![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 15 Dołączył: wto, 12 cze 07 Nr użytkownika: 731 Płeć: Mężczyzna GG: 2530795 Skype: misiek_staszic ![]() |
Albert został tym samym oficjalnie usunięty z linii 634.... ;/ A szkoda, czasem dało się "uprosić" kierowcę by się tam zatrzymał. Jednym słowem same minusy tej operacji niestetyż
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
No tak, jak nie umie sie czytac znakow, to wypadki sa i beda. Bo to co widac w godzinach porannego szczytu to az leb puchnie jakie tu manewry ludzie odwalaja. No o to wlasnie chodzi, jakby ludzie umieli czytac znaki, albo chcieli czytać znaki, wypadków było by znacznie mniej, nie tylko tam. Ale nie umieją. Zamknięte, jechałem przed chwilą. Nowe znaki stoją, światełka na żółto pulsują. "Warta stoi" Czyżby po balu ? pozdr... No własnie warta stoi. Ja jechałem o 22, wyjezdzajac w strone Sławkowa. Dlaczego warta tylko stała, kilka aut sie zebrało na wyjazd, sypał śnieg, wiec predkosc części jadących na trasie byla obnizona i troche sobie poczkeałem na wyjazd. Czy nie mogłby choc jeden "wartownik" przejsc na srodek skrzyzowania i pokierowac ruchem ? Ten post edytował sarsolot sob, 22 lis 2008 - 03:28 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Po balu, po balu.. Zamknięcie to najtańsze i najprostsze rozwiązanie.. ja popieram. To dowod nieudolnosci wladz miejskich i kompromitacja "ekspertow" od komunikacji w UM Władze jakoś nieudolnie to wymyśliły. Zamykanie skrzyżowania to najgorsze rozwiązanie i świadczy o poziomie władzy w naszym mieście. No dobrze, wiemy co myślicie o władzach, a teraz napiszcie jak płynnie i bezpiecznie wprowadzić ruch z trzech równorzędnych ulic na skzryżowanie z DK 94. Lewoskrety nie ustepuja, ludzie nie widza oznaczenia "droga glowna" (St. Staszica) itp. NIE UMIEJA JEZDZIC! Jezdza wzrokowo, tak jak inni, powtarzajac bledy innych. To wszystko pokazuje, że skrzyżowanie jest niebezpieczne. Nie jest intuicyjne i nie daje możliwości bezpiecznego przejazdu. radny mówił o rzekomym piśmie wystosowanym do prezydenta Podrazy i o tym że ta decyzja nie była konsultowana z radnymi. A po co miała być konsultowana ? czy czasem w BiP'ie nie znalazł się wpis o zamówieniu na remont (tutaj chyba najpierw o opracowanie chodzi) DK94 na całej długości w DG? Może i wtedy zaplanują jakieś rozsądne zjazdy itd. Opracowanie raczej usankcjonuje podjęta decyzję o zamknięciu Staszica. Tam chyba tylko rozwiązanie dwupoziomowe mogło by coś zmienić. Nawet gdyby było miejsce i kasa nic nie pomoże. Wprowadzi tylko jeszcze większe zamieszanie bo przy Staszicu nie będą się krzyżowały cztery ulice a sześć. ![]() Po prostu to skrzyżowanie (a w zasadzie dwa skrzyżowania) jest gardłem, które trwale się zadławiło i nie ma szans na jego udrożnienie. radny mówił o rzekomym piśmie wystosowanym do prezydenta Podrazy i o tym że ta decyzja nie była konsultowana z radnymi. A po co miała być konsultowana ? Czy nie mogłby choc jeden "wartownik" przejsc na srodek skrzyzowania i pokierowac ruchem ? Taa... i staruszkę przez jezdnię przeprowadzić. ;) Ten post edytował bzenek sob, 22 lis 2008 - 08:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
No dobrze, wiemy co myślicie o władzach, a teraz napiszcie jak płynnie i bezpiecznie wprowadzić ruch z trzech równorzędnych ulic na skzryżowanie z DK 94. A prosze bardzo. 1. Likwidacja lewoskrętów z 11-go listopada i staszica w DK94. Dave mnie pytał "po co skoro największy ruch jest właśnie z 11-go listopada w DK94". Własnie dlatego, że lewoskręty są kolizyjne a ruch w tę strone duży. Przypuszczam, że te lewoskrętybardziej "poprawiły" statystykę niz wyjazd ze staszica. Jadacy w kierunku Sławkowa, Olkusza, Krakowa pojadą ul.staszica do następnego skrzyżowania i tam w DK94. 2. Skrzyżowanie w ciągu ul.staszica. Pierwszeństwo jak obecnie, czyli od DK94 w kierunku Strzemieszyc. Ulica prostopła do staszica i DK94 (nie pamiętam jej nazwy) byłaby jednokierunkowa. Kierunek od ul.staszica. Z ul.staszica zakaz skrętu w lewo w DK94 i 11-go listopada, czyli tylko na wprost lub w prawo na skrzyzowaniu. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: śro, 26 gru 07 Nr użytkownika: 993 Płeć: Mężczyzna GG: 4723472 ![]() |
4 fazy świateł jak mniemam?
Marcin. p uczestniczyłeś wczoraj w proteście? |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Nie, nie uczestniczyłem w proteście.
Dzisiaj miałem okazję poobserwować sobie skrzyżowanie DK94/11-go listopada. Były wyłączone światła i ti co się tam działo woła o pomstę do nieba! Kto pozwolił na wyłączenie tych świateł, dlaczego policja nie kieruje ruchem? -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzisiaj miałem okazję poobserwować sobie skrzyżowanie DK94/11-go listopada. Były wyłączone światła i ti co się tam działo woła o pomstę do nieba! Kto pozwolił na wyłączenie tych świateł, dlaczego policja nie kieruje ruchem? Rano było wyłączone (nawet na tym skorzystałem bo nie musiałem się zatrzymywać na światłach ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Polecam przeczyć artykuł Pani Radnej Haliny Głowackiej w sprawie skrzyżowania
http://halinaglowacka.blog.onet.pl/ --------------------------------------------------------------------------------- Klub Gazety Polskiej w Dąbrowie Górniczej - tworzymy STREFĘ WOLNEGO SŁOWA Dziś do strefy zaliczamy: 1. Tygodnik – „Gazeta Polska”; ukazuje się w każdą środę 2. Miesięcznik – „Niezależna Gazeta Polska”; ukazuje się w każdy pierwszy piątek miesiąca 3. Kwartalnik -,,Nowe Państwo’’; w sprzedaży pierwszy numer pod nową redakcją 4. Portal internetowy www.niezalezna.pl najświeższe informacje z kraju i ze świata 5. Program „Pod prasą” – TVP 1, w każdą sobotę o godz. 8.15 6. program „Rozmowy Jedynki” – I program Polskiego Radia, w każdy czwartek godz. 13.00 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
1. Likwidacja lewoskrętów z 11-go listopada i staszica w DK94. Dave mnie pytał "po co skoro największy ruch jest właśnie z 11-go listopada w DK94". Własnie dlatego, że lewoskręty są kolizyjne a ruch w tę strone duży. Przypuszczam, że te lewoskrętybardziej "poprawiły" statystykę niz wyjazd ze staszica. Jadacy w kierunku Sławkowa, Olkusza, Krakowa pojadą ul.staszica do następnego skrzyżowania i tam w DK94. I wrzucisz cały ten "duży" ruch dalekobieżny na lokalną uliczkę Staszica. Jak ty sobie wyobrażasz zakręcanie w Staszica dodatkowej "dużej" ilości aut ? Z ul.staszica zakaz skrętu w lewo w DK94 i 11-go listopada, czyli tylko na wprost lub w prawo na skrzyzowaniu. Jeszcze bardziej spotęgujesz jednen z głównych problemów tego rejonu, którym jest masowe zawracanie na ulicy Staszica aby tylko znaleźć się na drodze z pierwszeństwem. Zwłaszcza, że chcesz tam jeszcze wprowadzić ruch na Kraków. Mieszkańcy Staszica wyjdą protestować bo będą musieli pół osiedla objeżdzać ulicami jednokierunkowymi. Pantas i tak będzie musiał objeżdżać pół miasta aby dostać sie do ukochanego reala. A barrano i tak będzie musiał jechać pod Silesia Expo. ![]() Generalnie wprowadzisz zupełnie nieczytelną organizację ruchu gdzie nikt nie wie w którą strone może jechac, a w którą nie. [b]Polecam przeczyć artykuł Pani Radnej Haliny Głowackiej w sprawie skrzyżowania Nie warto. Ten post edytował bzenek nie, 23 lis 2008 - 07:55 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: pią, 09 mar 07 Skąd: DG-Strzemieszyce Nr użytkownika: 546 Płeć: Mężczyzna GG: 6540816 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ciekawe czy pani radna ma chociaż prawo jazdy, czy może tak jak jej szef jarek ![]() To już nawet nie jest kwestia prawa jazdy czy emocjonalnego stosunku pani Haliny do tego skrzyżowania przy realu. Odniosłem wrażenie, że pani Głowcaka bardzo chciała coś napisać ale nie zdążyła się zastanowić i spojrzeć na mapę miasta. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Polecam przeczyć artykuł Pani Radnej Haliny Głowackiej w sprawie skrzyżowania http://halinaglowacka.blog.onet.pl/ Ta kobieta sama wie, że pisze bez sensu, bo jakby nie wiedziała to można by komentować u niej wpisy ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
ciekawe czy pani radna ma chociaż prawo jazdy, czy może tak jak jej szef jarek ![]() Z tego, co wiem Pani Głowacka ma ukończone kursy instruktora nauki jazdy, tak wiec ciesz się chłopcze, że jak zdawałeś egzamin na prawo jazdy nie trafiłeś na kogoś wymagającego, bo z tego, co piszesz wynika ze nie grzeszysz intelektem i być może do dziś byś jeździł na rowerze |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: pią, 09 mar 07 Skąd: DG-Strzemieszyce Nr użytkownika: 546 Płeć: Mężczyzna GG: 6540816 ![]() |
Gdyby była instruktorem to by nie pieprzyła takich głupot, min o zamykaniu kolejnych skrzyżowań. Wiec to może pani radnej i tobie brakuje intelektu, jeżeli tak bardzo się zgadzasz z jej słowami?
Co do mojego egzaminu na prawko, mojej techniki jazdy autem i rowerem ![]() Ale jak to mówią prawda w oczy kole ![]() Wracając do tematu, co będzie dalej ze skrzyżowaniem? Te bloczki betonowe na stałe chyba tam nie będą? |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Parę słów ode mnie - post factum co prawda ale nie było mnie w mieście.
IMHO jedna i druga strona mają rację - mieszkańcy "Staszica" będą mieli o jedną drogę dojazdową mniej to i nie ma się co dziwić, że są niezadowoleni. Nie jest jednak tak, że będą odcięci od świata a i te argumenty w apelu są liche - bo weźmy taką Sikorkę na przykład - do reala mają pół godziny (?) drogi, firmy też tam jakieś są i jakoś żyją mimo, że do centrum mają 10x gorszy dojazd niż nawet "Staszic" po zamknięciu 'krzyżówki'. A skrzyżowanie było niebezpieczne, nieintuicyjne, kierowcy nie umieli po nim się poruszać (argument "powinni umieć" to w buty sobie można wsadzić skoro nie umieją i nie będą umieć) - to raz. Dwa - imho takie drogi 'średnicowe' jak 94 powinny być całkowicie bezkolizyjne przy takim wzroście ilości aut jaki dziś mamy. A już na pewno nie powinny "posiadać" takich udziwnionych skrzyżowań jak to na "Staszicu", które aby było całkiem sprawne to chyba z 10 zmian świateł powinno mieć i światła obejmować powinny też ul. Staszica - niestety powstawałyby wtedy kolejne korki i i tak mieszkańcy Staszica objeżdżali by je przez Wojska Poskiego na przykład. Wniosek (mój): wybrano rozwiązanie mimo wszystko słuszne, bo ja tam nie widzę szans na jakieś lepsze - za mało miejsca, pieniędzy itd. |
|
|
![]()
|
|
Gdyby była instruktorem to by nie pieprzyła takich głupot, min o zamykaniu kolejnych skrzyżowań. No to żeś wpadł jak śliwka w kompot. 1:0 dla rouse ![]() Halina Głowcka nic tam nie napisała o zamykaniu kolejnych skrzyżowań. Choć troszkę tłumaczy Cię fakt, że jej wpis jest kompletnie nieczytelny. ![]() Wracając do tematu, co będzie dalej ze skrzyżowaniem? Te bloczki betonowe na stałe chyba tam nie będą? Ze 20-30 lat. Myślisz, że to stanie im zaszkodzi ? ![]() Ten post edytował bzenek nie, 23 lis 2008 - 13:34 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A mnie się spodobał bardzo tytuł tego artykułu Pani Głowackiej - po jego przeczytaniu chciałbym ją zapytać co ją skłoniło do "popełnienia" tego teksu - " BRAK KOMPETENCJI czy WYOBRAŹNI ?!?"
Ten post edytował mgmisiek nie, 23 lis 2008 - 14:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a mnie zastanawia fakt, że tyle osób twierdzi, że tam nie ma miejsca na skrzyżowanie dwupoziomowe. Imho taki przepust jak pod torami przy dworcu w Będzinie ze zjazdami z głównej trasy dałoby radę zbudować i wtedy ruch lokalny dołem a tranzyt górą i wszyscy byliby szczęśliwi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
a mnie zastanawia fakt, że tyle osób twierdzi, że tam nie ma miejsca na skrzyżowanie dwupoziomowe. Imho taki przepust jak pod torami przy dworcu w Będzinie ze zjazdami z głównej trasy dałoby radę zbudować i wtedy ruch lokalny dołem a tranzyt górą i wszyscy byliby szczęśliwi. Po pierwsze to chyba sam nie wierzysz, że to jest realne ![]() Po drugie - nawet jeśli znalazłyby się jakimś niewyobrażalnym cudem środki - to czy rzeczywista potrzeba uzasadniałaby tak duże nakłady jakie trzebaby ponieść (przypominam, że niecały kilometr dalej jest przejazd do Wojska Polskiego, trochę dalej zjazd/wyjazd w kierunku Katowic nie powodujący nadkładania drogi, bo itak jedzie się we właściwym kierunku - no może kilkaset metrów, jeśli ktoś chce jechać na Olkusz to z kolei jedzie w drugą stronę i za kilkaset metrów ma wyjazd - też bez nadkładania drogi). |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a jak wyobrażasz sobie rozwój miasta, jesli centrum nie będzie dobrze skomunikowane z dzielnicami obrzeżnymi to nigdy się nie rozwinie, a droga na Kraków dzieli skutecznie DG tak jak tory kolejowe na Częstochowę i mamy taki wiejski układ jak mamy. Tunel na Kościuszki i ten przepust w miescu zamknietego skrzyżowania, mógłby poprwić ten stan.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:13 |