IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

31 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > »   
Reply to this topicStart new topic
> MZBM & spółdzielnie mieszkaniowe, wspólnoty mieszkaniowe. budownictwo mieszkaniowe
Sebastian22
post pon, 23 wrz 2013 - 23:50
Post #341

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 169

U mnie blok ocieplony ale jeszcze nie grzeja. Zle nie jest najgorzej nad ranem.....
Go to the top of the page

+Quote Post
Bathurst
post wto, 24 wrz 2013 - 09:11
Post #342

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

CYTAT(vacu @ pon, 23 wrz 2013 - 19:37) *
Nie wiem czemu się tak gorączkujecie. Mnie to wkurza jak za wcześnie włączą grzanie. Jeszcze teraz jest tak, że jeden dzień jest cieplej, jeden zimniej ale nawet jak jest ten zimniejszy to wystarczy założyć bluzę i już jest OK. A pewnie czy grzeją czy nie to od początku sezonu grzewczego ciepłownia nalicza za "gotowość". Bywało tak, że sezon grzewczy się zaczął a potem się ociepliło i kilka tygodni grzanie nie było potrzebne. Ja tam wolę 2-3 tygodnia cieplej się ubrać ale żeby włączyli wtedy kiedy naprawdę trzeba.
U mnie (Lokator) grzeją ale nie wiem po co, blok ocieplony i jak miałem zakręcone to i tak w mieszkaniu było ciepło a teraz jak odkręciłem na max to ledwo czuję, że grzejnik nie jest zimny (bo ciepłym bym go nie nazwał) - więc skoro tak grzać to po co w ogóle?

Wiesz, ja to mogę spać nawet przy minusowej temperaturze -na powietrzu w śpiworze, w jakiejś dziczy. Nawet czasem lubię wink.gif Jednak dziatwa mi się w nocy odkrywa i przeziębia, pranie mi nie schnie w mieszkaniu i nie nadążamy z żoną z wieszaniem kolejnych ubranek a nowe dzieci brudzą z prędkością światła. Ponadto grzyby!!! Grzyby mi splśnieją prędzej a się nie wysuszą i najważniejsza sprawa - wino które z kumplem przygotowujemy od tygodnia w każdej wolnej chwili ( a czas to towar deficytowy) może się nie udać jak nie będzie cieplej w mieszkaniu.
Na szczęście w nocy znów zaczęli grzać smile.gif

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
vacu
post wto, 24 wrz 2013 - 17:16
Post #343

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Bathurst @ wto, 24 wrz 2013 - 09:11) *
Wiesz, ja to mogę spać nawet przy minusowej temperaturze -na powietrzu w śpiworze, w jakiejś dziczy. Nawet czasem lubię wink.gif Jednak dziatwa mi się w nocy odkrywa i przeziębia, pranie mi nie schnie w mieszkaniu i nie nadążamy z żoną z wieszaniem kolejnych ubranek a nowe dzieci brudzą z prędkością światła. Ponadto grzyby!!! Grzyby mi splśnieją prędzej a się nie wysuszą i najważniejsza sprawa - wino które z kumplem przygotowujemy od tygodnia w każdej wolnej chwili ( a czas to towar deficytowy) może się nie udać jak nie będzie cieplej w mieszkaniu.
Na szczęście w nocy znów zaczęli grzać smile.gif

Ja cię rozumiem i dlatego mnie się osobiście podoba, że deweloperzy coraz częściej stawiają na ogrzewanie etażowe. Każdy sobie grzeje ile chce i kiedy chce i odpadają koszty utrzymania kosztownej infrastruktury, na której pewnie też są spore straty energii. Niestety nie mamy 20 elektroni atomowych więc prąd nie jest tani jak barszcz, gazu też nie mamy więc to trochę kosztowne aczkolwiek z rozmów ze znajomymi mającymi w mieszkaniach piece dwufunkcyjne wynika, że koszt jest mniej więcej podobny do tego w nieocieplonym budynku więc dramatu nie ma. CO to taki trochę socjalistyczny wynalazek (nie w sensie że z PRL tylko dlatego, że wszystkim po równo tongue.gif)

+Quote Post
Bathurst
post śro, 25 wrz 2013 - 09:45
Post #344

UZYTKOWNIK

Trochę OT ale generalnie w temacie kolorowych bloków, grodzenia osiedli i przestrzennego róbta co chceta....polecam

http://kultura.onet.pl/ksiazki/rozmowy/fil...92,artykul.html

--------------------

+Quote Post
Leszek
post śro, 25 wrz 2013 - 12:05
Post #345

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Ostatnio słuchałem w Trójce audycji o tej książce - chyba sobie ją sprawię smile2.gif
Jeśli dobrze kojarzę, jeden z rozdziałów (poświęcony modernizacjom bloków) ma bodajże tytuł "Pasteloza" wink.gif

--------------------

+Quote Post
Grzegorz-dg
post śro, 25 wrz 2013 - 15:42
Post #346

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,028

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...282ba0bf2,1,3,5

+Quote Post
bzenek
post pią, 27 wrz 2013 - 20:25
Post #347

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Bathurst @ śro, 25 wrz 2013 - 09:45) *
Trochę OT ale generalnie w temacie kolorowych bloków, grodzenia osiedli i przestrzennego róbta co chceta....polecam

http://kultura.onet.pl/ksiazki/rozmowy/fil...92,artykul.html

Trudno coś powiedzieć o kisążce na podstawie wywiadu z autorem.

Ale ja jakoś nie kumam tego oburzenia, że u nas jest gorzej/lepiej/inaczej/weselej niż gdzieś tam.

Po prostu jest gorzej/lepiej/inaczej/weselej i już. wink.gif

+Quote Post
Grzegorz-dg
post pią, 04 paź 2013 - 12:19
Post #348

UZYTKOWNIK

Ostatnio zauważyłem że ocieplają budynek przy ul Sobieskiego tzw Podcienia ciekawe czy zamkną jeden pas drogi w celu postawienia rusztowań.

+Quote Post
:)
post sob, 05 paź 2013 - 00:16
Post #349

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Wjazd do centrum od strony Będzina prezentuje się marnie, będzie chociaż troszkę lepiej. Mogliby też w końcu skończyć kamienicę na rogu Sienkiewicza.

--------------------

+Quote Post
Slyzaba
post sob, 05 paź 2013 - 01:17
Post #350

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,199

Na wjeździe od Będzina to mógłby i Hubertus ożyć...

--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa

+Quote Post
muzzy
post sob, 05 paź 2013 - 19:09
Post #351

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

CYTAT(:) @ sob, 05 paź 2013 - 00:16) *
Wjazd do centrum od strony Będzina prezentuje się marnie, będzie chociaż troszkę lepiej. Mogliby też w końcu skończyć kamienicę na rogu Sienkiewicza.

Akurat tę kamienicę właśnie robią - co prawda po kawałku, ale już część budynku od strony Sienkiewicza ma połatany tynk - pewnie po skończeniu całość pomalują.

+Quote Post
vacu
post pon, 07 paź 2013 - 17:21
Post #352

Smokin' nigga

Taka ciekawostka - która strona bardziej wam się podoba? Oczojebny lewy czy stonowany szary po prawej?

Mnie osobiście zdecydowanie strona prawa, bloki wydają się mniejsze, mniej rzucają sie w oczy. Te po lewej widać z kilometra. A nie czarujmy się, 99% bloków jest ochydnych. I nie mam nic przeciwko zieleni ale no nie dało się jakoś nawiązać do drzew, trawy, choćby znaków drogowych tylko trzeba było wybrać najbardziej odblaskowy odcień? To żadne nowość te bloki ale jakoś dzisiaj zauważyłem, że w jednym miescu są i ładniejsze i paskudne.

+Quote Post
Leszek
post pon, 07 paź 2013 - 18:51
Post #353

UZYTKOWNIK

Jeżeli o mnie chodzi - te dwa naprzeciwko Maca (20 i 22 bodajże) to jedne z ładniej odnowionych w Dąbrowie. Do tych zielono-żółto-pomarańczowych już się na swoje szczęście przyzwyczaiłem (widzę je z balkonu), ale na początku oczy bolały...
Szkoda, że słysząc o planach modernizacji kolejnego bloku w naszym mieście w ciemno można strzelać, że będzie oczojebnie ohydny, w dodatku chyba najwięcej jest w kombinacji sraczko-buraczkowej sad.gif
Ten z podcieniami na Sobieskiego pewnie też taki będzie.

--------------------

+Quote Post
vacu
post pon, 07 paź 2013 - 19:30
Post #354

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ pon, 07 paź 2013 - 18:51) *
Jeżeli o mnie chodzi - te dwa naprzeciwko Maca (20 i 22 bodajże) to jedne z ładniej odnowionych w Dąbrowie.

Zgadzam się, najlepszy dowód że wcześniej ich nie zauważyłem. Obok nich wieżowiec na Okrzei, aktualnie ocieplany jest ten blok przy Skibińskiego, zapowiada się bardzo ładnie, zrobię fotkę przy okazji. Ktoś zna jeszcze inne ładne termomodernizacje z DG?

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 07 paź 2013 - 19:45
Post #355

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(vacu @ pon, 07 paź 2013 - 17:21) *
Taka ciekawostka - która strona bardziej wam się podoba? Oczojebny lewy czy stonowany szary po prawej?

Mnie osobiście zdecydowanie strona prawa, bloki wydają się mniejsze, mniej rzucają sie w oczy. Te po lewej widać z kilometra. A nie czarujmy się, 99% bloków jest ochydnych. I nie mam nic przeciwko zieleni ale no nie dało się jakoś nawiązać do drzew, trawy, choćby znaków drogowych tylko trzeba było wybrać najbardziej odblaskowy odcień? To żadne nowość te bloki ale jakoś dzisiaj zauważyłem, że w jednym miescu są i ładniejsze i paskudne.

Zadziwiające jest to, że obie termomodernizacje przeprowadziła ta sama wspólnota mieszkaniowa. Bo o ile dobrze widziałem to wszystkie 4 bloki należą do WM "Manhattan" Te dwa krótkie naprawdę ładnie wyglądają i przyjemnie je widzieć z okna. Ciekawe jakie kolorki zafunduje SM LOKATOR w pozostałych dwóch blokach.

Co do ładnych termomodernizacji - trudno nazwać to termomodernizacją ale bloki zostały odmalowane więc ogólnej koncepcji tematu się trzyma - Długa 1 i Leśna 7 - Długa 1 wygląda całkiem znośnie - Leśna 7 niby ta sama koncepcja ale jakby się inne proporcje farby dobrały i już wygląda żywiej i ciut gorzej.

Ten post edytował mgmisiek pon, 07 paź 2013 - 19:48

+Quote Post
Leszek
post pon, 07 paź 2013 - 19:54
Post #356

UZYTKOWNIK

Wiesz, pewnie o kolorach decydują mieszkańcy konkretnego bloku, zarządca nie ma wiele do gadania.

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post pon, 07 paź 2013 - 20:00
Post #357

UZYTKOWNIK

A dla mnie najgorszy jest ten nieodnowiony. Oczojebny pomarańcz bloku 34 nastraja mnie pozytywnie gdy wychodzę rano z domu wink.gif Oczywiście trochę to trwało zanim się przyzwyczaiłem. Niestety jestem już skrzywiony jeśli chodzi o odbiór kolorystyki budynków i generalnie architektury ( a raczej jej braku bo termin ten kojarzy się przecież z jakiś zamysłem). Nie potrafiłbym już chyba funkcjonować w normalnie zaplanowanej przestrzeni.........

@Leszek - o kolorach często decydują panie w sekretariacie spółdzielni bo przecież to kobitki znają się na kolorach...paznokci, elewacji budynków, makijażu wink.gif

Ten post edytował Bathurst pon, 07 paź 2013 - 20:03

--------------------

+Quote Post
Grzegorz-dg
post pon, 07 paź 2013 - 20:11
Post #358

UZYTKOWNIK

Ja też zauważyłem dzisiaj ten blok na Skibińskiego będzie w ładnych kolorach ocieplony stonowanych bo ten co jest obok to znów takie ostre kolory ,mnie osobiście te zielone kolory są za bardzo rażące .Ja uważam że tutaj jest problem taki że zarządy wspólnot powinny się porozumieć co do kolorów i dane osiedle mieszkaniowe bloki robić w jednym kolorze a tak to co wspólnota to inne kolory i wychodzi taki nieład artystyczny jedne kolory z drugimi się gryzą.

+Quote Post
Leszek
post pon, 07 paź 2013 - 20:27
Post #359

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ pon, 07 paź 2013 - 20:00) *
@Leszek - o kolorach często decydują panie w sekretariacie spółdzielni bo przecież to kobitki znają się na kolorach...paznokci, elewacji budynków, makijażu wink.gif

W spółdzielni pewnie tak, za to we wspólnotach najczęściej mające zbyt dużo wolnego czasu emerytki laugh.gif

--------------------

+Quote Post
vacu
post pon, 07 paź 2013 - 20:30
Post #360

Smokin' nigga

CYTAT(Grzegorz-dg @ pon, 07 paź 2013 - 20:11) *
Ja uważam że tutaj jest problem taki że zarządy wspólnot powinny się porozumieć co do kolorów i dane osiedle mieszkaniowe bloki robić w jednym kolorze a tak to co wspólnota to inne kolory i wychodzi taki nieład artystyczny jedne kolory z drugimi się gryzą.

W jednym to może też nie za dobrze bo byłoby monotonnie ale w jednej tonacji i nie tak odpustowo.

Mam swoją teorię na ten temat, to jest imho tak jak z jedzeniem. Był moment, kiedy ludzie chcieli się dosłownie nażreć bo w PRL nie mogli. A teraz chcieli szynki, mięcha, wędlin, w opór. No i teraz możemy te wszystkie frykasy mieć na codzień tyle, że szynka jest już szynką tylko z nazwy więc czy było warto?
Podobnie z kolorami, część mieszkańców chce odpust nie tylko od święta, bo ładnie i kolorowo i przede wszystkim bo może wreszcie, tylko odpust jest fajny właśnie dlatego, że jest... rzadko.

+Quote Post

31 Stron V  « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicStart new topic
5 Użytkowników czyta ten temat (5 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza