IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

31 Stron V  « < 17 18 19 20 21 > »   
Reply to this topicStart new topic
> MZBM & spółdzielnie mieszkaniowe, wspólnoty mieszkaniowe. budownictwo mieszkaniowe
kwintosz
post pon, 07 paź 2013 - 21:04
Post #361

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Fakt, dawno już mówiłem o tym że te dwa bloki na przeciwko McDonaldsa to chyba najładniejsza termomodernizacja w DG.

Swoją drogą całą tę dyskusję powinniśmy przenieść do odpowiedniego wątku, bo takowy jest.

Chciałbym jeszcze tylko nadmienić, że nie jestem przekonany czy ktoś te bloki w jakiś przemyślany sposób "ozdabia". A w szczególności Panie z sekretariatu.. rzekłbym raczej że skarbnik wspólnoty czy spółdzielni. Chociaż faktem jest, że w zarządach spółdzielni zasiadają najczęściej emeryci, którym się wydaje że jak będzie kolorowo to będzie tak weselej i przyjemniej. W końcu życie ich za te 700zł emerytury nie rozpieszcza.
Młodzi, którzy widzieli trochę świata i świetnych przestrzeni miejskich najczęściej są zajęci: pracą, rodziną, własnym biznesem...

Ponadto, jak nie wiemy o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Często takie kolory są wybierane bo.. w większości są po prostu tańsze. Mało kto to kupuje prywatny a w ofercie musi być..

Nie jestem jakimś znawcą architektury, estetą ale.. niedoścignionym wzorem są dla mnie Niemcy. Prawie w ogóle pstrokatych reklam tam nie uświadczysz a takie bloki to już w ogóle.. generalnie w większości ich przestrzeń miejska jest genialna. Ład, porządek, wszystko w jednym stylu w obrębie miasta/dzielnicy.. cud, miód i orzeszki.

No a poza tym, wiem sc-fi.. ale ktoś kto choć raz był w Paryżu..

Ten post edytował kwintosz pon, 07 paź 2013 - 21:10

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"
Go to the top of the page

+Quote Post
bzenek
post sob, 02 lis 2013 - 09:19
Post #362

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

CYTAT(Bathurst @ śro, 25 wrz 2013 - 10:45) *
Trochę OT ale generalnie w temacie kolorowych bloków, grodzenia osiedli i przestrzennego róbta co chceta....polecam
http://kultura.onet.pl/ksiazki/rozmowy/fil...92,artykul.html

Ale jak się już weźmie do ręki to okazuje się, że to książka o... ludziach. wink.gif

Ale książki o ludziach marnie się sprzedają.
Więc tu zrobili kampanię że niby o przestrzeni publicznej.

CYTAT(Leszek @ śro, 25 wrz 2013 - 13:05) *
Jeśli dobrze kojarzę, jeden z rozdziałów (poświęcony modernizacjom bloków) ma bodajże tytuł "Pasteloza" wink.gif

Ma taki rozdział ale jest on najbardziej pogodny z całej książki. Autor nie rozdziera tam szat.
To by się tu na forum nie spodobało.

Najciekawszy rozdział jest o znikaniu rzek. Znikaniu w rzeczywistości i w świadomości ludzi.

Książkę polecam bo poszerza horyzonty i jest napisana dobrą polszczyzną.
W czasach kiedy każdy już napisał książkę to cenne przymioty.

Choć cena jest absurdalna blink.gif

Ten post edytował bzenek sob, 02 lis 2013 - 09:26

+Quote Post
Leszek
post sob, 02 lis 2013 - 09:46
Post #363

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 04 paź 2013 - 12:19) *
Ostatnio zauważyłem że ocieplają budynek przy ul Sobieskiego tzw Podcienia ciekawe czy zamkną jeden pas drogi w celu postawienia rusztowań.

Pas zamknęli chyba zaraz na początku października, o ile dobrze widziałem (ostatnio zawsze jechałem tamtędy wieczorem) blok będzie w szarościach, bodajże z niebieskim pasem nad ziemią.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post sob, 02 lis 2013 - 19:05
Post #364

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

CYTAT(bzenek @ sob, 02 lis 2013 - 08:19) *
Ale jak się już weźmie do ręki to okazuje się, że to książka o... ludziach. wink.gif
Bo to ludzie kształtują przestrzeń wink.gif

A tak w temacie to całkiem fajnie pomalowali ten nowy blok na Morcinka

Ten post edytował Bathurst sob, 02 lis 2013 - 19:06

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
matidg
post wto, 12 lis 2013 - 12:30
Post #365

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,162
GG: 5107261 status gadu-gadu

CYTAT
Połowa nowego ''Osiedla pod Wierzbami'' jest już gotowa

Trwają prace wykończeniowe przy pierwszym z dwóch nowych bloków przy ul. Morcinka w Dąbrowie Górniczej, które złożą się na inwestycję nazwaną przez dewelopera ''Osiedlem pod Wierzbami''.

''Osiedle'' reklamowane jako nowoczesne ma składać się z 6-piętrowego i 4-piętrowego budynku z 82 mieszkaniami (o powierzchni od 34 do 57 m kw. z możliwością powiększenie do 100 m kw.) i 2 lokale użytkowe.

Pierwszy etap inwestycji, czyli budowa 6-piętrowego budynku, jest już na ukończeniu. Co ciekawe, jak można przeczytać na stronie internetowej dewelopera, sprzedano tu już wszystkie mieszkania (48). Trwa natomiast jeszcze sprzedaż mieszkań w drugim, 4-piętrowym budynku. Za metr kwadratowy trzeba zapłacić 4,3 tys. zł (w pierwszym bloku metr kosztował 4,1 tys. zł).

Jak już pisaliśmy przy okazji rozpoczęcia inwestycji, po zakończeniu budowy ''osiedle'' usytuowane w pobliżu kilkunastopiętrowych bloków m.in. SM Lokator, ma być ogrodzone, strzeżone i monitorowane, z własną strefą rekreacji oraz z parkingiem na i pod ziemią.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2kQiPUEYw

+Quote Post
Grzegorz-dg
post sob, 16 lis 2013 - 10:07
Post #366

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,028

Blok przy ulicy Sobieskiego został ocieplony tak jak wspominał Leszek są to kolory szaro-niebieskie na pewno poprawiło to estetykę tego miejsca i samego bloku.Kolejnym który ocieplają blok jest przy ulicy Królowej Jadwigi wysoki wieżowiec koło targu .Mam do was pytanie czy płacicie dodatkową opłatę do śmieci za dzierżawę pojemnika u mnie we wspólnocie 2,49 opłata od gospodarstwa domowego obowiązuje od listopada br.

+Quote Post
Leszek
post sob, 16 lis 2013 - 10:25
Post #367

UZYTKOWNIK

W Lokatorze jest, ale nie pamiętam jaka - też coś koło tego.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post sob, 16 lis 2013 - 11:57
Post #368

UZYTKOWNIK

W temacie ocieplania budynków i SM "Lokator" to ostatnio usłyszałem od sąsiadów którzy chodzą na zebrania mieszkańców, że Zarząd miał fantastyczny pomysł. Otóż panowie prezesi zaproponowali mieszkańcom aby pod hipotekę własnych mieszkań sfinansowali prace termoizolacyjne info (12).gif
Tak jakby rosnąca systematycznie składka na fundusz remontowy ( gdzie wzrost tej opłaty tłumaczy się koniecznością ocieplania budynków właśnie) była stworzona po to aby nabić kabzę prezesów- pijawek.

Ten post edytował Bathurst sob, 16 lis 2013 - 11:58

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 16 lis 2013 - 12:37
Post #369

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Przecie tak jest. Mieszkanie 60m2, to jakieś 50m2 powierzchni do docieplenia, a to 1750zł, których SM nie ma i musi brać pożyczkę. Dlaczego nie ma, skoro remontu w bloku od 20 lat nie było żadnego? Gdzie podziały się nie małe składki na fundusz remontowy? Przecie takie docieplenie idzie sfinansować z skladek rocznych..

+Quote Post
Mały77
post sob, 16 lis 2013 - 18:59
Post #370

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Panowie - jako członkowie SM macie prawo zażądać od Zarządu wyliczeń na co idzie fundusz remontowy - a tak to podejrzewacie. Trzeba częściej chodzić na zebrania członkowskie a nie tylko narzekać od czasu do czasu na forum ...

+Quote Post
Bathurst
post sob, 16 lis 2013 - 19:22
Post #371

UZYTKOWNIK

Racja, to samo powiedzieli mi ci sąsiedzi - trzeba chodzić na zebrania. Absolutnie się nie skarżę ale to nie znaczy, żeby powstrzymać się od opisania takiej patologii - im więcej osób wie tym lepiej.
Inna sprawa czy takie zebrania mają sens jak odbywają się raz w roku.
Czy ktoś z Forumowiczów ma pozytywne doświadczenia dot. oderwania się od Lokatora?

Ten post edytował Bathurst sob, 16 lis 2013 - 19:22

--------------------

+Quote Post
Mały77
post sob, 16 lis 2013 - 20:27
Post #372

UZYTKOWNIK

Oderwanie się od Lokatora nie jest pomysłem - bo zawsze musi być jakiś "zarządca" na którego ręce trzeba spoglądać od czasu do czasu czy aby nie "kręci wałków". Oddając zarządzanie swoim majątkiem w ręce kogoś innego trzeba mieć pewność, że można mu zaufać.
Lokatorzy nie chodzą na zebrania, nie interesują się swoim majątkiem i potem narzekają, że spółdzielnia źle działa. A to przecież oni są spółdzielnią i to oni są za to odpowiedzialni - nieobecność na zebraniu też jest wyrażeniem przyzwolenia na dotychczasowe działania spółdzielni.
Dopóki w tym kraju nie nauczymy się, że to co wokół nas jest NASZE wspólne, zapłacone przez nas i, że o nasze wspólne dobro trzeba dbać, to nigdy nie będziemy z tego zadowoleni.
A tak z innej beczki - na zebraniach członkowskich SM Lokator na osiedlu Łęknice jest najczęściej kilkudziesięciu członków - zazwyczaj tych samych - którzy są czymś zainteresowani. Dla takiego osiedla to zdecydowanie zbyt mało ...

+Quote Post
Bathurst
post sob, 16 lis 2013 - 20:37
Post #373

UZYTKOWNIK

CYTAT(Mały77 @ sob, 16 lis 2013 - 19:27) *
Oderwanie się od Lokatora nie jest pomysłem - bo zawsze musi być jakiś "zarządca" na którego ręce trzeba spoglądać od czasu do czasu czy aby nie "kręci wałków". Oddając zarządzanie swoim majątkiem w ręce kogoś innego trzeba mieć pewność, że można mu zaufać.
Lokatorzy nie chodzą na zebrania, nie interesują się swoim majątkiem i potem narzekają, że spółdzielnia źle działa. A to przecież oni są spółdzielnią i to oni są za to odpowiedzialni - nieobecność na zebraniu też jest wyrażeniem przyzwolenia na dotychczasowe działania spółdzielni.
Dopóki w tym kraju nie nauczymy się, że to co wokół nas jest NASZE wspólne, zapłacone przez nas i, że o nasze wspólne dobro trzeba dbać, to nigdy nie będziemy z tego zadowoleni.
A tak z innej beczki - na zebraniach członkowskich SM Lokator na osiedlu Łęknice jest najczęściej kilkudziesięciu członków - zazwyczaj tych samych - którzy są czymś zainteresowani. Dla takiego osiedla to zdecydowanie zbyt mało ...

Uważam, że jest to dobry pomysł ponieważ na Manhattanie bloki które oderwały się od Lokatora i przeszły do SM Manhattan płacą niższy czynsz i mają ocieplone bloki - czyli da się. Łatwiej o świadomość wspólnego dobra w mniejszej grupie niż w większej. Kilkadziesiąt osób na zebraniu to już jest konkretna siła - na Manhattanie ostatnio były TRZY.

--------------------

+Quote Post
Mały77
post sob, 16 lis 2013 - 20:55
Post #374

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ sob, 16 lis 2013 - 19:37) *
Uważam, że jest to dobry pomysł ponieważ na Manhattanie bloki które oderwały się od Lokatora i przeszły do SM Manhattan płacą niższy czynsz i mają ocieplone bloki - czyli da się. Łatwiej o świadomość wspólnego dobra w mniejszej grupie niż w większej. Kilkadziesiąt osób na zebraniu to już jest konkretna siła - na Manhattanie ostatnio były TRZY.

Ale ja nie mówię, że to zły pomysł - chciałbym jedynie zauważyć, że tego zarządcę też trzeba sprawdź jak każdego innego - może cena za zarządzanie nieruchomością spadła, bo nie wykonują wszystkich wynikających z przepisów prawa czynności itp. Do tego problem może pojawić się w przypadkach gdy w wyniku jakiejś awarii "na już" potrzeba dużo większych środków finansowych niż składki lokatorów.
Ale w każdym przypadku trzeba się interesować swoim majątkiem - nieważne czy zarządzanym przez spółdzielnię mieszkaniową, zarządcę zewnętrznego czy przez wspólnotę.

+Quote Post
Leszek
post sob, 16 lis 2013 - 21:23
Post #375

UZYTKOWNIK

Co do chodzenia na zebrania - weźcie też pod uwagę osoby takie jak np. ja. Nie jestem członkiem spółdzielni, więc i tak nie mam po co chodzić na zebrania. Inna sprawa, że wolałem zwykły zarząd mieszkaniem niż członkostwo w spółdzielni, bo i tak nie chodziłbym na takie spędy (nie mam wiary, że coś mógłbym zmienić).

--------------------

+Quote Post
Mały77
post sob, 16 lis 2013 - 21:29
Post #376

UZYTKOWNIK

Leszku - ale chcąc nie chcąc jesteś członkiem jakiejś wspólnoty mieszkając w bloku, na osiedlu. I niestety zobowiązuje to do uczestniczenia w czymś takim jak wspólnota.Oczywiście zawsze możesz zamieszkać w sowim domu ... ale wtedy te wszystkie czynności niestety będziesz musiał wykonywać sam.Niestety opieka naszym majątkiem wymaga zaangażowania ...

Ten post edytował Mały77 sob, 16 lis 2013 - 21:30

+Quote Post
vacu
post sob, 16 lis 2013 - 21:48
Post #377

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Mały77 @ sob, 16 lis 2013 - 21:29) *
Leszku - ale chcąc nie chcąc jesteś członkiem jakiejś wspólnoty mieszkając w bloku, na osiedlu. I niestety zobowiązuje to do uczestniczenia w czymś takim jak wspólnota.Oczywiście zawsze możesz zamieszkać w sowim domu ... ale wtedy te wszystkie czynności niestety będziesz musiał wykonywać sam.Niestety opieka naszym majątkiem wymaga zaangażowania ...

@Mały77 - żeby zostać członkiem tej wspólnoty to trzeba zapłacić 600 zł za tę "przyjemność". Ja uważam spółdzielnie za kolejny po związku działkowców i pzpn relikt PRL. Przykład - co to jest do cholery "spółdzielcze prawo własności"? Albo coś jest moje albo nie, to logika zerojedynkowa, natomiast socjalizm wymyśla problemy nieistniejące w innym ustroju, więc to przykład logiki socjalistycznej... I dlaczego mam płacić za członkostwo? To nie klub garncarza tylko zgromaczenie właścicieli wspólnej nieruchomości, staje się członkiem tej wspólnoty automatycznie nabywając nieruchomość. Ale zaraz, no nie, nie w spółdzielni, tu żeby mieć prawo głosu na temat mojej własności muszę za tę przyjemność zapłacić (chociaż za administrację przecież już płacę w czynszu). Mam niestety tę nieprzyjemność mieszkać w zasobach spółdzielni ale marzy mi się, że powstanie w jakiejś przyszłości większość pozwalająca się z niej wyrwać...

I wiesz o co jeszcze mam pretensje? O to, że jak spróbujesz coś załatwić w spółdzielni to w 9/10 przypadków robią ci wielką łaskę z tego, że cokolwiek zrobią. Dlaczego tak jest? Dlatego, że to relikt PRL, którego nie obejmuje wolny rynek, nie mogę sobie zmienić administratora będąc w spółdzielni. To przewaga wspólnot, same sobie wybierają administratora a jak jest do d... to go zmieniają, już widziałem takie zmiany. A w spółdzielni? Mogą sobie pyknąć z wargi na "petenta" bo "no i co pan nam zrobi?"...

Ten post edytował vacu sob, 16 lis 2013 - 21:51

+Quote Post
Leszek
post sob, 16 lis 2013 - 21:48
Post #378

UZYTKOWNIK

Chodziło mi o to, że w takiej sytuacji jak moja - nie mam wpływu na działania zarządcy jakim jest spółdzielnia (w moim bloku nie ma wspólnoty). Jedyne, co mogę zrobić to dzwonić do ADM...

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 16 lis 2013 - 21:50
Post #379

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(Mały77 @ sob, 16 lis 2013 - 19:27) *

Odnośnie łeknic to jest tam docieplany blok (taki długi obok garażów), styropianem 10 cm o standardowym współczynniku przewodzenia ciepła (0,040). Spółdzielnia naprawdę myśli, że to jest dobra decyzja, kiedy aktualnie stosowane minimum to 15? spółdzielnia naprawde myśli, że taki blok przejdzie pomyślnie audyt efektywności energetycznej? Spółdzielnia naprawdę myśli, że spółdzielczością jest jak jeden blok w węźle cieplnym docieplony jest 15 a drugi robiony jest pod 10?

Obowiązkiem zarządu jest dbanie o interes spółdzielni, po co komu zarząd ktory dostaje kase, a co rusz wykazuje się niekompetencją i pilnować muszą go spółdzielcy? Mam podobne zdanie jak Bathurst, lepszy mniejszy Twór, gdzie łatwiej pilnować gotówki niż kolos w którym nic nie wiadomo, a na stołkach są osoby co mają pojęcie o zarządzaniu i budownictwie itd. jak ja o jeździe czołgiem. A wskazywanie, że mają jakieś tam doświadczenie związane z zajmowaniem stołka od komuny jest szczytem głupoty. Zresztą z podobnych ostołkowań szpitali mamy taką służbę zdrowia jaka mamy - niekompetencja kwadrat.

CYTAT(Mały77)
Niestety opieka naszym majątkiem wymaga zaangażowania

To po płacić SM skoro i tak wychodzi, ze samemu trzeba się angażować? Zresztą im mniej elementów w procesie tym sprawniejsza kontrola nad nim, a że i tak musi w nim uczestniczyć zainteresowany, wniosek jest prosty.

Ten post edytował xMarcinx sob, 16 lis 2013 - 22:11

+Quote Post
Bathurst
post sob, 16 lis 2013 - 23:18
Post #380

UZYTKOWNIK

Ja to się w sumie dziwię, że prywatni zarządcy nieruchomości jeszcze nie rozszarpali na kawałki kąska jakim są zasoby Lokatora. Przecież to 3/4 zasobów miasta!
Drodzy Zarządcy w teren organizować spotkania, przedstawiać konkurencyjne dla molocha oferty i zarabiać pieniądze! Tutaj leżą na ulicy a raczej pod blokiem.

PS. OT literacki dot. życia na blokowisku Manhattan http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/11/...anhattanie.html

--------------------

+Quote Post

31 Stron V  « < 17 18 19 20 21 > » 
Reply to this topicStart new topic
5 Użytkowników czyta ten temat (5 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza