IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

10 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> INWESTYCJE cz.1
rafi
post śro, 31 mar 2004 - 13:54
Post #21

Rafi

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 15

Polska jak to Polska. Prawo prawem, a kazdy i tak robi jak mu sie podoba
Go to the top of the page

+Quote Post
Misiek
post śro, 31 mar 2004 - 18:07
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 19

Polska jak Polska ... ale DĄbrowa jak DĄbrowa ... tutaj do ostatniej chwili wszyscy trzymani sĄ w wielkiej niepewnoŚci. biggrin.gif

I nie mÓwiĘtylko o projektach budowniczych ... 8)

--------------------
Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać
Odwrócony do góry nogami raj
Ten kraj, ten kraj, ten kraj ...

+Quote Post
Bartek
post śro, 31 mar 2004 - 18:26
Post #23

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Bez przesady, taki jest wymog prawa budowlanego i i z pewnoscia ta zolta tablice zamontuja. Dzisiaj oblachowali ok 3/4 terenu. Teren ten to laka jak juz pisalem i przez srodek byl chodnik dla ludzi ktorzy chcieli isc z Kasprzakana Manhattan, teraz musza robic kolo :)

+Quote Post
rafi
post śro, 31 mar 2004 - 19:28
Post #24

Rafi

Kurde, przeciez tam bylo kiedys super boisko do pilki noznej. W podstawowce bylem na nim czestym gosciem wink.gif...a oni mi tam teraz cos buduja...;(

+Quote Post
rafi
post czw, 01 kwi 2004 - 22:44
Post #25

Rafi

Link: http://www.katowice.tvp.pl/region.asp?id=3122
Data: 31.03.2004
Autor: MirosŁaw Cichy

"Kilkaset nowych miejsc pracy ma powstaĆ po wybudowaniu dwÓch baterii koksowniczych w "Koksowni Przyjaźń" w DĄbrowie GÓrniczej. Inwestycja, ktÓrej koszt szacowany jest na okoŁo 200 mln Euro, ma zostaĆ sfinansowana przez koncern hutniczy "Arcelor Gruppe".

Kilkaset nowych miejsc pracy - to dla DĄbrowy GÓrniczej ogromna szansa na zmniejszenie ponad 20-to procentowego bezrobocia. Niespotykana od lat koniunktura na koks na Światowych rynkach spowodowaŁa, Że przed "KoksowniĄ Przyjaźń" pojawiŁa siĘperspektywa nowych inwestycji. Za ponad 200 milionÓw Euro majĄ zostaĆ budowane dwie nowe baterie koksownicze. PieniĄdze ma wyŁoŻyĆ koncern hutniczy Arcelor. DziĘki tej inwestycji wielkoŚĆ produkcji ma zwiĘkszyĆ siĘo blisko 1,5-ra miliona ton rocznie. A to pozwoli na zapewnienie i zwiĘkszenie iloŚci dostaw koksu zarÓwno dla hut francuskiego koncernu jak rÓwnieŻ na krajowy rynek, w kolejnych latach. Do końca kwietnia majĄ zostaĆ opracowane zaŁoŻenia techniczno-finansowe inwestycji. Budowa mogŁaby zostaĆ zrealizowana w ciĄgu dwÓch lat. Koksownia Przyjaźń przechodzi obecnie proces restrukturyzacji. NajwiĘksi wierzyciele firmy to JastrzĘbska SpÓŁka WĘglowa, PKP i Kompania WĘglowa. Koksownia zatrudnia blisko 1800 osÓb i ponad tysiĄc w spÓŁkach zaleŻnych. "

Gdyby inwestycje udalo sie zrealizowac, to byloby super. Zawsze to jakis ruch w interesie. Talkowski sie obija (zadnego inwestora nie przyciagnal), wiec Lipczyk (zarzad koksowni) musi zadbac o mieszkancow dabrowy :-)
Hehe

+Quote Post
pozdrawiam
post czw, 01 kwi 2004 - 23:22
Post #26

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

No nie wiem. CoŚ czuje Że bedzie prawdziwa wojna o koksownie miedzy dwoma gigantami arcelor i lnm ktÓry juŻ ma phs. Ale caŁa sprawa moŻe byĆ tylko z korzyŚciĄ dla dg.

+Quote Post
georgeb
post pią, 02 kwi 2004 - 15:29
Post #27

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 4

czy ten link z gazety dotyczy tez koksowni?? czy to jest cos innego (bo jakis zjebany jest)

+Quote Post
rafi
post nie, 04 kwi 2004 - 19:40
Post #28

Rafi

Hmm. Ten link jest z grudnia, wiec raczej byl o czym innym. A nie dziala poprawnie dlatego ze:
a) link byl prawdopodobnie podany do strony "glownej" ktora zawiera skroty do najwazniejszych wydarzen, a wydarzenia te sa co dzien inne wink.gif
cool.gif archiwum Gazety Wyborczej jest platne (nie wiem jak stare artykuly trafiaja do tego archiwum)i nie mozna swobodnie go przegladac

Ktorys z tych warunkow musial byc spelniony na bank, dlatego nie dziala... sad.gif

+Quote Post
Master
post czw, 08 kwi 2004 - 11:48
Post #29

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

Z jednej strony obecnie na miescie nie widac jakies duzej budowy, ale podliczajac tak to pare nieduŻych rzeczy sie buduje :

LIDL przy Sobieskiego,

przed Leader Pricem chyba rozpoczynaja budowe tej stacji bo wczoraj widziaŁem ze postawili budy i rozkopali teren

salon Mitsubishi koŁo Damelu

rozbudowa salonu Opla koŁo MC'Donalda

jakas budowa na rogu Tysiaclecia koŁo KoscioŁa , obok Plastyka o czym mÓwiŁ Bartek ale co tam bedzie to jeszcze nie wiem

Wiem ze wiekszosc tych rzeczy to maŁe inwestycje o ktÓrych nawet niewarto wspominac, ale to teŻ cieszy.

A oprÓcz tego to niedŁugo ma zaczĄc sie nadbudowa 2 pieter do poczty, generalny remont budynku po Urzedzie Miasta na Kosciuszki i przerobienie go w biblioteke oraz budowa "ukŁadu komunikacyjnego przy Parku Hallera.

+Quote Post
Bartek
post czw, 08 kwi 2004 - 13:51
Post #30

UZYTKOWNIK

Co do tej budowy kolo Plastyka to chodza "ploty" ze to ma byc osrodek szkolenia kierowcow przeniesiony z miejsca w ktorym obecenie sie znajduje czyli kolo Huty Bankowej. Troche dziwne miejsce jak na takie miejsce, dzialka duza i na pewno troche kosztowala. Niestety zoltej tablicy informacyjnej nadal nie ma :/

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 09 kwi 2004 - 00:11
Post #31

jasiek

No co do nowych obiektÓw to ostanio widziaŁe Że na placu ALBY stawiajĄ jakiŚ maŁy biurowiec. A co do generalnego remontu byŁego magistratu to jak narazie nie ma pieniĘdzy. Talek daŁ jedynie 100tys a to staczy tylko na "odŚwieŻenie" wnĘtrza. Na jakieŚ zewnĘtrzne zmiany bym nie liczyŁ.

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 09 kwi 2004 - 00:45
Post #32

jasiek

A ostatni zaskoczyŁ mnie remont ulicy jaworowej. MajĄ wyremontowaĆ nawierzchniĘi chodniki. Tale tez coŚ tam wpominaŁ w swoim szmatŁawcu Że ma tam byĆ zmieniona organizacja ruchu po remoncie.

MoŻe siĘczepiam ale dziwi mnie dlaczego akurat remontuje siĘtĄ ulice. Nie chce byĆ Ĺşle zrozumiany --- oczywiŚcie ciesze siĘŻe tale coŚ robi, ale podobnych albo nawet gorszych ulic i chodnikÓw u nas w mieŚcie nie brakuje.

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 09 kwi 2004 - 02:36
Post #33

jasiek

A i jeszce zastanawia mnie inna rzecz --- czemu nie opublikowano przetrgu na tĄ inwestycje. Tak samo byŁo w przypadku remontu na rondzie w centrum. Czy ktoŚ wie dlaczego ????????? Czy w przypadku ulic istnieje jakieŚ inne prawo bo ja w tym momencie osŁupiaŁem.

+Quote Post
Master
post pią, 09 kwi 2004 - 07:00
Post #34

FdZD

Gdzie jest siedziba i biurowiec ALBY??? bo niestety nie wiem wink.gif

+Quote Post
pozdrawiam
post pią, 09 kwi 2004 - 13:11
Post #35

jasiek

ALBA jest na granicy dg i zagÓrza obok silmy.

+Quote Post
Master
post wto, 13 kwi 2004 - 12:04
Post #36

FdZD

Co do handlu w przejsciu podziemnym w centrum. Wiem i zdaje sobie sprawe ze wiele osÓb nie ma jak zwiazaĆ koniec z końcem i staraja sie w jakis sposÓb zarobic lub dorobiĆ handlem, ale stoiska i kioski w przejsciu zostaŁy utworzone wŁasnie po to aby zlikidowac ten handelek , ktÓry rozkwitŁ tam kilka lat temu. postawiono kioski i budki , ktÓre zajmujĄ poŁowe przejscia, a pojawiŁy sie kolejne grupy osÓb handlujacych , talerzami , pietruszka , zurkiem na kartonach , tak Że w przejsciu nie ma juz jak chodziĆ.

+Quote Post
Bartek
post wto, 13 kwi 2004 - 13:30
Post #37

UZYTKOWNIK

Juz wiadomo co buduja wink.gif Osrodek egzaminacyjny na prawko wink.gif Nie ma tablicy informacyjnej, ale dzisiaj tam poszedlem i sie wypytalem robotnikow. Pewnie ten kolo Huty Bankowej zlikwiduja bo warunki tam sa makabryczne, a ten bedzie nowka i chyba bedzie lepiej sie zdawac :)

+Quote Post
Jashi
post wto, 13 kwi 2004 - 15:49
Post #38

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 9

EEE Klocek nie przesadzaj, Że nie ma jak chodziĆ. Jest duzo miejsca.
Mnie tam nie przeszkadza wogÓle ten handelek.
MoŻna se kupiĆ tam ŚwieŻe kozie mleko (bardzo dobre). I takie tam.
Ludzi se troszke dorobiĄ nie mam nic przeciwko.

--------------------
Naprzód do walki o wysokie urodzaje, o rozkwit rolnictwa ! Do walki o szczęście i dobrobyt narodu !

+Quote Post
Bartek
post wto, 13 kwi 2004 - 17:26
Post #39

UZYTKOWNIK

Ja bym sie bal kupowac mleko od tych babek pod przejsciem, co do budek ok, mozna kupic prase, pieczywo, jakies kosmetyki i inne pierdoly, np. ta pierwsza budka od poczty z owocami, super wyglada jak jest zapchana po brzego pomaranczami, bananmi, kiwi itd kolorowo jest wink.gif A tych co handluja hmm wygonic ich nie wygonia bo widac ze proboja sobie dorobic, ale zawsze mozna wymusic na nich jakies obowiazki, tzn sprzedawac nie z kartonu tylko z stoliczka itd.

+Quote Post
pozdrawiam
post śro, 14 kwi 2004 - 00:38
Post #40

jasiek

Jedyna nadzieja Że geant wreszcie powstanie a wtedy to i przejscie w centrum zostanie zmodernizowane

+Quote Post

10 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:28
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza