![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 207 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pewnie pieniądze na karę mają już zaplanowaną w budżecie na kampanię reklamową
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
To raczej domena "gwiazd" show biznesu, a nie firmy
|
|
|
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
beznadzieja
|
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
CYTAT Gazeta.pl 21 kierowników sklepów sieci Biedronka na Śląsku i w Zagłębiu przyznało się do znęcania się nad pracownikami i łamania ich praw. - Tłumaczyli, że... tak jakoś wyszło - mówią prokuratorzy Śledztwo w sprawie nieprawidłowości w 140 sklepach Biedronki w województwie śląskim prowadzi prokuratura w Gliwicach. Po przesłuchaniu kilku tysięcy byłych i obecnych pracowników sieci zarzuty przedstawiono już 21 kierownikom placówek w: Katowicach, Gliwicach Tychach, Mikołowie, Dąbrowie Górniczej, Rybniku i Myszkowie. - Wszyscy przyznali się do winy - mówi prokurator Michał Szułczyński, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Gliwicach. 22 sierpnia zakończyły się pierwsze procesy. Pięć kierowniczek sklepów z Tychów i Mikołowa zostało skazanych na kary od ośmiu miesięcy do roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata oraz grzywny w wysokości od 800 do 1,5 tys. zł. Sąd nie miał wątpliwości, że kobiety zmuszały podległych sobie pracowników do wyczerpującej, darmowej pracy w nadgodzinach. Zamiast ośmiu pracowali nawet po kilkanaście godzin. I nikt tego nie ewidencjonował. Nie pozwalały też pracownikom robić przerw na posiłek, a czasami nawet na skorzystanie z toalety. Do tego wulgarnie wyzywały ich przy klientach i zmuszały do przenoszenia towarów bez użycia wózków widłowych. Zdarzało się również, że kierowniczki zamykały ludzi w magazynie i wypuszczały dopiero po wykonaniu zleconej pracy. Z kolei wobec szefów sklepów z Katowic i Dąbrowy Górniczej sądy na wniosek prokuratury warunkowo umorzyły postępowania. - Uznaliśmy, że w ich przypadku zachodzi przypuszczenie, iż nie wrócą już na drogę przestępstwa - tłumaczy Szułczyński. Sędziowie potwierdzili, że kierownicy złamali prawo, ale odstąpili od wymierzenia im kary. Przez trzy lata nie będą oni mogli jednak popełnić żadnego przestępstwa. Dodatkowo sąd nakazał im wpłacenie na rzecz Fundacji "Centrum Praw Kobiet" nawiązek w wysokości od 200 do 1000 zł. Dlaczego w Biedronce nagminnie łamano prawa pracownicze? Na razie nie wiadomo. - Podejrzani kierownicy solidarnie twierdzą, że nikt ich do tego nie zmuszał. Po prostu tak jakoś wyszło - mówi Szułczyński. (!!!!) Odrębny wątek śledztwa dotyczy jednak roli dyrektorów regionalnych sieci. Śledczy podejrzewają, że to oni w pogoni za zyskiem mogli naciskać na kierowników, aby wykorzystywali pracowników. Mecenas Lech Obara, pełnomocnik ogólnopolskiego Stowarzyszenia Osób Poszkodowanych przez Wielkie Sieci Handlowe "Biedronka", nie ma wątpliwości, że kierownictwo firmy musiało wiedzieć o tym, co się działo w sklepach. - W samowolne działanie kierowników można uwierzyć, gdyby to były przypadki jednostkowe. Jednak w całym kraju zarzuty łamania praw pracowniczych przedstawiono już 260 osobom - tłumaczy mecenas Obara. Jego zdaniem te liczby świadczą o tym, że był to świetnie zorganizowany system. - Najwyższy czas zająć się jego twórcami - podkreśla prawnik. Paweł Tymiński, rzecznik prasowy koncernu Jeronimo Martins, właściciela sieci Biedronka, nie chciał wczoraj rozmawiać o wyrokach wydanych przez śląskie sądy. - Przyjęliśmy zasadę, że nie komentujemy decyzji prokuratury i sądu - tłumaczył. W maju koncern wydał jednak komunikat, w którym zapewniał, że "przestrzega prawa, szanuje prawa pracownicze, dba o bezpieczeństwo i higienę pracy". Byli i obecni pracownicy sieci mogą ubiegać się o wypłatę wynagrodzeń za nadgodziny, do których zostali zmuszeni, lub odszkodowań za utratę zdrowia spowodowaną zmuszaniem do nadludzkiego wysiłku. Pozwy cywilne w tej sprawie przygotowuje ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Poszkodowanych przez Wielkie Sieci Handlowe "Biedronka" (www.stowarzyszenie-biedronka.pl). Na Śląsku reprezentuje je tyska kancelaria prawna Temida. źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...os_wyszlo_.html Tak wyszło!!! Ten post edytował syzio pon, 08 wrz 2008 - 20:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 180 Dołączył: pon, 04 lut 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,095 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dla tych kierowników powinni stworzyć obóz pracy i powinni w nim ostro zapieprzać przez 20 godzin na dobę (za darmo) bez przerwy na chociaż siku... Powinni przenosić tony, szczać i srać w gacie.
|
|
|
![]()
|
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: wto, 11 mar 08 Skąd: z Dupy Nr użytkownika: 1,151 Płeć: Mężczyzna ![]() |
yhy... Twoje nie do czekanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z bardzo pewnego źródła wiem, że Plus na Alejach w październiku/listopadzie zostanie przerobiony na Biedronke. informacja 100% pewna.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Czyli i niedługo mnie na Ludowej zrobią Biedronkę z Plusa... Ehh lubiałem Plusa i to mój najlepszy discount spożywczy. Ciekawe kiedy u nas go przerobią. Ale pewnie też w tym roku
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szkoda Plusów bo to jedne z pierwszych tego typu sklepów....a ten na Kasprzaka chyba jeden z pierwszych w Polsce. Biedrona jest taka jakaś dla mnie...syfiasta.
Ten post edytował Sebastian22 czw, 18 wrz 2008 - 18:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Plus przy cmentarzu byl pierwszym w Polsce
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Dokładnie... w DG wybudowali pierwszego Plusa w Polsce... Biedronki nie lubię bo to taka dziwna sieć... Nie potrafię się do niej przekonać, a jeszcze te afery jakie były ostatnimi czasy. Ale cóż będzie trzeba się przyzwyczaić
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 112 Dołączył: śro, 25 cze 08 Skąd: DG- Broadway Nr użytkownika: 1,352 Płeć: Kobieta ![]() |
piszę posta w tym temacie chociaż tak naprawdę to nie wiem czy prawidłowo...
![]() W dniu dzisiejszym rozpoczęto prace przy budowie czegoś (?) na osiedlu Morcinka między blokiem Tysiąclecia 6 a Zespołem Szkól nr3 (SP29 +Gim.7). Jeśli ktoś kojarzy te tereny to stały tu takie stare fundamenty, to kiedyś było budowane podobno pod przedszkole, podobno około 25-27 lat temu... w miarę możliwości mogę relacjonować postępy z budowy tak jak szer robił to z CH Pogoria ![]() plotki głoszą że ma tu powstać Carrefour (domyślam się że Exspress bo na zwykły to tu jest za mało miejsca...). Czekam na żółtą tablicę informacyjną, wtedy wszystko się okaże co na prawdę tam powstanie... ![]() pare pierwszych zdjęć: http://picasaweb.google.pl/sowaa86/Budowa# |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
No ciekawe, pstrykaj
![]() Carrefour (o wielkosci prawie jak Real przy Katowickiej) ma powstac przy skrzyzowaniu Al. Zaglebia Dabrowskiego i Granicznej. Tam dobiega konca wyburzanie. Wiecej w tym temacie (przejrzyj tez jego poprzednie strony) ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 112 Dołączył: śro, 25 cze 08 Skąd: DG- Broadway Nr użytkownika: 1,352 Płeć: Kobieta ![]() |
to nie wiem w takim razie co to mi tu postawią (pod oknem
![]() w każdym razie w zeszłym tygodniu widziałam parę razy samochód służbowy z firmy JAF Zakłady Przetwórstwa Mięsnego o tym że to Carrefour miałby być słyszałam od paru osób ale jak już podkreślałam to PLOTKI a nie potwierdzone informacje. no oby to nie była żadna przetwórnia czy jakkolwiek zwać by miejsce gdzie się robi coś z mięchem ![]() ps. słyszałam także PLOTKI że będą tu szukać stróża nocnego. może ktoś szuka pracy? może to akurat prawdziwa informacja? |
|
|
![]()
|
|
No te fundamenty to od czasów komuny fakt....no zobaczymy. Raczej coś powstanie bo inaczej by nie ruszali. Dzięki za zainteresowanie tematem.
|
|
|
![]()
|
|
No to wlasnie JAF tak kombinuje i jest inwestorem przy budowie Carrefour Express'ow. Tak juz zbudowali jeden w DG i jeszcze gdzies. Tylko dziwne zbey tak blisko Expressu mial byc ten duzy. Mocne by bylo uderzenie. Jesli to to, na tablicy napisza tylko, ze pawilon handlowy. Kaufland bedzie mial konkurencje.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kaufland no i Biedronka która jest przecież zaraz po drugiej stronie mojego bloku..
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
no pewnie, że czekamy na fotorelacje
![]() ![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |