![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dziwna lokalizacja zwłaszcza, że na łęknicach biedronke zwineli. Może gdby nie bylo przejazdu i korków w tej okolicy to byłby dobry wybór ze wzgledu na klientów z centrum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Z drugiej strony to może być niezła lokalizacja - na pewno będzie wygodnie dla wszystkich mieszkających za torami - nie trzeba będzie jechać przez przejazd - niestety bardzo często zamknięty....
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
W sezonie może i spacerujący czy jadący na Pogorię wejdą coś kupić. Niestety na tablicy informacyjnej nie ma informacji o nazwie obiektu - Obiekt handlowo-usługowy, inwestorem jest osoba prywatna, a nie żadna firma. Ale lokalizacja dobra jak dla mnie. I biedronka wydaje się być najlepsza - no chyba, że drugie Aldi postawią
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A koło Aldi kończą rondo - nie ma szans, aby ciężarówką skręcić w lewo jadąc od centrum ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
większe pojazdy będą chyba jechać bezpośrednio przez samo rondo - z jednej strony asfalt dali już do krawędzi krawężnika.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
kolejna biedrona prawdopoodbnie buduje sie na konopnickiej, na przeciwko mmks-u (zaraz za przejazdem po prawej stronie)
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Przeczytaj kilka ostatnich postów
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
większe pojazdy będą chyba jechać bezpośrednio przez samo rondo - z jednej strony asfalt dali już do krawędzi krawężnika. Widziałem jak w piątek przejeżdżał autobus od dworca w kierunku centrum - porażka - środek ronda bardzo wysoki i autobusy jeżdżą może z 2km/h. Dalej nie potrafię sobie wyobrazić przejazdu ciężarówki skręcającej w lewo ... Ten post edytował Mały77 nie, 01 wrz 2013 - 11:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
większe pojazdy będą chyba jechać bezpośrednio przez samo rondo - z jednej strony asfalt dali już do krawędzi krawężnika. Widziałem jak w piątek przejeżdżał autobus od dworca w kierunku centrum - porażka - środek ronda bardzo wysoki i autobusy jeżdżą może z 2km/h. Dalej nie potrafię sobie wyobrazić przejazdu ciężarówki skręcającej w lewo ... Pisałem o tym kiedyś w wątku o komunikacji. Jeszcze brakuje ostatniej warstwy asfaltu i wysepka ostatecznie nie będzie dużo wyżej. Ale i tak jest dramat. TIRy i autobusy się nie mieszczą. Każdy TIR wyjeżdżający z Przybylaka w kierunku centrum tylną osią wjeżdża na chodnik. Będzie niebezpiecznie dla przechodniów, bo chodnik tam wąski. Było miejsce i mogli rozwiązać to jakoś łagodniej. Od strony dworca nie mieszczą się i już zniszczyli nieskończone krawęźniki, które leżą już na boku ![]() Nawet krótkie autobusy mają problem, nie mówiąc o 15 m. Byłem świadkiem śmiesznej sytuacji, gdy wyraźnie wq****** kierowca autobusu specjalnie wjechał ostro na środek wysepki przeganiając robotników z rozstawionym sprzętem pomiarowym ![]() A jeszcze z plotek - podchodźcie do tego z wielkim dystansem, bo info z 5 ręki ![]() Jak wiadomo Auchan przejmuje Reala, jeszcze nie ma decyzji UOKiK. Będą musieli pozbyć się niektórych sklepów. Mamy blisko w Sosnowcu, a w DG byłyby 2 kolejne. Podobno mają zrezygnować (sprzedać) z tego w CH Pogoria, bo jest dla nich zbyt mały. Info bardzo niepewne. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Pisałem o tym kiedyś w wątku o komunikacji. Jeszcze brakuje ostatniej warstwy asfaltu i wysepka ostatecznie nie będzie dużo wyżej. Ale i tak jest dramat. TIRy i autobusy się nie mieszczą. Każdy TIR wyjeżdżający z Przybylaka w kierunku centrum tylną osią wjeżdża na chodnik. Będzie niebezpiecznie dla przechodniów, bo chodnik tam wąski. Było miejsce i mogli rozwiązać to jakoś łagodniej. Od strony dworca nie mieszczą się i już zniszczyli nieskończone krawęźniki, które leżą już na boku ![]() Nawet krótkie autobusy mają problem, nie mówiąc o 15 m. Byłem świadkiem śmiesznej sytuacji, gdy wyraźnie wq****** kierowca autobusu specjalnie wjechał ostro na środek wysepki przeganiając robotników z rozstawionym sprzętem pomiarowym ![]() Przejechałem się tam przed chwilą no i ja nie widzę szans, żeby ciężarówka wjechała w Przybylaka inaczej niż przez środek ronda, zresztą wyjechać też inaczej nie wyjedzie bo i osobówki jadą tam dość wolno. Znów ktoś w ogóle nie pomyślał albo miasto łyknęło jak młody pelikan co dało Aldi (bo to chyba Aldi za tą przebudowę płaci mi się wydaje?) nawet tego nie przeglądając a Aldi ma w tyle ciężarówki, do nich raczej klienci osobówkami jeżdżą ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rondo mogłoby być większe gdyby wyburzono tą ruderę na rogu Przybylaka i Kościuszki.
Teraz problemy się skumulowały i efekt jest jaki jest. Wyjazd z CH Pogoria do Przybylaka i z Przybylaka do Kościuszki to bardzo słaby punkt układu komunikacyjnego w Centrum. Nie wspominając o Kolejowej i jej skrzyżowaniu z Konopnickiej - gdzie powstająca Biedronka też zwiększy problem z drożnością ruchu. Jak już budują te markety to niech najpierw zrobią przejezdne drogi ![]() Ten post edytował Bathurst nie, 01 wrz 2013 - 15:31 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Rondo mogłoby być większe gdyby wyburzono tą ruderę na rogu Przybylaka i Kościuszki. Teraz problemy się skumulowały i efekt jest jaki jest. Można też było przedstawić twarde stanowisko aby Aldi oddało więcej swojego gruntu pod drogę. Dziwnym trafem jakiemuś facetowi od myjni UM potrafi zrobić opór i kazali mu przebudować całe skrzyżowanie a Aldi robi co chce czyli bylejakie rondko... Wyjazd z CH Pogoria do Przybylaka i z Przybylaka do Kościuszki to bardzo słaby punkt układu komunikacyjnego w Centrum. Nie wspominając o Kolejowej i jej skrzyżowaniu z Konopnickiej - gdzie powstająca Biedronka też zwiększy problem z drożnością ruchu. Jak już budują te markety to niech najpierw zrobią przejezdne drogi ![]() To mi się wydaje jest efektem braku planowania, braku analizy którędy puścić ruch itd. A może wystarczyłoby zmienić pierwszeństwo na zasadzie takiej, że droga z pierwszeństwem to Kolejowa i dalej Konopnickiej przez przejazd. Nie wiem, może głupi pomysł ale mam wrażenie, że w DG nikt tego nie analizuje, bo nie spotkałem się nigdzie z tego typu zmianami a jest kilka miejsc, które na pierwszy rzut oka się o to proszą. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Trzeba by te pytania zadać do Wydziału Komunikacji i Drogownictwa naszego UM jak oni się na to zapatrują ciekawe co na to Powiatowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego jaką ona wyda opinię temu rondzie i kto z osób odpowiedzialnych za nadzór ze strony urzędu miasta za to odpowiada.
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
rondo na Kosciuszki / Przybylaka to jedno wielkie nieporozumienie, nie mówiąc juz o budowie Aldi w Małpim Gaju. Jak to sie wszystko ma do Wieloletnich Planow Kosciuszki do dworca 2+2 oraz tunelu pod torami... zreazlizowanie tego skasowałoby wszystkie problemy z ruchem w okolicy. No ale czekamy przeciez na DTS ... która póki co nawet do Mysłowic nie dochodzi ( bo Uszokowi nie potrzebna) a w DG bedzie moze za 30 lat. Czy ktos nad tym wszystkim panuje ????
|
|
|
![]()
|
|
To mi się wydaje jest efektem braku planowania, braku analizy którędy puścić ruch itd. A może wystarczyłoby zmienić pierwszeństwo na zasadzie takiej, że droga z pierwszeństwem to Kolejowa i dalej Konopnickiej przez przejazd. Nie wiem, może głupi pomysł ale mam wrażenie, że w DG nikt tego nie analizuje, bo nie spotkałem się nigdzie z tego typu zmianami a jest kilka miejsc, które na pierwszy rzut oka się o to proszą. Wydaje mi się, że raczej nierealne ze względu na przejazd - jadąc z pierwszeństwem z Kolejowej tworzymy korek na Konopnickiej i to na przejeździe. To samo powodowałby korek na Konopnickiej gdyby ktoś próbował skręcić w lewo. Byłoby utrudnione zamykanie przejazdu ... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Czy ktos nad tym wszystkim panuje ???? Nie. Poza tym myślę, że 2+2 na Kościuszki w stronę dworca i tunel pod torami można włożyć do tej samej szuflady co nowy dworzec. A potem napisać na niej "Bajki" ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To mi się wydaje jest efektem braku planowania, braku analizy którędy puścić ruch itd. A może wystarczyłoby zmienić pierwszeństwo na zasadzie takiej, że droga z pierwszeństwem to Kolejowa i dalej Konopnickiej przez przejazd. Nie wiem, może głupi pomysł ale mam wrażenie, że w DG nikt tego nie analizuje, bo nie spotkałem się nigdzie z tego typu zmianami a jest kilka miejsc, które na pierwszy rzut oka się o to proszą. Wydaje mi się, że raczej nierealne ze względu na przejazd - jadąc z pierwszeństwem z Kolejowej tworzymy korek na Konopnickiej i to na przejeździe. To samo powodowałby korek na Konopnickiej gdyby ktoś próbował skręcić w lewo. Byłoby utrudnione zamykanie przejazdu ... Może i racja, tam nie ma za dużo miejsca :/ Gdyby ludzie byli rozsądni to w kierunku Gołonoga mogliby jechać Graniczną i wtedy nie byłoby problemu, bo jadąc do centrum i tak lepiej pojechać Kolejową, niestety u nas wolą postać pół godziny w korku niż nadłożyć kilometr. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Przy Konopnickiej rzeczywiście chyba bedzie ta Biedronka, wykonawca specjalizuje się w tego typu inwestycjach
![]() Nie wiem, czy oprócz niej powstanie też jakiś drugi budynek, bo tak to wygląda. Są osobne fundamenty przy samej ulicy. No chyba, że budują tak dziwnie na raty i potem jakoś połączą w jedną całość :/ -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W piątek przebiegałem obok - sporo sprzętu i ludzi. Widać już w części 'od szkoły' pierwsze fragmenty ścian. Od strony kolei widziałem jakiś głęboki na kilka metrów wykop, który był właśnie uzbrajany.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wczoraj tez szedlem tam i widzialem mury - na pewno to jakis market.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 15:34 |