![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() AdminAdminów:) ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 60 Dołączył: śro, 18 paź 06 Nr użytkownika: 236 Płeć: Mężczyzna ![]() |
:) oj dąbrowiacy... może zamiast siedzieć przed kompem, mały spacerek po mieście??
![]() @syzio chyba że chodzi Ci w łaśnie o ten teren.:) pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
:) oj dąbrowiacy... może zamiast siedzieć przed kompem, mały spacerek po mieście?? ![]() @syzio chyba że chodzi Ci w łaśnie o ten teren.:) pozdro Niby tak ale ja np. widziałem w DZ ogłoszenie, że szukają chętnych na mieszkania na nowym osiedlu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
MOja żona dzwoniła do Lokatora. Mieszkania przy Augustynika mają zostać oddane do użytku w połowie bądź pod koniec 2009 roku. Dostępne są mieszkania 54m2 dwupokojowe oraz 68 m2 trzypokojowe. Cena coś ponad 3600 zł/m2 (chyba jeszcze do tego vat należy doliczyć). Ewentualnie jeszcze garaże za 1500 zł/m2. Miałem nadzieję że trochę niższe będą te ceny bo jestem w wielkiej potrzebie zakupu swojego M. Niestety nie stać mnie na te. Mam nadzieję , że JESZCZE mnie nie stać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 48 Dołączył: śro, 17 paź 07 Skąd: Centrum DG Nr użytkownika: 843 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@KAMAZ: takie ceny są standardem w nowych budynkach na terenie DG. Ciężko znaleźć coś tańszego w centrum miasta.
W bloku przy ul. Kościuszki płaciłem 2800/m2 a mieszkanko tylko 40 m2. -------------------- {Identyfikacja wizualna - Branding - Reklama}
www.aviaservice.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
oj przeciez od bardzo dawna mamy nawet wizualki w tym poscie http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ost&p=10199
architekture lepiej przemilczec - wczesne lata 90-te a na stronie Lokatora: CYTAT O G Ł O S Z E N I E Marzysz o własnym mieszkaniu, z tarasem, a może... na poddaszu? …a jeśli potrzebujesz większego mieszkania – dwupoziomowe będzie idealne? Jeśli już wiesz, czego chcesz… zapraszamy do nas - spełniamy Twoje marzenia! Spółdzielnia Mieszkaniowa LOKATOR zawiadamia o rozpoczęciu inwestycji o nazwie „osiedle Centrum Płn. zad. IV - budowa zespołu zabudowy mieszkaniowej, wielorodzinnej z garażami wbudowanymi, zagospodarowaniem, uzbrojeniem i urządzeniem terenu”, zlokalizowanej pomiędzy ulicami Cieplaka – Traugutta. Zapraszamy Państwa do naszego biura przy ul. Adamieckiego 11 pok. 18 w celu zapoznania się z naszą ofertą. Bliższe informacje możecie Państwo uzyskać pod nr tel. 032 262 20 33 wew. 315, 329. Osobą, z którą możecie się Państwo kontaktować w przedmiotowej sprawie jest Pani Jolanta Stępień - Dział Inwestycji i Remontów. Ciekawe co z innymi - Metalurgiem i jeszcze jakas. Chcieli budowac a mieli problemy z terenami. A budownictwo u nas lezy calkiem. Mieszkancow bedzie nam ubywac, miasto bedzie biedniejsze i jest biedniejsze. GOP znajdowal sie na samym koncu polski jesli chodzi o budownictwo, kompletny zastoj. Od niedawna sie ruszylo, powstaja juz nie tylko osiedla ale cale dzielnice jak w Tarnowskich Gorach. A tu taka ciekawostka, jesli jeszcze o tym nie slyszeliscie http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4587723.html -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
troche smieszne nazywanie czegos takiego silnym wiatrem
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
co do zamków na "kod" ...
mieszkam na manhattanie, zamontowali nam zamki i o dziwo! nie działa w nich ani kod 250... ani 255 ![]() co do znajomych którzy mnie odwiedzają ... zawsze dzwonią na komórkę jak stoją pod drzwiami i na bieżąco dyktuję kod więc : 1. jeszcze nikt z nich go nie zapamiętał wpisując kod "spontanicznie" ![]() 2. nawet jeśli ktoś ma szczęście i trafi na kogoś kto wychodzi z klatki to zdarza sie to rzadko a i tak kodu nie zna ![]() 3. mogliśmy zakupić blaszki, które po przytknięciu do panelu zamka, szybko go otwierają co ułatwia funkcjonowanie ale jest minus: współczuję mieszkańcom parteru, którzy mają okna zaraz przy drzwiach wejściowych do klatki, zamki po otwarciu tak głośno "charczą", że obudziłoby to umarlaka ![]() co do opłat: ja za mieszkanie własnościowe dwupokojowe płacę ok 320 zł czynszu ( w tym 45,41 za fundusz remontowy) i bez bólu serca mogę płacić tyle za fundusz, ale jeśli przy przelewie nie zaznaczę, że kwota w wys 45,41 jest na fundusz remontowy to mzbm sam zalicza ją na poczet czynszu i uwaga! robi się wtedy dług za nieopłacenie funduszu... śmieszne to ale prawdziwe. poza tym na tyle ile kasy dostaje mzbm na poczet funduszu remontowego to moim zdaniem zbyt mało remontów na naszym osiedlu... co do dłużników: podaną kwotę zadłużenia można okroić ponieważ mzbm księguje wpłaty nawet trzy miesiące od ich dokonania; sama byłam kiedyś dłużnikiem ponieważ jak ostatnia idiotka dałam sie nabrać pewnemu fagasowi, który otworzył punkt mini opłat na starym placu zabaw na manhattanie; spłacałam zadłużenie opiewające na prawie 3 tyś. zł. pół roku ale udało się ! żeby było śmieszniej facet przekazywał moje opłaty za gaz, światło etc. ale nie za czynsz bo gaz, energię i telefon odcinają szybko a podsumowanie opłat za czynsz przychodzi raz w roku :/ nie poszłam do sądu bo: 1. mam dość spraw sądowych (btw: służę radą w sprawach spadkowych O_o i "groźbach karalnych") 2. było w tym sporo mojej winy a raczej naiwności 3. spotkałam po kilku miesiącach wspomnianego fagasa, narobiłam mu wstydu w środku centrum i spisałam wszelkie dane co spełzło na niczym, bo zamiast przyjść na umówione spotkanie i zwrócić pieniądze , facet oczywiście olał temat, a ja znowu okazałam się naiwną kozą :/ i ostatnia sprawa: właściciele mieszkań doskonale wiedzą, że nikt ich z nich nie wyrzuci dopóki zadłużenie nie przekroczy wartości mieszkania... przykre to ale na tym polega ich cwaniactwo w większości przypadków. -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
najwieksze osiagniecie miasta w tej dziedzinie od lat:
CYTAT www.dabrowa-gornicza.pl Nowe mieszkania komunalne [2007-12-17 15:21:43] Dzisiaj w Łośniu na ul. Przedziałowej odbyło się odebranie od wykonawcy czterech nowowyremontowanych mieszkań komunalnych. Po odbiorze przedstawiciele MZBM uroczyście przekazali obiekt władzom Dąbrowy. Nowe lokale - dwa mieszkania M2 oraz dwa mieszkania typu M3 - znajdują się w cichej i spokojnej okolicy, przy ul. Przedziałowej 1. - W tym miejscu do niedawna znajdowały się niewykorzystane pustostany przemysłowe, które MZBM wyremontował z własnych środków ? mówi Jan Struzik, kierownik Działu Technicznego MZBM. Do mieszkań na początku przyszłego roku wprowadzą się cztery rodziny oczekujące na własne lokum. info to juz problemy mieszkaniowe zostaly rozwiazane -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
najlepszy z możliwych komentarz...
-------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
U nas (Stary Gołonóg - Krasickiego) wzieliśmy sie sami za remonty i na zabraniu decydujemy co bedzie robione. W koncu to nasze pieniadze (nie wazne czy masz wykupione mieszkanie czy nie - i tak placisz na fundusz remontowy). Jedna osoba jest wybrana do przetargów - wiec skonczyly sie ustawiane przetargi gdzie wymiana jakiejś blachy przy kominie kosztowala 600zł i wg ADM-u to byla najlepsza oferta albo w obowiązki sprzataczek (za ktore placilismy) bylo wpisywane co miesieczne mycie okien na klatce i inne głupoty. Co prawda nie kazdemu sie to podoba ale poki co jest lepiej. Mamy wymienione pokretla na kaloryferach (podzielniow jeszcze nie mamy bo poki co lokatorzy nie chcą i słusznie - mamy rozliczenie zbiorcze na blok ale teraz mozemy sobie przykrecic i nic nie kapie)okna na klatce, pomalowane, wkrótce ocieplenie bloku a pozniej inne prace....no ale reszta blokow ma "po staremu".
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
U nas (Stary Gołonóg - Krasickiego) wzieliśmy sie sami za remonty i na zabraniu decydujemy co bedzie robione. W kwestii formalnej - jak masz mieszkanie gminne to nie płacisz funduszu remontowego ![]() Trzeba przyznać, że wspólnoty to jest zdecydownie lepsze rozwiązanie od czekania na litość MZBM. Choć u nas, po 7latach, ciągle jeszcze jest kłopot z lokatorami. Nadal wydaje im się, że pieniądze które płacą na fundusz remontowy są ogromne i nie mogą się nadziwić, że nie można za nie wszystkiego zrobić ![]() A najlepszy był ostatnio koleś, kótry wykupując mieszkanie od gminy był święcie przekonany, że nie będzie już płacił żadnego czynszu ![]() |
|
|
![]()
|
|
W kwestii formalnej - jak masz mieszkanie gminne to nie płacisz funduszu remontowego ![]() Trzeba przyznać, że wspólnoty to jest zdecydownie lepsze rozwiązanie od czekania na litość MZBM. Choć u nas, po 7latach, ciągle jeszcze jest kłopot z lokatorami. Nadal wydaje im się, że pieniądze które płacą na fundusz remontowy są ogromne i nie mogą się nadziwić, że nie można za nie wszystkiego zrobić ![]() A najlepszy był ostatnio koleś, kótry wykupując mieszkanie od gminy był święcie przekonany, że nie będzie już płacił żadnego czynszu ![]() Wlasnie ze placisz - tyle ze przy czynszu ale jest taka skladka.... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
nie do wiary, szansa na TBS w DG. Wreszcie chociaz zaczelo sie mowic heh
![]() CYTAT www.dabrowa-gornicza.pl Szanowni Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej! [2008-01-14 07:38:24] dla zainteresowanych zamieszkaniem w społecznych zasobach czynszowych, na wynajem Towarzystwa Budownictwa Społecznego w Dąbrowie Górniczej. Szanowni Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej! Gmina Dąbrowa Górnicza zamierza ocenić skalę zainteresowania Mieszkańców naszego miasta w przedmiocie powstania TOWARZYSTWA BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO w skrócie TBS w Dąbrowie Górniczej. Przedmiotem działania TBS będzie m.in. budowanie mieszkań na wynajem, budowanie mieszkań na sprzedaż, remont mieszkań i domów mieszkalnych już istniejących. Najemcą w zasobach TBS może zostać osoba fizyczna, która wraz z ewentualnymi pozostałymi osobami, które zamieszkają wspólnie z osobą wynajmującą, w dniu objęcia lokalu nie będzie posiadać tytułu własności do innego lub innych mieszkań w Dąbrowie Górniczej. Dochód gospodarstwa domowego w dniu objęcia kluczy do mieszkania, nie może być wyższy od 1,3 średniego miesięcznego wynagrodzenia w województwie śląskim: - o 20% w jednoosobowym gospodarstwie domowym, - o 80% w dwuosobowym gospodarstwie domowym, - o dalsze 40% na każdą kolejną osobę w gospodarstwie domowym o większej liczbie osób. Przeciętne wynagrodzenie dla województwa śląskiego w III kwartale 2007 r. wynosiło 2.703,41 zł, zgodnie z Komunikatem Prezesa GUS z dnia 12.11.2007 r. Umowa najmu może przewidywać obowiązek wpłacenia przez najemcę kaucji zabezpieczającej, której wysokość zostanie ustalona po zakończeniu prac przygotowawczych. Stawki czynszu dla zasobów TBS w Dąbrowie Górniczej, ustalać będzie TBS w porozumieniu z Rada Miejską w Dąbrowie Górniczej w wysokości takiej, aby suma czynszów za najem wszystkich lokali eksploatowanych przez Towarzystwo, pokryła koszty utrzymania technicznego obiektów oraz kredytu zaciągniętego na budowę. Czynsz, o którym mowa nie może być wyższy w skali roku niż 4% wartości odtworzeniowej lokalu. Obecnie wielkość wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego na IV kw. 2007 r. i I kw. 2008 r. wynosi 3.140,00 zł, zgodnie z Obwieszczeniem Wojewody Śląskiego z dnia 27.09.2007 r. W miastach porównywalnych do Dąbrowy Górniczej, stawki czynszów w TBS wynoszą od 8,00 do 12,00 zł/m2 powierzchni użytkowej, w zależności od faktycznego kosztu budowy 1 m2 lokalu. Lokator za centralne ogrzewanie płacić będzie porównywalnie w wysokości poniżej 60% tego, co dziś płaci w zasobach komunalnych. Obniżenie zużycia energii cieplnej uwarunkowane jest podwyższonym standardem termoizolacyjności budynków TBS. Rozpoczęcie prac przygotowawczych zmierzających do utworzenia Towarzystwa Budownictwa Społecznego, uwarunkowane będzie stopniem zainteresowania Mieszkańców naszej Gminy. Uprzejmie proszę o wypełnienie załączonej „ankiety pilotażowej” i jej zwrot do Urzędu Miejskiego ul. Graniczna 21, stanowisko nr 17 Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Zbigniew Podraza Prezydent Miasta ankieta ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
heh... tylko ciekawe jest, że trzeba zanieść ankietę do urzędu, nie można odesłać ankiety np. mailowo... Ja np. musiałbym chyba urlop wziąć, żeby zanieść, w ten sposób to wyjdzie, że zaintereowanie jest znikome więc budować nie trzeba...
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Dąbrowianie doczekają się budownictwa społecznego? dziś W Dąbrowie Górniczej dopiero teraz rozpoczęto badania sondażowe na temat zainteresowania mieszkaniami stawianymi przez Towarzystwo Budownictwa Społecznego. Można przyjąć, że chętnych będzie wielu, bo w większości gmin (nie tylko Zagłębia) ten sposób na zdobycie własnego M jest bardzo popularny. To mieszkania dla osób średniozamożnych. Minimalny i maksymalny dochód, który pozwala starać się o takie lokum, jest ściśle określony. Zasada jest taka, że w przypadku minimalnych zarobków trzecia część wypłaty powinna wystarczyć na pokrycie czynszowych opłat. By móc się wprowadzić, wystarczy wpłacić 30 procent wartości mieszkania. Na mieszkanie TBS (43 m kw.) oddawane w tym roku w Jaworznie trzeba wpłacić ok. 40,5 tys. zł (1 m kw. kosztuje średnio od 8 do 12 zł, ale ceny materiałów budowlanych wciąż jednak rosną). - Myślałam już, że u nas nigdy nie ruszą TBS-y, a właśnie na takim mieszkaniu bardzo by mi zależało, bo powstają szybko, w niecały rok. Nie wiem czemu władze tak długo zwlekają z decyzjami - mówi Paulina Wartak z Mydlic. - Przecież my sprawdzamy właśnie, jakie jest zainteresowanie budownictwem typu TBS - mówi Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej. - Sondaże będziemy prowadzili przez miesiąc, a potem okaże się, co dalej. Studium uwarunkowania przestrzennego gminy wskazuje grunty (poza centrum), gdzie mogą stanąć bloki TBS. - Jest wiele zalet takiej inwestycji, ale na ogół jej mieszkania nie przechodzą na własność lokatorów. W Dąbrowie problemem jest brak mieszkań o zróżnicowanym standardzie, w tym socjalnych. Już w 2001 roku pojawiały się propozycje takiej formy budownictwa, ale wówczas TBS-y były przedsięwzięciem dość ryzykownym. Teraz działają w wielu miastach - podkreśla Gocyła. Wiać to w Jaworznie, gdzie bloki w systemie TBS powstają przy ul. Azot (80 mieszkań), Partyzantów (30) i Chełmońskiego (72). - Zainteresowanych przybywa. Oczekiwanie na klucze nie jest długie, a lokatorzy otrzymują nowe, całkiem wykończone mieszkania - mówi Janusz Łach, prezes TBS w Jaworznie. Aż 240 mieszkań TBS powstaje także w Będzinie. Będzie to osiedle Górki Małobądzkie. Piotr Sobierajski Oby chociaz to sie udalo. Jesli chodzi o budownictwo to GOP jest na samym dnie Polski, a DG na samym dnie GOPu. Nawet w kilkukrotnie mniejszych miastach powstaja wielkie osiedla i cale nowe dzielnice -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Długo na to czekałem aby i u nas pojawiło się TBS. Za Brynicą a szczególnie w Zabrzu czy Gliwicach TBS nie jest czymś dziwnym u nas niestety jeszcze tak.. Co prawda nie jest to szczyt marzeń o własnym M. ale zawsze to coś, jakaś alternatywa dla tych co poszukują mieszkania, w szczególności młodych małżeństw.
Trzymam kciuki za to by i u nas zaczęto budować mieszkania przez TBS, na pewno znajdą się szybko chętni. Ten post edytował kwintosz nie, 20 sty 2008 - 12:47 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
CYTAT Tak czy Nie dla TBS-ów ? [2008-01-21 10:54:02] W połowie stycznia rozpoczęły się badania sondażowe wśród mieszkańców Dąbrowy Górniczej, których celem jest poznanie opinii dąbrowian na temat powstania Towarzystwa Budownictwa Społecznego /TBS/w Dąbrowie Górniczej. Zadaniem TBS-ów będzie m.in. budowanie mieszkań na wynajem, budowanie mieszkań na sprzedaż, remont mieszkań i domów mieszkalnych już istniejących. Od wyników tych badań, które prowadzone będą przez najbliższy miesiąc zależy czy TBS-y powstaną w naszym mieście. Zachęcamy więc Państwa do wyrażenia swego stanowiska w tej kwestii. Ankiety można pobrać na miejskiej stronie internetowej www.dabrowa-gornicza.pl oraz przy stanowiskach nr 13 i 17 Biura Obsługi Interesantów Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej przy ulicy Granicznej 21. Po wypełnieniu ankiet należy je zwrócić do urny, która znajduje się przy stanowisku nr 17 Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, w Urzędzie Miejskim przy ul. Granicznej 21. Zapraszamy do wypełniania ankiet! az ![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Szansa na Towarzystwo Budownictwa Społecznego dziś Trwają badania sondażowe na temat przyszłości Towarzystwa Budownictwa Społecznego w Dąbrowie Górniczej. W sąsiednich gminach ta forma powstawania mieszkań rozwija się bardzo szybko i ma coraz więcej zwolenników, dlatego lokalne władze chcą poznać, jakie jest zainteresowanie dąbrowian. Zadaniem TBS-ów będzie m.in. budowanie mieszkań na wynajem, budowanie mieszkań na sprzedaż, remont mieszkań i domów mieszkalnych już istniejących. - W studium uwarunkowania przestrzennego gminy są grunty, które mogłyby być ewentualnie wskazane pod budownictwo TBS. Jednak wszystko zależy od woli mieszkańców. Budownictwo TBS ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Jest wiele zalet tego typu inwestycji, ale są też i minusy - mówi Paweł Gocyła, zastępca prezydenta Dąbrowy Górniczej. - Na gruncie prowadzonej polityki mieszkaniowej i restrukturyzacji MZBM szukamy rozwiązań ogólnych, najlepszych dla mieszkańców. Brakuje nam przede wszystkim mieszkań o zróżnicowanym standardzie, w tym socjalnych. Dlatego też chcemy poznać opinię mieszkańców w sprawie TBS - dodaje. W Jaworznie w tym systemie powstaje obecnie około 200 lokali. - Duże zainteresowanie tego typu nie może dziwić. Oczekiwanie na klucze nie jest wcale długie, a lokatorzy otrzymują nowe mieszkanie, gdzie wszystko jest ładnie wykończone. Wystarczy po prostu wejść, rozpakować się i już można mieszkać - tłumaczy Janusz Łach, prezes Towarzystwa Budownictwa Społecznego w Jaworznie. Zgodnie z wymogami ustawy tego typu mieszkania przeznaczone są dla osób średniozamożnych. Minimalny i maksymalny dochód, który pozwala starać się o takie lokum, jest ściśle określony. W przypadku minimalnych zarobków trzecia część wypłaty powinna wystarczyć na pokrycie czynszowych opłat. Ankiety dotyczące TBS można pobrać na miejskiej stronie internetowej www.dabrowa-gornicza.pl oraz przy stanowiskach nr 13 i 17 Biura Obsługi Interesantów Urzędu Miejskiego przy ulicy Granicznej 21. Po wypełnieniu należy je zwrócić do urny przy stanowisku nr 17 wydziału gospodarki komunalnej i mieszkaniowej UM. (PAS) TBSy swoja droga, ale dlaczego deweloperzy nie interesuja sie DG? Czy interesuja sie ale maja problemy z gruntami? Tyle wolnych terenow w miescie. Wszystkie inne miasta GOPu sa dla nich bardziej atrakcyjne? A miasto co roku placi kary za brak mieszkan socjalnych. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 11:11 |