że wyczytałam o niej tutaj to ją znaleźliśmy po długim szukaniu.

więc: może już być tylko lepiej:-)

--------------------

+Quote Post
savalas
post sob, 21 sty 2012 - 14:54
Post #155

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

CYTAT(Błażej Sarzalski @ wto, 17 sty 2012 - 13:40) *
W Dąbrowie chyba rzeczywiście jest średnio z restauracjami smile2.gif

To zadziwiające, ale jakbym miał wskazać jakąś prawdziwą restaurację w Dąbrowie, w której byłem w okresie ostatnich kilku lat to chyba musiałaby to być tylko pizza Dominium - a to już słabo smile2.gif

W Dąbrowie niestety trudno znaleźć chyba ludzi, których stać na chodzenie do ekskluzywnych lokali, a jak są, to jeżdżą oni do Katowic, stąd powstają ciągle masa fast foodów, pizzerii itp. Dąbrowa Górnicza wyspecjalizowała się natomiast w domach weselnych - w restauracjach na Pogorii nie można w tygodniu nawet zjeść nic normalnego, bo już nawet w tygodniu są wesela, karczma Pod Lasem czy też Orle Gniazdo na Pogorii rażą udawaną staropolskością - ostatnio jednak jeżdżąc po Dąbrowie namierzyłem klika knajp, których nie znałem... np. Origami (choć obawiam, się że żadne to sushi tylko Dom Weselny -takie sprawiają wrażenie w komunikacie marketingowym), Gościniec Łęknicki (z zewnątrz wygląda ładnie, może się wybiorę), czy Marhaba (na grouponie reklamowali to jako restaurację, ale wygląda mi to na zwykłą kebabownię, a jeżeli chodzi o kebaby to ja jestem oddany turkom z Istambul Kebab smile2.gif ) - był ktoś z Was w którejś z tych lokalizacji?

no to trzeba lepiej się rozglądać, bo jest chociażby Tower, , dobrze zjeść można również w stonhage ( poza pizzą oczywiście ) i dotkłnąłem raz kelnerki była prawdziwa wink.gif Jest też coś większego na Tworzniu. 20 kroków mam też do restauracji Markiz. Na redenie po dawnym Raju, otworzyło się coś nowego z bogatą kartą dań poza pizzami.

+Quote Post
yaku
post sob, 21 sty 2012 - 15:22
Post #156

UZYTKOWNIK

savalas masz rację!

Ja też zapomniałam o Tower....a tam jest całkiem przyjemnie. Stonehange to nie mój klimat ale chyba jest nieźle skoro mimo braku parkingu trzymają sie i to w ładnym stylu.
Na redenie byłam i jest naprawdę smacznie, niedrogo i przyjemnie.

Jest jeszcze restauracja Origami ...tam wprawdzie nie jest tanio ale taki lokal też jest nam potrzebny w Dąbrowie Górniczej. kilka fajnych kolacji z rożnych okazji tam zaliczyliśmy...hehe zwłaszcza jak przyjechali znajomi z Warszawy:-)
Wreszcie było ich gdzie zabrać!

--------------------

+Quote Post
eve
post nie, 22 sty 2012 - 00:02
Post #157

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 381

CYTAT(savalas @ sob, 21 sty 2012 - 12:54) *
no to trzeba lepiej się rozglądać, bo jest chociażby Tower, , dobrze zjeść można również w stonhage ( poza pizzą oczywiście ) i dotkłnąłem raz kelnerki była prawdziwa wink.gif Jest też coś większego na Tworzniu. 20 kroków mam też do restauracji Markiz. Na redenie po dawnym Raju, otworzyło się coś nowego z bogatą kartą dań poza pizzami.

Btw. nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale pizzeria Raj na Redenie nie została zlikwidowana, ale przeniesiona 100 metrów dalej.

Jeśli chodzi o dąbrowskie restauracje to leży reklama, reklama i jeszcze raz reklama. O większości z nich nie wiedziałbym gdybym nie wchodziła na to forum albo nie przeszła obok nich przypadkowo. A skoro mało osób o tych restauracjach wie to nic dziwnego, że upadają. Co innego Origami - przy głównej ulicy, z wielkim neonem... ale chyba poza nimi nikt się nie może takim położeniem pochwalić.

Ten post edytował eve nie, 22 sty 2012 - 00:07

+Quote Post
kolek
post nie, 22 sty 2012 - 19:04
Post #158

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,294

Na Wojska Polskiego (tam gdzie był wcześniej Mocart czy jak tam się to zwało, później kebab) został otwarty nowy bar. Chwilowa nazwa to Skansen, w barze bardzo przyjemnie, miła obsługa, jest kilka sal, kominek itp. Ponoć docelowo w jednej sali ma być karaoke ;]

+Quote Post
Slyzaba
post nie, 22 sty 2012 - 22:38
Post #159

UZYTKOWNIK

kolek - nie wiem, gdzie był Mozart... Możesz dokładniej opisać lokalizację?

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

+Quote Post
kolek
post pon, 23 sty 2012 - 01:12
Post #160

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,294

Slyzaba, wchodzisz na Wojska Polskiego od Królowej Jadwigi, po prawej masz przystanek na Wojska (po lewej Origami) i za tym przystankiem jakieś 50-100m również po prawej widać takie zadaszenie z palami, taki taras. Napis skansen, to tam, czynne od 13 do 22 ( jeżeli jest duży ruch to wiadomo dłużej ;] )

Dąbrowa Górnicza, Wojska Polskiego 42

Jeszcze udało mi się jakieś jedno foto znaleźć :
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-...5_6218549_n.jpg

Ten post edytował kolek pon, 23 sty 2012 - 01:16

+Quote Post

22 Stron V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 04:39
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza