![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z parku to zostanie trawnik, gdzie pracownicy Aldi będą mogli wyskoczyć na fajkę co najwyżej
Wielowiekowe drzewa? chyba jednak nie były wielowiekowe ( w kwestii trzymania się faktów) -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT pulsatilla - uważaj z tym podżeganiem to tylko licentia poetica. chyba że uważasz, że jestem w stanie ożywić do marszu... granitowy pomnik ![]() co nie zmienia faktu, że arogancja władzy zawsze miała swoje granice a w to, że historia kołem się toczy, lub nie, można wierzyć... bądź nie ![]() ------------------------------- CYTAT Albo Hendrix wpadnie po browara fnd (22).gif Hendrix zapewne wolałby wpaść na coś innego, ale obawiam się, że na obecność w asortymencie nie ma szans ![]() CYTAT Wielowiekowe drzewa może miało być "wiele wiekowych drzew", lapsusy każdemu się zdarzają Ten post edytował pulsatilla1214 śro, 20 lut 2013 - 23:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Niech Grzegorz powie co miał na myśli ;-)
jeśli to lapus to powtórzony za mediami na bank. No ale swoją drogą wiekowych ( stuletnich) to też tam nie było -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
nie ma co się czepiać słówek
wiekowy znaczy nie tylko drzewo o 100 latach życia (świdrem Presslera do stwierdzenia tez tylko w przybliżeniu), ale ogólnie określenie znacznego wieku zanim wyrwą karpy można policzyć słoje Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 21 lut 2013 - 00:23 |
|
|
![]()
|
|
no właśnie nie o słówko mi chodzi tylko o ten wiek - polemizowałbym , bo to się groteskowe robi i całą sprawę łatwo ośmieszyć. O to mi idzie, no.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
ile by nie miały - najwyraźniej lepszy market w centrum niż park - stanowisko UMDG. czy to groteskowe? może
a co do rewolucji, może tekst, zapamiętany swego czasu przez cenzurę PRL-u: Konstytucje Są wesołe konstytucje Które mają jeden cel Chcą oddalać rewolucje Ale my to mamy gdzieś Dokładnie tam x 4 Są przewrotne rezolucje Które mają zgubną treść Nigdy nikt ich nie przeczyta Ale my to mamy gdzieś Dokładnie tam x 4 Ten post edytował pulsatilla1214 czw, 21 lut 2013 - 00:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Też jestem przeciwny budowania tam marketu i to jeszcze najgorszej marki jaka jest w Polsce, ale trzeba też zrozumieć że to jest teren prywatny i podejrzewam że ktokolwiek z Nas byłby w posiadaniu tej działki i miałby okazje zrobić biznes na niej to jeśli tylko dostałby pozwolenie na budowę czegokolwiek nie przejmowałby się drzewami i też by wycinał, perspektywa zarobienia milionów zmienia często myślenie, oczywiście czym innym jest to że UM w przeszłości nie powinien dać zgody i przewidywać w planach zbudowanie tam marketu, ale mleko się rozlało i nie da się już tego cofnąć i żadne petycje do inwestora moim zdaniem też nie pomogą, jedynym wyjściem jest nie robienie tam zakupów, to może przeznaczenie tego budynku kiedyś się zmieni.
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT Miasto przyszłości?!? data dodania: 2013-02-20 Ostatnio w UM ucichł temat rewitalizacji centrum miasta. Zapomniano też o wynikach warsztatów "Charette"... Pamiętacie Państwo słynne warsztaty ?Charette?, które odbyły się w Dąbrowie Górniczej w 2011 r? Tak, te same o których mówił sam prezydent Zb. Podraza, że ?tworzą wizję miasta przyszłości? (aż chce się dodać dziś: "hehehehe"). Przy okazji akcji z niezwykle szybką wycinką drzew i pośpiechem inwestora, który na terenie ?małpiego gaju? chce wybudować market, sięgnąłem do raportu z tych konsultacji. Wzięli w nich udział, radni, mieszkańcy, organizacje itp. Wszyscy podkreślali, że to były niezwykle pouczające warszaty, wiele się nauczyli, mają satysfakcję, że będą mogli wpłynąć w ten sposób na kierunek rozwoju tego miasta itd. Od kilku dni stało się jasne, że fajnie, że przyszli, że się trochę pobawili w urbanistów i ...tyle. Z raportu warsztatów wynika, że ?małpi gaj? czyli Park Śródmiejski jest jednym z ważniejszych obiektów w centrum Dąbrowy Górniczej. Jak wynika ze specjalnych ankiet uczestnicy warsztatu widzą go przede wszystkim nie jako obiekt inwestycyjny, historyczny, rozrywkowy czy inny. Ma być po prostu terenem zielonym. Oto lista rzeczy, do których, zdaniem uczestników, świetnie nadaje się (nadawał się) teraz i w przyszłości ?małpi gaj?: aktywna rekreacja, animacja, bieganie, imprezy masowe, jazda na rowerze, posilanie się, spacery, sport, sztuka alternatywna, sztuka uliczna, taniec, wypoczynek, wystawy, zabawy. W dodatku umieszczono go na liście priorytetowych przestrzeni miejskich wśród obiektów takich jak: PKZ, ul. 3 Maja, ul. Kościuszki, Park Hallera, al. Królowej Jadwigi, Sztygarka, Wejście do Park, ul. Bandrowskiego, ul. Sobieskiego, ul. Okrzei. Może ja już niedowidzę, może się mylę...Ale żaden z uczestników tych ?przełomowych? warsztatów nie pomyślał nawet, że chciałby tam widzieć sklep, market czy inny blaszak... Nikt się pewnie nawet nie zająknął, że tracą czas. Tym samym po raz kolejny przekonaliśmy się, że władzom miasta tylko pozornie zależy na ożywieniu centrum, na przywróceniu mu właściwej roli, że albo brak im wizji miasta, albo chęci, albo umiejętności, albo już nie wiem czego. Może warto byłoby spytać o zdanie na temat ostatnich wydarzeń w naszym mieście urbanistów, którzy pracowali wraz z naszymi przedstawicielami ?nad wizją miasta przyszłości?? Ciekawe co odpowiedzą. A tu jeszcze garść linków na temat wycinki ?małpiego gaju?: http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...czasu,1,4,22655 http://www.dg.pl/news/show/group/1/id/4479...zdj%C4%99cia%29 http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...38d764324,1,3,9 ?To nasza wina, że nie pomyśleliśmy o tym, że ktoś może chcieć kiedyś postawić w parku market. I nie podreptaliśmy do UM, by uświadomić owo zagrożenie urzędnikom. Bo przecież oni sami nie są od tego, by pomyśleć i samodzielnie zainicjować zmiany w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, które raz na zawsze wykluczą możliwość postawienia w parku sklepu czy marketu. Po co było zostawiać w tym planie zapis o możliwości wprowadzenia w tym miejscu usług i handlu? Po co? Pewnie wydawało się wszystkim, że jeśli przez kilka lat był spokój, to przez kilka kolejnych może też tak będzie. A tu taka niespodzianka! I ci, którzy dziś protestują odsądzani są od czci i wiary. Bo przecież mogli podreptać?. A czy to dąbrowianie biorą za to ?myślenie" wynagrodzenie?? (red.P. Sobierajski) Tomasz Pasek http://tomaszpasek.pl/wiadomosci-209-miasto_przyszlosci.html Ten post edytował Bathurst czw, 21 lut 2013 - 11:09 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Gdyby radny Pasek napisał ten tekst przed uchwaleniem planu zagospodarowania to bym był z niego dumny. Baa gdyby zagłosował przeciw planowi to tez jakoś bym go rozumiał. Ale teraz oczywistym jest, że nigdy mu się do tego planu nie chciało zajrzeć i głosował jak leci. To znaczy był "za" (dla świętego spokoju) albo "się wstrzymał" (bo takie miał instrukcje w klubie PO). Przypomnę, że nikt ale to nikt z radnych nie zagłosował "przeciw" funkcji handlowej w Małpim Gaju. Powtarza się sytuacja z budowy dróg w Parku Hallera. Wtedy też radni jednogłośnie głosowali "za" przyjęciem planu zagospodarowania z drogami. A potem udawali wielce zdziwionych i wylewali fałszywe żale w TV Trwam. 2 lata temu wyborcy dość surowo ocenili za to radnego Jaszczurę czy radnego Talkowskiego. Jak za 2 lata ocenimy radnego Paska ? Ten post edytował bzenek czw, 21 lut 2013 - 13:27 |
|
|
![]()
|
|
Gdyby radny Pasek napisał ten tekst przed uchwaleniem planu zagospodarowania to bym był z niego dumny. Baa gdyby zagłosował przeciw planowi to tez jakoś bym go rozumiał. Ale teraz oczywistym jest, że nigdy mu się do tego planu nie chciało zajrzeć i głosował jak leci. To znaczy był "za" (dla świętego spokoju) albo "się wstrzymał" (bo takie miał instrukcje w klubie PO). Przypomnę, że nikt ale to nikt z radnych nie zagłosował "przeciw" funkcji handlowej w Małpim Gaju. Powtarza się sytuacja z budowy dróg w Parku Hallera. Wtedy też radni jednogłośnie głosowali "za" przyjęciem planu zagospodarowania z drogami. A potem udawali wielce zdziwionych i wylewali fałszywe żale w TV Trwam. 2 lata temu wyborcy dość surowo ocenili za to radnego Jaszczurę czy radnego Talkowskiego. Jak za 2 lata ocenimy radnego Paska ? dlatego zapytałem go wprost pod wpisem gdzie był wcześniej - ciekawe czy odpisze. Ten post edytował Bathurst czw, 21 lut 2013 - 13:36 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: pią, 25 sty 13 Nr użytkownika: 5,150 Płeć: Kobieta ![]() |
A mnie tam i tak najbardziej żal tych wiekowych ( czy też nie) drzew.
Możemy różnie pisać ale to był park... następny skrawek zieleni zniknął. I pozostaje mieć nadzieję, że to nie będzie blaszak ale coś bardziej pasującego architektura np. do Pałacu Kultury . I to nie jest żart bo ode mnie żądano, żeby budynek nawiązał do sąsiadujących kamienic - i nawiązuje - czerwonym klinkierem |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ciekawi mnie to że teren w Małpim Gaju był prywatny od 2 lat a firma OFI na zlecenie Urzędu Miasta sprzątała ten teren grabiła liście,koszenie trawy ,odśnieżanie zimą z naszych podatków a przecież to powinien robić właściciel terenu który go wykupił czyli miasto poniosło stratę finansową.A co do konsultacji to dziwi mnie dwulicowość dąbrowskiej władzy w sprawie konsultacji bo np jeżeli chodziło o przebudowę ulicy majakowskiego to potrafili zrobić takie konsultacje w internecie,przegląd dąbrowski,a co do sprzedaży strategicznych terenów Park Hallera ,Małpi Gaj, Planty po przeciwnej stronie targowiska to już władza milczy aby cichaczem przed mieszkańcami by nic nie wiedzieli.Proponuję kolejną petycję o Konstruktywne Wotum Nieufności dla Prezydenta Zbigniewa Podrazy i Rady Miejskiej.Przydała by się kolejna petycja konstruktywne wotum nieufności dla Prezydenta Zbigniewa Podrazy i Rady Miejskiej.
|
|
|
![]()
|
|
jak wygląda procedura?
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Możemy różnie pisać ale to był park... następny skrawek zieleni zniknął. z parku to zostanie trawnik, gdzie pracownicy Aldi będą mogli wyskoczyć na fajkę co najwyżej Ale kochani, nie czytajcie tych petycji i głupot w internecie bo to zaraźliwe. Udajcie się na miejsce, postójcie i posiedźcie ![]() Park ocaleje. Nie ma się co martwić ![]() Ten post edytował bzenek czw, 21 lut 2013 - 19:13 |
|
|
![]()
|
|
byłem dzisiaj
![]() Miejsca na grę w szachy z pewnością wystarczy ![]() Ten post edytował Bathurst czw, 21 lut 2013 - 19:24 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Gdyby radny Pasek napisał ten tekst przed uchwaleniem planu zagospodarowania to bym był z niego dumny. Baa gdyby zagłosował przeciw planowi to tez jakoś bym go rozumiał. Ale teraz oczywistym jest, że nigdy mu się do tego planu nie chciało zajrzeć i głosował jak leci. To znaczy był "za" (dla świętego spokoju) albo "się wstrzymał" (bo takie miał instrukcje w klubie PO). Przypomnę, że nikt ale to nikt z radnych nie zagłosował "przeciw" funkcji handlowej w Małpim Gaju. Powtarza się sytuacja z budowy dróg w Parku Hallera. Wtedy też radni jednogłośnie głosowali "za" przyjęciem planu zagospodarowania z drogami. A potem udawali wielce zdziwionych i wylewali fałszywe żale w TV Trwam. 2 lata temu wyborcy dość surowo ocenili za to radnego Jaszczurę czy radnego Talkowskiego. Jak za 2 lata ocenimy radnego Paska ? dlatego zapytałem go wprost pod wpisem gdzie był wcześniej - ciekawe czy odpisze. Jakoś na razie odpowiedzi brak. Pewnie się okaże, że był wtedy chory ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A co do wiekowych drzew to fakt popełniłem gafę językową ale te drzewa mają na pewno koło 40 lat postaram się poszukać na stronie dawna dąbrowa starych fotografii z Małpiego Gaju.
|
|
|
![]()
|
|
Koło supermarketu intermarche na ul Legionów Polskich były zakłady metalowe pózniej po zlikwidowaniu zakładów był strzeżony parking a teraz wszystkie chale zostały wyburzone ekipy kują beton ,dziwi fakt tak samo z jaką szybkością to robią przygotowują teren pod kolejny supermarket a przecież obok już stoi intermarche a byłby to idealny teren żeby wybudować w tym miejscu wielopoziomowy parking .Z nazwy Dąbrowa Górnicza Dębowa staniemy się miastem Dąbrowa Górnicza supermarketowa.Ja myśle ze za kilka lat zostaną same silne supermarkety a małe się wykończą zbankrutują już teraz widać jaka jest ogromna konkurencja między nimi.A co do wycinki drzew w parku pod budowę Aldii to tak prezydent Sosnowca też kolega partyjny z SLD wydał tylko zgodę na wycinkę w pasie drogi na T.Kościuszki a na resztę drzew na działce zgodę musiał wydać urząd miasta Dąbrowa Górnicza a jakie robią problemy urzędnicy gdy ktoś koło swojego domu lub na działce chce wyciąć drzewa a tu w przypadku tak kontrowersyjnego miejsca zgodę dają bez problemów .Może do któryś rąk z UM Dąbrowa Górnicza wpłynęła łapówka finansowa od inwestora firmy CH Inwestmen z Katowic.
|
|
|
![]()
|
|
A jak już rozpisaliśmy się trochę o naszych parkach to nie zapominajmy że mamy nasz piękny Park Zielona, oaza spokoju i zieleni niedaleko centrum mam nadzieje ze Dąbrowskiej władzy nie przyjdzie na myśl wyprzedaż terenu w Parku Zielona pod inwestycje .
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 05:18 |