![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
wzglĘdem popolicyjnego, obecnie odremontowanego budynku. MiaŁo tam byĆ gimnazjum, ale z tego co wiem mieszkaĹcy okolicznych wsi niezgodzili siĘna wspÓlnĄ naukĘswoich dzieci w ŁoŚniu. DojeŻdŻajĄ wiĘc do ŁĘknic. To pytanie do ToSo, gdyby byŁ tak miŁy.
olo |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
w budynku po policji, po odpowiednim remoncie (plan ten jest juŻ realizowany od okoŁo 2 lat) bĘdzie szkoŁa dla trudnej mŁodzieŻy (tzn. kolesi co po 3lata siedzĄ w jednej klasie z bogatym zapleczem kulinarnym, tzn. bedzie szkoliĆ kucharzy itp. przy okazji z moŻliwoŚciĄ zarabiania na siebie poprzez firmĘkateringowĄ (jak ktoŚ pomyŚli), a wszystko to ma podlegaĆ komendzie gŁÓwnej OHP w Kato. Tyle tylko, Że juŻ dwa razy byŁ maŁy skandal, bo firma wyknujĄca projekt odjebaŁa kiche i nie moŻna byŁo odebraĆ budynku do uŻytku i jeszcze jakieŚ tam banie byŁy z obsadzaniem kierownictwa, ale powoli wszystko idzie do przodu.
pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ta stacja na Redenie to bĘdzie chyba Slovnaft - dzisiaj w "Gazecie Wyborczej" widziaŁem ogŁoszenie o nabÓr pracownikÓw na nowĄ stacjĘbenzynowĄ w DG wŁaŚnie z tej firmy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
No sŁyszaŁem Że ta firma zalewa caŁy kraj. No zobaczymy co nam przyjaciele z poŁudnia zmontujĄ za stacje. Szkoda Że to nie statoil --- jakoŚ lepiej mi siĘkojarzy . Ale mÓwi sie trudno. SŁyszaŁem ze w BĘdzinie chyba tez majĄ zamiar siĘwybudowaĆ.
A caŁa ta firma Slovnaft zrobiŁa niezŁe zamieszanie na rynku budujĄc tyle nowych stacji. Wszystkie krajowe i zagraniczne koncerny wydaŁy jej wojne i teraz trwa wyŚcig jak na poczĄtku lat 90 kto wybuduje wiĘcej stacji. MoŻe takŻe w DG powstanĄ jakieŚ nowe stacje. Co prawda w centrum ich nie brakuje ale poza miastem to jest jak na pustyni. Przez miasto przebiegajĄ 2 gŁÓwne trasy ale wzdŁuŻ nich nie ma ani jednej cywilizowanej stacji benzynowej z hotelem i parkingiem dla tirÓw. PS wŁaŚnie na granicy bĘdzina i sosnowca w okolicach szpitala gÓrniczego powstaje taki kompleks. |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
No wlasnie. Hotel to, moim zdaniem, jeden z najbardziej potrzebnych obiektow w miescie :). Szczegolnie teraz, gdy hala sobie jakos radzi i odbywaja sie w niej imprezy nie tylko lokalne. Przyjezdni nie maja sie gdzie podziac i pomieszkuja w sasiednich gminach albo w Katowicach...
|
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Cos nowego sie buduje...a wlasciwie wybudowalo :)
Jak donosi strona propagandowa UM 1.06 otwarto nowy "rurociag przerzutowy" z ujecia wody w Lazach. Talkowski jak zwykle robil za modela i w ogole cool kolesia, co widac na zamieszczonych na witrynie fotkach... 8) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 500 Dołączył: czw, 04 wrz 03 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 19 ![]() |
A jak kiedyŚ napisaŁem Że w naszym mieŚcie przydaŁby siĘhotel (w pojĘciu "prawdziwy hotel" a nie "hotelik" lub "motel") to kilka osÓb od razu skrytykowaŁo ten pomysŁ (nie bĘdĘtutaj wymieniaŁ) argumentujĄc to tym Że po co nam hotel skoro takowe istniejĄ np. w Sosnowcu lub Katowicach. :?
Pewnie .... bo lepiej mieĆ zajebisty goŁĘbnik i wielbŁĄdy ... :evil: HOTEL - jestem za :!: :!: :!: -------------------- Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać Odwrócony do góry nogami raj Ten kraj, ten kraj, ten kraj ... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 40 Dołączył: pon, 17 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 88 ![]() |
rowniez jestem za biorac pod uwage, ze od czasu otwarcia hali mamy w dg troche wiecej gosci, a hotelu jak nie bylo tak nie ma. z tego co wiem to wszyscy sportowcy mieszkaja w hotelu w bedzinie, napewno tak bylo w przypadku gosci i zawodnikow, ktorzy walczyli podczas pierwszej gali. podobnie rzecz wyglada z kolejna, ktora odbedzie sie w najblizsza sobote
|
|
|
![]()
|
|
Cos mi tu smierdzi jakims ukladem miedzy zarzadem hali w dabrowie a tym hotelem w Bedzinie...No chyba, ze oni maja tak konkurencyjna oferte, ze wszystkich przebijaja
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Pewnie, Że przydaŁby siĘhotel, tylko jest jedno pytanie: kto go ma wybudowaĆ. Hotel musi mieĆ prywatnego wŁaŚciciela. Przynajmniej w naszym skorumpowanym piekieŁku. Czy hotel miejski by siĘsprawdziŁ? Na razie na pewno nie. JesteŚmy jeszcze zbyt biednym spoŁeczeĹstwem, by w drodze gdzieŚ daleko, zrobiĆ sobie odpoczynek w hotelu, bo akurat nam siĘspodobaŁ. Gonimy wiĘc 1500 km bez przerwy. Kilka imprez w hali to maŁo by zapeŁniĆ hotel.
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Ostatnio poczytaŁem sobie bip i mam trochĘnowych informacji.
Ekran akustyczny ma byĆ ukoĹczony dopiero w 2005. Wiadukt w zĄbkowicach ma byĆ czynny jeszcze przed zimĄ ale jego finalne oddanie planuje siĘtakŻe na 2005. W 2005 majĄ rÓwnieŻ oddaĆ drogĘpiekŁo - antoniÓw. Co do ukŁadu komunikacyjnego to tale wyrzuciŁ stary projekt a nowy zakŁada praktycznie to samo i jest jeszcze droŻszy. Tale obiecaŁ Że obroni drzewka itp a tu eksperci w projekcie stwierdzili Że trzeba wprowadziĆ jeszcze wiĘksze zmiany niŻ wczeŚniej. Tale chciaŁ Żeby do parku daŁo siĘdojechaĆ tylko ulicĄ dojazdowĄ i nowĄ ulicĄ miĘdzy blokami na koŚciuszki. A w nowym projekcie prÓcz tych dojazdÓw jest jeszcze caŁkiem nowy tunel pod ulicĄ Alei RÓŻ obok obecnego tunelu dla pieszych --- czyli bardzo niepopularna wersja oprotestowana przez tamtejszych mieszkaĹcÓw ( wedŁug projektu nie moŻna przebudowaĆ tunelu dla pieszych tylko muszĄ istnieĆ dwa dla samochodÓw i pieszych). A do tego jeszcze jeden dojazd biegnĄcy przekopem w okolicach byŁego um. Projekt zakŁada przebudowĘwiĘkszoŚci skrzyŻowaĹ w centrum miasta, kŁadki nad ulicami, budowĘmaŁych rond i rozbudwĘparkingÓw przed blokami na koŚciuszki. PS wiĘc chyba troche poczekamy na realizacje bo nie jest ona tania ani popularna wŚrÓd elektoratu tala. Niby inwestycja ma byĆ ukoĹczona w tym roku ale ja osobiŚcie w to nie wierze. Do tego do 2006 roku ma byĆ realizowany projekt przebudowy ukŁadu komunikacyjnego w dzielnicy stasic do autoterminala Podobno w tym roku ma byĆ wymieniona kanalizacja w czĘŚci ulicy KrÓlowej Jadwigi. Do tego remontem byŁego um i adaptacje na bibliotekĘma realizowaĆ jakieŚ talowe stowarzyszenie --- niech zgadnĘjakie bĘdĄ efekty. JeŚli chodzi o inwestycje prywatne to poza rozbudowĄ huty szkŁa w Strzemieszyczach i budowĄ nowych stacji benzynowych nie ma Żadnego zainteresowania naszym miastem. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
JeŚli chodzi o inwestycje prywatne to poza rozbudowĄ huty szkŁa w Strzemieszyczach i budowĄ nowych stacji benzynowych nie ma Żadnego zainteresowania naszym miastem.[/quote]
A ja teŻ przeglĄdaŁem BIP i znalazŁem troszkĘbardziej optymistyczne informacje z dnia 29.04.04: _________________________________________________________ Wiceprezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej pan MirosŁaw Bubel poinformowaŁ, Że prowadzone sĄ rozmowy z trzema inwestorami planujĄcymi inwestycje w DĄbrowie GÓrniczej. SĄ to: -Polkarm Sp. z o.o. - 7 ha dziaŁki przy ZakŁadach Koksowniczych „PrzyjaźŔ. W zakŁadzie znajdzie pracĘok. 100 osÓb, a nakŁady inwestycyjne wyniosĄ ok. 25 mln zŁ. -Thermoplast Sp. z o.o. – 5 ha dziaŁki przy ZakŁadach Koksowniczych „PrzyjaźŔ. Planowane zatrudnienie to min. 50 osÓb. -Parkridge Sp. z o.o. to developer, ktÓry na dziaŁce przy Hucie Katowice kosztem 45 mln euro zamierza wybudowaĆ park przemysŁowo – logistyczny, udostĘpniany dla kolejnych inwestorÓw. Docelowe przewidywane zatrudnienie to ok. 1000 osÓb. Wiceprezes MirosŁaw Bubel (...) dodaŁ, Że jest moŻliwoŚĆ sprzedaŻy ok. 20 ha dziaŁki z terenu Tucznawy. ____________________________________________ MoŻe coŚ z tego wyjdzie ? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ale sĄ teŻ i kŁopoty:
Pan Wiceprezes dodaŁ, Że sĄ problemy ze sprzedaŻĄ gruntÓw ZakŁadÓw Koksowniczych „PrzyjaźŔ. Z uwagi na niesprecyzowane plany ZakŁadÓw Koksowniczych dotyczĄce zlokalizowania nowych baterii koksowniczych i innej infrastruktury oraz wynikajĄcy z tego brak gotowoŚci zakŁadÓw do sprzedaŻy gruntÓw dla inwestorÓw w strefie, KSSE S.A. zmuszona zostaŁa do zaproponowania 2 inwestorom deklarujĄcym stworzenie okoŁo 150 miejsc pracy na dziaŁkach przy zakŁadach alternatywnych lokalizacji w DĄbrowie GÓrniczej. Zaproponowane nowe lokalizacje mogĄ nie uzyskaĆ akceptacji inwestorÓw. |
|
|
![]()
|
|
A teraz o rejonie Geant:
Wynegocjowano z inwestorem budowĘobiektu 3-kondygnacyjnego. W kwestii komunikacji prowadzone sĄ rozmowy z inwestorem „GĂŠanta” aby rozŁoŻyĆ rÓwnomiernie usŁugi miĘdzy hipermarketem, a pasaŻem handlowym na ul. 3–go Maja, a przede wszystkim wybudowaĆ wspÓlny parking. Na budynek po Komisariacie Policji przy ul. KoŚciuszki, odbĘdzie siĘprzetarg. RozwaŻana jest propozycja umieszczenia w nim restauracji o wysokim standardzie. |
|
|
![]()
|
|
Oraz kilka newsÓw o zmianach w centrum:
Pan Naczelnik WydziaŁu Urbanistyki i Architektury Wojciech Sobczyk zaproponowaŁ aby budynek przy ul. 3-go Maja 42 zaadaptowaĆ na apartamentowiec dla inwestorÓw zagranicznych. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski poinformowaŁ zebranych, Że w celu uporzĄdkowania centrum miasta przeznaczono do rozbiÓrki budynek znajdujĄcy siĘnaprzeciw poczty i garaŻe. Natomiast w przypadku znalezienia inwestora, zostanie wykonana nadbudowa budynku „Sanepidu”. ZaŁoŻono rÓwnieŻ podwyŻszenie wieŻy zegarowej. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski podkreŚliŁ, Że naleŻy rewaloryzowaĆ i podnosiĆ standard : starych kamieniczek miasta , (...) budynkÓw przy ul. Żeromskiego. (...) NaleŻy rÓwnieŻ dĄŻyĆ do przeksztaŁcania obiektÓw socjalnych, znajdujĄcych siĘ w centrum miasta, na obiekty o wysokim standardzie oraz zagospodarowywaĆ w tym celu budynki opuszczone. |
|
|
![]()
|
|
Wszystkie informacje pochodzĄ z protokoŁÓw narad u prezydenta miasta w dniach 19 i 29 kwietnia 2004.
PS. Przepraszam, Że tak na raty ale z wŁasnej winy narobiŁem sobie za duzo postÓw i trzeba byŁo je potem wypeŁniĆ. Na przyszŁoŚĆ bĘdĘostroŻniejszy :? |
|
|
![]()
|
|
No i proszĘ, przydaŁy siĘpluskwy. Przynajmniej coŚ wiemy.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
![]() Super ze Geant bedzie 3kondygnacyjny -przynajmniej nei bedzie w centrum plaskiego blaszaka. powinni polaczyc go jakos z 3maja... No i wreszcie wyburza ta nasza perelke naprzeciw poczty-budynek klasy zerowej ![]() A co do Geanta to w innym watku moze powstac dopiero do 2010 hmm ![]() |
|
|
![]()
|
|
RÓznica miĘdzy wesjĄ optymistycznĄ a mojĄ wersjĄ bierze siĘz tego Że ja zamiesciŁem projekty ktÓrych realizacja jest juŻ pewna.
A opisane wyŻej plany naszego prezydenta nie zawsze sĄ realane. Na budynek sanepidu nie ma pieniĘdzy ani inwestorÓw. Geant teŻ nie ma kasiorki i oswiadczyŁ Że w najbliŻszym roku nic nie buduje. No chyba Że ktoŚ inny skredytuje tĄ inwestycje. Prywatni inwestorzy tez sie interesujĄ dopÓki nie muszĄ pierwszych 100 zŁ zainwestowaĆ Co do samych kamienic w centrum teŻ poza gadkĄ nie ma Żadnych planÓw. Szansa jest tylko na duŻo remontÓw ulic --- bo widze Że dulkiewicza przetargi nie obowiĄzujĄ wiec mzum buduje co chwile nowĄ uliczke a ile na tym poszcegÓlni panowie zarabiajĄ to mozna sie tylko domyslaĆ |
|
|
![]()
|
|
To niestety jest prawda. Wizje prezydenta Talkowskiego koĹczĄ siĘna gadaniu. Chyba ma on kŁopoty z realizacjĄ wŁasnych zamierzeĹ.
Najgorsze jest to, Że jakoŚ nie zanosi siĘna wykorzystanie pieniedzy unijnych ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:10 |