![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
znowu się zaczęło.. wyższość świat BN od WN.. mamy chyba demokracje, wiec raczej nikogo nie powinno dziwić ze dla jednego slaskm dla drugiego kilelce czy malopolska.. kazdy inaczej to postrzega i chyba ma do tego prawo skoro taki ustrój Demokracja unieważnia geografię? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
Wy tu gadu gadu a hotelu nadal nie ma
![]() ![]() Zawsze mnie zastanawiało czemu ludzie w D.G. tak się bronia przed nazwaniem ich ślązakami. -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Bo nimi nie są?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
znowu się zaczęło.. wyższość świat BN od WN.. mamy chyba demokracje, wiec raczej nikogo nie powinno dziwić ze dla jednego slaskm dla drugiego kilelce czy malopolska.. kazdy inaczej to postrzega i chyba ma do tego prawo skoro taki ustrój Demokracja unieważnia geografię? Wiesz podczas ostatniego spisu wyszło ze mamy pełno ślazaków na Kaszubach.. podział geograficzny to jedno, administracyjny to drugie, ale jeszcze jest to co po prostu się czuje. Mi osobiście znacznie bliżej mentalnie do śląska, niż tego co się określa zagłębiem dąbrowskim będący w większości zlepka ościennych kultur. Rozumiem, że ta geografia to takie Twoje zboczenie i nie potrafisz na to spojrzeć z innej perspektywy, niemniej nie zmuszaj innych do tego samego. Ten post edytował xMarcinx sob, 31 mar 2012 - 21:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szanowni Forumowicze,
istnieje wątek Tożsamość Zagłębia Dąbrowskiego, Zachodnia Małopolska ale skoro gorąca dyskusja toczy się tutaj, przypomnę za Wikipedią: "Zagłębie Dąbrowskie – region historyczno-geograficzny w zachodniej Małopolsce, na pograniczu z Górnym Śląskiem. Stanowi północno-wschodnią część Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Przymiotnik "dąbrowskie" wziął się od jednego z najsilniejszych ośrodków przemysłowych regionu – Dąbrowy Górniczej. Zagłębie Dąbrowskie jest wschodnią częścią obszaru o wspólnych cechach przemysłowych i wspólnej strukturze urbanistycznej – Górnośląskiego Zagłębia Węglowego. Nazwę "Zagłębie Dąbrowskie" wymyślił około 1850 Józef Cieszkowski, wówczas naczelny zawiadowca kopalni rządowych Zachodniego Okręgu Węglowego w Dąbrowie. Po trzecim rozbiorze teren ten należał krótko (1795-1807) do Prus (Nowy Śląsk), a następnie do Księstwa Warszawskiego i Królestwa Kongresowego. W II Rzeczypospolitej obszar Zagłębia wchodził w skład województwa kieleckiego. Do dzisiaj istnieją znaczne różnice kulturowe w stosunku do sąsiedniego Górnego Śląska. Granica między Śląskiem a Zagłębiem, mająca charakter historyczny, kulturowy i dialektowy biegnie rzekami Brynicą, Czarną Przemszą i Przemszą". od 1945 r. Nasze Miasto "nie ruszając się z miejsca" na skutek kolejnych reform podziału administracyjnego zmienia województwa: 1945 - 1953 śląskie lub śląsko-dąbrowskie 1953 - 1956 stalinogrodzkie 1957 - 1975 katowickie 1975 - 1998 katowickie 1999 śląskie jednak cały czas znajduje się geograficznie w Zachodniej Małopolsce. Jestem w III-cim pokoleniu mieszkańcem Dąbrowy Górniczej, urodziłem się w Województwie Stalinogrodzkim (był taki czas, kiedy Katowice nosiły "wdzięczną" nazwę Stalinogród), długo mieszkałem w Województwie Katowickim, obecnie mieszkam w Województwie w Śląskim. Ponieważ dużo się teraz mówi o regionalizmie - oświadczam: jestem ZAGŁĘBIAKIEM i jako Region wybieram ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE, nie czuję się Ślązakiem ale jestem mieszkańcem Województwa Śląskiego, nie czuję się "zachodniomałopolaninem" ale mieszkam w zachodniej Małopolsce. Ten post edytował mawwm sob, 31 mar 2012 - 11:13 -------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: wto, 05 maj 09 Nr użytkownika: 3,309 Płeć: Mężczyzna GG: 4339982 ![]() |
podobno na ulicy pilsudzkiego powstaje nowy hotel. do celowo 3 gwiazdowy. Prowadza juz nabor kadry. Nie wiem dokładnie gdzie to ma byc. Moze ktos wie cos wiecej
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ciekawe co z Holiday Inn, pewnie pomysł już upadł, tak jak z Centrum sportu po dawnych kortach, wykopali już kilka miesięcy dziurę i nic się nie dzieje....szkoda że tak ciężko to idzie
|
|
|
![]()
|
|
Na terenie kortów dokopali się do tunelu - pozostałości po kopalni Reden, to jeden z powodów wstrzymania prac...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 113 Dołączył: nie, 18 maj 08 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 1,287 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Odnośnie hotelu na Piłsudskiego, z tego co się orientuję to w nowo budowanym budynku koło KMP ma być na górze hotel a na dole sala bankietowa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A Ja myślałem że budują tam nową siedzibę Policji a tu sala bankietowa?, trochę mało ciekawe miejsce..
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miała być kręgielnia i powierzchnie biurowe.. mam wrażenie, że oni sami nie widzą po co tam zrobić..
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A na ul. Wybickiego w ciągu sklepów między blokami postawili piętrowy pawilonik, budynek jest już otynkowany trwają prace wewnątrz - wie ktoś co tam ma być?
Wszystkie dąbrowskie inwestycje nie mają szczęścia - ot choćby Holiday Inn, Galeria Reden, małe biurowce na Manhattanie (między PKO a Salonem Opel/Chevrolet), apartamenty na końcu ul. 3go Maja....w mieście albo powstają mini obiekty jak ww. pawilon albo markety.Miasto bez przyszłości, nie dziwię się że ludzie uciekają. Ten post edytował Sebastian22 czw, 23 sie 2012 - 23:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
W związku z tym, że od maja nie jestem już mieszkańcem Dąbrowy mam pytanie: co z tym hotelem? Dzieje się coś na placu budowy? Co z Galerią Reden? Przed moim wyjazdem była już tam ekipa robotników i dłubali coś przy budynku Damelu.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na skarpie przy Nemo zero zmian. Jeśli chodzi o Galerię Reden to od strony serwisu opon remontują część budynku pod przedszkole.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Ciekawe czy to aktualna informacja jednego z portali inwestycyjnych:
Hotel Holiday Inn Miasto: Dąbrowa Górnicza Data rozpoczęcia: 3 kwartał 2012r. Data zakończenia: 4 kwartał 2013r. Wartość inwestycji: do 50 mln Trzygwiazdkowy hotel sieci Holiday Inn powstanie na skarpie koło aquaparku Nemo w Dąbrowie Górniczej. Hotel będzie miał siedem pięter. Przy okazji powstaną też: wielopoziomowy podziemny parking, przeszklona kawiarnia na szczycie i specjalny tunel łączący hotel ze stojącym obok aquaparkiem. http://www.kompasinwestycji.pl/szukaj.htm?srt=dw&dir=d |
|
|
![]()
|
|
3 kwartał kończy się za tydzień...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Dąbrowa Górnicza: Historia jednego hotelu... 2012-10-05, Aktualizacja: dzisiaj 09:30 Dziennik Zachodni P. Sobierajski Gdyby losy planowanej inwestycji potoczyły się inaczej, to dziś mielibyśmy już w mieście nowoczesny hotel. Dlaczego go nie ma - pisze P. Sobierajski O tym, że w naszym mieście brakuje nowoczesnego hotelu nie trzeba nikogo przekonywać. Budowa Holiday Inn jeszcze nie ruszyła, a tymczasem już kilka lat temu była szansa, by taki obiekt się pojawił. Dziś działkę, na której miał stanąć, można sobie kupić za 3,5 mln zł. Za dużo pięter... Działkę w parku Hallera, pomiędzy halą widowiskowo-sportową, a aquaparkiem Mirosław Piotrowski kupił od miasta w 2006 r. Zamierzał postawić tu hotel, planował też inne inwestycje. - Pomimo projektu i pozwolenia na budowę nie mogłem rozpocząć budowy z powodu ograniczeń ówczesnego planu zagospodarowania przestrzennego. Hotel nie mógł być wyższy od hali widowiskowo-sportowej, co uniemożliwiło mi zrealizowania mojej wizji. Potrzebna była zmiana planu, która dałaby mi możliwości budowy bez ograniczeń wysokości . Czekałem na zmianę do 2008 r., co opóźniło budowę o dwa lata. Projekt i położenie hotelu spowodowały zainteresowanie i akceptacje firm Hilton i Accorn, zdecydowanych na nadanie franczyzy - mówi Mirosław Piotrowskiki. Jeszcze nie jest za późno Jak podkreśla kolejnym problemem stał się kryzys amerykański w 2009 r., który przeniósł się na Europę , a co za tym idzie sfinansowanie tej inwestycji stało się trudniejsze niż dwa lata wcześniej. W 2010 r. zdecydował się sprzedać działkę z projektem. Wycenę i studio wykonalności sporządziła amerykańska firma Colliers International . - Dwa lata temu dowiedziałem się o zamiarze budowy hotelu na skarpie przy Nemo.Uważam, że nie jest to trafna inwestycja. Nie tylko z powodu ograniczeń w kształcie i powierzchni działki, ale także z powodu tego, że hotel w tym miejscu zacieni baseny zewnętrzne i baterie słoneczne Nemo - uważa Piotrowski. - Obok jest działka idealnie nadająca się na taki projekt. Myślę, że zadowoliłoby to aquapark, urząd miasta i samego inwestora. Kryzys budowlano-ekonomiczny, który idzie dużymi krokami w 2013 rok będzie sprzyjał tego typu inwestycjom, z uwagi na zmniejszenie stawek firm budowlanych oraz cen materiałów. Jeżeli znajdę odpowiednie środki na sfinansowanie tej inwestycji na pewno rozpocznę budowę, teraz działka jest na sprzedaż. Plan zmieniliśmy... - To co mogliśmy zrobić, zrobiliśmy. Działka była kupiona, kiedy wiadomo było, jaki obowiązuje tu plan zagospodarowania przestrzennego. Potem został zmieniony, co umożliwiało budowę hotelu, tak więc z naszej strony dobrej woli nie zabrakło - przekonują dąbrowscy urzędnicy. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 805 Dołączył: pią, 08 sty 10 Nr użytkownika: 3,645 Płeć: Mężczyzna GG: 3867643 ![]() |
-------------------- www.czerwonesamochody.com
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
O rany ale numer ! Lokalizacja niespodziewana. ![]() A zrobili sobie drogę dojazdową ? Może to rozrusza tą zapomnianą okolicę. Aż się tam przejdę jak będę w Gołonogu. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kiedyś była tam wytwórnia oranżady ( było o tym na forum w innych watkach) a dalej za wytwórnią jakiś niewielki zakład. Tylko ta droga
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:22 |