![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Na zachodzie jest trend, by uznawać temperaturę 20C jako standard - każdy płaci ryczałt za utrzymanie tej temperatury w lokalu. Opłaty ponad ryczałt, dotyczą temperatur <20C i wtedy używa się podzielników/liczników. Generalnie zgadzam się co do ryczałtu natomiast nie bardzo wiem jak miałoby być realizowane to co piszesz? Raz, że nie ma takiej "infrastruktury" żeby to zrobić, dwa - kotłownia i tak musiałaby utrzymać "gotowość" do zapewnienia ci wyższej temperatury co spowodowałoby wzrost ceny "jednostki" co z kolei z powrotem da nam to samo. Imho jedyne sensowne rozwiązanie w bloku to ryczałt za m2. Wszędzie tam, gdzie je już zamontowano (Sosnowiec, Katowice) opłaty czynszu podwyższyły się znacznie. Wszyscy, którzy przez cały poprzedni rok oszczędzali, spodziewając się zwrotów nadpłaty, zostali niemile zaskoczeni kilkusetzłotowymi DOPŁATAMI. Czy Lokator musi nam fundować kosztowną nowoczesność? A możesz mi wytłumaczyć co ma rodzaj podzielnika do tego ile płacisz za ciepło? Jak sama nazwa mówi nie jest to miernik tylko podzielnik - a dzieli on wskazania na głównego miernika w bloku poprzez wszystkie mieszkania wg. wskazań właśnie tego podzielnika. I nie ma znaczenia jaki rodzaj masz podzielnika z tym jakie kwoty płacisz. To zależy m.in. od tego jak długa jest zima i jaka jest cena energii cieplnej dostarczanej do bloku. Może mieć jeżeli np. spółdzielnia przy okazji wymiany podzielników zmieni korzystnie dla siebie sposób rozliczania. A wymiana podzielników to wymarzona okazja na taki ruch. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może mieć jeżeli np. spółdzielnia przy okazji wymiany podzielników zmieni korzystnie dla siebie sposób rozliczania. A wymiana podzielników to wymarzona okazja na taki ruch. Nie za bardzo rozumiem - co zmieni? Tzn. będziemy płacili jeszcze za ciepło, które dostarcza się do prywatnych lokali członków Zarządu Lokatora? Bo wydaje mi się, że podzielniki służą do tego, aby dzielić wskazania ilość dostarczonego ciepła do bloku poprzez wszystkich lokatorów? Sugerujesz, że suma energii, za którą płacą lokatorzy danego bloku jest większa niż ilość ciepła dostarczonego? Co do Twojego jedynie sensownego rozwiązania w bloku to m2 - nie zgadzam się. Dlaczego ja jako lokator lubiący temperaturę ok. 20-21 stopni mam płacić za kogoś kto ma cały czas utrzymywaną temperaturę 26 stopni? Poza tym brak kontroli nad zużyciem ciepła w mieszkaniu powoduje, że ludzie nie czują że to oni za to płacą - i wtedy wolna amerykanka - kaloryfery poodkręcane a cały czas okno otwarte. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie za bardzo rozumiem - co zmieni? Tzn. będziemy płacili jeszcze za ciepło, które dostarcza się do prywatnych lokali członków Zarządu Lokatora? Bo wydaje mi się, że podzielniki służą do tego, aby dzielić wskazania ilość dostarczonego ciepła do bloku poprzez wszystkich lokatorów? to co wskazuje podzielnik to jest 1/5 wszystkich kosztów, reszta to nie opomiarowane lokale Sugerujesz, że suma energii, za którą płacą lokatorzy danego bloku jest większa niż ilość ciepła dostarczonego? Tak, bo zwykle są rozliczane całe osiedla, by nie było tak, ze ktoś dostał mieszkanie o gorszym usytuowaniu w bloku i przez to musiał więcej grzać. Co do Twojego jedynie sensownego rozwiązania w bloku to m2 - nie zgadzam się. Dlaczego ja jako lokator lubiący temperaturę ok. 20-21 stopni mam płacić za kogoś kto ma cały czas utrzymywaną temperaturę 26 stopni? Dlatego, że sąsiad z dołu może całkiem zakręcić kaloryfer i wtedy całościowo za ogrzanie bloku wszyscy zapłacą więcej 10%. Poza tym brak kontroli nad zużyciem ciepła w mieszkaniu powoduje, że ludzie nie czują że to oni za to płacą - i wtedy wolna amerykanka - kaloryfery poodkręcane a cały czas okno otwarte. Mi powiedzieli jak im pokazałem zawilgocony mostek termiczny, że albo nie grzeje należycie lub nie wietrze i coś w tym jest. Za komuny to ludzie kaloryfery on i okna otwarte i pleśni ani wilgoci nie było. Obecnie wszyscy oszczędzają, bo każą płacić jak za zboże kiedy budynki nawet nie ocieplone. Pierw powinni ocieplić wszystkie bloki, potem kombinować jak to rozliczać. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie za bardzo rozumiem - co zmieni? Tzn. będziemy płacili jeszcze za ciepło, które dostarcza się do prywatnych lokali członków Zarządu Lokatora? Bo wydaje mi się, że podzielniki służą do tego, aby dzielić wskazania ilość dostarczonego ciepła do bloku poprzez wszystkich lokatorów? to co wskazuje podzielnik to jest 1/5 wszystkich kosztów, reszta to nie opomiarowane lokale I tu się mylisz - liczone jest zużycie dla całego bloku - z głównego zaworu - nieopomiarowane lokale w danym budynku nie mają nic do tego. Sugerujesz, że suma energii, za którą płacą lokatorzy danego bloku jest większa niż ilość ciepła dostarczonego? Tak, bo zwykle są rozliczane całe osiedla, by nie było tak, ze ktoś dostał mieszkanie o gorszym usytuowaniu w bloku i przez to musiał więcej grzać. I tu również się mylisz - rozlicza się tylko dany blok a nie całe osiedla. Co do Twojego jedynie sensownego rozwiązania w bloku to m2 - nie zgadzam się. Dlaczego ja jako lokator lubiący temperaturę ok. 20-21 stopni mam płacić za kogoś kto ma cały czas utrzymywaną temperaturę 26 stopni? Dlatego, że sąsiad z dołu może całkiem zakręcić kaloryfer i wtedy całościowo za ogrzanie bloku wszyscy zapłacą więcej 10%. A dlaczego "społecznie" mamy się rozliczać? Był już taki system, który preferował "czy się stoi, czy się ..." - i co z tego wyszło? Poza tym brak kontroli nad zużyciem ciepła w mieszkaniu powoduje, że ludzie nie czują że to oni za to płacą - i wtedy wolna amerykanka - kaloryfery poodkręcane a cały czas okno otwarte. Mi powiedzieli jak im pokazałem zawilgocony mostek termiczny, że albo nie grzeje należycie lub nie wietrze i coś w tym jest. Za komuny to ludzie kaloryfery on i okna otwarte i pleśni ani wilgoci nie było. Obecnie wszyscy oszczędzają, bo każą płacić jak za zboże kiedy budynki nawet nie ocieplone. Pierw powinni ocieplić wszystkie bloki, potem kombinować jak to rozliczać. A pieniądze skąd mają być? Rozumiem, że mieszkańcy mają się zrzucić na tą termomodernizacje i ich obciążyć kosztami? Fajnie jest mieszkać w ocieplonych nowoczesnych blokach ale ... niestety ich utrzymanie zależy od samych mieszkańców i to oni muszą płacić za odpowiednie ich utrzymanie. PS. A ja mam takie pytanie - ile osób z Państwa interesuje się losem swojej spółdzielni, wspólnoty, ile chodzi na zebrania rady mieszkańców, ile w ogóle zna swoje rady mieszkańców, ile zna statut swojej spółdzielni i przysługujące z tego tytułu prawa? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
I tu się mylisz - liczone jest zużycie dla całego bloku - z głównego zaworu - nieopomiarowane lokale w danym budynku nie mają nic do tego. Piszę jak jest u mnie w SM. I tu również się mylisz - rozlicza się tylko dany blok a nie całe osiedla. Ja wiem, że 4/5 to ryczałt na całe osiedle i pomieszczenia społeczne na podstawie m2. 1/5 opłaty to to co pokazało na podzielniku porównując z zużyciem dla danego węzła (zwykle blok). A dlaczego "społecznie" mamy się rozliczać? Był już taki system, który preferował "czy się stoi, czy się ..." - i co z tego wyszło? 1.bo jesteś w spółdzielni 2. bo, że ktoś dostał mieszkanie o gorszych warunkach cieplnych, to nie jego wina 3. opłaty dla budynków po remontach byłby zdecydowanie niższe niż te przed A pieniądze skąd mają być? Rozumiem, że mieszkańcy mają się zrzucić na tą termomodernizacje i ich obciążyć kosztami? Fajnie jest mieszkać w ocieplonych nowoczesnych blokach ale ... niestety ich utrzymanie zależy od samych mieszkańców i to oni muszą płacić za odpowiednie ich utrzymanie. Swoja drogą, lata temu w momencie budowy huty, było mówione, ze ogrzewanie będzie za darmo własnie ze strony huty jako efekt uboczny pracy. Potem się to zmieniło, a jeszcze potem PEC wykupili Niemcy i zaczęli nas doić za ciepło. BTW Swego czasu UE finansowała termomodernizacje, wymianę elewacji z azbestu itd. ale większość spółdzielni dała ciała i teraz całe koszty mamy w funduszach remontowych itp. PS. A ja mam takie pytanie - ile osób z Państwa interesuje się losem swojej spółdzielni, wspólnoty, ile chodzi na zebrania rady mieszkańców, ile w ogóle zna swoje rady mieszkańców, ile zna statut swojej spółdzielni i przysługujące z tego tytułu prawa? Mało, ale co się dziwić tam ciągle kolesiostwo, każdy chyba wie jak wyglądają glosowania (nagadywanie sprzątaczek, pracownic administracji itd) by glosować na jednego i słusznego. W większości przypadków jest status quo od ponad 20 lat, a działanie SM jest nieraz na granicy prawa. Ten post edytował xMarcinx sob, 29 sty 2011 - 16:15 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mało, ale co się dziwić tam ciągle kolesiostwo, każdy chyba wie jak wyglądają glosowania (nagadywanie sprzątaczek, pracownic administracji itd) by glosować na jednego i słusznego. W większości przypadków jest status quo od ponad 20 lat, a działanie SM jest nieraz na granicy prawa. Pierdu pierdu... Mało ludzi sie interesuje bo mają gdzieś co się dzieje poza ich 4 ścianami. Każdy wie jak wyglądaja głosowania - skąd jak prawie nikt w nich nie uczestniczy. W walnym zgromadzeniu "Lokatora" w PKZ na kilka (może nawet kilkanaście) tysięcy członków udział wzięło kilkaset osób. Reszta ma to w dużym poważaniu. A potem najgłośniej kwiczą jak to im źle jest i że ktoś wybrał takie a nie inne władze Spółdzielni, że ktoś zatwierdził taki a nie inny statut. Ehhh.... |
|
|
![]()
|
|
Pierdu pierdu... Mało ludzi sie interesuje bo mają gdzieś co się dzieje poza ich 4 ścianami.Każdy wie jak wyglądaja głosowania - skąd jak prawie nikt w nich nie uczestniczy.W walnym zgromadzeniu "Lokatora" w PKZ na kilka (może nawet kilkanaście) tysięcy członków udział wzięło kilkaset osób. Reszta ma to w dużym poważaniu. A potem najgłośniej kwiczą jak to im źle jest i że ktoś wybrał takie a nie inne władze Spółdzielni, że ktoś zatwierdził taki a nie inny statut. Ehhh.... Zgadzam się w całej rozciągłości - nikt nie uczestniczy, nie interesuje się a potem tylko pretensje. Gdyby poszła większość członków w każdej z dziesięciu administracji myślę, że nie wystarczyłoby sprzątaczek. Tylko komu się chce ... ![]() I tu się mylisz - liczone jest zużycie dla całego bloku - z głównego zaworu - nieopomiarowane lokale w danym budynku nie mają nic do tego. Piszę jak jest u mnie w SM. I tu również się mylisz - rozlicza się tylko dany blok a nie całe osiedla. Ja wiem, że 4/5 to ryczałt na całe osiedle i pomieszczenia społeczne na podstawie m2. 1/5 opłaty to to co pokazało na podzielniku porównując z zużyciem dla danego węzła (zwykle blok).A dlaczego "społecznie" mamy się rozliczać? Był już taki system, który preferował "czy się stoi, czy się ..." - i co z tego wyszło? 1.bo jesteś w spółdzielni 2. bo, że ktoś dostał mieszkanie o gorszych warunkach cieplnych, to nie jego wina No widzisz - Ty dostałeś - ja musiałem kupić za grube tysiące. Ponadto w Lokatorze "W systemie rozliczania kosztów ciepła stosuje się współczynniki redukcyjne /korygujące/ COBRTI-„Instal” Warszawa z tytułu niekorzystnego usytuowania lokaluw bryle budynku." 3. opłaty dla budynków po remontach byłby zdecydowanie niższe niż te przed Zdecydowanie się zgadzam.
Ten post edytował Mały77 sob, 29 sty 2011 - 18:50 |
|
|
![]()
|
|
1. Ja też piszę o SM Lokatorze, tyle że stawki za ciepło praktycznie każde osiedle ma inne i zasady rozliczeń (różne wezły cieplne). Szczegóły na stronie PEC DG.
i http://www.lokator.com.pl/images/stories/r..._ogrzewanie.pdf 2. To ile sąsiad zużyje wody czy gazu nie ma wpływu na funkcjonowanie bloku. Natomiast ogrzewanie tak, nie da się nie ogrzewać jakiegość lokalu jak jest w bryle budynku. Przecie już teraz płacisz za niego rachunki, bo wystarczy, ze sąsiad ma mieszkanie nad Tobą zakręci kaloryfer i co? całe ogrzane ciepło zamiast krążyć wewnątrz Twojego mieszkania będzie przenikało do sąsiada z góry by wyrównać poziom temperatur. 3. Jeśli chodzi o dokument COBRTI INSTALu, to w nim tylko opracowane są typowe lokalizacje i korekcje dla wskazań podzielników. A lokale nie różnią sie tylko usytuowaniem ale też technika wykonania i materiałami, są osiedla gdzie cześć bloków to cegła, cześć to wielkapłyta. są pietra prawie w całości z cegły i prawie w całości z płyty - jak wiadomo, wspołczynnik przenikania ciepła dla betonu i cegły jest inny, a ten dokument tego nie porusza. 4. Pisząc dostać miałem na myśli przydził, o ile wiem za PRL nikt nie wybierał gdzie chce mieć mieszkanie (jedni za tą samą kasę dostawali blok z instalacja elektryczna miedziana drudzy aluminim, jedni mieli instalacje odgromowa drudzy nie, jedni pełną cegłę drudzy dziurawke itd), a wykup był robiony za pełną opłate. 5. Skoro się zgadzasz, że "opłaty dla budynków po remontach byłby zdecydowanie niższe niż te przed" to dlaczego tak nalegasz na indywidualny wymiar rozliczenia? Jakbyś się czuł jakby blok obok ocieplili ( z Twojej składki na fundusz remontowy) i te osoby by płaciły 25% tego co Ty, a Tobie SM powiedziała by, ze Twój blok ocieplą za 10 lat, bo teraz nie mają pieniędzy - więc musisz płacić więcej. Identyczna sytuacja jest w przypadku lokalizacji budynku w bryle, jak i w przypadku ogrzewania lokalu. Ten post edytował xMarcinx sob, 29 sty 2011 - 19:28 |
|
|
![]()
|
|
1. Ja też piszę o SM Lokatorze, tyle że stawki za ciepło praktycznie każde osiedle ma inne i zasady rozliczeń (różne wezły cieplne). Szczegóły na stronie PEC DG. i http://www.lokator.com.pl/images/stories/r..._ogrzewanie.pdf Nieprawda - jest jeden regulamin dla całej spółdzielni i zasady dla wszystkich administracji obowiązują z zacytowanego przez Ciebie dokumentu!!! 2. To ile sąsiad zużyje wody czy gazu nie ma wpływu na funkcjonowanie bloku. Natomiast ogrzewanie tak, nie da się nie ogrzewać jakiegość lokalu jak jest w bryle budynku. Przecie już teraz płacisz za niego rachunki, bo wystarczy, ze sąsiad ma mieszkanie nad Tobą zakręci kaloryfer i co? całe ogrzane ciepło zamiast krążyć wewnątrz Twojego mieszkania będzie przenikało do sąsiada z góry by wyrównać poziom temperatur. Znów nieprawda - po to jest podzielnik a nie licznik aby moje ciepło z mojego kaloryfera wpływało też na jego podzielnik - bo nie sądzisz chyba, że podzielnik wie ile ciepła jest z jego kaloryfera a ile z mojego? 3. Jeśli chodzi o dokument COBRTI INSTALu, to w nim tylko opracowane są typowe lokalizacje i korekcje dla wskazań podzielników. A lokale nie różnią sie tylko usytuowaniem ale też technika wykonania i materiałami, są osiedla gdzie cześć bloków to cegła, cześć to wielkapłyta. są pietra prawie w całości z cegły i prawie w całości z płyty - jak wiadomo, wspołczynnik przenikania ciepła dla betonu i cegły jest inny, a ten dokument tego nie porusza. Rozumiem, że w jednym bloku występuje połowa mieszkań z wielkiej płyty a połowa z cegły? Bo jak pisałem w Lokatorze większość mieszkań jest rozliczana tylko i wyłącznie dla jednego bloku. 4. Pisząc dostać miałem na myśli przydził, o ile wiem za PRL nikt nie wybierał gdzie chce mieć mieszkanie (jedni za tą samą kasę dostawali blok z instalacja elektryczna miedziana drudzy aluminim, jedni mieli instalacje odgromowa drudzy nie, jedni pełną cegłę drudzy dziurawke itd), a wykup był robiony za pełną opłate. Widzisz - myślę, że jakby teraz dawali na takich warunkach jak wtedy mieszkania - nawet jakby były z wybrakowanych pustaków - większość młodych ludzi na starcie wzięło by te mieszkania z pocałowaniem ręki - nieważne - dziurawka, wielka płyta, instalacja aluminiowa czy miedziana - byle tylko mieć coś na start. 5. Skoro się zgadzasz, że "opłaty dla budynków po remontach byłby zdecydowanie niższe niż te przed" to dlaczego tak nalegasz na indywidualny wymiar rozliczenia? Jakbyś się czuł jakby blok obok ocieplili ( z Twojej składki na fundusz remontowy) i te osoby by płaciły 25% tego co Ty, a Tobie SM powiedziała by, ze Twój blok ocieplą za 10 lat, bo teraz nie mają pieniędzy - więc musisz płacić więcej. Identyczna sytuacja jest w przypadku lokalizacji budynku w bryle, jak i w przypadku ogrzewania lokalu. Akurat mam taką sytuację - blok na przeciwko ocieplili, funkiel nówka jest teraz. I nie mam z tym problemu, bo się interesuję, chodzę na zebrania i między innymi byłem przy podejmowaniu decyzji. I wiem, kiedy będzie robiony mój blok. A lokalizację budynku w bryle chyba już uwzględnia COBRTI. Ten post edytował Mały77 sob, 29 sty 2011 - 20:55 |
|
|
![]()
|
|
1. Czytaj dokładnie - regulamin jeden, ale stawki różne. Raz jeden wezeł przypada na klatke, raz na blok a raz na kilka bloków. http://www.pecdg.pl/pobierz/Taryfa%20dla%20ciepla.pdf
2. Podzielnik zlicza całe ciepło (dlatego jest nadmiar cieczy w kapilarach). Jednak jest różnica jak temperatura kaloryfera to 20C a jak 50C, tak samo jak zamontujemy go w połowie wysokości a w 75% jego wysokości. Gdyby było to jak mówisz to nie było by sytuacji, ze osoby z ostatnich i narożnych kondygnacji płacą po 2-3tys dopłat, Ci w środku maja po 1-2tys zwrotów a wszyscy mają temperaturę ok 21C (zresztą z pogodynką w bloku ciężko mieć wyższą niż 24C). 3. Dokładnie tak, są bloki tasiemce, gdzie cześć segmentów to 3 pietra (cześć z cegły pełnej lub dziurawki) czesc z płyty i ten sam blok ma segemnt 11 piętrowy. Według COBRTIu współczynnik korekcyjny dla mieszkania docieplonego i nie docieplonego jest taki sam, o ile jest usytuowanie tak samo. Pozatym nie rozumiem, Jak nie masz z tym problemu, że blok docieplili, a Twoj nie? Cały czas odnoszę wrażenie, że jesteś za pełną indywidualizacją opłat. A to, że nie masz z tym problemów wynika tylko i wyłącznie za faktu, ze znamienna część opłaty to forma ryczałtu na m2 (czyli uśrednione zużycie z bloków docieplonych i nie docieplonych). Ten post edytował xMarcinx sob, 29 sty 2011 - 21:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Może mieć jeżeli np. spółdzielnia przy okazji wymiany podzielników zmieni korzystnie dla siebie sposób rozliczania. A wymiana podzielników to wymarzona okazja na taki ruch. Nie za bardzo rozumiem - co zmieni? Tzn. będziemy płacili jeszcze za ciepło, które dostarcza się do prywatnych lokali członków Zarządu Lokatora? Bo wydaje mi się, że podzielniki służą do tego, aby dzielić wskazania ilość dostarczonego ciepła do bloku poprzez wszystkich lokatorów? Sugerujesz, że suma energii, za którą płacą lokatorzy danego bloku jest większa niż ilość ciepła dostarczonego? Co do Twojego jedynie sensownego rozwiązania w bloku to m2 - nie zgadzam się. Dlaczego ja jako lokator lubiący temperaturę ok. 20-21 stopni mam płacić za kogoś kto ma cały czas utrzymywaną temperaturę 26 stopni? Poza tym brak kontroli nad zużyciem ciepła w mieszkaniu powoduje, że ludzie nie czują że to oni za to płacą - i wtedy wolna amerykanka - kaloryfery poodkręcane a cały czas okno otwarte. 1. Zmienić się może stawka za "działkę" - nie wiem za bardzo ()ja płacę "ryczałt") jak jest ta stawka obliczana ale z tego co słyszałem, to nie jest tak, że cena_za_działkę = opłata_z_ciepłowni_za_blok/suma_działek. Można różne wzory i algorytmy zastosować i choć wciąż będziesz płacił za działki to cena jednostkowa może być inna. 2. IMHO jak chcesz tak sobie rządzić swoim losem to postaw sobie dom. I po kłopocie. Niestety blok to siłą rzeczy jakaś wspólnota, nie da się pokryć dachu nad jednym mieszkaniem itd. Znam ludzi, którzy w ogóle nie grzeją poza jednym pokojem (bo mają podzielniki) i efekt jest takki, że jak płacili tak płacą ale mają "grzyba" w całym mieszkaniu... Ja grzeję ile wlezie, później wietrzę i jest elegancko ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ponieważ xMarcinx wprowadził mieszkańców SM Lokator w błąd przestudiowałem regulamin rozliczania i napiszę jak jest rozliczane ciepło dla całych zasobów SM Lokator.
Koszty centralnego ogrzewania obejmują: a) koszty zakupu energii cieplnej do celów centralnego ogrzewania na warunkach określonych w umowach z dostawcami: - opłatę stałą za zamówioną moc cieplną - opłatę stałą za usługi przesyłowe - opłatę za nośnik ciepła - opłatę abonamentową - opłatę za dostarczone ciepło - opłatę zmienną za usługi przesyłowe ![]() - opłatę za dostarczony gaz - koszty eksploatacji, amortyzacji. Takie koszty są dla każdego węzła rozliczeniowego (w zasobach SM Lokator węzeł rozliczeniowy to dany blok - poza małymi wyjątkami np. na ul. Tiereszkowej, gdzie węzeł tworzą 3 bloki). I tak: - 40% kosztów rozliczane jest proporcjonalnie do powierzchni lokali /koszty stałe niezależne od użytkownika/ - 60% kosztów rozliczane jest według wskazań podzielników lub mieszkaniowych liczników ciepła /koszty zużycia zależne od użytkownika/. Cenę jednej działki na podzielniku ustalana jest poprzez podział tych 60% przez liczbę działek z wszystkich lokali z danego węzła. Dla lokali, które są nieopomiarowane tzw. ryczałt lub nie dokonano odczytów liczba działek jest obliczana następująco: Użytkownik lokalu nieopomiarowanego lub w którym nie dokonano odczytu ponosi opłatę za centralne ogrzewanie ustaloną na podstawie szacowania. Jako podstawę do szacowania przyjmuje się maksymalne zużycie jednostek odczytowych występujących w lokalu w danym węźle rozliczeniowym. Maksymalne zużycie jednostek odczytowych podzielnika lub mieszkaniowego licznika ciepła ustala się po zastosowaniu współczynnika redukcyjnego COBRTI - „Instal” właściwego dla danego mieszkania w przeliczeniu na 1 m2 powierzchni użytkowej. Ponieważ właśnie dostałem rozliczenie napiszę z przykładem jak to wygląda dla mojego bloku: Powierzchnia ogółem: 7388,90m2 Koszty ciepła ogółem: 176789,68 40% kosztów stałych 70715,87 zł / 7388,90 m2 = 9,5705548 zł/m2 60% kosztów zużycia 106073,81 / 1664,390 działek = 63,7313588 zł/działkę I teraz cena mojego ogrzewania składa się z dwóch składowych: koszty stałe: liczba metrów x 9,5705548 = ileś tam zł koszty zużycia: liczba działek x 63,7313588 x współczynnik korygujący = ileś tam zł Tak więc nie ma żadnego ukrytego schematu obliczania, jakiegoś dziwnego wzoru czy algorytmu - wszystko jest przejrzyste i zależy tylko i wyłącznie od zużycia ciepła dla węzła rozliczeniowego. PS. xMarcinx - jeżeli byś się wczytał w regulamin, do którego link podałeś to powinieneś się zorientować, że nawet jak vacu Ci poda ile płaci szacowanego zużycia ciepła, to i tak to się ma nijak to Twojego przypadku - no chyba, że mieszkacie w obrębie jednego węzła rozliczeniowego ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT 02.02.2011, Dąbrowa Górnicza
Będą mieszkania socjalne Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl Podczas dzisiejszej sesji Rady Miejskiej dąbrowscy radni prawdopodobnie przegłosują zmiany w miejskim budżecie, zakładające m.in. przeznaczenie 200 tys. zł na wykonanie projektu osiedli z lokalami socjalnymi. Wojciech Mizerski, naczelnik Wydziału Inwestycji Miejskich UM w Dąbrowie Górniczej, zapowiada, że w drugiej połowie tego roku prawdopodobnie pojawi się szansa na dofinansowanie budownictwa socjalnego ze środków zewnętrznych. Zgodnie z koncepcją, przy ulicy Kasprzaka ma powstać 60 mieszkań socjalnych. - Będą to budynki parterowe z użytkowym poddaszem, ze wszelkimi udogodnieniami dla niepełnosprawnych. Minimalny metraż to 30 m kw – mówił na posiedzeniu Komisji Rozwoju i Promocji Miasta naczelnik WIM. REKLAMA Kolejnych 20 takich lokali stanie w dzielnicy Strzemieszyce, między ulicą Towarową a Warszawską. Zgodnie z planami inwestycja powstanie jeszcze w tej kadencji, nawet gdyby nie udało się pozyskać na nią funduszy zewnętrznych. Z takiego obrotu sprawy zadowolona jest opozycja w Radzie Miejskiej. - W kontekście ostatnich doniesień medialnych o braku jakichkolwiek szans na mieszkania socjalne, informacja o planach powstania od podstaw nowych lokali to bardzo dobra wiadomość. Cieszy mnie ona tym bardziej, że problemy mieszkalnictwa w Dąbrowie Górniczej poruszałem niejednokrotnie w poprzedniej kadencji – powiedział dla sosnowiec.info.pl Tomasz Pasek, dąbrowski radny. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: pon, 31 sty 11 Nr użytkownika: 4,414 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolejna bulwersująca sprawa. Kolejny raz funduje się mieszkańcom/przedsiębiorcom niepokój i niepewność.
Najemca - czyli nikt?! http://tomaszpasek.pl/wiadomosci-118-najemca_czyli_nikt.html |
|
|
![]()
|
|
Kolejna bulwersująca sprawa. Kolejny raz funduje się mieszkańcom/przedsiębiorcom niepokój i niepewność. Najemca - czyli nikt?! http://tomaszpasek.pl/wiadomosci-118-najemca_czyli_nikt.html Z jednej strony to bulwersujące z drugiej jeżeli to lokal komercyjny to ma w założeniu przynosić możliwie największy zysk. W nieco podobnej sytuacji był znajomy (w DG z tym, że on sam zrezygnował a potem ponownie wystartował w przetargu) - w przetargu zaoferowano miastu 3 razy większe pieniądze niż kolega do tej pory płacił, wszyscy się pukali w czoło, że jak ten nowy najemca na to zarobi - a tu okazało się, że funkcjonuje już kilka miesięcy i chyba z zyskiem skoro zatrudnia ludzi. A do kasy miasta trafia większa kasa. Biznes jest brutalny i IMHO jeżeli ktoś sobie z tego nie zdaje sprawy to się do biznesu nie nadaje. Pamiętajmy, że nie rozmawiamy o lokalach socjalnych tylko komercyjnych! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
No cóż, właściciel ma IMHO prawo do ustalania zasad wynajmu, nie muszą one wszystkim odpowiadać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No cóż, właściciel ma IMHO prawo do ustalania zasad wynajmu, nie muszą one wszystkim odpowiadać. Ale tu jest problem bo to miasto jest właścicielem i nie ma prawa zarabiać na biednych przedsiębiorcach ![]() A tak na poważnie - każdy wiedział jakie umowy podpisywał i na jaki okres. Miasto moim zdaniem zachowało się źle bo najpierw powinni poinformować dotychczasowych najemców, że zamierzają rozwiązać umowy i ogłosić nowy przetarg. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:03 |