![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
:)+--> QUOTE(:)) w koncu cos w tym temacie o sciezkach rowerowych
[quote=CSIR] W ten sposÓb rowerzysta bĘdzie mÓgŁ w odizolowaniu od ruchu samochodowego dostaĆ siĘpo dobrej jakoŚci asfalcie przeznaczonym tylko dla niego z ZagŁĘbia na teren Jury. CzĘŚĆ trasy jest juŻ gotowa w rejonie Pogorii IV. [/quote][/quote] Odizolowanie od ruchu samochodowego widaĆ zwŁaszcza od strony Wojkowic, gdzie na chamca ŁadujĄ siĘsamochodami w drogĘtylko dla rowerÓw i pieszych! Trzeba bĘdzie zaczĄĆ woziĆ ze sobĄ pompkĘ... |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Co do malowania sŁupÓw to robiĄ to tramwaje ŚlĄskie wiec cudÓw sie nie spodziewam. I dokŁadnie dlatego nie sĄ domalowane do koĹca - bo ich sprzĘt nie dosiĘga.
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE([img) http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]]
ZamieniĄ szklane tafle? Czwartek, 30 czerwca 2005r. W ciĄgu ulicy Staszica trwajĄ prace przy montaŻu ekranÓw dĹşwiĘkochŁonnych. Po zakoĹczeniu inwestycji odgrodzĄ one narzekajĄcych na ogromne natĘŻenie ruchu i haŁas mieszkaĹcÓw pobliskich domostw od ul. Katowickiej, ktÓrĄ codziennie przejeŻdŻajĄ tysiĄce samochodÓw na trasie Katowice — KrakÓw. Obecnie trwajĄ rozwaŻania na temat podwyŻszenia bariery w pewnych miejscach o dodatkowy metr. Swoje uwagi i sugestie majĄ rÓwnieŻ mieszkaĹcy, ktÓrzy zamiast kolorowego szkŁa woleliby osŁonĘprzezroczystĄ. — ZwrÓcimy siĘz proŚbĄ o opiniĘdo akustyka, ktÓry ustali, czy takie zmiany sĄ moŻliwe. Tafla szkŁa przezroczystego zostanie przesuniĘta z gÓry na dÓŁ. Takie szkŁo jest taĹsze, wiĘc powinniŚmy siĘzmieŚciĆ w planowanych wydatkach — wyjaŚnia Arkadiusz Żurawski, naczelnik WydziaŁu PrzedsiĘwziĘĆ Publicznych UM. CaŁoŚĆ inwestycji ma kosztowaĆ okoŁo 6 milionÓw zŁ. Jej zakoĹczenie zaplanowano na pierwsze pÓŁrocze przyszŁego roku. (pas) - Dziennik Zachodni zakonczenie za rok :shock: to moze maksymalny termin ale bez jaj |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Jak donosi strona um od dzisiaj trwa remont ul. Idzikowskiego.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ooo... trochĘmnie tu nie byŁo i ile postÓw. Po kolei sprÓbuje nadrobiĆ zaleŁoŚci. Na poczĄtek:
:)+--> QUOTE(:)) SPRAWA BUDOWY UKŁADU KOMUNIKACYJNEGO W PARKU HALLERA
na samym poczatku zrezygnowano z budowy dojazdu od Al. RÓŻ....[/quote] Z tym akurat bym siĘzgodziŁ. Musimy pamiĘtaĆ, Że ukŁad byŁ projektowany z uwzglĘdnieniem centum handlowo-rozrywkowego na terenie kortÓw tenisowych. Centrum nie powstaŁo i przy obecnych wŁadzach nie powstanie (tu akurat siĘzgodzĘz prezydentem Talkowskim, ze ten pomysŁ hipermarketu w parku byŁ kretyĹski). W zwiĄzku ruch powinien byĆ spokojnie obsŁuŻony bez tych zjazdÓw. Wystarczy spojrzeĆ na przewymiarowany parking przy parku wodny - tu na prawdĘnie ma takiegu ruchu. :)+--> QUOTE(:)) przede wszystkim najwazniejsza miala byc zupelnie nowa droga biegnaca w przekopie i laczaca sie z ul. Kosciuszki w okolicach skrzyzowania z Dabrowskiego kolo ZUSu i tam tez mialo powstac jakies ciekawe skrzyzowanie wraz z sygnalizacja (ta ostatnia akurat niezbyt tam potrzebna). Miala tez tam powstac jakas atrakcyjna kladka dla pieszych.
A teraz podczas realizacji wyglada na to ze chyba tej nowej drogi do Kosciuszki wcale nie bedzie... ...[/quote] ByĆ moŻe z powodÓw, o ktÓrych pisaŁem powyŻej droga ta byŁaby zbytkiem. ŚwiatŁa mogŁyby sie przydaĆ bo nie ma moŻliwoŚci poŁĄczenia drogi "parkowej z ulicĄ DĄbrowskiego w jednej linii. MusiaŁoby powstaĆ doŚĆ skomplikowane skrzyŻowanie skŁadajĄce siĘz dwÓch skrzyŻowaĹ. A ile byŁoby wypadkÓw ! Bez ŚwiateŁ nie daŁoby rady. Mnie Żal tej kŁadki z powodÓw hmm... urbanistyczno-architektonicznych. Świetnie zaprojektowana kŁadka mogŁaby staĆ siĘnowym symbolem DĄbrowy. CoŚ tak jak most ŚwiĘtokrzyski w Warszawie lub Millennium Bridge w Londynie. OczywiŚcie uwzglĘdniajĄc skalĘmiasta i wielkoŚĆ kŁadki. Nowoczesna forma, podŚwietlona w nocy. MoŻe z wkomponowanĄ wieŻĄ widokowĄ... MoŻe kiedyŚ ? Londyn http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Un.../photo64059.htm Warszawa http://www.mimuw.edu.pl/~walen/zdjecia/img_w6.html :)+--> QUOTE(:)) Wiec co to bedzie za uklad komunikacyjny jak zostanie to co bylo.[/quote]
Dobre pytanie. W obecnej sytuacji nazywanie tej inwestycji BudowĄ UkŁadu Komunikacyjnego jest nieco na wyrost. :)+--> QUOTE(:)) Mam nadzieje (...) powieksza parking "dla interesantow PZU" dla 4 samochodow
![]() Chyba nie. Najprawdopodobniej to juz nie jest teren gminy tylko wŁaŚcicieli budynkÓw przy KrÓlowej Jadwigi. ZwrÓĆ uwagĘ, Że parkowe alejki (prosytopadŁe do KrÓlowej Jadwigi) nie sĄ remontowane do samych blokÓw. Nie sĄ takŻe wymieniane latarnie stojĄce przy tych alejkach w bezpoŚredniej bliskoŚci blokÓw. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
W sprawie drÓg
:)+--> QUOTE(:)) [quote=[img]http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/img]] W kolejce do remontu Czwartek, 16 czerwca 2005r. Kierowcy przejeŻdŻajĄcy przez miasto majĄ juŻ doŚĆ dziur w jezdniach i utarczek z ubezpieczycielami o wypŁatĘodszkodowaĹ. MieszkaĹcy zaŚ nie mogĄ siĘnadziwiĆ, dlaczego nie remontuje siĘrozsypujĄcych chodnikÓw nie tylko w odlegŁych dzielnicach, ale i w centrum. (...) Prezydent DĄbrowy GÓrniczej Jerzy Talkowski zapewniŁ, Że nie zapomina o remontach drÓg i chodnikÓw, ale inwestycje te bĘdĄ realizowane w ustalonej kolejnoŚci. Najpierw prace rozpocznĄ siĘna gŁÓwnych ciĄgach. Na bieŻĄce utrzymanie drÓg miasto przeznaczy 1,6 mln zŁ. (...) DodaŁ teŻ, Że miasta nie staĆ na ukŁadanie nowych nawierzchni asfaltowych. — GdybyŚmy mieli 100 mln zŁ na naprawy bieŻĄce to byŚmy wszystko zrobili. (...) Brakuje pieniĘdzy na prowadzenie remontÓw kapitalnych drÓg i ich modernizacjĘ. To, co mamy, starcza na bieŻĄce ich utrzymanie. [/quote][/quote] To jest jakies chore. Tu brakuje pieniĘdzy, tam brakuje pieniĘdzy, a tam to dopiero brakuje pieniĘdzy... W takim razie czemu regularnie co roku w budŻecie pozostaje kilkanaŚcie milionÓw zŁotych. Z tego co widaĆ zupeŁnie niepotrzebnych milionÓw. Ja rozumiem, Że moŻna nie umieĆ zarabiaĆ pieniĘdzy, ale Żeby nie umieĆ ich wydawaĆ ??? Przecie w zeszŁym roku mieliŚcie w rĘku 1/4 z tych wymarzonych 100mln, a dwa lata temu byŁo tego chyba 17mln. MoŻe trzeba byŁo postawiĆ to wszystko na drogi. W koĹcu nic innego nie jest robione. CoŚ niedobrego dzieje siĘw UrzĘdzie Miasta. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- W sprawie sŁupÓw na PiŁsudskiego [quote=rafi]Mnie troche zaskakuje kolejnosc tego malowania. Zamiat jechac po kolei, to oni pomalowali kilka slupow po jednej stronie Pilsudskiego a kilka po drugiej. No i najlepsze jest to, ze slupy zostaly pomalowane (stan na 18.06) do 3/4 wysokosci. A co z gora? Tam nie trzeba malowac? No chyba, ze zwyzka malarzy nie siegala tak wysoko[/quote] :)+--> QUOTE(:)) moze gora bedzie na inny kolor albo oszczednosc farby Mam nadzieje ze pomaluja wszystkie i ze do konca [/quote]
[quote=pozdrawiam]Co do malowania sŁupÓw to robiĄ to tramwaje ŚlĄskie wiec cudÓw sie nie spodziewam. I dokŁadnie dlatego nie sĄ domalowane do koĹca - bo ich sprzĘt nie dosiĘga.[/quote] Ja tu podejrzewam inne powody. CaŁkiem moŻliwe, Że dÓŁ sŁupa jest wŁasnoŚciĄ i w eksploatacji TramwajÓw ŚlĄskich. Natomiast gÓra i elektryczne wnĘtrznoŚci sĄ wŁasnoŚciĄ miasta w eksploatacji zakŁadu energetycznego. Ja wiem, Że brzmi to groteskowo ale doskonale tŁumaczy to malowanie sŁupÓw do pewnej wysokoŚci. Pewnie dogadanie siĘtych trzech instytucji nie jest mozliwe z NiesŁychanie Bardzo WaŻnych PowodÓw. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
[quote=bzenek] Wystarczy spojrzeĆ na przewymiarowany parking przy parku wodny - tu na prawdĘnie ma takiegu ruchu.
[/quote] na co dzien nie ma ale jak jest wieksza impreza w hali (no od dawna nie ma takiej wcale) to nawet brakuje miejsc parkingowych pod nemo. A w czasie gieldy przed hala, wszyscy parkuja kolo nemo i na chodnikach bo brakuje miejsc... [quote=bzenek]Mnie Żal tej kŁadki z powodÓw hmm... urbanistyczno-architektonicznych. Świetnie zaprojektowana kŁadka mogŁaby staĆ siĘnowym symbolem DĄbrowy. [/quote] mnie wlasnie tez zal no chyba ze jednak jakims cudem na koncu ja zbuduja. Ale nie wiem czy jest czego zalowac jesli nie powstanie, bo wlasciwie nigdy nie wiedzielismy jak ma wygldac - tylko tyle za miala byc ciekawa i niby dosc efektowna... [quote=bzenek] :)+--> QUOTE(:)) Wiec co to bedzie za uklad komunikacyjny jak zostanie to co bylo.[/quote]
Dobre pytanie. W obecnej sytuacji nazywanie tej inwestycji BudowĄ UkŁadu Komunikacyjnego jest nieco na wyrost. [/quote] no wlasnie to jest tylko remont alejek (lamp i "malej architektury") i ul. Dojazdowej wraz z dobudowaniem 10 m nowej drogi miedzy blokami na Kosciuszki + remont reszty tej drogi. A do tego budowa dziwnej drogi wokol hali - bez dodatkwego polaczenia z Kosciuszki to po to zeby zwiedzac park i podziwiac hale. Do tego ta droga konczy sie teraz w dziwnym miejscu przed nemo - ciekawe co z tym zrobia. Kiedys tam mialo chyba byc rondko i fontanna [quote=bzenek] :)+--> QUOTE(:)) Mam nadzieje (...) powieksza parking "dla interesantow PZU" dla 4 samochodow
![]() Chyba nie. Najprawdopodobniej to juz nie jest teren gminy tylko wŁaŚcicieli budynkÓw przy KrÓlowej Jadwigi. ZwrÓĆ uwagĘ, Że parkowe alejki (prosytopadŁe do KrÓlowej Jadwigi) nie sĄ remontowane do samych blokÓw. Nie sĄ takŻe wymieniane latarnie stojĄce przy tych alejkach w bezpoŚredniej bliskoŚci blokÓw.[/quote] chodzi mi o ten parking najblizej golebnika i placu - ten na pol przedzielony z taxi. Wydaje mi sie ze powinien nalezec do miasta. Nie chodzi mi o ten drugi parking PZU ze szlabanem obok budynku |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
A tak w ogole, wracajac do sprawy malowania slupow przez Tramwaje Slaskie, to moim zdaniem troszke sie z tym pospieszyli. Mogli to zrobic w przyszlym roku, albo pod koniec pazdziernika. Juz, oczyma wyobrazni, widze te slupy w czasie jesiennej kampanii wyborczej i po niej. Praca na marne...
|
|
|
![]()
|
|
w zwiazku z trwajaca juz od dawna budowa i przebudowa kanalizacji w dzielnicy IX tym razem szykuja juz sie utrudnienia w komunikacji na ul. Konopnickiej i ŁĄczacej. Stoi juz wiele zaslonietych znakow z objazdami i uwaga- jedna z ulic na czas (ciekawe jak dlugi) przebudowy z jednokierunkowej zmieni sie w dwukierunkowa - ciekawe jak beda wygladaly mijajace sie ciezarowki i autobusy no i ciekawe czy kazdy kierowca na poczatku sie zorientuje (wyjezdajac z bocznych ulic nie bedzie wiadomo ze ulica stala sie dwukierunkowa i pewnie nikt nie bedzie patrzyl czy cos z lewej jedzie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(TeodorMotor (a byŁo to rok temu)) JakiŚ czas temu zadaŁem poprzez stronĘUM pytanie dotyczĄce poziomego znakowania drÓg w naszym mieŚcie. I otrzymaŁem odpowiedĹş:
QUOTE W odpowiedzi na Pana e-maila w sprawie oznakowania poziomego na skrzyŻowaniach otrzymaliŚmy dzisiaj tj.11 sierpnia 2004r. pismo z WydziaŁu Gospodarki Komunalnej, podpisane przez naczelnika Artura Webera.
W piŚmie czytamy: ...powyŻsza sprawa zostaŁa przedstawiona do porzĄdku obrad Powiatowej Rady ds. BezpieczeĹstwa Ruchu Drogowego 22 lipca 2004r., lecz ze wzglĘdu na brak kworum spowodowanego okresem urlopowym zostaŁa przeŁoŻona na posiedzenie Rady 12 sierpnia 2004r. Informujemy jednoczeŚnie, Że po zajĘciu stanowiska przez PowiatowĄ RadĘds. BezpieczeĹstwa Ruchu Drogowego podjĘte zostanĄ odpowiednie dziaŁania". Z powaŻaniem Anna Zubko Biuro Prasowe UM Mam wraŻenie, Że sprawa siĘprzeciĄgnie do momentu, aŻ ze wzglĘdu na aurĘ(listopad - marzec) na ulicach i tak bĘdzie gÓwno widaĆ wiĘc porzĄdne malowanie pasÓw nie bĘdzie potrzebne. A w przyszŁym roku znÓw bĘdĄ urlopy i nie bĘdzie kworum. Ja chcĘdo koryta! GÓwno widaĆ wiĘc gÓwno siĘrobi - no chyba Że siĘjest na urlopie. A kasa leci... WykrakaŁem, lekko prowadzĄca siĘkobieta, ktÓra za owo prowadzenie pobiera korzyŚci majĄtkowe, ale niekonieczni lub nie zawsze, wykrakaŁem... |
|
|
![]()
|
|
QUOTE([IMG) http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/IMG]]
Wtorek, 12 lipca 2005r. ŚcieŻka rowerowa wokÓŁ jeziora Pogoria III prowadzi przez malownicze tereny leŚne. Jej przejechanie nie wymaga zbyt duŻego wysiŁku, dlatego nadaje siĘdoskonale na rodzinne przejaŻdŻki. Trasa liczy okoŁo siedmiu kilometrÓw i biegnie gŁÓwnie po utwardzonym terenie. Nie brakuje tutaj malowniczych terenÓw, maŁych zatoczek i tarasu widokowego. Po drodze moŻna teŻ odpoczĄĆ na jednej z wielu Ławeczek, ktÓre znajdujĄ siĘwzdŁuŻ szlaku spacerowego. CaŁĄ drogĘw wolnym tempie pokonamy w okoŁo godzinĘ, ale wytrawnym rowerzystom zajmie to znacznie mniej czasu. Nowa trasa rowerowa powstaje takŻe wzdŁuŻ brzegu zalewanego wŁaŚnie zbiornika Pogoria IV i waŁu Czarnej Przemszy. — ZleciliŚmy juŻ firmie geodezyjnej wytyczenie i naniesienie tych tras na mapĘ. PoprowadzĄ one od mostku w Parku Zielona i dalej koronĄ waŁu rzeki. DostaliŚmy juŻ zgodĘRegionalnego ZarzĄdu Gospodarki Wodnej w Gliwicach. ŚcieŻka poŁĄczy pĘtlĄ drogi wokÓŁ Pogorii III i IV i bĘdzie na caŁej dŁugoŚci oznakowana. Jej ukoĹczenie planujemy jeszcze w okresie wakacyjnym — mÓwi Roman Szopa, naczelnik WydziaŁu Sportu UM. Po rozstrzygniĘciu przetargu wkrÓtce odnowiona zostanie teŻ infrastruktura juŻ istniejĄcych ŚcieŻek rowerowych wokÓŁ Pogori III. Zaplanowano juŻ prace adaptacyjne i modernizacyjne. Nowe oznaczenia szlakÓw majĄ siĘtakŻe pojawiĆ wokÓŁ Pogorii I i II, gdzie czĘŚĆ z nich pokrywa siĘz trasami PTTK–u. mialem nadzieje ze stworzenie tych sciezek rowerowych nie bedzie polagalo tylko na oznaczeniu zwyklych sciezek. Kiedy powstana takie super asfaltowe sciezki jak ta po zachodniej stronie Pogorii 4 :?: Po wschodniej stronei niestety nie bedzie |
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem to w UM trwajĄ rozmowy na temat remontu i wyciszenia torowiska tramwajowego od merkurego do centrum. Jest to zwiĄzane z tym Że podobno wiekszoŚĆ uszkodzen w bazylice i okolicznych budynkach powstaje w wyniku drgan wywoŁywanych przez tramwaje. Ale jak zwykle nie zapadŁy jeszcze Żadne decyzje.
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE(pozdrawiam) Z tego co wiem to w UM trwajĄ rozmowy na temat remontu i wyciszenia torowiska tramwajowego od merkurego do centrum.
a wiesz moze do kogo nalezy torowisko i "przejazdy" przez tory tramwajowe :?: Wiem ze kiedys to bylo wyjasniane i miasto cos tam rozmawialo z tramwajami ale calkowicie zapomnialem co i jak i kto za co odpowiada :oops: a obecne rozwiazanie z asfaltowaniem tych torow jest tragiczne - co roku asfalt calkowicie sie rozpada i mozna uszkodzic sobie samochodzik. A w tym roku wogole tego nie remontuja. Robiac przejazdy przez tory tramwajowe powinni wziac przyklad z PKP (choc raz ![]() edit i jeszcze dodam - do wyciszenia mozna zastosowac szyny "plywajace" - takie zrobiono kolo ronda w Katowicach i w wiekszosci tylko takie stosuje sie na zachodzie. Zeby tylko nie zrobili tak jak w centrum Sosnowca - na koniec polozyli taka kostke ktora teraz juz wyglada paskudnie, ciekawe co bedzie za kilka lat heh. Jedynie jesli chce sie zastapic te kamienie i tarwe to betonem i kostka GRANITOWA :!: |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Przypuszczam, ze za sprawe torow musi sie zabrac gmina, bo na Tramwaje Slaskie nie ma co liczyc.
Byle nie bylo tak jak w Gliwicach, gdzie narzekania mieszkancow z ulicy Wieczorka na calodobowy huk spowodowany ruchem tramwajow chciano rozwiazac poprzez: a) wprowadzenie dodatkowego przystanku, co spowodowalo by spadek predkosci tramwaju ![]() c) ograniczenie ilosci kursow ![]() |
|
|
![]()
|
|
Teraz to juŻ sam nie wiem kto odpowiada za te torowiska. Jeszcze pare miesiĘcy temu sprawa byŁa prosta. Przejazdy i tory naleŻaŁy do tramwajÓw ŚlĄskich ktÓre nie miaŁy pieniĘdzy wiec nic nie robiŁy. Ale na obecnĄ chwile akcje TŚ zostaŁy przejĘte przez gminy GOP w tym przez DG. I dalej to juz nic nie wiadomo bo TŚ nie ma kasy na inwestycje a nasze wŁadze mimo iŻ sĄ teoretycznie wŁaŚcielem czĘŚci majĄtku nie chcĄ dokŁadaĆ do do infrastruktury.
|
|
|
![]()
|
|
chyba jeszcze gminy nie przejely tylko wyrazily chec przejecia. Z tym przejeciem to nie tak prosto i byly jakies duze problemy z kims za to odpowiedzialnym w Wawie i chyba w tej sprawie dzialal marszalek woj. czy sejmik. Ciekawe co bedzie z Bedzinem i Wojkowicami, ktore nie chcialy. Nie wiem obecnie jak ta sprawa wyglada i na jakim etapie
|
|
|
![]()
|
|
Dzis w Gazecie.pl i Metrze ranking najbardziej imprezowych miast w Polsce. Wygrywaja, wiadowmo, Warszawa, Wroclaw, Krakow, ale tekscie pada tez nazwa naszego miasta. Wygralismy w jednej kategorii!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "OstatniĄ "konkurencjĄ", ktÓra miaŁa wpŁyw na miejsce miasta w rankingu, byŁa cena taksÓwki (taryfa nocna). Po kieszeni nie dostajĄ imprezowicze z Opola, bo pŁacĄ jedynie 1,50 zŁ za kilometr. NajdroŻej jest w DĄbrowie GÓrniczej - bo aŻ 4,50 zŁ za kilometr." |
|
|
![]()
|
|
no po prostu :shock:
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE([IMG) http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif[/IMG]]
Nowy stary park Środa, 13 lipca 2005r. PrzebudowĘParku Hallera rozpoczĘto 29 listopada 2004 roku. Jej koniec zaplanowano na 31 lipca tego roku. Przetarg na przebudowĘwygraŁo dĄbrowskie PrzedsiĘbiorstwo Budownictwa ROGBUD, ktÓre wykona remont nawierzchni alejek oraz ukŁad komunikacyjny do Parku Wodnego i Hali Centrum. Wyremontowany zostanie takŻe tunel w gÓrnej czĘŚci parku, od ulicy Adamieckiego. Efekt tych prac moŻna obserwowaĆ juŻ dziŚ. WiĘksza czĘŚĆ alejek zostaŁa wyŁoŻona kostkĄ, inne, poboczne, pokryte Żwirem. PowstaŁy takŻe nowe, m.in. podjazd przylegajĄcy do ŚcieŻki rowerowej. WartoŚĆ przetargu — czyli caŁej inwestycji — wyniosŁa 6,1 mln zŁ. — Park byŁ brzydki i zaniedbany, a teraz bĘdĄ nowe uliczki i Ławki. BĘdzie gdzie pÓjŚĆ, a park bĘdzie Ładnie prezentowaŁ miasto — mÓwi Karol Kasza, mieszkaniec DĄbrowy — jedyny minus, to czas tej budowy. Za dŁugo to trwa. (pk) - Dziennik Zachodni no efekt jest TRAGICZNY :!: Przejdzcie sie to zobaczyc. Jezeli ktos z UM odbierze to w takim stanie to bedzie chyba jakis przekret po znajomosci :!: Jest tragicznie nierowno, 3/4 wszystkich alejek nadaje sie tylko na rozebranie i polozenie od nowa :!: Nie dosc ze nierowno i z jakimis dziurami (wyglada paskudnie) to co kawalek sie zapada. Ciekawe jak teraz sie tak zapada to co bedzie za kilka lat. Do tego osobne alejki lacza sie ze soba nie na jednym poziomie ale o 2-3 cm wyzej/nizej. W tym tempie to na pewno nie zdaza. No i wogole nawet nie zaczeli odcinka w strone centrum. Tak samo nic nie zrobili z jednymi i drugimi schodami kolo nemo. Co to wogole ma byc :evil: Jacys totalni amatorzy A lawki juz dowiezli i mozna je zobaczyc zlozone razem - nawet fajne, tylko w calkiem innym stylu sa lampy. A te lawki to pewnie zaraz jakies dresy zniszcza albo ktos sobie wezmie kolo domu bo fajne |
|
|
![]()
|
|
juz jest zamontowana czesc sygnalizatorow na skrzyzowaniu DK94 i ul.Zakawie.
Ciekawe jak tez ostatecznie bedzie wygladalo skrzyzowanie Al. RÓŻ/ Legionow. Widac juz ze na pewno bedzie dodatkowy pas do skretu w lewo (od Zagorza) i dodatkowy pas do skretu w prawo z DK94 - od Reala. Bardzo tez przydalby sie dodatkowy pas do skretu w prawo z Al. RÓŻ na LegionÓw. Powstaja tez nowe chodniki i pewnie tez zostana przesuniete stare. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 04:27 |