IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

10 Stron V  « < 7 8 9 10 >  
Reply to this topicStart new topic
> INWESTYCJE cz.1
bzenek
post nie, 13 lut 2005 - 17:00
Post #161

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

QUOTE(mydliczanin)
Czy wiecie moŻe co oni tam budujĄ przy Auchanie. (...) MoŻe budujĄ osiedle domkÓw jednorodzinnych to by siĘzrobiŁo troszeczkĘbezpieczniej I wreczcie zrobiĄ moŻe drogĘŁĄczĄcĄ Mydlice z Auchanem (...)

W jakiejŚ gazecie czytaŁem, Że to bĘdzie jakieŚ centrum logistyczne. SzczegÓŁÓw nie pamiĘtam bo jakoŚ mi siĘspieszyŁo i przeleciaŁem po Łebkach. Ale nie bĘdzie to jakieŚ cudo architektury, ani osiedle domkÓw. Raczej kolejny balaszak z parkingiem dla tirÓw. No i drogi na Mydlice bym siĘnie spodziewaŁ.
OgÓlnie ta budowa to dobra wiadomoŚĆ. WokÓŁ Auchan i Leroy Merlin jest wymarzone miejsce na takie handlowo-usŁugowe blaszaki - dobry dojazd, przyzwyczajeni klienci. MoŻe powstanie jeszcze kilka inwestycji, a nich nowe miejsca pracy.

QUOTE(entropia)
bĘdziemy mieli miasteczko westernowe i zagrodĘzagŁĘbiowskĄ

O skansenie architekrtury i kultury zagŁĘbiowskiej to juŻ sŁuchy chodziŁy. Podobno ma byĆ zlokalizowany w Okradzionowie. Natomiast o miasteczku westernowym pierwsze sŁyszĘ- wielbŁĄdy marnie pasujĄ do dzikiego zachodu :) MÓwiŁ prezydent coŚ konkretnego ???

BojĘsie tylko, Że skończy siĘna gadaniu. Tak jak w przypadku skĄdinĄd ciekawych pomysŁÓw z wielbŁĄdami i Orlimi Gniazdami na LoarĄ.
Go to the top of the page

+Quote Post
Master
post pon, 14 lut 2005 - 23:31
Post #162

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

:)+-->
QUOTE(:))
Inwestycje na kredyt

Sobota, 12 lutego 2005r.

Radni zgodzili siĘna zaciĄgniĘcie przez miasto 21,7 mln zŁ kredytu, ktÓry przeznaczony zostanie na inwestycje. NajwiĘkszĄ czĘŚĆ tych funduszy (5 mln zŁ) ma pochŁonĄĆ budowa nowych lokali socjalnych. Niewiele mniej (3,5 i 3 mln zŁ) trafi na rozbudowĘMiejskiego OŚrodka Pracy TwÓrczej oraz przebudowĘMuzeum Miejskiego „Sztygarka” wraz z likwidacjĄ szkÓd gÓrniczych.

Nieco mniejsze sumy zdecydowano siĘprzeznaczyĆ na przebudowĘbudynku Państwowej StraŻy PoŻarnej, nadbudowĘstacji sanitarno-epidemiologicznej oraz przebudowĘi adaptacjĘbyŁej siedziby UrzĘdu Miejskiego przy ul. KoŚciuszki na MiejskĄ BibliotekĘPublicznĄ.

WŚrÓd przewidzianych inwestycji sĄ teŻ m.in. przebudowa strzelnicy miejskiej przy ul. Buczka, rozbudowa stadionu lekkoatletycznego przy „Damelu”, modernizacja OŚrodka SportÓw Letnich „Zielona” oraz oŚrodka Pogoria III.
Kredyt spŁacany bĘdzie z dochodÓw gminy, a fundusze na ten cel zapewnione majĄ byĆ w kolejnych budŻetach miasta na lata 2008-2010. ZobowiĄzania potwierdzone zostaŁy wekslem in blanco wraz z deklaracjĄ wekslowĄ.

Radni zaakceptowali kolejne zadŁuŻenie miejskiego budŻetu, ale nie brakowaŁo teŻ uwag krytycznych pod adresem lokalnych wŁadz.

– Dobrze, Że zaciĄgamy kredyt na inwestycje, ale jeszcze pÓŁ roku temu prezydent mÓwiŁ, Że miasto stoi na granicy bankructwa. ZaŁamywaŁ rĘce i moŻna byŁo odnieŚĆ wraŻenie, Że nic tylko je zrÓwnaĆ z ziemiĄ. DziŚ jest obciĄŻone dŁugami, kredytami, a jednak daŁo siĘzaciĄgnĄĆ kolejne zobowiĄzania – podkreŚliŁ wiceprzewodniczĄcy RM, Tadeusz Orpych.

(pas) - Dziennik Zachodni[/quote]

No moze w koncu po 3 latach od zmiany wŁadz, zobaczymy jakies konkretne efekty. Bo o 3/4 z tych spraw sŁysze od 3 lat i nawet nadbudowa poczty, rozebranie budynku przy MaŁpim Gaju albo przenieszienie Biblioteki sprawia za duzy problem , Żeby to zrealizowaĆ. Zobaczymy za rok ile z tych inwestycji zostanie zrealizowanych. Pewnie niewiele, choĆ wŁadzom , urzĘdnikom i mieszkańcom Życze aby jak najwiĘcej.

P.S. 5 mln na mieszkania socjalne ?? To powinno wyjsĆ spokojnie 100 nowych mieszkań( o niskim standardzie) ciekawe , gdzie powstana i w jaki sposÓb?? czyzby kolejne baraki na ŁĄcznej ??

+Quote Post
rafi
post wto, 15 lut 2005 - 19:02
Post #163

Rafi

Nr użytkownika: 15

Mnie to wszystko pachnie kielbasa wyborcza. Talkowski pewno powie, ze tak nie jest, ale mnie nie przekona. Inwestycje te sa jak najbardziej potrzebne, tylko sposob/czas ich wprowadzenia, jak zwykle w Polsce, nie jest przypadkowy.

+Quote Post
Master
post pon, 28 lut 2005 - 11:55
Post #164

FdZD

Heh pewnie tak bedzie, nie wiem jak tam wyglada strumien finansowy przepŁywu Kasy przez budzet DG( moze rzeczywiscie nie ma wolnych srodkÓw) , ale za te 22 mln kredytu pewnie oddamy z 30 mln biggrin.gif a ciekawe ile pieniĘdzy juz umoczyliŚmy w przegranych sprawach , MITEX za hale 2 mln biggrin.gif , Radimex za SadowĄ 2 mln biggrin.gif byŁo cos jeszcze ?

a 4 mln to blok dobrego standardu z 40 mieszkaniami o powierzchni okoŁo 60m2

+Quote Post
pozdrawiam
post wto, 08 mar 2005 - 13:17
Post #165

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

Z nieoficjalnych ĹşrÓdeŁ wiem Że w naszym miescie ma powstac market komfortu. Do tego szykujĄ siĘjakies duŻe inwestycje stalowe w SŁawkowie.

A z pewniakÓw to wiem Że juz rozpoczeŁa siĘbudowa tych brytyjskich magazynÓw. BedĄ one zlokalizowane miedzy ekocemem a atlasem. Do tego szykuje siĘduŻa rozbudowa ekocemu i w najbliŻszym czasie rozpocznie siĘbudowa 3 lini cos.

+Quote Post
:)
post śro, 09 mar 2005 - 09:58
Post #166

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Przydalaby sie dobra droga do KSSE - cieszmy sie ze centrum logistyczne powstanie w takim miejscu pomimo najwaznieszego dla tego rodzaju inwestycji dojazdu - a teraz wszytsko ul. Tworzen ehhh. Przydaloby sie chociaz ja wyremontowac/poszerzyc.
A market Komfortu niedawno powstal na redenie (moze o jakis inny komfort chodzi).

+Quote Post
mary cha
post śro, 09 mar 2005 - 14:44
Post #167

GreenPointHooligan

Nr użytkownika: 119

z nieoficjalnych zrodel(ale dobrze poinformowanych) dowiedzialem sie ze w tym roku rusza bubowa dyskoteki przy ul.katowickiej(za realem).inwestycja ta byla odwlekana przez ostatnich pare lat-ale w koncu cos sie ruszylo.z terenu powoli jest usuwany gruz po pozostalosciach dzn.

moze macie wiecej info na ten temat???

+Quote Post
post śro, 09 mar 2005 - 15:09
Post #168

ooo nic na ten temat nie slyszalem. Ale jesli to prawda to byloby to cos duzego :) tez zauwazylem ze od jakiegos czasu na tym placu sie cos dzieje - wyrownywanie terenu i ten gruz

+Quote Post
Master
post śro, 09 mar 2005 - 19:42
Post #169

FdZD

Hmmmm o tych planach dyskoteki na terenach DZN sŁyszaŁem juz z 4 lata temu. Ciekawie czy ten pomysŁ doczeka sie realizacji. Kto jest inwestorem ?
Ale jesli bedzie to tak duŻy obiekt jak chodzĄ plotki to nie wiem czy jest na dyskotekowym rynku na niego miejsce. Ciezko bedzie ta dyskoteke zapeŁniĆ ludzmi. No chyba ze bedzie rozreklamowana na caŁĄ wschodniĄ czĘsĆ wojewÓdztwa.

Z budowy Geanta chyba nici Geant podobno wstrzymaŁ tĄ inwestycje na czas nieokreŚlony ze wzglĘdu iz najbliŻej poŁoŻony hipermarket Geant przynosi niskie zyski i ma maŁe obroty. Fajnie by byŁo gdyby powstaŁ w takim zaŁozeniu jak miaŁ byc. Chociaz nasz teren jest juz mocno nasycony marketami. 8) choĆ w DG jest tylko REAL :?

+Quote Post
post śro, 09 mar 2005 - 22:08
Post #170

nic dziwnego ze Geant w Sosnowcu nie przynosi zyskow. Ja tam bylem tylko raz i mi wystarczy laugh.gif Juz tanszym kosztem zbudowac sie nie dalo i wogole jakos tam tak dziwnie bylo odrzucajaco... W Sosnowcu wybudowali zwykly hipermarket jak za "dawnych" czasow kiedy dopiero zaczely sie pojawiac w Polsce. Ludzie tam nie chodza bo jest maly i brzydki. Jak zamiast 3 kondygancyjnego prawdziwego centrum handlowego mieliby wybudowac u nas cos podobnego to niech lepiej sprzedzadza ta dzialke komus innemu. Dobrze byloby jakby powstalo cos w style Plaza Center -bardziej by to pasowalo do centrum - jeszcze z jakims mulikinem :wink: bo to bylaby dobra lokalizacja (no nie dla Arsa :wink: )

+Quote Post
mary cha
post śro, 09 mar 2005 - 23:48
Post #171

GreenPointHooligan

Nr użytkownika: 119

klocek-z tego co wiem to dyskoteka powstanie na 100%.z nie oficjalnego zrodla wiem ze ma to byc komplex z 5 salami!!!(to moze byc ciut przesadzone).ale czesc formalnosci ma zalatwiac um.ludzie z "branzy" juz skladaja podania o prace-sa przyjmowane(to swiadczy o tym ze dicho powstanie).najwazniejsze jest to ze dyskoteka bedzie zlokalizowana w super punkcie-przy trasie katowice-krakow.poza tym u nas w regionie nie ma takiego disko-multipleksu.typowe dicho znajduje sie w laskach przed olkuszem-w kato nie ma takiego miejsca z prawdziwego zdarzenia.poza tym w malopolskim powstaje bardzo duzo takich dyskotek-i istnieja juz pare lat(wiem to poniewaz "posiadam"tam rodzine:))ten rynek nie jesy jeszcze w pelni "nasycony"!!!wiec bedzie to trafiona inwestycja.

co do geant'a w centrum dg to zawsze bylem temu przeciwny.taki hipermarket powinien powstac na uboczu miasta.zwykly blaszak popsul by wizerunek centrum.:) ma racje.

+Quote Post
WeGeR
post pią, 11 mar 2005 - 17:54
Post #172

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 107

QUOTE(bzenek)
W jakiejŚ gazecie czytaŁem, Że to bĘdzie jakieŚ centrum logistyczne.

Centrum logistyczne firmy Wincanton na 99%

--------------------

+Quote Post
WeGeR
post pią, 11 mar 2005 - 17:57
Post #173

UZYTKOWNIK
**

QUOTE(pozdrawiam)
A z pewniakÓw to wiem Że juz rozpoczeŁa siĘbudowa tych brytyjskich magazynÓw. BedĄ one zlokalizowane miedzy ekocemem a atlasem.

Firma Parkridge zbuduje do 2009 r. pomiĘdzy atlasem a Eko-cemem cztery olbrzymie magazyny, jeden juz stoi, dziaŁa w nim DHL, w ktÓrym zresztĄ pracujĘi wprowadza siĘw ŁaŚnie jakaŚ druga mniejsza firma

--------------------

+Quote Post
post pon, 27 cze 2005 - 13:28
Post #174

no i juz po pol roku mamy zmiany w tym planie. Szkoda ze tak wiele pustych pol w latach przyszlych :?
sciagnijcie sobie i bedziecie mogli sie bardzo duzo dowiedziec o planowanych inwestycjach http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...alnia/11916.doc
duzo srodkow planuje sie pozyskac z ZPORR - oby sie udalo:!:
Dzwine ze kredyty sa oddzielone od GFOŚ i GW. To przeciez tez kredyty chyba ze sie tak myle, albo dlatego zeby je odroznic od kredytow komercyjnych

+Quote Post
WeGeR
post nie, 10 lip 2005 - 12:22
Post #175

UZYTKOWNIK
**

QUOTE(bzenek)
- rozwiązanie problemu targowisk (Merkury i Poniatowskiego);

Właśnie targowisko na Merkurym jest likwidowane, szpetne to ono było to fakt, tylko ciekawi mnie czemu to się dzieje w niedzielę od rana? Czyżby była to jakaś "cicha" akcja?

Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:09

--------------------

+Quote Post
post nie, 10 lip 2005 - 12:33
Post #176

QUOTE(WeGeR)
QUOTE(bzenek)

- rozwiązanie problemu targowisk (Merkury i Poniatowskiego)

Właśnie targowisko na Merkurym jest likwidowane, szpetne to ono było to fakt, tylko ciekawi mnie czemu to się dzieje w niedzielę od rana? Czyżby była to jakaś "cicha" akcja?

ooo :shock:
Ciekawe czy nie bylo protestow i czy gdzies bedzie przeniesione. Jesli juz musza istniec takie brzydkie targowiska to powinny byc gdzies ukryte i niewidoczne z glownych miejsc miasta.
No a cos kupcy wogole nic nie robia z naszym najwiekszym targowiskiem... Zadnych remontow, przebudowy

Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:10

+Quote Post
rafi
post pon, 11 lip 2005 - 17:44
Post #177

Rafi

Nr użytkownika: 15

Juz lepiej niech nic nie robia jesli maja robic tak jak dotychczas. Zadaszenie targowiska na wysokosci takiej jak dotychczas (glowny plac) to chyba bylo robione z przeznaczeniem dla wietnamczykow lub chinczykow. No chyba, ze wysocy ludzie maja zakaz wstepu na to targowisko.

+Quote Post
pozdrawiam
post pon, 11 lip 2005 - 23:13
Post #178

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

No a ja juz myslałem że ze to targowisko zawsze bedzie szpecić nasze miasto. Co dalej z tym placem bedzie parking czy moze cos wybudują. Ma ktoś info do kogo należy ten plac przed merkurym.

Szkoda tylko że wczesniej znikneło moim zdaniem najlepsze targowisko w DG obok huty bankowej. Nawet nie wiem kiedy się to dokładnie stało.

Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:11

+Quote Post
WeGeR
post pią, 15 lip 2005 - 11:53
Post #179

UZYTKOWNIK
**

QUOTE(pozdrawiam)
No a ja juz myslałem że ze to targowisko zawsze bedzie szpecić nasze miasto. Co dalej z tym placem bedzie parking czy moze cos wybudują. Ma ktoś info do kogo należy ten plac przed merkurym.

Napisze to co dowiedziałem się od kupców z targu, bo wygląda to trochę dziwinie, połowa targowiska została zburzona, tam ma powstać nowe nowoczesne targowisko, a druga połowa budek pozostaje bo ich właścicieli nie stać na dzierżawę stoiska na "nowym" targu, podobno 50 tys. wkładu + umowa dzierżawy (najmu?) tylko na 2 lata. IMHO będzie to wygladać jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast

Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:13

--------------------

+Quote Post
Dejmon
post pią, 15 lip 2005 - 16:32
Post #180

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

QUOTE(WeGeR)
IMHO będzie to wyglądac jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast

Będzie za to komicznie, a o dobry humor gości odwiedzających nasze miasto trzeba dbać tongue.gif

Ten post edytował kwintosz pią, 29 wrz 2006 - 01:16

+Quote Post

10 Stron V  « < 7 8 9 10 >
Reply to this topicStart new topic
4 Użytkowników czyta ten temat (4 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:10
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza