![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
To się nam może to centrum zmieni nabierze kolorów bo te bloki takie szare i smutne niepasujące do centrum miasta a do kogo ten blok należy wspólnota,administracja. ADM -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
to jest straszne..
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
niedawno zólty był tylko Dh Centrum i było to denerwujące Tera zółty stał sie chyba Naszym firmowym kolorem
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To blok przy Królowej Jadwigi 1?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A dlaczego żółte a nie siwe? Ja tam wolę kolorki zamiast szarości ![]() To nie kwestia czy ktoś woli czy nie tylko wyczucia estetycznego, jest o tym multum książek i to nie tylko dla architektów, plastyków, ale i ekonomistów czy socjologów miasta. To jest tego samego typu faux pas jak kolorowy krawat na pogrzebie. Tu naprawdę nie ma nad czym dyskutować. Co do kolorów to przypomnij się to podrzucę kolorowankę i krętki ![]() Ten post edytował xMarcinx wto, 21 maj 2013 - 16:37 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolory jak kolory ale dzis jest tak ze kazda wspolnota (czyli kazdy blok najczesciej) robi sobie po swojemu i potem na jednej ulicy obok siebie stoi 5 blokow i kazdy jest zrobiony wg innego wzoru i innego calkiem koloru.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Szkoda takiej okazji. Wystarczy spojrzeć na mapę DG a widać że to urbanistyczny chaos, żadnego porządku, ładu ani składu, wszystko stawiane bez żadnego ogólnego pomysłu. Teraz była okazja żeby przy okazji tych termomodernizacji chociaż kolorystykę ujednolicić. Nie twierdzę, że wszystkie bloki mają być jednakowe ale fajnie jakby przynajmniej w ramach danego osiedla była jakaś myśl przewodnia, a tu znów brak ładu i składu, każdy robi bez patrzenia na sąsiadów, do tego większość kultywuje zasadzie "wioska tańczy i śpiewa", pytanie dlaczego o tych kolorach zawsze decydują ludzie bez gustu? Ja nie wnikam czy to żółć czy fiolet, bo i żółty blok może być ładny ale nie jeśli jest pstrokaty jak stragan na odpuście, kolory z d... dobrane i do tego zupełnie nie pasuje do okolicy... Inna sprawa, że te wszystkie żółcie i pomarańczki są "śliczne" jak są nowe, za kilka lat będzie to wyglądać jak kupa jak pozbiera się na tym pył z powietrza (widać to na budynkach zmodernizowanych kilka lat temu). Szarości lepiej sobie z tym "radzą", może nieprzypadkowo nasze bloki były szare? Szkoda, bo kolejna okazja dopiero pewnie za kilkadziesiąt lat...
|
|
|
![]()
|
|
Kolory jak kolory ale dzis jest tak ze kazda wspolnota (czyli kazdy blok najczesciej) robi sobie po swojemu i potem na jednej ulicy obok siebie stoi 5 blokow i kazdy jest zrobiony wg innego wzoru i innego calkiem koloru. Myślę,że wspólnota nie miała pojęcia o kolorach,a my lokatorzy nic o tym nie wiedzieliśmy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z dwojga złego już wolę tą kolorową jatkę niż odrapane, szare bloczyska - co naturalnie w niczym nie tłumaczy braku ogólnej stonowanej koncepcji kolorystycznej.
Kolorowy bajzel jak w cygańskim taborze gdzieś na Bałkanach ![]() Ten post edytował Bathurst wto, 21 maj 2013 - 22:00 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A czy w naszym mieście nie powinno być uchwały rady miejskiej lub zarządzenia prezydenta miasta co do kolorów na blokach lub wspólnoty,administracje powinny się zbierać na zebraniach razem i omawiać w tym roku modernizujemy w tej częsci miasta bloki i dajemy takie kolory a za rok dwa kolejne bloki żeby miały one jakiś ład artystyczny a tak to blok koło bloku i różne kolory czy w mieście mamy plastyka miejskiego który by to nadzorował ,wspomagał,konsultował ze wspólnotami tym bardziej że teraz z roku na rok coraz więcej bloków na naszych osiedlach przechodzi modernizacje ocieplenia.Tak więc sprawa staje się poważna.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Kolory jak kolory ale dzis jest tak ze kazda wspolnota (czyli kazdy blok najczesciej) robi sobie po swojemu i potem na jednej ulicy obok siebie stoi 5 blokow i kazdy jest zrobiony wg innego wzoru i innego calkiem koloru. A to jakiś problem jest ? Bo nie kumam tego powszechnego oburzenia ![]() Każdy swój dom maluje jak mu pasuje. Wystarczy spojrzeć na mapę DG a widać że to urbanistyczny chaos, żadnego porządku, ładu ani składu, wszystko stawiane bez żadnego ogólnego pomysłu. Bo właśnie taka jest dąbrowska tradycja. To miasto wyrosło na na bałaganie, pogoni za chlebem i wolnym ludzkim entuzjazmie. Popatrzcie na zdjęcia na Dawnej Dąbrowie. To była taka nasza mała gorączka złota. Nie ma żadnego powodu żeby się tego wstydzić. Ten post edytował bzenek śro, 22 maj 2013 - 16:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kiedyś rozmawiałem z pewnym wykładowcą z Krakowa ( mniejsza z jakiej uczelni) który specjalizował się w urbanistyce. Kiedy dowiedział się że jestem z DG jego obcesowość i krakowskie poczucie inteligenckiej wyższości ( wiem co piszę - sam jestem Krakusem z pochodzenia
![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A to jakiś problem jest ? Bo nie kumam tego powszechnego oburzenia ![]() Każdy swój dom maluje jak mu pasuje. Prawda, I ja bym nie chciał np. żeby miasto mogło coś narzucać, żałuję tylko, że mieszkańcy DG (a przynajmniej ci co decydują o kolorystyce) nie mają poczucia estetyki ani nie skonsultują z nikim doboru kolorów (już tu kiedyś pisałem, czytałem kiedyś wywiad z jakimś cenionym w świecie polskim architekcie, mówił, że bloki z PRL nie zawsze były szare z przypadku, zwłaszcze te ceglane, podobno projektując dom bierze się pod uwagę kolor i aby stanowił estatyczną całość pole manewru w wyborze koloru jest w jakimś stopniu ograniczone). Mnie jest smutno, bo była szansa zrobić ładne osiedla w teraz DG po termomodernizacji (nie tylko DG) wygląda jak targowisko z lat '90 albo odpust, byle kolorowo, byle oczojebnie... Wystarczy spojrzeć na mapę DG a widać że to urbanistyczny chaos, żadnego porządku, ładu ani składu, wszystko stawiane bez żadnego ogólnego pomysłu. Bo właśnie taka jest dąbrowska tradycja. To miasto wyrosło na na bałaganie, pogoni za chlebem i wolnym ludzkim entuzjazmie. Popatrzcie na zdjęcia na Dawnej Dąbrowie. To była taka nasza mała gorączka złota. Nie ma żadnego powodu żeby się tego wstydzić. Ależ ja się nie wstydzę. Ale mnie to drażni ![]() ![]() CYTAT Trochę spuścił z tonu a całkowity nokaut nastąpił gdy powiedziałem mu, że większość mieszkańców naszego chaotycznego miasta do największego zakładu pracy w mieście dojeżdża nie dłużej niż w 10-15 minut. Ale jest duży minus, dotyczy większości polskich miast - ciężko trafić jak nie znasz miasta. Ulice kończą się w dziwnych miejscach, numeracja czasami leci od przypadku do przypadku, bo gdzieś powstawiano "plomby". Mnie się podoba japoński system adresowy (choć w praktyce go nie testowałem) albo amerykański (wjeżdżasz do 5-milionowego miasta i nie ma bata żebyś się zgubił, testowane w praktyce, nawet bez mapy idzie sobie poradzić a nawet jak coś przejedziesz to najwyżej nadrobisz kilkaset metrów okrążając jeden "blok"). |
|
|
![]()
|
|
W dużych miastach USA fakt - trudno się zgubić. Niestety zanim się dojedzie do przeciętnego Down Town można minąć lub pomylić zjazd w plątaninie "hajłejów"
![]() Wracając do tematu jednolitych bloków to mamy co chcemy - każdy jest panem w swoim pierdolniku. W cywilizowanym świecie niestety nie ma ukochenego przez nas "wolność Tomku w swoim domku" tylko narzuca się kolorystykę, materiał wykonania elewacji itd -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
W dużych miastach USA fakt - trudno się zgubić. Niestety zanim się dojedzie do przeciętnego Down Town można minąć lub pomylić zjazd w plątaninie "hajłejów" ![]() Wracając do tematu jednolitych bloków to mamy co chcemy - każdy jest panem w swoim pierdolniku. W cywilizowanym świecie niestety nie ma ukochenego przez nas "wolność Tomku w swoim domku" tylko narzuca się kolorystykę, materiał wykonania elewacji itd A to też niedobre. Aczkolwiek u nas się dało zrobić, bo ogromna ilość gruntów należała do państwa, wystarczyło przed sprzedażą określić jakieś ogólne zasady, teraz to już "po ptakach". Ja jestem zdecydowanie przeciwny temu aby państwo myślało za obywatela. Każdy dostał rozum, niech z tego korzysta. Natomiast u nas panuje przekonanie, że na wszystkim się znamy, po co iść do specjalisty, przecież to żaden problem doprać kolory. A koszt, niby wysoki ale jednak stanowi promil kosztu inwestycji i jest dziadowską oszczędnością. Ja remontując mieszkanie zwróciłem się o pomoc do osoby, która się zna na tym i dziś nie żałuję. Kupując poszczególne produkty robiłem to drżącą ręką, bo imho nie miały prawa do siebie pasować ale jednak okazało się, że wszystko się idealnie zgrało, sam pewnie bym stworzył potworka na miarę naszych modernizacji. Po prostu niektóre osoby mają do tego talent bądź po prostu nauczyły się tworzenia estetycznych projektów. I to nie jest takie proste jak się wydaje. A u nas pewnie pan Staszek ze wspólnoty lubi pomarańczkę, bo sąsiedzi mają, pani Jadzia chciałaby żółte wokół okien bo jej pasuje do zasłonek i tak się to odbywa (imiona przypadkowe), albo pan właścicel firmy od ociepleń ma kilka standardowych propozycji, takich z palca na szybko wymyślonych, bo przecież co to ma za znaczenie dla niego, i "wybieraj pan coś z tego co jest, nie marudź". Polecam: http://pospoliteruszenie.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 04:39 |