IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

10 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Polityka śmieciowa
:)
post pią, 12 paź 2007 - 23:30
Post #61

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

szkoda ze nie podali maila. Nie dosc ze czysciej i ladniej, to i taniej likwidowac male, szybko zauwazone, a wiadomo w jakim tempie zaczyna pozniej przybywac

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
kwintosz
post wto, 16 paź 2007 - 00:14
Post #62

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Dziwne, w dobie wszędobylskiego internetu niepodając adresu e-mail narażają się na śmieszność. wink.gif No chyba że chcą wywrzeć wrażenie, że telefoniczna interwencję nikt nie zignoruje jak można zignorować maila (zaznacz, przenieś do kosza, usuń, na pewno usunąć?, usuń) dry.gif
Ja mam tylko taką refleksje, że do niedawna jeszcze w centrum miasta potrafiło się znaleźć niezły śmietnik np. na plantach czy innych miejscach podawanych przez użytkowników tegoż forum, to jak oni sobie poradzą z dzikimi wysypiskami śmieci np. w lesie czy choćby na skraju lasu gdzieś na uboczu. No ale obym się mylił i byli skuteczni w 100%.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Dave
post wto, 16 paź 2007 - 17:52
Post #63

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Troszkę z innej beczki: z miesiąc temu w mieście zamiast tych dziadowskich, czerwonych koszy na śmieci pojawiły się ładniejsze a przede wszystkim (chyba) wytrzymalsze zielone - jednoczęściowe :)
Szkoda, że zostały rozmieszczone nierównomiernie...

+Quote Post
post wto, 27 lis 2007 - 10:57
Post #64

ALBA chce na nas ladnie zarobic. Wiadomo ze wchodzi jakas duza podwyzka rzadowa na skladowanie i zwieksza sie koszty ale skala podwyzki w wykonaniu ALBY jest niczym nieuzasdaniona. Gdzie jeszcze jest tak wielka????

Z 8,80 chyba na 14,55 zl za standardowy pojemnik

Chca przy okazji zrobic na nas niezly interes. W koncu nie sa to jakies wielkie pieniadze ale samo podejscie do nas moze wkurzyc. Juz wiele osob korzysta z innych firm glownie Braci Strach. Wiecie jakie oni maja i beda mieli stawki?
Zastanawiam sie czy nie podziekowac i zmienic.

tak przegladam sobie w Google jak jest gzdie indziej i wszedzie o wiele mniejsza podwyzka np o 20%

PS. I winni sa tez ( a moze przede wszystkim) nasi radni ze nie okreslili mniejszej maksymalnej ceny.
Toz to jest naprawde skandal i nie wiem czemu o tym tak cicho

--------------------

+Quote Post
post pią, 14 gru 2007 - 10:14
Post #65

CYTAT

Śmieciowe zamieszanie
dziś

Worki z odpadami wyselekcjonowanymi przez mieszkańców w ubiegłym tygodniu długo czekały na zabranie przed ogrodzeniami posesji.

Okazało się, że zawinił błędny harmonogram, który trafił do nowego odbiorcy odpadków ALBY MPGK.

- Worki wypełnione po brzegi szkłem, papierem, wystawiliśmy zgodnie z terminem przed bramy. Minął dzień, drugi, trzeci i nic. Cała ulica była upstrzona kolorowymi pakunkami ze śmieciami, a nikt się nie kwapił, by je zabrać. Interweniowaliśmy więc w Lipówce II, ale usłyszeliśmy tylko, że oni się tym już nie zajmują i możemy sobie robić, co chcemy - mówią mieszkańcy osiedla Staszica. Podobnie wyglądała sytuacja m.in. na terenie tzw. Starej Dąbrowy.

Podczas weekendu zaległości miały zostać nadrobione.

Wiele jednak wskazuje na to, że to nie koniec kłopotów z selektywną zbiórką odpadów w mieście.

- Zgodnie z umową prowadziliśmy selektywną zbiórkę odpadów tylko tymczasowo, do momenty wyłonienia nowej firmy. Nie dysponujemy odpowiednim sprzętem. Od 1 grudnia za kompleksową zbiórkę odpowiada Alba MPGK - poinformowano nas w Miejskim Zakładzie Przetwarzania Odpadów Komunalnych Lipówka II.

Rzeczywiście okazało się, że Alba powinna usunąć zalegające worki, ale... nic o nich nie wiedziała.

- Dostaliśmy takie zestawienie ulic, które nie zgadzało się z faktycznym harmonogramem zbiórki. Stąd część mieszkańców wystawiła odpady, a my nie mogliśmy ich zebrać. W sobotę nasz pojazd jeździł jednak na dwie zmiany, od godziny szóstej do dwudziestej drugie i mam nadzieję, że wszystkie zaległości zostały już usunięte - wyjaśnia Sylwester Pilarz z Alby MPGK. - W poniedziałek dokładnie monitorowaliśmy zbiórkę i okazało się, że wcale nie będzie to takie łatwe.

Przed wieloma posesjami nie było w ogóle wystawionych worków, a właściciele widząc samochód dopiero w pośpiechu go gonili i próbowali zdążyć w ostatniej chwili.

- Tymczasem harmonogram jest dostępny dla wszystkich i trudno nam będzie dwa razy obsługiwać te same rejony miasta - dodaje Pilarz.

Jak dowiedzieliśmy się w dąbrowskim magistracie w zakres umowy miasta ze zwycięską w przetargu Albą MPGK wchodzi obsługa selektywnej zbiórki odpadów komunalnych z wysokiej i niskiej zabudowy oraz wytypowanych szkół.

- Po kilkudniowych problemach organizacyjnych, które mogły być odczuwalne przez mieszkańców zbiórka z pewnością będzie przebiegała sprawnie i na wysokim poziomie. Lipówka II, która do tej pory przeprowadzała zbiórkę jest zakładem utworzonym do przetwarzania odpadów i to jest podstawowe zadanie, które powinna realizować w pierwszej kolejności. Zresztą zakład nie posiada odpowiedniego sprzętu do przeprowadzania selektywnej zbiórki - mówi Anna Zubko z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

Tymczasem już od 1 stycznia 2008 zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie opłat za korzystanie ze środowiska mieszkańców czeka spora podwyżka.

Z 15 do 75 zł wzrośnie opłata za przyjęcie 1 tony odpadów na składowisko Lipówka. Spowoduje to konieczność odprowadzania wyższych opłat do Urzędu Marszałkowskiego, a co za tym idzie wiele wskazuje na to, że wzrosną także koszty wywozu niesegregowanych śmieci.

-Jak zmienią się stawki dla mieszkańców, to zależy od tego jak zarządcom nieruchomości uda się wynegocjować stawki od firm zajmujących się wywózką śmieci. Tutaj działa wolny rynek i obowiązują zasady konkurencji, miasto nie wprowadza regulacji w kwestii opłat za odbiór śmieci - informuje Anna Zubko.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni

dziwie sie temu artykulowi bo nie pamietam zeby chociaz raz przyjechali w ten dzien co powinni. Zawsze nastepnego dnia, za kilka a bylo ze i wcale. I tak te worki lezaly na ulicach

--------------------

+Quote Post
post pon, 04 lut 2008 - 13:07
Post #66

CYTAT
Protokół Nr 13/2007 r.
z posiedzenia Komisji Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska, które odbyło się w dniu 29 października 2007 roku od godziny 15.00 do godziny 18.10

(...)
Ad. pkt 3.

Przewodnicząca Komisji M. Trzewiczek:
Ja chciałam zapytać, ile kosztuje cała obsługa i utrzymanie czystości, osobno utrzymanie zieleni i kto kontroluje wykonanie tych prac.

Z-ca Prezydenta Miasta P. Gocyła:
Koszt zadania jest zapisany w budżecie (mówimy tu generalnie o dwóch umowach). Po rozstrzygnięciu ostatnich postępowań na utrzymanie zieleni, na utrzymanie czystości
i administrowaniem składowiska Lipówka I, mamy trzy podmioty, z którymi współpracujemy. W zakresie zieleni miejskiej jest to firma Ofi, w zakresie utrzymania czystości jest firma Alba MPGK oraz Lipówka II. Ja nie powiem teraz z głowy, jaki jest poziom finansowania, bo te poziomy finansowania w trakcie roku są rozszerzane. Gmina dąży do takiego systemu, żeby jedna firma zajmowała się kompleksowo określonym tematem. Jeżeli to ma być czystość, to musimy wziąć pod uwagę element, które determinują funkcjonowanie zakładu budżetowego, a np. rzucenie tego samego zakresu obowiązku na rynek, czyli sprzedając je publicznie. Okazuje się, że nawet przy okazji trzyletnich zadań firmy, które startują na rynku są po tych samych cenach, które wykonywał zakład budżetowy, albo zbliżonych do nich, bo trzeba brać pod uwagę planowany wzrost kosztów funkcjonowania danej firmy. Kolejnym elementem jest doprowadzenie do sytuacji, w której obydwa składowiska odpadów, zajmujące się gospodarowaniem odpadami nie konkurowały ze sobą, tylko współpracowały. Nie konkurowały w tym sensie, żeby nie zajmowały się dokładnie tym samym tylko na przemian w określonych etapach gospodarowania odpadami, uzupełniały się wzajemnie. Ten proces dopiero jest przed nami i myślę, że w przyszłym roku on już będzie funkcjonował tak, jak powinien funkcjonować modelowo.
Jeśli chodzi o kwestię, kto kontroluje (bo było takie pytanie), to kontrolują pracownicy Urzędu, Inspektorzy, kontroluje w dużej części Straż Miejska i raportuje do odpowiedzialnych pracowników plus sygnały napływające z miasta i ewentualnie od państwa radnych. Staramy się na te sygnały reagować. Oczywiście są pewne miejsca, które są szczególnie narażone np. na zalew odpadów. Na Pogorii III zrobiliśmy w tym roku taką akcję, że rozstawiliśmy kosze (beczki) i w 90% wybrzeża te beczki były opróżniane, krotność opróżniania była wystarczająca, natomiast tu, gdzie jest ta część niezamieszkała, gospodarcza czy działkowicze, oni po prostu zapełniali nam te beczki swoimi śmieciami, które wcześniej gdzieś gromadzili, lub po prostu wywozili i w tamtym rejonie dopiero, po jakimś doświadczeniu musieliśmy zwiększyć krotność opróżniania tych koszy. Ja tylko wskazuję po prostu na pewien element determinujący sposób działania, no bo jest zadanie zabezpieczyć zbiornik przed zaśmiecaniem, a potem okazuje się, że w jednym zadaniu,
w jednym miejscu jest dobrze, w większości przypadków jest dobrze, a w jednym miejscu potrafi być źle. Do tego dochodzą oczywiście: likwidacja tak zwanych dzikich wysypisk, które też jest zjawiskiem incydentalnym, ale może narastać, po wzroście opłaty marszałkowskiej. Od 2008 roku opłata marszałkowska wzrasta z 15 zł. do 75 zł. , w 2009 roku do 150 zł.,
w 2010 do 220 zł. Z całą pewnością należy się liczyć, z rosnącymi przypadkami tworzenia się dzikich wysypisk i koniecznością ich likwidacji na koszt gminy. Myślę także, że nie jesteśmy do końca przygotowani (jako mieszkańcy) do wzrostu cen i po prostu nawyki, które zostały wykształcone przez stosunkowo niskie ceny wywozu śmieci, nie są jeszcze na tyle trwałe, żeby bez jakiegoś większego obciążenia psychicznego, z nich zrezygnować i to może się zacząć problemem. Jeżeli chodzi o utrzymywanie alejek, tych zadań zresztą jest dużo więcej i mógłbym na ten temat powiedzieć. Sytuacja jest tego rodzaju, że do tej pory realizował to zakład budżetowy, nie realizując tego swoimi siłami, tylko podzlecał to i w ten sposób wyeliminowaliśmy pośrednika. Nie chciałbym po kolei zanudzać Państwa każdym podpunktem i ewentualnie proszę o pytania, odpowiem bardzo chętnie.

Proszę mi powiedzieć, czy rzeczywiście wszystko jest tak robione, jak zapisane jest
w informacji, bo np. Ja nie zauważyłam, żeby było niezwłoczne grabienie skoszonych traw,
w niektórych rejonach miasta i dysponuję zdjęciami. W czerwcu, na terenach zielonych trawy skoszone leżały bardzo długo, aż następne je przerosły i trzema było następny raz kosić. Nie zauważyłam również, żeby utrzymana była wysokość trawnika 10 cm. Znam przykłady, że trawa była na wysokości w pas i to w miejscach, do których te wszystkie umowy obowiązują. Znam miejsca np. przy pomnikach, gdzie odbywają się uroczystości, mimo zgłoszeń jakoś nie można się doczekać, żeby trawy zostały wykoszone naprawdę niewielkie skwerki. Mówię o przypadkach, które sama zgłaszałam. Następny przykład, że śnieg jest usuwany maksymalnie najpóźniej w ciągu 3 godzin od ostatnich opadów, w tym roku wprawdzie zimy jeszcze nie było, to przekonamy się. Tak samo jest z usuwaniem nadmiaru ziemi na chodnikach, np. w Łośniu na ul. Ząbkowickiej, raz że jest byle jaki chodnik, a dwa, jest tam ciągły nadmiar ziemi i raz w życiu była ta ziemia usuwana.
Mam jeszcze takie generalne pytanie, wiemy z jednej strony, że na Lipówce II mamy problemy z produkcja kompostu i tu w kontekście tego chciałam zapytać, gdzie są wywożone gałęzie, drewno, trawy, liście z terenu naszego miasta i czy to jest wywożone właśnie na Lipówkę i na kompost później, czy w inne miejsce?
Z-ca Prezydenta Miasta:
To jest właśnie odpowiedź na Pani pytanie, a właściwie na pierwszą jego część, dlaczego wykonawcy często i za naszym przyzwoleniem, albo wskazaniem wręcz, przetrzymują trawy nie zgrabione, bo to się liczy na wagę (wyschnięta trawa waży mniej, niż świeża) i to jest też oszczędność dla gminy, bo gmina za to wszystko płaci. Ja nie twierdzę, że należy doprowadzać świadomie do tego, że siano jest nie zgrabione Bóg wie ile, ja tylko mówię, że inaczej to samo siano waży po trzech dniach, a inaczej w tym samym dniu, a wykonawca ma obowiązek wywieźć je na Lipówkę.

Jakość kompostu powinna nam się poprawić, jeżeli my w tym roku mamy tak duży zakres prac.

Morfologia odpadów jest taka, że udział tych wszystkich frakcji, może inaczej szkła przede wszystkim i folii, jest tak duże, że nawet jakbyśmy wszystko już skosili w jednym dniu, czy
w jednym miesiącu, to pewnie by to nie wystarczyło, bo szkło się tak szybko nie rozkłada. To jest taki skrót myślowy i ja to przyjmuję, no ale niestety tak to nie działa.
Jeżeli chodzi o opady śniegu, to w ubiegłym tygodniu był taki inaugurujący sezon, czy akcja zima, spotkanie ze wszystkimi odpowiedzialnymi za akcję zima, począwszy od tych, którzy ją nadzorują a skończywszy na tych, którzy tą akcję organizują. Jest określona ilość dróg wytypowanych (420 kilometrów) do utrzymania bieżącego, w różnych kategoriach odśnieżania. Od nawierzchni czarnej i mokrej do incydentalnej i właśnie od tego zależy, czy to jest 3 godziny, czy 8 godzin. Ja Pana Przewodniczącą zapraszam, mam te materiały
u siebie, możemy na każdą drogę tam wpisaną spojrzeć i sprawdzić.

Radny Z. Łukasik:
Panie Prezydencie, w którymś tam momencie, na sesji Rady Miejskiej złożyłem taki wniosek w sprawie możliwości przeanalizowania referendum śmieciowego. W odpowiedzi od Pana było kilka trudnych rzeczy do zrobienia, ale dużo rzeczy było wskazanych, że jest to korzystne. Tak właśnie zrobił Sławków ostatnio i ja bym prosił, o to czy by gmina Dąbrowa Górnicza nie mogła zrobić takiego referendum przy okazji najbliższych wyborów.

Prezydent Miasta Z. Podraza:
Ja myślę, że i my dojrzejemy do takiego momentu, tym bardziej, że parlament dość szybko wróci do tematu tzw. ustawy śmieciowej, ponieważ wrócę do rzeczy, o których Państwo mówiliście na ostatnim piątkowo - sobotnim spotkaniu Zarządu Miasta Polskich. Na tym spotkaniu poruszono kwestię rozporządzenia, które podnosi stawki o 50%, jeśli chodzi
o opłaty marszałkowskie a również zobowiązuje gminę do podjęcia uchwał, w których muszą podnieść ceny. Zostało to oprotestowane ale na najbliższej komisji wspólne Rządu
i Samorządu i być może nawet będzie interwencja o uchylenie tego rozporządzenia. Wiążą nas pewne zobowiązania związane z Unią Europejską, bo my musimy te stawki w związku
z tym, że kwestia gospodarki odpadami w Unii Europejskiej dotyczy całości więc dążymy do jednakowych stawek, natomiast mieliśmy zobowiązanie bodajże do 2013 roku i nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego to od razu w takiej ilości, kiedy to można było spokojnie rozłożyć na lata. Stąd też być może uda się to rozporządzenie i konsekwencje tego rozporządzenia uniknąć, chociaż nie jestem pewny. Co do podatku śmieciowego, zgadzam się, jeśli będzie ku temu atmosfera i nadarzy się okazja, to trzeba o tym pomyśle, tylko tak jak mówię, to nie do końca jest to podejmowanie uchwał, jakby zgodnie z prawem. Zobaczymy, jeśli będzie tylko temu przychylność, to być może będzie to lepsze, bo ja wiem, że ten problem się pojawiał, bo i Pani radna o tym mówiła. Ja nie widzę problemu, żeby się nad tym zastanowić, bo to podejmuje wtedy Rada.

Jakoś te referenda w Polsce nie wychodzą.

Radny Z. Łukasik:
Referenda nie wychodzą, ale tylko dlatego, że nie ma ludzi tyle, co powinno być.

W 2009 roku mamy wybory do Parlamentu Europejskiego, muszą być komisje mimo wszystko, bo to nie może być ta sama komisja, ale być może jeżeli dojrzejemy do tego, to najbliższą okazją byłoby faktycznie referendum w sytuacji połączenia z wyborami do Parlamentu Europejskiego.

Radny Z. Łukasik:
Panie Prezydencie, w Dąbrowie zaistniała bardzo niebezpieczna sytuacja a to referendum mogłoby wskazać to, czy ten podatek jest równy, czy od metra kwadratowego, czy od osoby. Na dzisiejszy dzień wywoźnicy, nie wiem, czy monopol się jakiś stworzył, że trudno jest wejść na rynek komu innemu. Doszło do takiej sytuacji, że ja znam budynki, które maja np., jeden śmietnik, ten sami i jedni płacą np. 3 zł. od metra, drudzy płaca 3.60 zł a następni płacą już ponad 6 zł.

Ja chciałby zwrócić uwagę, że przy odbiorze odpadów obowiązuje wolny rynek i firmy ze sobą konkurują podstawiając pojemniki w miejsce, gdzie zawarte są umowy. Nawet
w ramach tej samej firmy, tego samego pojemnika mogą być różnice w cenie, w zależności od okresu czasu, w jakim została zawarta umowa. Bo po prostu te umowy tez drożeją.

My tak naprawdę umów miejskich mamy bardzo niewiele.

Radny Z. Łukasik:
Panie Prezydencie ja uważam, że jest coś źle. Nie ma na rynku dąbrowskim możliwości, aby wszedł ktoś inny niż Alba MPGK. Chciałbym właśnie zwrócić uwagę na to, że taki problem jest. Problem przy podatku jest jednakowy. Problem, gdzie lokatorzy wskazują to, co wcześniej powiedziałem i powiem więcej Alba MPGK faktycznie wygrała za 6, czy 7 zł.

Umowa jest na trzy lata i są dwie ścieżki: albo w każdym roku wzrasta o tyle, co opłata nasza plus jakaś drobna kwota związana z podniesieniem kosztów ogólnych funkcjonowania firmy, albo uśredniają to z trzech lat i wychodzi taka kwota, no i na początku mieszkańcy jakby przepłacają usługę, a potem dochodzą do tego wyniku ostatecznego.

Radny Z. Łukasik:
Panie Prezydencie, ja uważam, że jest to doprowadzenie do anormalnej sytuacji, bo tak jak Pan powiedział, to komunalna firma daje ceny porównywalne do prywatnych firm np. na sprzątanie.

Chcę powiedzieć, że zakład budżetowy został na etapie rozruchu nie wyposażony
w strumień odpadów, niestety zapomniano o tym.

Radny Z. Łukasik:
A dlaczego Lipówka II nie startowała w przetargu? Wtedy strumień odpadów oni by regulowali.

Nie, strumień odpadów regulują ci, którzy kupują je od dostawców, czyli ci, którzy je zbierają i wcale nie muszą wozić na Lipówkę I i Lipówkę II.

Radny Z. Łukasik:
Ale ja chcę dążyć do tego żebyśmy byli 100% właścicielami wysypiska.

Ale my jesteśmy właścicielami wysypiska.

Prezydent Z. Podraza:
Ale obojętnie, nawet gdybyśmy nawet byli, to ci którzy dostarczają śmieci, wcale nie muszą do nas śmieci przywozić, mogą złożyć śmieci w obrębie województwa, na dowolnym wysypisku. To nie jest takie proste, ale myślę, że musimy na ten temat podyskutować.

Radny Z. Łukasik:
Bo jeżeli my dopłacamy do wysypiska bardzo dużo to dlaczego tak ma być.

I tu bardzo dobrze, że Pan radny to wskazał, bo naprawdę robimy wszystko, żeby nie dopłacać do tony śmieci. Jest pewna szansa, że uda nam się to w przyszłym roku, bo chciałbym zwrócić uwagę, że zmniejszyliśmy już bardzo dużo dopłaty w tym roku, to spowodowało wymuszenia określonych działań wewnątrz zakładu budżetowego, ale jeszcze nie jest ten efekt, o którym byśmy chcieli dyskutować, tym bardziej, że zakład ma już 4 lata
i zaczynają się potrzeby pierwszych inwestycji, po okresie rozruchu i na to też trzeba pieniądze znaleźć, to jest już dziś mogę powiedzieć mniej więcej między 2 a 3 miliony.

Radny Z. Łukasik:
Ja mam taką propozycję pani Przewodnicząca, jest już późno i mało nas zostało, aby ten temat zaplanowano po raz drugi w innym terminie.

Zaplanujemy ten temat na początek roku 2008. Ale żebyśmy mieli nad czym dyskutować, to ja mam taka propozycję abyśmy tak: po pierwsze to uważam, że i moja prośba taka, żeby Komisję Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska poinformować o terminach (i w tym roku jeżeli takie terminy będą) zbiórki odpadów wielogabarytowych i niebezpiecznych i taka właśnie informacja powinna trafić na posiedzenie tej komisji a także do mieszkańców naszego miasta. Chciałabym również aby podano nam nr telefonów, gdzie zgłaszać np. usuwanie zwłok zwierząt, bo chyba jest tam zapis, że w ciągu 3 godzin powinny być usunięte. Komisja ma również prośbę o podanie rocznego kosztu (za rok 2007) utrzymania porządku i czystości w gminie i osobno koszt konserwacji utrzymania zieleni miejskiej wraz
z pracami aranżacyjnymi i interwencyjnymi na terenia Dąbrowy Górniczej.
W związku z powyższym Komisja Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska wystosowała wniosek w sprawie: podania wysokości środków finansowych, przeznaczonych na zieleń miejska w 2007 roku. Powyższy wniosek przegłosowano:
za:11, przeciw: 0, wstrzym:0. i skierowano do Prezydenta Miasta, w celu udzielenia odpowiedzi.

Radna K. Szaniawska:
Proszę Państwa, zawsze wiosną i jesienią przeprowadzana była akcja zbierania odpadów
i różnych sprzętów o dużych gabarytach, czy w tym roku jest ona również przewidziana, bo zawsze była w październiku.

Podamy taką informację do publicznej wiadomości.

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 13 lut 2008 - 14:32
Post #67

UZYTKOWNIK

Mała prywata ale co tam, w końcu to też jakaś część miasta:
Mój list w sprawie zalegającej góry śmieci u zbiegu ulic Mickiewicza i 6-go Sierpnia w Dąbrowie Górniczej. Widok koszmarny, może mi się jeszcze uda zrobić zdjęcie dziś czy jutro o ile go jeszcze nie uprzątneli.
CYTAT
Dzień Dobry.
Chciałbym zwrócić uwagę Państwa na problem zupełnego braku odpowiedzialności właściciela terenu związanego z należytym utrzymaniem czystości. Otóż w ciągu ulicy Mickiewicza zaraz przy skrzyżowaniu z ul. 6 Sierpnia oraz sklepie nocnym, znajduje się teren ogrodzony, przy którym zalega masa śmieci. Teren ten, nie jest należycie oświetlony, co powoduje iż klienci sklepu zamiast wyrzucać śmieci przy sklepie, wyrzucają je w tamtym miejscu.
Niestety śmieciami tymi, nie interesuje się zupełnie nikt, co powoduje że powstało tam małe wysypisko śmieci. Byłbym wdzięczny za zainteresowanie się sprawą i upomnienie osób odpowiedzialnych za utrzymanie należytego pożądku ewentualne zgłoszenie problemu odpowiednim służbom.

Pozdrawiam

i odpowiedź..
CYTAT
W odpowiedzi na Pana wiadomość z dnia 20 stycznia 2008r. informuję, że w dniu 7 lutego 2008r. funkcjonariusze Strazy Miejskiej dokonali kontroli w rejonie zbiegu ulic Mickieiwcza i 6 Sierpnia. Opisany
przez Pana stan potwierdzono. Ponieważ odpady zalegają przy ogrodzeniu posesji prywatnej, na pasie zieleni, utrzymanie porządku w tym miejscu pozostaje w gestii gminy. Funkcjonariusze tutejszej jednostki sporządzili notatkę urzędową oraz dokumentację fotograficzną ze stanu jaki zastali.

Całość materiałów przekazana została do Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Urzędu Miejskiego celem podjęcia dalszych czynności.
Jednocześnie pragnę podziękować Panu za zgłoszenie dotyczące zalegających odpadów.

Z-ca Komendanta
Straży Miejskiej w Dabrowie Górniczej
Radosław Romanek

Ciekawe czy i kiedy sprzątną ten teren..

--------------------

+Quote Post
post śro, 13 lut 2008 - 14:42
Post #68

wow, ciekawe jaka bylaby odpowiedz w sprawie 3 Maja.
To byl list czy mail? I jesli mail to czy podpisales sie imieniem i nazwiskiem?
I akurat to chyba niekoniecznie trzeba bylo do strazy, bo mozna tez tu:

CYTAT
Pomóż zlikwidować dzikie wysypiska

Wszystkie osoby, które na terenie naszego miasta napotkają nielegalne, dzikie wysypisko śmieci, proszone są o bezzwłoczne skontaktowanie się z Referatem Oczyszczania Miasta i Utrzymania Zieleni pod numerem tel. : 0 32 295-68-63.

Informacje te przyczynią się do realizacji zadania likwidowania dzikich wysypisk oraz pozwolą na uporządkowanie zalęgających odpadów na terenie naszego miasta.

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post śro, 13 lut 2008 - 15:04
Post #69

UZYTKOWNIK

To był mail i tak podpisałem się z imienia i nazwiska.
Pisałem na SM, bo nie wiedziałem kogo to jest brożka by ten teren był w należytym stanie utrzymany. A syf przy tej posesji i płocie jest niesamowity. Aż przykro tamtędy chodzić, a śmieci są dosłownie przy a czasem i na samym chodniku.

--------------------

+Quote Post
post pią, 22 lut 2008 - 13:30
Post #70

CYTAT

Selektywna zbiórka odpadów będzie dwukrotnie większa od obecnej
dziś

Segregacja śmieci ma być bardziej skuteczna i zakrojona na znacznie szerszą skalę, niż dotychczas. Wszystko za sprawą projektu - Rozwój selektywnej zbiórki odpadów na terenie gmin Dąbrowa Górnicza, Siewierz i Sławków, który rozpocznie się w sierpniu br. Dzięki wspólnemu przedsięwzięciu trzech gmin udało się bowiem pozyskać w drodze pozakonkursowej 2 mln euro z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013.

Dzisiaj wiadomo już dokładnie, na co te fundusze zostaną przeznaczone. Przede wszystkim będzie to nowa infrastruktura techniczna. W Dąbrowie powstaną cztery Gminne Centra Zbiórki Odpadów oraz jeden Gminny Punkty Zbiórki Odpadów Niebezpiecznych, co ma się przyczynić do likwidacji dzikich wysypisk.

W ramach tego przedsięwzięcia gmina kupi także 10,5 tysiąca kompletów stojaków na worki do selektywnej zbiórki odpadów z niskiej zabudowy oraz 693 nowe kontenery do zbiórki szkła, plastiku oraz makulatury w wysokiej zabudowie. Zostanie także zorganizowanych 195 nowych punktów zbiórki wyselekcjonowanych odpadów w zabudowie wysokiej (osiedla), oprócz istniejących dziś 105 miejsc.

Łącznie więc segregowane odpady z plastiku, szkła oraz makulatury można będzie wrzucać do odpowiednich pojemników w 300 punktach zorganizowanych na terenie miasta - mówi Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu.

- W ramach projektu prowadzona będzie także intensywna edukacja ekologiczna oraz szeroka akcja promocyjna i informacyjna. Chcemy wyeliminować takie zjawiska, jak spalanie odpadów w przydomowych kotłowniach, czy ich niesegregowanie, pomimo przygotowanych, osobnych pojemników. Ważną częścią tego przedsięwzięcia będą także festiwale, konkursy i spotkania ekologiczne, promujące zielone miasta Zagłębia Dąbrowskiego i Jury Krakowsko-Częstochowskiej - dodaje Iwona Dalach, zastępca naczelnika Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej UM.

Całkowity koszt realizacji nowego projektu wyniesie ponad 2 mln 352 tys. euro. Dąbrowa, Sławków i Siewierz uzyskały dofinansowanie w wysokości 85 procent wartości całej inwestycji. W ramach selekcji odpadów obecnie prowadzona jest też objazdowa zbiórka odpadów niebezpiecznych, realizowana za pomocą przystosowanego do tego celu samochodu oraz cykliczna zbiórka odpadów wielkogabarytowych.

A co na ten temat sądzą mieszkańcy?

Łatwiej jest posegregować śmieci, jak się ma własne gospodarstwo, bo wszystko idzie od razu do osobnych worków. Mieszkańców bloków trudno jest jeszcze przekonać, by dzielili odpady i wysypywali je do osobnych pojemników, ale może dzięki większej ilości punktów to się zmieni - stwierdza Jarosław Głowacki, mieszkaniec śródmieścia.
Piotr Sobierajski

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post nie, 24 lut 2008 - 14:07
Post #71

UZYTKOWNIK

A tak SM i UM współpracują w imię czystości miasta:

Tyle czasu minęło od mojej interwencji a syf jak był tak jest

Ten post edytował kwintosz nie, 24 lut 2008 - 14:08

--------------------

+Quote Post
post pon, 12 maj 2008 - 20:40
Post #72

W BIPie pojawilo sie ogloszenie:

CYTAT
Dąbrowa Górnicza 24.04.2008
WER.7624 – 10 / 08
Z A W I A D O M I E N I E
Na podstawie art.32 i art.53 Ustawy z 27.04.2001 Prawo ochrony środowiska – tekst jednolity (Dz.U. z 2008 roku Nr 25 poz. 150),
podaje się do publicznej wiadomości
że, w publicznie dostępnym wykazie danych o wniosku o wydanie decyzji, zamieszczono dane dot. wniosku ALBA MPGK Sp. z o.o. Ul. Starocmentarna 2 41 – 300 Dąbrowa Górnicza, działającej przez pełnomocnika Pana Aleksandra Jurkowskiego, Ul. Harcerska 5, 41 – 300 Dąbrowa Górnicza, w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia p.n.:
„Baza logistyczna z zapleczem socjalno - bytowym”
Adres inwestycji: Dąbrowa Górnicza przy ul. Głównej na działkach: 1327/7; 1328/8; 1649/4; 1656/3; 1657/5; 2286; 2289 obręb Strzemieszyce Małe
Inwestor: ALBA MPGK Sp. z o.o. Ul. Starocmentarna 2 41 – 300 Dąbrowa Górnicza

Numer karty: Bip 2008 / A / 0097
Numer sprawy: WER.7624 – 10 / 08
Dokumentacja znajduje się do wglądu w Wydziale Ekologii i Rolnictwa Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej ul. Graniczna 21, pokój 123.
Dla planowanej inwestycji opracowany został raport o oddziaływaniu przedmiotowego przedsięwzięcia na środowisko.
Uwagi i wnioski dot. przedmiotowej sprawy mogą być składane w tut. Wydziale w terminie 21 dni licząc od daty ukazania się niniejszego zawiadomienia.

Maja tam juz cos, czy szykuja sie przenosiny ze Starocmentarnej? Tam troche dziwne sasiedztwo Expo, a dzialka pewnie sporo warta. A moze biura zostana.

--------------------

+Quote Post
Zibar
post śro, 06 sie 2008 - 10:08
Post #73

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

CYTAT
Powstaną dwie gigantyczne spalarnie
Prawdopodobnie dwie gigantyczne spalarnie odpadów komunalnych powstaną w naszym regionie do 2015 roku. Unia Europejska przekazała nam na te inwestycje 600 mln zł. Jest już koncepcja tego gigantycznego przedsięwzięcia dla Śląska, opracowana przez zespół pod kierunkiem doc. dr Lidii Siei, współautorki wojewódzkiego planu gospodarowania odpadami komunalnymi. Przygotowanie koncepcji zlecił Górnośląski Związek Metropolitalny (GZM), który skupia 14 miast konurbacji śląsko-dąbrowskiej.

W woj. śląskim produkujemy rocznie około 2 mln ton odpadów komunalnych. Możemy je wywozić na składowiska, gdzie miejsca już brakuje, albo spalić. Innej drogi nie ma.

- Koncepcja zakłada zbudowanie dwóch spalarni, ale będziemy te sugestie konsultować - mówi Piotr Popiel, dyrektor GZM. - Konsultacji, także społecznej, poddane zostaną propozycje lokalizacyjne. Naukowcy wskazali osiem miejsc: po dwa w Rudzie Śląskiej i Mysłowicach, a także w Katowicach, Zabrzu, Sosnowcu, Dąbrowie Górniczej.

Podobna spalarnia, choć mniejsza, od lipca działa już w Gliwicach, w centrum miasta. To nowoczesny zakład utylizacji niebezpiecznych odpadów medycznych. Stoi przy Centrum Onkologii, ale spala odpady także z 400 innych szpitali, przychodni i gabinetów lekarskich.

- To najnowocześniejsza spalarnia w naszym regionie, spełnia wszelkie normy ochrony środowiska - zapewnia Antoni Galwas, zastępca dyrektora do spraw administracyjno-ekonomicznych Centrum.

Po segregacji poszpitalne odpady podlegają najpierw zagazowaniu w tzw. komorze pirolizy bez kontaktu z tlenem, gdzie podawana jest temperatura 600 stopni. W wyniku tego procesu z tony masy zostaje około 10 procent odpadów, które dopalane są następnie w termoreaktorze w temperaturze 1100 stopni Celsjusza. Unicestwiane są wówczas także cząsteczki aromatyczne.

Gliwicka spalarnia nie pracuje jeszcze pełną parą, wykorzystuje zaledwie 60 procent swoich mocy przerobowych. Na dobę może zutylizować 2,5 tony poszpitalnych zanieczyszczeń.

- Ciepło odzyskiwane w trakcie procesu technologicznego jest wykorzystywane m.in. do ogrzewania pomieszczeń i wody w szpitalu oraz sterylizacji narzędzi - wymienia Zbigniew Gawlik, zastępca kierownika spalarni. - Sadzę i popiół odbiera od nas zakład zajmujący się produkcją brykietów wykorzystywanych przy budowie dróg. Z tony odpadów pozostaje od 20 do 100 kilogramów popiołów.

Najważniejszy problem to oczyszczenie gazów, które trafią do atmosfery. W gliwickiej spalarni system oczyszczania spalin jest trzystopniowy, a stosuje się do tego węgiel aktywny oraz odczynnik filtrujący-sorbalit. Na końcu jest jeszcze filtr ceramiczny wychwytujący ostatnie zanieczyszczenia mechaniczne, a w kominie system ciągłego monitorowania jakości wypuszczanych w powietrze spalin.

Komin odprowadzający oczyszczone gazy jest dwukrotnie niższy i zdecydowanie węższy od komina zbudowanego dla systemu ciepłowniczego szpitala onkologicznego. W powietrzu nie wyczuwa się żadnego charakterystycznego zapachu, nie widać nawet smugi dymu.

Zakłady, które powstaną, będą stosować podobne technologie. Gliwicka spalarnia jest maleńka w porównaniu z tymi gigantami. Kosztowała ponad 6 milionów złotych, a pieniądze wyłożyły: Narodowy i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Jeden zakład termicznej utylizacji odpadów komunalnych ma kosztować około 530 milionón złotych i na część kosztów zrzucić się muszą same gminy.

Do Gliwic sprowadzono technologię francuską. Nie jest tania w eksploatacji. Z założeń technicznych wynika, że termiczna utylizacja tony odpadów medycznych kosztuje 4200 złotych. Ale utylizacji poszpitalnych nieczystości stawiane są wyższe wymagania niż w przypadku odpadów komunalnych.

- Słowo spalarnia ciągle źle nam się kojarzy i najtrudniejsze zadanie to przekonanie mieszkańców, by przestali się bać tego typu inwestycji. A są bezpieczne dla środowiska - mówi Gabriela Lenartowicz, prezes Wojewódzkiego FOŚiGW w Katowicach.

Teresa Semik - POLSKA Dziennik Zachodni

Ciekawe kiedy zaczną się protesty i zbieranie podpisów pod protestem?

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
mawwm
post śro, 06 sie 2008 - 11:36
Post #74

kocham Moje Miasto

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,335

kocham Moje Miasto i wszystkich Jego mieszkańcow angry.gif
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4231f8677934e002.html

Ten post edytował mawwm śro, 06 sie 2008 - 11:48
Załączony plik
Dodany plik  rat1.jpg ( 51,61K ) Liczba pobrań: 26

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
bzenek
post śro, 06 sie 2008 - 22:20
Post #75

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Zibar @ śro, 06 sie 2008 - 10:08) *
Ciekawe kiedy zaczną się protesty i zbieranie podpisów pod protestem?

Ja bym też poprotestował. wink.gif

Sama technologia utylizacji jest pewnie całkiem "czysta" ale te tysiące śmieciarek jadących do tej spalarni nie zrobią dobrego wrażenia na ewentualnych sąsiadach. mellow.gif

+Quote Post
post nie, 22 lut 2009 - 11:55
Post #76

CYTAT

Dąbrowianie a segregacja odpadów
20.02.2009

Dąbrowianie mają warunki do tego by segregować śmieci. Worki na poszczególne rodzaje odpadów dostają bowiem bezpłatnie. Nie wszystkim jednak chce się wrzucać odpady do różnych pojemników. Ze statystyk wynika jednak, że niezależnie od tego liczba gospodarstw domowych, w których dba się o ekologię rośnie. W propagowanie idei segregowania odpadów włączają się szkoły

Na terenie Dąbrowy Górniczej organizacją selektywnej zbiórki odpadów na zlecenie miasta zajmuje się ALBA MPGK. Zbiórka jest nieodpłatna. Mieszkańcy niskiej zabudowy segregują śmieci w systemie workowym na cztery rodzaje odpadów. Zielony worek przeznaczony jest na opakowania szklane, niebieski na papier i tekturę, żółty na tworzywa sztuczne, natomiast czarny worek na bioodpady.

- Zbiórka odpadów biodegradowalnych zastąpiła od zeszłego roku dotychczasowe zbieranie metalu prowadzone również w systemie workowym. Na terenach zabudowy niskiej tą metodą selekcjonowania śmieci objęto 100 procent gospodarstw domowych. Worki dawane są bezpłatnie - podkreśla Anna Zubko z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

Z kolei na osiedlach zbierane są tworzywa sztuczne i szkło do specjalnych kolorowych pojemników, rozstawionych na terenie zasobów mieszkaniowych gminy. Na terenie Dąbrowy znajduje się 207 takich kopuł, w tym do 105 można wrzucać tworzywa sztuczne, a do 102 opakowania szklane. Pojemnik na tworzywa opróżniany jest dwa razy w miesiącu, a raz na miesiąc pojemnik zawierający szkło.

Jednakże nie wszyscy mieszkańcy miasta selekcjonują śmieci. Zdaniem prowadzących zbiórkę, bilans segregowania odpadów wypada zdecydowanie korzystniej dla zamieszkujących prywatne posesje.

- Z analizy danych wynika, że chętniej segregują mieszkańcy domków jednorodzinnych, gdzie poziom aktywnego uczestnictwa waha się pomiędzy 77 a 80 procent. Tam z worków odbieramy średnio od trzech do siedmiu kilogramów surowca z jednego gospodarstwa. Porównując, średnia ilość surowców odbieranych z rejonu osiedli wynosi od 35 do 90 kg na pojemnik w zależności odrodzaju odpadu. Jest to stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę ilość osób zamieszkujących w blokach. W ubiegłym roku zebrano łącznie ponad 1,8 tys. ton surowców wtórnych, z czego połowę stanowiło szkło - wyjaśnia Jolanta Jankowska, dyrektor Biura Obsługi Zarządu w ALBA MPGK.

Z drugiej strony jednak relatywnie w selekcjonowanie śmieci włącza się coraz więcej mieszkańców. W ubiegłym roku segregacja objęła od 7 do prawie 10 tys. posesji z terenu miasta. W przypadku osiedli dwa lata temu uzbierano ok. 73 tony opakowań z tworzyw sztucznych i 148 ton szkła. Rok temu zebrano ok. 120 ton tworzyw oraz 500 ton szkła. Odpady szklane i plastik segregowane są też w 14 wybranych placówkach oświatowych.

Poza tym na terenie gminy prowadzona jest selektywna zbiórka odpadów niebezpiecznych ze zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym w wyznaczonych 72 miejscach. Rok temu w wyniku tej zbiórki pozyskano 28 ton odpadów. Dochodzi jeszcze okresowe zbieranie odpadów wielkogabarytowych. W 2008 roku zebrano prawie 800 ton.

- Zbiórka zwana popularnie "wystawką" prowadzona jest według opracowanego harmonogramu. W określone dni mieszkańcy domów wystawiają odpady wielkogabarytowe przed posesje, natomiast mieszkańcy bloków w rejonie osiedlowych boksów kontenerowych - dodała Anna Zubko.

Nie mogą się też marnować opakowania po lekach. Od listopada zeszłego roku w 19 aptekach na terenie miasta umieszczono specjalne pojemniki, do których mieszkańcy mogą wrzucać zużyte lub przeterminowane opakowania po tabletkach, drażetkach, ampułkach, syropach, kroplach czy maściach.

- Sprawdzanie inicjowanych przez nas działań wykazało wzrost zainteresowania mieszkańców selektywną zbiórką surowców wtórnych. Widoczna jest m.in. tendencja wzrostowa w ilościach zebranych odpadów niebezpiecznych - informuje Anna Zubko.

Z drugiej strony nie wszyscy przykładnie segregują, czyli wrzucają odpady do właściwych pojemników.

- Głównym problemem, który napotykamy w trakcie prowadzonej zbiórki oraz późniejszego odzysku surowców wtórnych jest niewłaściwa segregacja odpadów, pomimo, iż na każdym worku lub pojemniku, znajduje się krótka informacja dotycząca tego, co można wrzucać, a czego wkładać tam absolutnie nie wolno. Niestety do worków często trafiają resztki artykułów spożywczych oraz materiałów niebezpiecznych i lekarstw. W związku z tym chętnie korzystamy z wszelkich możliwości promowania selektywnej zbiorki na terenie naszego miasta. Stosowne informacje znajdują się na stronie internetowej naszej spółki, w tym szczegółowe harmonogramy wraz z komentarzem, które dodatkowo dostarczamy mieszkańcom domków z odpowiednim wyprzedzeniem w formie broszury na dany rok - dodaje Jolanta Jankowska.

Gmina zamieszcza informacje m.in. na stronie magistratu. Promuje tematykę recyklingu podczas miejskich imprez.

Poza tym władze miasta planują rozwijanie selektywnej zbiórki. Dąbrowa Górnicza wespół z Siewierzem i Sławkowem (gminami powiatu będzińskiego) zamierza starać się o dotację z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego na realizację projektu dotyczącego rozwoju recyklingu na terenie tych trzech miast. Dofinansowanie pochodziłoby z Programu Rozwoju Subregionu Centralnego - ścieżki pozakonkursowej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Gminy ubiegają się o środki w wysokości 2 milionów euro przy wkładzie własnym w kwocie ok. 352 tys. euro.

- Na terenie Dąbrowy Górniczej przewidujemy m.in. zakup 10 tysięcy 500 kompletów stojaków do selektywnej zbiórki odpadów dla posesji prywatnych i kupno 693 nowych kontenerów na szkło, plastik oraz makulaturę dla wysokiej zabudowy. Chcemy zorganizować 195 nowych punktów zbiórki oprócz 105 już istniejących. Segregowane odpady będzie można wrzucać ogółem do pojemników w 300 punktach miasta. Planujemy też uruchomić Gminne Centra Zbiórki Odpadów oraz Gminne Punkty Zbiórki Odpadów Niebezpiecznych - wylicza Anna Zubko.

Mieszkańcom osiedli szczególnie brakuje pojemników na makulaturę.
Anna Witek

Ta zbiorka do workow to kompromitacja. Pisalem o tym od samego poczatku. Nie ma zadnej poprawy, a chyba nawet jest coraz gorzej. Harmonogram nic nie wart. Te worki leza na chodnikach po kilka dni.

I jak to zamierzaja sie starac o dotacje? Przeciez ta kasa zostala juz nam podobno przyznana z rok temu. I DZ tez o tym pisal.

--------------------

+Quote Post
bzenek
post nie, 22 lut 2009 - 19:44
Post #77

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(:) @ nie, 22 lut 2009 - 13:55) *
Ta zbiorka do workow to kompromitacja.

Mnie też wpienia jak pojemnik na plastki jest już pełen, a nie ma chętnych żeby go opróżnic. Butelki PET fruwają po całym osiedlu. angry2.gif

Ale z drugiej strony warto się cieszyć bo coraz więcej ludzi segreguje te plastiki i pojemniki zapełniają się szybko. smile.gif

Ten post edytował bzenek nie, 22 lut 2009 - 19:44

+Quote Post
post sob, 18 kwi 2009 - 11:00
Post #78

CYTAT
Dąbrowa też chce być czysta
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Podczas dzisiejszej sesji Rady Miejskiej dąbrowscy radni zdecydują, czy 7 czerwca wraz z wyborami do Parlamentu Europejskiego odbędzie się referendum w sprawie odpłatnego przejęcia przez gminę od właścicieli i zarządców nieruchomości obowiązków w zakresie wyposażenia nieruchomości w urządzenia służące do zbierania odpadów, utrzymywania tych urządzeń w odpowiednim stanie oraz ich odbiór, wywóz i utylizację.

Jeśli w referendum mieszkańcy Dąbrowy opowiedzą się za takim rozwiązaniem, gmina przejmie ich obowiązki w zakresie zbierania i wywożenia odpadów. Sygnatariusze projektu uchwały nie kryją, że w swoich działaniach wzorowali się na projekcie radnych z Sosnowca. - W pewnym sensie jest to nasz wspólny pomysł - projekt radnych Platformy Obywatelskiej.

Opieraliśmy się na tych samych dokumentach co koledzy z Sosnowca, a tam referendum się odbędzie. Idea gospodarki śmieciami w rękach gminy sprawdza się w Pszczynie - powiedział sosnowiec.info.pl Tomasz Pasek, dąbrowski radny.

Słuszność takiego rozwiązania podkreśla także Bogusława Ciaś, radna PO. - Wiele osób unika płacenia za śmieci. Efektem są dzikie wysypiska przy autostradach i lasach - powiedziała radna.

Z kolei radny UPR, Grzegorz Jaszczura zwraca uwagę przede wszystkim na kwestię konkurencyjności przedsiębiorstw zajmujących się usuwaniem odpadów - Chciałem podkreślić, że nowe zasady gospodarowania śmieciami będą korelować z ustawowym obowiązkiem Gminy, dotyczącym utrzymania czystości i porządku. Wbrew stanowisku obecnych lewicowych władz miasta nie uważamy, żeby gospodarka śmieciami i utrzymanie czystości w Dąbrowie Górniczej jest na dobrym poziomie. Zmonopolizowanie powyższego w jednej firmie Alba MPGK Sp. z o.o., zresztą jak wykazała kontrola Komisji Rewizyjnej z prawdopodobnymi usterkami prawnymi przetargu, który tego dotyczył, nie wpływa na konkurencyjność i poziom - stwierdził radny Jaszczura.

Pomysłodawcy uchwały zgodnie podkreślają, że głównymi jej aspektami są ekologia i ekonomia. – Idąc na to referendum mieszkańcy odpowiedzą sobie na dwa pytania: Czy chcą, żeby miasto było czyste oraz czy chcą mniej płacić za wywóz śmieci - przekonuje Tomasz Pasek i skrupulatnie wylicza: - Średnia, czteroosobowa rodzina opróżniając 2 razy w miesiącu 160 litrowy pojemnik na śmieci płaci ok. 45-60 zł, w zależności od firmy ją obsługującej. Po wprowadzeniu stałej opłaty byłoby to 5 zł.

Uchwałodawcy przekonują, że po przeprowadzeniu zmian nikomu nie będzie się opłacało tworzyć dzikich wysypisk. Gmina, jako właściciel śmieci, sama się po nie zgłosi. Niską cenę za wywóz odpadów ma zagwarantować przetarg, w wyniku którego zostanie wybrana najtańsza firma obsługująca nieczystości mieszkańców Dąbrowy.

Entuzjazmu sygnatariuszy projektu uchwały nie podziela prezydent Dąbrowy Górniczej, Zbigniew Podraza. - Uważam, że pomysł przeprowadzenia referendum w sprawie wprowadzenia tzw. podatku śmieciowego, przy okazji wyborów do Parlamentu Europejskiego jest pomysłem nietrafionym. Zgodnie ze stanowiskiem Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 30 marca 2009 roku w sprawie łączenia referendów lokalnych z wyborami do Parlamentu Europejskiego, w trosce o prawidłowość przeprowadzenia zarówno referendum jak i wyborów niezbędne byłoby powołanie osobnych obwodowych komisji wyborczych, zapewnienie osobnych pomieszczeń czy choćby osobnych list uprawnionych do głosowania, nie mówiąc już o podwójnych urnach. Wbrew utartej opinii połączenie takie wcale nie minimalizuje kosztów organizacji referendum, a w zasadzie je podwaja - mówi prezydent Dąbrowy Górniczej. Zbigniew Podraza nie neguje przy tym konieczności wprowadzenia nowych zasad gospodarowania śmieciami, ale jest zwolennikiem sejmowych rozwiązań spraw odpadów komunalnych.

Zbigniew Łukasik, radny z Bloku Przyjaciół Dąbrowy także nie jest przekonany do łączenia referendum z wyborami do europarlamentu. - Opowiadam się całkowicie za przejęciem gospodarki śmieciowej przez miasto. W ubiegłych latach, w związku z tym, składałem nawet interpelacje. Nie chcę jednak, żeby wprowadzenie tego podatku było sztuką dla sztuki. Obawiam się , że w dniu wyborów do europarlamentu może nie być wymaganej dla referendum 30 proc. frekwencji. Ważna jest kampania informacyjna, aby mieszkańcy dowiedzieli się o zmianie zasad gospodarowania śmieciami i zrozumieli, na czym to polega - powiedział Zbigniew Łukasik.

Zdaniem Tomasza Paska termin referendum jest odpowiedni, a czas na poinformowanie mieszkańców gminy wystarczający: - Prezydent Dąbrowy posiada wszystkie instrumenty, aby kampanię informacyjną przeprowadzić. Jest „Przegląd Dąbrowski”, prasa lokalna i internet; można wywieszać plakaty. W mojej ocenie to referendum ma szansę powodzenia - przekonuje radny Pasek.

CYTAT
W Dąbrowie nie będzie referendum śmieciowego
Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl

Podczas dzisiejszej sesji Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej nie doszło do głosowania nad projektem uchwały, dotyczącej referendum w sprawie przejęcia przez gminę gospodarki odpadami. Na wniosek radnej Marioli Trzewiczek, przewodniczącej Komisji Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska głosowanie projektu zostało zdjęte z porządku obrad stosunkiem głosów: za - 17 radnych, przeciw - 4.

Przewodnicząca Trzewiczek przytoczyła szereg argumentów przeciwko referendum, które zgodnie z projektem uchwały miało odbyć się 7 czerwca. Chodziło m.in. o negatywną opinię KGK i OŚ, brak jednoznacznej opinii Komisji Prawno - Regulaminowej oraz wyjaśnienia i zalecenia Państwowej Komisji Wyborczej, odnośnie trudności jakie niosą ze sobą połączone wybory do europarlamentu i referendum.

Zawodu takim obrotem sprawy nie krył Tomasz Pasek, radny PO. - Dziwi mnie, że Komisji Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska tak trudno pozytywnie zaopiniować projekt. Mieszkańcy Dąbrowy życzą sobie czystego miasta - powiedział radny Pasek.

Prezydent Dąbrowy Górniczej, Zbigniew Podraza zdecydowanie przychylił się do stanowiska Komisji GK i OŚ. - Obecnie jest szansa na sejmowe rozwiązanie sprawy odpadów komunalnych. Trwające prace nad założeniami do gospodarki odpadami komunalnymi pozwalają na zgłoszenie podstawowego postulatu, jakim jest przekazanie tzw. „władzy nad odpadami” gminom, co w zdecydowany sposób powinno uprościć obecną sytuację. Takie rozwiązanie kwestii gospodarki odpadami komunalnymi jest również wspólnym stanowiskiem miast zrzeszonych w Górnośląskim Związku Metropolitalnym. Pozwoli to na przyjęcie nowych rozwiązań niemal bez kosztów - w trybie ustawowym, a nie w drodze referendum - przekonywał prezydent Dąbrowy.

Podczas sesji radni podjęli decyzję o wystosowaniu apelu do Marszałka Sejmu, Bronisława Komorowskiego o doprowadzenie do przyjęcia ustawy w sprawie przejęcia przez gminę gospodarki odpadami.

Dyskusję zrekapitulował radny Zbigniew Łukasik z Bloku Przyjaciół Dąbrowy: - Wszyscy chyba są za uporządkowaniem gospodarki śmieciami. Jeśli nie doczekamy się pozytywnego rozwiązania sejmowego tej kwestii, wprowadzimy ją później w drodze referendum.

--------------------

+Quote Post
długi58
post sob, 18 kwi 2009 - 17:53
Post #79

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,288

Nie mam problemu ze śmieciami. Wystawiam worki przed ogrodzenie wychodząc do pracy. Po powrocie z pracy zastaję tylko wrzucony za płot plik nowych, czystych worków.
Pozostałe śmieci, które nie podlegają selektywnej zbiórce są odbierane raz na dwa miesiące.
Baterie i żarówki wrzucam do pojemników w marketach. Ubrania zaś do pojemników z logo Czerwonego Krzyża.
Moim zdaniem to nie śmieci komunalne są problemem. Problemem jest wywożenie przez ludzi na dzikie wysypiska gruzu, popiołu i innych odpadów. Problemem jest wyrzucanie na dzikie wysypiska odpadów z małych warsztatów. W mojej okolicy np. właściciel zakładu mechanicznego wylewa na pobliskie grunty nieużytków oleje silnikowe. Znakomicie to widać, gdy spłyną one do rowu melioracyjnego.

+Quote Post
Dave
post nie, 19 kwi 2009 - 14:06
Post #80

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

CYTAT(długi58 @ sob, 18 kwi 2009 - 17:53) *
W mojej okolicy np. właściciel zakładu mechanicznego wylewa na pobliskie grunty nieużytków oleje silnikowe. Znakomicie to widać, gdy spłyną one do rowu melioracyjnego.

Nie żebym namawiał "do złego", ale to się kwalifikuje pod donos czy zgłoszenia sprawy, gdzie trzeba...

+Quote Post

10 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza