IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

26 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Hotele
Zibar
post wto, 08 gru 2009 - 09:51
Post #101

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

CYTAT
Pozostał tylko hotel, nie będzie apartamentów i galerii

Polska Dziennik Zachodni Piotr Sobierajski

Dzisiaj 00:14:30 , Aktualizacja dzisiaj 08:40:28
W mieście nie powstanie planowany tu ogromny kompleks hotelowo-biurowo-mieszkalny na skarpie u zbiegu ul. Legionów Polskich i alei Róż. Miała to być pierwsza w Polsce inwestycja, która połączy aquapark, hotel i galerię handlową. Z okrojonych z powodu kryzysu planów pozostawiono jedynie hotel połączony z parkiem wodnym.

Specjalistyczna firma prowadziła wczoraj badania gruntu (© fot. Lucyna Nenow.)
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij »

Autor

Opis

Dodawanie zdjęcia

Aby wysłać zdjęcie musisz zgodzić się z poniższym warunkiem.

Dodając zdjęcie zgadzam się na przetwarzanie danych, oraz nieodpłatnego wykorzystania zdjęć w serwisie naszemiasto.pl
- Projekt został skorygowany, bo zmieniły się realia i w dobie kryzysu trudno jednoznacznie stwierdzić, jakie byłoby zainteresowanie tego typu obiektem. Skupiamy się więc przede wszystkim na budynku hotelowym, który będzie miał 25 metrów wysokości, ograniczając jednocześnie funkcje handlowo-usługowe. Poza tym okazało się, że musieliśmy dostosować projekt do sąsiedztwa, czyli aquaparku Nemo Wodny Świat. Wcześniejsza wersja za bardzo go zacieniała - mówi Marcin Majchrowicz, prezes spółki EF Nieruchomości, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia.

To ważne, bo aquapark zasilany jest w części bateriami słonecznymi, które umieszczone zostały tuż obok zewnętrznego basenu. Poza tym w projekcie nadal pozostało bezpośrednie połączenie hotelu z Nemo Wodny Świat, więc goście nie będą musieli wychodzić na zewnątrz, chcąc skorzystać z jego oferty.

Wczoraj w miejscu przyszłej budowy trwały odwierty, mające sprawdzić dokładnie grunty, pod którymi przebiegały kiedyś górnicze chodniki kopalni Reden.

Pierwsze wyniki potwierdziły, że inwestycja może stanąć w tym miejscu.

- Musieliśmy ściągnąć specjalistyczny sprzęt. Odwierty prowadzone są na głębokości 15 metrów, bo wcześniej trafiliśmy na szlakę i spieki węglowe. Chodzi o to, by projektant wiedział, jakich materiałów należy użyć przy planowaniu konstrukcji. Czy potrzebne będzie dodatkowe palowanie lub stawianie muru oporowego - wyjaśnia Marcin Majchrowicz.

Wybór operatora trzygwiazdkowego hotelu odbędzie się w przyszłym miesiącu. Koszt całej inwestycji planowany początkowo na ok. 50 mln zł, ma się jednak niewiele zmienić. Główna droga dojazdowa do nowego obiektu będzie łączyć się z aleją Róż, a dodatkowa będzie wychodziła w kierunku ul. Legionów Polskich. Będzie to pierwszy tak nowoczesny hotel w mieście. Budowa ma ruszyć w przyszłym roku.

a jednak budowa rusza

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<
Go to the top of the page

+Quote Post
Bartek
post wto, 08 gru 2009 - 14:30
Post #102

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 32

W sumie to dobrze że nie będzie mieszkań i galerii smile2.gif Ciekawe jaka sieć będzie operatorem hotelu.

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 08 gru 2009 - 17:35
Post #103

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Fajnie jakby to był np. starthotel - dobra sieć hoteli za nie wygórowaną cenę....

+Quote Post
Arbas
post śro, 09 gru 2009 - 12:21
Post #104

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Teren przy Hali Centrum sprzedano kiedyś również pod budowę hotelu.
Czy wobec tego w Parku Hallera będą 2 hotele? Jeden na skarpie, drugi przy hali?

+Quote Post
kwintosz
post śro, 09 gru 2009 - 12:30
Post #105

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Na chwilę obecną tak, jeśli obaj inwestorzy zechcą sie budować.

Teren pod hotel nie wiem czy jeszcze nie jest przewidziany w cz. B parku. Ale trzebaby zerknąć do planu bo już mi się wszystko miesza, tyle zamieszania.

No i jasno na białym w artykule mamy napisane jakie będą dojazdy i wyjazdy do hotelu Aleja Róż i/lub Legionów Polskich . Jak widać miałem rację, wystarczyło pomyśleć.

Radnym opozycyjnym to chyba nie wychodzi a i Ty drogi Arbasie rozsiewacie nieprawdziwe informacje jakoby droga była budowana dla hotelu (czy też że goście mieliby z niej korzystać).

Ten post edytował kwintosz śro, 09 gru 2009 - 12:31

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Arbas
post śro, 09 gru 2009 - 15:35
Post #106

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ śro, 09 gru 2009 - 10:30) *
Na chwilę obecną tak, jeśli obaj inwestorzy zechcą sie budować.

Teren pod hotel nie wiem czy jeszcze nie jest przewidziany w cz. B parku. Ale trzebaby zerknąć do planu bo już mi się wszystko miesza, tyle zamieszania.

No i jasno na białym w artykule mamy napisane jakie będą dojazdy i wyjazdy do hotelu Aleja Róż i/lub Legionów Polskich . Jak widać miałem rację, wystarczyło pomyśleć.

Radnym opozycyjnym to chyba nie wychodzi a i Ty drogi Arbasie rozsiewacie nieprawdziwe informacje jakoby droga była budowana dla hotelu (czy też że goście mieliby z niej korzystać).

Szczupłość miejsca przy ulicy Legionów, gdzie stanie hotel na skarpie (150 miejsc noclegowych, a więc dość duży ruch) nasuwa myśl, że musi być do niego inna droga dojazdowa. Od ulicy Kościuszki będzie to z pewnością planowana droga do hali, a więc nie mam poczucia rozsiewacza nieprawdziwych informacji. Zresztą nie ja jeden wyciagnąłem takie wnioski. Nie będzie chyba oddzielnych dróg do hali i oddzielnych do hotelu?
Jeśli się mylę, a w takim myśleniu nie jestem odosobniony, przyznam się do pomyłki i proszę
o sprostowanie

+Quote Post
marexx
post śro, 09 gru 2009 - 17:04
Post #107

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,335

ARBAS Twoja demagogia jest piękna. Najlepiej żeby inwestor zrobił jeszcze jedną drogę dojazdową obok tej którą robi miasto.

Ale teoria spisku istnieje.... otóż pewnie już 7 lat temu inwestor wiedział że kupi grunt i czekał aż PINB wyda nakaz budowy dróg ewakuacyjnych i czekał z inwestycją aż miasto wykona drogę z własnych środków. TYLKO DZIĘKI TEMU inwestycja za 50 milionów stała się opłacalna BRAWO.

Jak się czyta tego typu wpisy to widać w jakim kraju żyjemy. Zawsze jak coś się dzieje to ktoś na tym zyskuje i to jest normalne (w normalnych krajach).

Pozdrawiam wszystkich FANÓW TEORII SPISKU.

Ten post edytował marexx śro, 09 gru 2009 - 17:06

+Quote Post
Arbas
post śro, 09 gru 2009 - 23:30
Post #108

UZYTKOWNIK

CYTAT(marexx @ śro, 09 gru 2009 - 15:04) *
ARBAS Twoja demagogia jest piękna. Najlepiej żeby inwestor zrobił jeszcze jedną drogę dojazdową obok tej którą robi miasto.

Ale teoria spisku istnieje.... otóż pewnie już 7 lat temu inwestor wiedział że kupi grunt i czekał aż PINB wyda nakaz budowy dróg ewakuacyjnych i czekał z inwestycją aż miasto wykona drogę z własnych środków. TYLKO DZIĘKI TEMU inwestycja za 50 milionów stała się opłacalna BRAWO.

Jak się czyta tego typu wpisy to widać w jakim kraju żyjemy. Zawsze jak coś się dzieje to ktoś na tym zyskuje i to jest normalne (w normalnych krajach).

Pozdrawiam wszystkich FANÓW TEORII SPISKU.

Nie przypisuj mi wyznawania teorii spisku i postulowania nonsensu w postaci budowy w Parku Hallera dwóch oddzielnych dróg, poniewaz mój wpis wyraża coś wręcz przeciwnego.
Ponieważ zauważam przy drażliwych tematach tego forum "odwracanie kota do góry ogonem",
a czasami nawet, mam nadzieję nieumyślne mijanie się z prawdą , pomilczę przez czas jakiś i poczytam co myslą inni, w tym "młode wilczki" jak ich trafnie nazwano. Jestem daleki od polityki i partii wszelakich, a prócz dobra naszego miasta nie mam na uwadze żadnego interesu osobistego.
Pozwól, że pozostanę przy swoim zdaniu - wszak mamy demokrację.

+Quote Post
Leszek
post czw, 10 gru 2009 - 09:25
Post #109

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(Arbas @ śro, 09 gru 2009 - 15:35) *
Szczupłość miejsca przy ulicy Legionów, gdzie stanie hotel na skarpie (150 miejsc noclegowych, a więc dość duży ruch) nasuwa myśl, że musi być do niego inna droga dojazdowa. Od ulicy Kościuszki będzie to z pewnością planowana droga do hali, a więc nie mam poczucia rozsiewacza nieprawdziwych informacji.

Na tej samej zasadzie możesz uznać, że mamy straszny przekręt z DTŚ (o ile w końcu powstanie), bo będzie przebiegać niedaleko "Pogorii" i będzie można nią dojechać do CH. Na pewno zrobili to specjalnie dla prywatnego inwestora, zgroza.

Primo - hotel nie wygeneruje aż tak wielkiego ruchu, bez przesady. Secundo - według Ciebie z całą pewnością dużo wygodniej będzie jechać do hotelu od Kościuszki - przez parking hali, potem przez parking Nemo zamiast sobie po prostu zjechać z Legionów? Jadąc do dworca w stronę Będzina też będziesz jechał przez parking Pogorii?

--------------------

+Quote Post
Arbas
post pią, 11 gru 2009 - 16:36
Post #110

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ czw, 10 gru 2009 - 07:25) *
Szczupłość miejsca przy ulicy Legionów, gdzie stanie hotel na skarpie (150 miejsc noclegowych, a więc dość duży ruch) nasuwa myśl, że musi być do niego inna droga dojazdowa. Od ulicy Kościuszki będzie to z pewnością planowana droga do hali, a więc nie mam poczucia rozsiewacza nieprawdziwych informacji.

Na tej samej zasadzie możesz uznać, że mamy straszny przekręt z DTŚ (o ile w końcu powstanie), bo będzie przebiegać niedaleko "Pogorii" i będzie można nią dojechać do CH. Na pewno zrobili to specjalnie dla prywatnego inwestora, zgroza.

Primo - hotel nie wygeneruje aż tak wielkiego ruchu, bez przesady. Secundo - według Ciebie z całą pewnością dużo wygodniej będzie jechać do hotelu od Kościuszki - przez parking hali, potem przez parking Nemo zamiast sobie po prostu zjechać z Legionów? Jadąc do dworca w stronę Będzina też będziesz jechał przez parking Pogorii?

Nie przypisuj mi słowa PRZEKRĘT, którego na tym forum NIGDY nie użyłem!

+Quote Post
:)
post sob, 12 gru 2009 - 10:54
Post #111

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Nemo zawalilo i zmarnowalo miejsce umieszczajac te baterie na ziemi, zamiast na dachu. No chyba az tak slabiutkiego dachu tam nie ma.
Ciesze sie z hotelu, a na rogu skarpy wczesniej czy pozniej tez cos powstanie, moze i wroca do pomyslu albo przeprojektuja. Inwestor nie po to kupil, zeby zmarnowac.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post sob, 12 gru 2009 - 17:10
Post #112

UZYTKOWNIK

CYTAT(Arbas @ pią, 11 gru 2009 - 16:36) *
CYTAT(Leszek @ czw, 10 gru 2009 - 07:25) *

Nie przypisuj mi słowa PRZEKRĘT, którego na tym forum NIGDY nie użyłem!

A czy ja gdzieś napisałem, że to Ty użyłeś tego słowa? Strasznie drażliwy jesteś... Od razu zastrzegam, nie jestem z układu ani szarej sieci tongue.gif Młodym wilczkiem też nie jestem.

--------------------

+Quote Post
post czw, 04 mar 2010 - 00:34
Post #113

Troche nowsze informacje. Nie wiem tylko co z tym terenem, bo pisano ze kupili juz dawno temu.

CYTAT

2010-02-01 11:05

Nowy hotel w Dąbrowie Górniczej

Spółka EF Nieruchomości zakupiła grunt przy ul. Legionów Polskich i al. Róż w Dąbrowie Górniczej, na którym planuje wybudować hotel.

Obiekt pomieści 138 pokoi, cztery sale konferencyjne, centrum SPA, restaurację i parking na 200 samochodów. Projekt powstał w pracowni Budoprojekt z Katowic.

Juz troche zaprojektowali w DG, m.in.:

Huta Szkła POLFLOAT SAINT - GOBAIN w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gif Zakład Produkcji Profili Aluminiowych ?FINAL? w KSEE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcji Cementu i Betonu ?EKOCEM? w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcji Szkła Antyrefleksyjnego VETRAD w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcyjny HOBAS w KSSE w Dąbrowie Górniczej
Zakład Produkcji Szyb Samochodowych SEKURIT SAINT - GOBAIN w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifZakład Produkcyjny BREMBO w KSSE w Dąbrowie Górniczej
Centrum Logistyczne ThyssenKrupp Energostal w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifHala Widowiskowo ? Sportowa w Dąbrowie Górniczej
Inspektorat Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifATLAS ? budynek administracyjny przy Zakładzie w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifFINAL ? budynek adm. - socjalny przy Zakładzie w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifVETRAD ? budynek adm. - socjalny przy Zakładzie w KSSE w Dąbrowie Górniczej
snf (51).gifBudynki administracyjne ( 2 obiekty) dla ThyssenKrupp Energostal w Dąbrowie Górniczej
Modernizacja Oczyszczalni Ścieków ZK ?Przyjaźń? w Dąbrowie Górniczej
Sieci dosyłowe energetyczne, gazowe, kanalizacyjne wraz z drogami, torami i uzbrojeniem terenu w Hucie Szkła Polfloat Saint - Gobain w Dąbrowie Górniczej - Strzemieszycach

--------------------

+Quote Post
luket
post czw, 04 mar 2010 - 10:24
Post #114

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 508

CYTAT(:) @ czw, 04 mar 2010 - 00:34) *

No to same prestiżowe inwestycje biggrin.gif Obawiam się że czeka nas kawał "solidnej" architektury w jakby nie było prestiżowym miejscu. Obym się mylił.

+Quote Post
Kamil_
post czw, 04 mar 2010 - 11:11
Post #115

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Jak dla mnie to nie ma tragedii smile2.gif

Luket pamiętaj, że to inwestor decyduje który projekt jest realizowany, bo to za jego kasę jest budowane.

Wiadomo, że mogli by zaprojektować jakieś cudo ale kto wyłoży kasę na realizację.

Ten post edytował Kamil_ czw, 04 mar 2010 - 11:17

+Quote Post
Leszek
post czw, 04 mar 2010 - 13:26
Post #116

UZYTKOWNIK

Ciekawe czy nazwą to Park Hotel, ostatnio taka moda, a tu akurat byłoby to dość uprawnione laugh.gif
W odróżnieniu do Park Hotelu Diament co tuż przy A4 w Katowicach wybudowali...

--------------------

+Quote Post
marexx
post pon, 08 mar 2010 - 09:33
Post #117

UZYTKOWNIK

Z moich informacji wynika że Budoprojekt wykonywał tylko koncepcję pierwszej wersji natomiast projekt docelowy realizuje pracownia AGK z Warszawy.

+Quote Post
marexx
post wto, 04 maj 2010 - 15:10
Post #118

UZYTKOWNIK

Czy ktoś ma jakieś newsy na temat tej inwestycji???

+Quote Post
post śro, 05 maj 2010 - 00:24
Post #119

kilka miesiecy temu znalazlem jeszcze artykul, ktorego fragment dotyczyl hotelu

CYTAT
e-sosnowiec.pl
(...)

Na skarpie przy Nemo

Jedna z najciekawszych propozycji noclegowych w Zagłębiu powstanie przy skarpie u zbiegu ulicy Legionów Polskich i Alei Róż w Dąbrowie Górniczej. Zainteresowanie działką zaczęło się od momentu przekwalifikowania gruntu na inwestycyjny. Od tego czasu na biurko Antoniego Marcinkiewicza, prezesa spółki Nemo Wodny Świat trafiło kilkanaście ofert od potencjalnych inwestorów. Ostatecznie ponad hektarową działkę Nemo sprzedało jednej z warszawskich spółek. EF Nieruchomości zapłaciło za nią 2 mln złotych. - Wybudujemy tu duży kompleks hotelowy - zdradził kilka miesięcy temu Marcin Majchrowicz, prezes EF Nieruchomości. Projekt architektoniczny wyszedł z pracowni Jerzego Domańskiego, projektanta m.in. pobliskiej Hali Sportowo-Widowiskowej.

W dwóch budynkach przewidzianych jest 138 pokoi hotelowych, cztery sale konferencyjne, centrum SPA oraz restauracja. Planuje się też około 200 miejsc parkingowych. Według Majchrowicza inwestycja ma być strzałem w dziesiątkę. - Wykazały to m.in. zlecone przez nas analizy lokalnego rynku - zapewnił inwestor. Miejsc hotelowych w Dąbrowie Górniczej jest jak na lekarstwo. Nie mają gdzie położyć się spać artyści występujący na deskach Pałacu Kultury Zagłębia, przyjeżdżający na organizowane w mieście imprezy, czy sportowcy rozgrywające mecze w hali przy Alei Róż.

Miejscowe hoteliki nie są w stanie pomieścić też goszczących na sosnowieckich targach Expo-Silesia wystawców. To właśnie, jak przyznaje Majchrowicz, ta ostatnia grupa zapewnić ma hotelowi niesłabnące zainteresowanie. Większą ilość klientów ma też mieć aquapark za sprawą przeszklonego tunelu, którym goście z hotelu bezpośrednio dostaną się do szatni basenowych. - To będzie ewenement na skalę kraju. Nie słyszałem o ani jednym hotelu w Polsce, który ma połączenie z taką bazą basenów i saun jak u nas - uważa prezes Nemo Wodnego Świata.

To też dobre wieści dla władz miasta, które od połowy 2007 roku są właścicielem pakietu większościowego zadłużonego aquaparku. - Cieszymy się na taką inwestycję. Pod hotele została sprzedana też inna część Parku Hallera i działka w Parku Zielona - mówił kilka miesięcy temu Marcin Bazylak z biura prasowego dąbrowskiego magistratu.
Budowa kompleksu hotelowego wyniesie EF Nieruchomości około 50 mln zł. Spółka na kryzys patrzy z przymrużeniem oka, ale nie planuje już zatwierdzonej wstępnie na parterze budynków galerii handlowej.

--------------------

+Quote Post
rako
post pią, 12 lis 2010 - 13:30
Post #120

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 793

jest już wizualizacja tego hotelu który będzie budowany obok aqua parku Nemo.
Dali ja na takim marnym transparencie na skrzyżowaniu aleja róż - legionów.
Powód Edycji: Mod. Post przeniesiony

+Quote Post

26 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza