![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
QUOTE(mydliczanin) Czy wiecie moŻe co oni tam budujĄ przy Auchanie. (...) MoŻe budujĄ osiedle domkÓw jednorodzinnych to by siĘzrobiŁo troszeczkĘbezpieczniej I wreczcie zrobiĄ moŻe drogĘŁĄczĄcĄ Mydlice z Auchanem (...)
W jakiejŚ gazecie czytaŁem, Że to bĘdzie jakieŚ centrum logistyczne. SzczegÓŁÓw nie pamiĘtam bo jakoŚ mi siĘspieszyŁo i przeleciaŁem po Łebkach. Ale nie bĘdzie to jakieŚ cudo architektury, ani osiedle domkÓw. Raczej kolejny balaszak z parkingiem dla tirÓw. No i drogi na Mydlice bym siĘnie spodziewaŁ. OgÓlnie ta budowa to dobra wiadomoŚĆ. WokÓŁ Auchan i Leroy Merlin jest wymarzone miejsce na takie handlowo-usŁugowe blaszaki - dobry dojazd, przyzwyczajeni klienci. MoŻe powstanie jeszcze kilka inwestycji, a nich nowe miejsca pracy. QUOTE(entropia) bĘdziemy mieli miasteczko westernowe i zagrodĘzagŁĘbiowskĄ
O skansenie architekrtury i kultury zagŁĘbiowskiej to juŻ sŁuchy chodziŁy. Podobno ma byĆ zlokalizowany w Okradzionowie. Natomiast o miasteczku westernowym pierwsze sŁyszĘ- wielbŁĄdy marnie pasujĄ do dzikiego zachodu :) MÓwiŁ prezydent coŚ konkretnego ??? BojĘsie tylko, Że skoĹczy siĘna gadaniu. Tak jak w przypadku skĄdinĄd ciekawych pomysŁÓw z wielbŁĄdami i Orlimi Gniazdami na LoarĄ. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
:)+--> QUOTE(:)) Inwestycje na kredyt
Sobota, 12 lutego 2005r. Radni zgodzili siĘna zaciĄgniĘcie przez miasto 21,7 mln zŁ kredytu, ktÓry przeznaczony zostanie na inwestycje. NajwiĘkszĄ czĘŚĆ tych funduszy (5 mln zŁ) ma pochŁonĄĆ budowa nowych lokali socjalnych. Niewiele mniej (3,5 i 3 mln zŁ) trafi na rozbudowĘMiejskiego OŚrodka Pracy TwÓrczej oraz przebudowĘMuzeum Miejskiego „Sztygarka” wraz z likwidacjĄ szkÓd gÓrniczych. Nieco mniejsze sumy zdecydowano siĘprzeznaczyĆ na przebudowĘbudynku PaĹstwowej StraŻy PoŻarnej, nadbudowĘstacji sanitarno-epidemiologicznej oraz przebudowĘi adaptacjĘbyŁej siedziby UrzĘdu Miejskiego przy ul. KoŚciuszki na MiejskĄ BibliotekĘPublicznĄ. WŚrÓd przewidzianych inwestycji sĄ teŻ m.in. przebudowa strzelnicy miejskiej przy ul. Buczka, rozbudowa stadionu lekkoatletycznego przy „Damelu”, modernizacja OŚrodka SportÓw Letnich „Zielona” oraz oŚrodka Pogoria III. Kredyt spŁacany bĘdzie z dochodÓw gminy, a fundusze na ten cel zapewnione majĄ byĆ w kolejnych budŻetach miasta na lata 2008-2010. ZobowiĄzania potwierdzone zostaŁy wekslem in blanco wraz z deklaracjĄ wekslowĄ. Radni zaakceptowali kolejne zadŁuŻenie miejskiego budŻetu, ale nie brakowaŁo teŻ uwag krytycznych pod adresem lokalnych wŁadz. – Dobrze, Że zaciĄgamy kredyt na inwestycje, ale jeszcze pÓŁ roku temu prezydent mÓwiŁ, Że miasto stoi na granicy bankructwa. ZaŁamywaŁ rĘce i moŻna byŁo odnieŚĆ wraŻenie, Że nic tylko je zrÓwnaĆ z ziemiĄ. DziŚ jest obciĄŻone dŁugami, kredytami, a jednak daŁo siĘzaciĄgnĄĆ kolejne zobowiĄzania – podkreŚliŁ wiceprzewodniczĄcy RM, Tadeusz Orpych. (pas) - Dziennik Zachodni[/quote] No moze w koncu po 3 latach od zmiany wŁadz, zobaczymy jakies konkretne efekty. Bo o 3/4 z tych spraw sŁysze od 3 lat i nawet nadbudowa poczty, rozebranie budynku przy MaŁpim Gaju albo przenieszienie Biblioteki sprawia za duzy problem , Żeby to zrealizowaĆ. Zobaczymy za rok ile z tych inwestycji zostanie zrealizowanych. Pewnie niewiele, choĆ wŁadzom , urzĘdnikom i mieszkaĹcom Życze aby jak najwiĘcej. P.S. 5 mln na mieszkania socjalne ?? To powinno wyjsĆ spokojnie 100 nowych mieszkaĹ( o niskim standardzie) ciekawe , gdzie powstana i w jaki sposÓb?? czyzby kolejne baraki na ŁĄcznej ?? |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Mnie to wszystko pachnie kielbasa wyborcza. Talkowski pewno powie, ze tak nie jest, ale mnie nie przekona. Inwestycje te sa jak najbardziej potrzebne, tylko sposob/czas ich wprowadzenia, jak zwykle w Polsce, nie jest przypadkowy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Heh pewnie tak bedzie, nie wiem jak tam wyglada strumien finansowy przepŁywu Kasy przez budzet DG( moze rzeczywiscie nie ma wolnych srodkÓw) , ale za te 22 mln kredytu pewnie oddamy z 30 mln
![]() ![]() ![]() a 4 mln to blok dobrego standardu z 40 mieszkaniami o powierzchni okoŁo 60m2 |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Z nieoficjalnych ĹşrÓdeŁ wiem Że w naszym miescie ma powstac market komfortu. Do tego szykujĄ siĘjakies duŻe inwestycje stalowe w SŁawkowie.
A z pewniakÓw to wiem Że juz rozpoczeŁa siĘbudowa tych brytyjskich magazynÓw. BedĄ one zlokalizowane miedzy ekocemem a atlasem. Do tego szykuje siĘduŻa rozbudowa ekocemu i w najbliŻszym czasie rozpocznie siĘbudowa 3 lini cos. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Przydalaby sie dobra droga do KSSE - cieszmy sie ze centrum logistyczne powstanie w takim miejscu pomimo najwaznieszego dla tego rodzaju inwestycji dojazdu - a teraz wszytsko ul. Tworzen ehhh. Przydaloby sie chociaz ja wyremontowac/poszerzyc.
A market Komfortu niedawno powstal na redenie (moze o jakis inny komfort chodzi). |
|
|
![]()
|
|
![]() GreenPointHooligan ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 148 Dołączył: pon, 27 gru 04 Skąd: Dabrowa gornicza-Podlesie Nr użytkownika: 119 ![]() |
z nieoficjalnych zrodel(ale dobrze poinformowanych) dowiedzialem sie ze w tym roku rusza bubowa dyskoteki przy ul.katowickiej(za realem).inwestycja ta byla odwlekana przez ostatnich pare lat-ale w koncu cos sie ruszylo.z terenu powoli jest usuwany gruz po pozostalosciach dzn.
moze macie wiecej info na ten temat??? |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
ooo nic na ten temat nie slyszalem. Ale jesli to prawda to byloby to cos duzego :) tez zauwazylem ze od jakiegos czasu na tym placu sie cos dzieje - wyrownywanie terenu i ten gruz
|
|
|
![]()
|
|
Hmmmm o tych planach dyskoteki na terenach DZN sŁyszaŁem juz z 4 lata temu. Ciekawie czy ten pomysŁ doczeka sie realizacji. Kto jest inwestorem ?
Ale jesli bedzie to tak duŻy obiekt jak chodzĄ plotki to nie wiem czy jest na dyskotekowym rynku na niego miejsce. Ciezko bedzie ta dyskoteke zapeŁniĆ ludzmi. No chyba ze bedzie rozreklamowana na caŁĄ wschodniĄ czĘsĆ wojewÓdztwa. Z budowy Geanta chyba nici Geant podobno wstrzymaŁ tĄ inwestycje na czas nieokreŚlony ze wzglĘdu iz najbliŻej poŁoŻony hipermarket Geant przynosi niskie zyski i ma maŁe obroty. Fajnie by byŁo gdyby powstaŁ w takim zaŁozeniu jak miaŁ byc. Chociaz nasz teren jest juz mocno nasycony marketami. 8) choĆ w DG jest tylko REAL :? |
|
|
![]()
|
|
nic dziwnego ze Geant w Sosnowcu nie przynosi zyskow. Ja tam bylem tylko raz i mi wystarczy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() GreenPointHooligan ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 148 Dołączył: pon, 27 gru 04 Skąd: Dabrowa gornicza-Podlesie Nr użytkownika: 119 ![]() |
klocek-z tego co wiem to dyskoteka powstanie na 100%.z nie oficjalnego zrodla wiem ze ma to byc komplex z 5 salami!!!(to moze byc ciut przesadzone).ale czesc formalnosci ma zalatwiac um.ludzie z "branzy" juz skladaja podania o prace-sa przyjmowane(to swiadczy o tym ze dicho powstanie).najwazniejsze jest to ze dyskoteka bedzie zlokalizowana w super punkcie-przy trasie katowice-krakow.poza tym u nas w regionie nie ma takiego disko-multipleksu.typowe dicho znajduje sie w laskach przed olkuszem-w kato nie ma takiego miejsca z prawdziwego zdarzenia.poza tym w malopolskim powstaje bardzo duzo takich dyskotek-i istnieja juz pare lat(wiem to poniewaz "posiadam"tam rodzine:))ten rynek nie jesy jeszcze w pelni "nasycony"!!!wiec bedzie to trafiona inwestycja.
co do geant'a w centrum dg to zawsze bylem temu przeciwny.taki hipermarket powinien powstac na uboczu miasta.zwykly blaszak popsul by wizerunek centrum.:) ma racje. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 sie 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Czeladź Nr użytkownika: 107 ![]() |
QUOTE(bzenek) W jakiejŚ gazecie czytaŁem, Że to bĘdzie jakieŚ centrum logistyczne.
Centrum logistyczne firmy Wincanton na 99% -------------------- Pozdrawiam WeGeR
#gg : 88095 http://www.czeladz.org.pl http://www.forum.czeladz.org.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 sie 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Czeladź Nr użytkownika: 107 ![]() |
QUOTE(pozdrawiam) A z pewniakÓw to wiem Że juz rozpoczeŁa siĘbudowa tych brytyjskich magazynÓw. BedĄ one zlokalizowane miedzy ekocemem a atlasem.
Firma Parkridge zbuduje do 2009 r. pomiĘdzy atlasem a Eko-cemem cztery olbrzymie magazyny, jeden juz stoi, dziaŁa w nim DHL, w ktÓrym zresztĄ pracujĘi wprowadza siĘw ŁaŚnie jakaŚ druga mniejsza firma -------------------- Pozdrawiam WeGeR
|
|
![]()
|
|
no i juz po pol roku mamy zmiany w tym planie. Szkoda ze tak wiele pustych pol w latach przyszlych :?
sciagnijcie sobie i bedziecie mogli sie bardzo duzo dowiedziec o planowanych inwestycjach http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...alnia/11916.doc duzo srodkow planuje sie pozyskac z ZPORR - oby sie udalo:!: Dzwine ze kredyty sa oddzielone od GFOŚ i GW. To przeciez tez kredyty chyba ze sie tak myle, albo dlatego zeby je odroznic od kredytow komercyjnych |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(bzenek) - rozwiązanie problemu targowisk (Merkury i Poniatowskiego); Właśnie targowisko na Merkurym jest likwidowane, szpetne to ono było to fakt, tylko ciekawi mnie czemu to się dzieje w niedzielę od rana? Czyżby była to jakaś "cicha" akcja? Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:09 -------------------- Pozdrawiam WeGeR
|
|
![]()
|
|
QUOTE(WeGeR) QUOTE(bzenek) - rozwiązanie problemu targowisk (Merkury i Poniatowskiego) Właśnie targowisko na Merkurym jest likwidowane, szpetne to ono było to fakt, tylko ciekawi mnie czemu to się dzieje w niedzielę od rana? Czyżby była to jakaś "cicha" akcja? ooo :shock: Ciekawe czy nie bylo protestow i czy gdzies bedzie przeniesione. Jesli juz musza istniec takie brzydkie targowiska to powinny byc gdzies ukryte i niewidoczne z glownych miejsc miasta. No a cos kupcy wogole nic nie robia z naszym najwiekszym targowiskiem... Zadnych remontow, przebudowy Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:10 |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Juz lepiej niech nic nie robia jesli maja robic tak jak dotychczas. Zadaszenie targowiska na wysokosci takiej jak dotychczas (glowny plac) to chyba bylo robione z przeznaczeniem dla wietnamczykow lub chinczykow. No chyba, ze wysocy ludzie maja zakaz wstepu na to targowisko.
|
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
No a ja juz myslałem że ze to targowisko zawsze bedzie szpecić nasze miasto. Co dalej z tym placem bedzie parking czy moze cos wybudują. Ma ktoś info do kogo należy ten plac przed merkurym.
Szkoda tylko że wczesniej znikneło moim zdaniem najlepsze targowisko w DG obok huty bankowej. Nawet nie wiem kiedy się to dokładnie stało. Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:11 |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(pozdrawiam) No a ja juz myslałem że ze to targowisko zawsze bedzie szpecić nasze miasto. Co dalej z tym placem bedzie parking czy moze cos wybudują. Ma ktoś info do kogo należy ten plac przed merkurym. Napisze to co dowiedziałem się od kupców z targu, bo wygląda to trochę dziwinie, połowa targowiska została zburzona, tam ma powstać nowe nowoczesne targowisko, a druga połowa budek pozostaje bo ich właścicieli nie stać na dzierżawę stoiska na "nowym" targu, podobno 50 tys. wkładu + umowa dzierżawy (najmu?) tylko na 2 lata. IMHO będzie to wygladać jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:13 -------------------- Pozdrawiam WeGeR
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 294 Dołączył: pią, 25 lut 05 Skąd: DG Nr użytkownika: 125 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(WeGeR) IMHO będzie to wyglądac jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast Będzie za to komicznie, a o dobry humor gości odwiedzających nasze miasto trzeba dbać ![]() Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:10 |