![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Kiedyś (w czwartek chyba) korek był aż od zakrętu na 11 listopada (zakłady odzieżowe bytom) do dk94, a aleje tak na oko od przystanku stały. Myślałem, że coś się stało w centrum czy na redenie i cały ruch puścili przez aleje. Ale wczoraj było podobnie
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Nie no, o piątku to nie mówię bo to wiadomo że najgorszy dzień. Na DK94 wtedy nawet widać znaczną różnicę w ilości aut, to i na 11 listopada automatycznie też jest większy ruch.
Na skrzyżowaniu DK94 z 11 listopada, tłumacze to sobie tym że to jedyny wyjazd w kierunku Sławkowa dla dużej ilości mieszkańców Dąbrowy. Z sytuacją wcześniej sprzed kilku lat nie ma co porównywać bo było mniej aut, ale teraz odbija się czkawką zamknięcie wyjazdu z 1000lecia w tamtym kierunku (co i tak uważam za słuszne). W Dąbrowie są dwa skrzyżowania gdzie przy dużym ruchu (a taki już jest coraz częściej) powstają niezłe korki albo sznurek samochodów. To Aleja Róż zjeżdżając z DK94 i właśnie 11 listopada. Ten post edytował kwintosz sob, 20 gru 2008 - 21:09 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
Z aleją róż sie zgodze, czasami korek też jest na sam dół do rozwidlenia. Na 11 listopada ruch mozliwe ze sie zwiekszyl, ale zaobserwowalem, ze chyba cos nie tak z zielonym swiatlem. Kiedys było tak, ze bedac kolo Plusa, przy przyspieszeniu mozna było spokojnie zdazyc, jezeli dopiero sie zapalalo zielone. Teraz czasem mi sie udaje, czasem nie.
A koleiny faktycznie sa niebezpieczne, ale wydaje mi sie ze takie naprawde stwarzajace zagrozenie to tylko odcinek od zjazdu z mostu przez skrzyzowanie mikrohuty do wyjazdu na Siewierz. Wiec chyba niecaly kilometr, gdzie mozna by tylko polozyc troche nowej nawierzchni. A za reszte pieniedzy zrobic tam gdzie jest miejsce (wyjazd z 1000lecia) porzadne skrzyzowanie bezkolizyjne. PS. Powtorze sie zeby nie bylo, wcale nie uwazam tego za chybiona inwestycje, uważam ze Dk94 to bardzo wazna trasa i nalezy jej zapewnic jak najlepsza nawierzchnie, ale jest duzo waznych drog w DG gdzie jest naprawde zdecydowanie gorzej. Ten post edytował sarsolot sob, 20 gru 2008 - 22:42 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Na 11 listopada ruch mozliwe ze sie zwiekszyl, ale zaobserwowalem, ze chyba cos nie tak z zielonym swiatlem. Coś jest ewidentnie nie tak. Zatkał się zupełnie wjazd i wyjazd do reala. Jedni się przepuszczają, a inni nie przez co jest cholernie niebezpiecznie. Zupełnie też straciła sens Sygnalizacja Talkowskiego na przejściu dla pieszych. Jakie by się światło nie świeciło i tak auta stoją tam na pasach. Do świateł z 11listopada w kierunku Katowic nadal się nie przekonałem. Pomimo wczesniejszej argumentacji kilku kolegów. Dk94 to bardzo wazna trasa i nalezy jej zapewnic jak najlepsza nawierzchnie, ale jest duzo waznych drog w DG gdzie jest naprawde zdecydowanie gorzej. Które ? Bo mnie się wydaje, że jest nieźle. Zwłaszcza w porównaniu z pobliskim Sosnowcem. Ten post edytował bzenek nie, 21 gru 2008 - 09:20 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
Od Mekurego do Redenu, na Tworzniu, dwupasmowka od Bedzina w zasadzie do samego centrum, ul. Sosnowiecka - mysle ze wiecej by sie znalazło.
A to ze w Sosnowcu czy Bedzinie jest gorzej to nie znaczy ze u nas nie ma byc dobrze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Z tych co wymieniłeś to zgodzę się z Tobą tylko co do Tworznia. Pozostałe (oprócz sosnowieckiej bo nie znam terenu więc sie nie wypowiadam) jak na "polskie warunki" są ok. I jesli mają robić drogę od będzina lub na redenie to lepiej wydać kasę na tworzeń, oczywiście z naprawą przejazdu przez torowisko.
A wracając do głównej myśli tego tematu to może władze powinny rozważyć otwarcie skrzyżowania dk94/1000-lecia! Ja bym tam widział 2-stopniową sygnalizację, bez lewoskrętów, z wyjątkiem skrętu w lewo od strony staszica w dk94. To chyba byłoby tańsze niż budowa wielopoziomowych skrzyżowań o czym co niektórzy wspominają... CYTAT Zupełnie też straciła sens Sygnalizacja Talkowskiego na przejściu dla pieszych. Jakie by się światło nie świeciło i tak auta stoją tam na pasach. Rozp. ministra infranstruktury i SWiA wsprawieznaków i sygnałów drogowych Par.95.2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazdzasygnalizator jeżeli: 1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom 2) ze względu na warunki ruhu naskrzyzowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowanianie byłoby możliwe przedzakończeniem nadawania sygnału zielonego Czyli MKK 100zł i 5 pkt. karnych! za niestosowanie się do znaków lub sygnałów drogowych. To nie wina "swiateł Talkowskiego", że niektórzy są DEBILAMI i nie potrafia przewidywać sytuacji na drodze. Ten post edytował marcin.p nie, 21 gru 2008 - 13:12 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
No duzy ruch na 11 Listopada, ktorego przyczyna moze sa tez zblizajace sie swieta i Real.
Na skrzyzowaniu 11 Listopada i Katowickiej zamontowali detektory ruchu, jak na Pilsudskiego/Krolowej Jadwigi/Wojska Polskiego. Z 11 Listopada w kierunku Slawkowa tez trafiam na bardzo krotka zmiane wiec widac, ze sa zle ustawione, skoro tyle osob potwierdza. A co do tej sygnalizacji na przejsciu przy kosciele, to widzialem juz kilka razy jak jadacy przede mna ignorowali czerwone. Obie sygnalizacje sa bardzo blisko siebie, ale to nie jest wytlumaczeniem. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Z 11 Listopada w kierunku Slawkowa tez trafiam na bardzo krotka zmiane wiec widac, ze sa zle ustawione, skoro tyle osob potwierdza. Źle ???? ![]() Uśmieszku jesteś mistrzem dyplomacji. To jest zupełnie spierniczone. ![]() Dziś o godz. 11 (!!!) korek na 11listopada sięgał zakładów bytomskich. Korek na alejach sięgał do połowy. Z parkingu reala'a nikt nie mógł wyjechać bo zakorkowali go jadący na skróty do Katowic. Ja nie wiem co się będzie działo ok. godziny 15-17. ![]() Ja mam nadzieję, że dziś ktoś w urzędzie miasta się opamięta i natychmiast zleci firmie od sygnalizacji przestawienie togo cholerstwa. ![]() A co do tej sygnalizacji na przejsciu przy kosciele, to widzialem juz kilka razy jak jadacy przede mna ignorowali czerwone. Obie sygnalizacje sa bardzo blisko siebie, ale to nie jest wytlumaczeniem. Jest albo nie jest. Sygnalizacja na przejściu jest słabo widoczna. Ja też parę razy tam przejechałem na czerwonym. Intuicyjnie patrzyłem na sygnalizator nad jezdniami przy DK. Widziałem też stłuczki jak ktoś wpadał na auto zatrzymujące się na tych światłach. Generalnie po paru latach widać, że to Lipczyk miał rację, a nie Talkowski. Przejście dla pieszych w tym miejscu jest bardzo niebezpieczne pomimo sygnalizacji świetlnej i niesłychanie komplikuje ruch miedzy DK a wjazdem do reala. Najwyższa pora pomyśleć o jego likwidacji. Ewentualnie o włączeniu w fazę sygnalizacji głównej i dorobieniu sygnalizatora nad jezdniami. A wracając do głównej myśli tego tematu to może władze powinny rozważyć otwarcie skrzyżowania dk94/1000-lecia! Ja bym tam widział 2-stopniową sygnalizację, bez lewoskrętów, z wyjątkiem skrętu w lewo od strony staszica w dk94. Będziesz miał ten sam burdel co przy Staszicu - skrzyżowanie z 6 wlotami. A nawet lepiej bo z 7. To chyba tylko takie Rondo jak w Katowicach by dało radę. ![]() To nie wina "swiateł Talkowskiego", że niektórzy są DEBILAMI i nie potrafia przewidywać sytuacji na drodze. Wierz mi. Sam nie dasz rady uzdrowić świata. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: pon, 05 sty 09 Nr użytkownika: 3,100 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To nie powinien być protest jedynie mieszkańców osiedla Staszic, tylko wielu innych osób!!!
Przez osiedla Korczaka i Mickiewicza jeździ teraz znacznie więcej samochodów, m.in. do Reala. A duża część tych samochodów nie grzeszy ekologią, co widać, słychać i czuć! Poruszający się ul.11.listopada przed skrzyżowaniem z ul. Katowicką (przy Realu) napotykają teraz olbrzymie korki, nie notowane wcześniej. Sam widziałem taki sięgający do bramy cmentarza (mam zdjęcia), znajomy obserwował aż do byłych zakładów odzieżowych. Wynika to stąd, że poprzednio przejazd od ul.11.listopada odbywał się w lewo, na wprost i w prawo. Teraz ci skręcający na Kraków, Jaworzno, Kazimierz, os. Staszic blokują tych, którzy chcą jechać do Katowic! Paranoja!!! Jadący ul. Staszica a potem ul. Starocmentarną od Kazimierza, Maczek, os. Staszic napotykają koszmarne korki na skrzyżowaniu z ul. Braci Mieroszewskich. Oczywiście to wszystko nie o trzeciej w nocy, ale godzin szczytu jest w naszym mieście coraz więcej. A obecnie ul. Staszica jest wykorzystywana do prób szybkościowych. Jeden wariat nawet skasował przystanek swoim bolidem. Dobrze, że nie było tam ludzi. Teraz przejście na przystanek w kierunku centrum to koszmar. Wcześniej skrzyżowanie wymuszało jeśli nie zatrzymanie, to znaczne spowolnienie. Były stłuczki, ale żadnego wypadku śmiertelnego. Do władz miasta poszedł projekt innej regulacji skrzyżowania, bo przed zamknięciem nie było dobrze. A okazuje się, że można stworzyć taką regulację, która będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich. Można to było zrobić znacznie wcześniej. Okazuje się jednak, że muszą się wziąć za to mieszkańcy. Wspierajmy się wzajemnie, bo to nasza wspólna sprawa!!! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: wto, 02 gru 08 Nr użytkownika: 2,754 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wiedzieli jak utrudnić życie , ale moim zdaniem duże rondo dla uliczek bocznych a estakada dla przelotówki na olkusz najlepiej by sie tam spisała. Przy realu zawsze były cudowne korki no a juz po stronie dojazdu od sosnowca to był wielki trud ....
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: pon, 05 sty 09 Nr użytkownika: 3,100 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ludzie! Obserwujcie, co się dzieje w tak zwanych alternatywnych drogach przejazdu! Wszędzie korki w godzinach szczytu niespotykane przed zamknięciem skrzyżowania! W Strzemieszycach na światłach, na 11.listopada, Starocmentarnej, itd. Na Starocmentarnej już wcześniej były problemy z włączeniem się w Braci Mieroszewskich. Kto twierdzi, że tam jest OK, to jeździ tam rzadko. A teraz w godzinach szczytu jest koszmar! Jeśli się zamyka skrzyżowanie, to trzeba taki alternatywny ruch przygotować. A tu wręcz przeciwnie!
Jeśli ktoś pisze o wzroście bezpieczeństwa na ul.Staszica, to na pewno nie jest przechodniem. Przejście dla pieszych stało się teraz skrajnie niebezpieczne. Mieszkańcy obserwują szarżujące jak nigdy przed zamknięciem skrzyżowania samochody. Jak ktoś tam tylko przejeżdża, to niech się nie wypowiada. Ja swojego dziecka na pewno nie posłałbym samego na przystanek. Przedtem tak. Jeśli chodzi o zmniejszenie liczby zdarzeń drogowych w tym rejonie, to w odróżnieniu od poprzednio występujących stłuczek, teraz, jak już wspominano, skasowano przystanek ok. 22 w nocy. Cud, że nie było tam ludzi. Nastąpił wzrost wypadków tam, gdzie przeniósł się ruch po zamknięciu skrzyżowania. Przy zjeździe z DK 94 w kierunku na Tychy (za os. Staszic w kierunku Krakowa) ostatnio dwa, w tym jeden bardzo poważny, na skrzyżowaniu Wojska Polskiego ze Staszica również, itd. To tak, jakby swierdzić, że przestępczość spadła, bo zbrodniarza wywiozło się w inny rejon. A on tam rozrabia dalej. Jeśli ktoś patrzy szerzej na tą sprawę, to to wyraźnie zobaczy. Skrzyżowanie wcześniej było źle rozwiązane. Rację mają ci, którzy mówią, że źle się tam jeździło. Ale zostały do UM złożone propozycje bezpiecznego i zadowalającego wszystkich rozwiązania. Jest to możliwe. A zamknięcie przez władze miasta skrzyżowania przypomina działania lekarza, który zamiast leczyć np. rękę, od razu ją obcina. Czy ktoś z Was uważa takiego lekarza za dobrego w swoim fachu? Czy poszlibyście z chorą ręką do takiego kogoś? Pozdrawiam forumowiczów! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 160 Dołączył: śro, 26 gru 07 Nr użytkownika: 993 Płeć: Mężczyzna GG: 4723472 ![]() |
Bzenek jakie znowu trucie? Dobrze przecież prawi.
Nie mieszkam tam, ale proste jest że wystarczyło przerobić sygnalizację świetlną, dodać jedną fazę świateł i byłoby ok, tymczasem najłatwiej zamknąć drogę. Nie wiem czemu bzenek tak ukracasz ludzi którzy się starają, Ty jesteś z Gołonoga i Tobie to lotto, ale teraz dojazd do Staszica to jakaś porażka i jest bardziej niebezpiecznie. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ludzie! Obserwujcie, co się dzieje w tak zwanych alternatywnych drogach przejazdu! Wszędzie korki w godzinach szczytu niespotykane przed zamknięciem skrzyżowania! W Strzemieszycach na światłach, na 11.listopada, Starocmentarnej, itd. Na Starocmentarnej już wcześniej były problemy z włączeniem się w Braci Mieroszewskich. Kto twierdzi, że tam jest OK, to jeździ tam rzadko. A teraz w godzinach szczytu jest koszmar! Jeśli się zamyka skrzyżowanie, to trzeba taki alternatywny ruch przygotować. A tu wręcz przeciwnie! Tak ruch się przeniósł z tego skrzyżowania na inne, ale wg co piszesz to teraz jeździ więcej samochodów ? Wcześniej ciężko było przejechać przez Staszica w godzinach szczytu bo tyle samochód na tym skrzyżowaniu tkwiło, teraz się to rozłożyło na inne skrzyżowania ale na nich jest moim zdaniem lepiej niż tam było. A na Mieroszewskich ? Jaja se facet robisz, rusz głową, kto tamtędy teraz jeździ kto wcześniej jechał inną drogą ? Skąd by ten ktoś musiał jechać ? Jeśli ktoś pisze o wzroście bezpieczeństwa na ul.Staszica, to na pewno nie jest przechodniem. Przejście dla pieszych stało się teraz skrajnie niebezpieczne. Mieszkańcy obserwują szarżujące jak nigdy przed zamknięciem skrzyżowania samochody. Jak ktoś tam tylko przejeżdża, to niech się nie wypowiada. Ja swojego dziecka na pewno nie posłałbym samego na przystanek. Przedtem tak. Jasne, przystanek jest w takim miejscu, że w obie strony widać dobrze drogę i samochody na ładne kilkaset metrów - jak nie nauczyłeś dziecka przechodzić przez drogą to Twoja wina jak wleci pod samochód. |
|
|
![]()
|
|
Do władz miasta poszedł projekt innej regulacji skrzyżowania, bo przed zamknięciem nie było dobrze. A okazuje się, że można stworzyć taką regulację, która będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich. Można to było zrobić znacznie wcześniej. Okazuje się jednak, że muszą się wziąć za to mieszkańcy. Wspierajmy się wzajemnie, bo to nasza wspólna sprawa!!! Jeśli możesz to opisz jak ma wyglądać to rozwiązanie. Bardzo ciekawy jestem. Sam mam swoje "wizje" tego skrzyzowania, ale wychodzi mi 6 cykli bezkolizyjnych + ruch lokalny przy zamontowaniu swiateł na skrzyżowaniu staszica/zięby. -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja ostatecznie swoje zdanie napiszę tak, bo widzę, ze ktoś, lub ktosie bez przerwy powtarzają to samo i z emocjami:
1) wg mnie skrzyżowanie nie musiano zamykać, ja tam wiele razy jeździłem kiedyś z roboty w szczycie i dawałem se radę - trzeba umieć jeździć i się ustawiać na pasach i przede wszystkim ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ, a nie ryć się "na chama" nie ustępując pierwszeństwa jadącym z przeciwka. Ale: 2) pisanie, że zamknięcie tego skrzyżowania wprowadziło taaaakie korki czy niebezpieczeństwo na Staszica to chyba "wymuszona obrona" swoich argumentów za niezamykaniem skrzyżowanie. Gdzie kto widział kiedy korki w DG i to na Staszica <-> Braci Mieroszewskich?! ![]() Jedynie koło Expo jak się targi zaczynają ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czemu bzenek tak ukracasz ludzi którzy się starają, Gdzie się starają ? Od dwóch miesięcy Głowackie, Jaszczury, PiotryU piszą w kółko te swoje żale do całego świata i chwalą się tym swoim enigmatycznym projektem, który zadowoli wszystkich. Dziwnym trafem od tych dwóch miesiecy nikt nie ujawnił szczegółów tego cudownego rozwiązania. Swoją drogą to zaczynam podejrzewać, że cały ten protest ma znikome poparcie wśród mieszkańców Staszica. A sprawę podgrzewają głównie radni z opozycji i właściciele biznesów ze Staszica. Oczywiście mają oni w tym swoje racje i interesy ale pisanie, że zablokowanie wjazdu na DK zaszkodziło wszystkim mieszkańcom Staszica to spore nadużycie. Z pewnością znajdzie się sporo ludzi, których obecne rozwiązanie ucieszyło. Sam mam swoje "wizje" tego skrzyzowania, ale wychodzi mi 6 cykli bezkolizyjnych + ruch lokalny przy zamontowaniu swiateł na skrzyżowaniu staszica/zięby. Ale wtedy masz ze 3 minuty czekania na zielone w głównym ciągu Katowice-Kraków. To duzo czy mało ? Ten post edytował bzenek czw, 15 sty 2009 - 10:39 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: pią, 23 sty 09 Nr użytkownika: 3,147 Płeć: Mężczyzna GG: 585741 ![]() |
Witam,
Jestem mieszkańcem osiedla Staszic. Wydaje mi się że osoby które nie korzystały kiedyś z tego skrzyżowania i nie muszą teraz szukac dróg alternatywnych nie powinny się wyrażać negatywnie o proteście osób których ten problem dotyczy bezpośrednio. Po prostu nie są to dla mnie wypowiedzi obiektywne i nie są poparte doświadczeniem. Co do skali poparcia protestu to nie sądze że jest mała. Listę z protestem podpisało prawie 500 osób co nie oznacza przecież automatycznie że reszta mieszkańców się z tym zgadza ! Skąd taki wniosek. Ludzie przecież pracują , nie każdy ma czas stać na byłym skrzyżowaniu. Problem jak ktoś już na tym forum napisał dotyczy jednak dużo większej liczby osób. Nie tylko osiedle Staszic, także osiedle przy ulicy Krasińskiego, Mickiewicza , osoby dojeżdżające do / z Reala itd. Ponadto prosze zauważyć że nie jest to jedynie problem zamknięcia tego konkretnie skrzyżowania. Jes to przede wszystkim żenujący przykład jak rozwiązuje się problemy w naszym mieście. Po prostu najtaniej, po najmniejszej linii oporu, nie licząc się z nikim i niczym, nie słuchając głosu mieszkańców a także po prostu łamiąc prawo ! Nie jest to pierwsze zamknięte skrzyżowanie w naszym mieście i jeżeli nie będziemy protestować to nie będzie to skrzyżowanie ostatnie. Władza przyzwyczai się do takiego "załatwiania" problemów za przyzwoleniem społeczeństwa i będzie nasze pieniądze jeszcze bardziej marnotrawić pobierając za to wynagrodzenie. Przykładów wyrzucania pieniędzy w błoto w naszym mieście jest niestety mnóstwo. Ktoś pyta o alternatywny projekt przebudowy skrzyżowania .... Po piersze żenujące jest to że zwykli ludzie tzn niefachowcy muszą się tym zajmować i to za darmo w ramach nazwijmy prac społecznych i walk o własne podwórko ....Przecież w naszym kraju jest mnóstwo zdolnych inżynierów z zakresu drogownictwa którzy chętnie by zarobili. A gołym okiem patrząc na to skrzyżowanie od lat nawet laik może powiedzieć czego nigdy tam nie zrobiono dla poprawy bezpieczeństwa i przepustowości. Tyle że laik nie powinien zajmować się analizą i wyborem najlepszego rozwiązania gdyż jest to nawet niezgodne z prawem. Więc okiem laika co można zrobić : 1. Pasy zjazdowe. np. nigdy nie zbudowano pasa zjazdowego z kierunku Katowice na ul Staszica. Nie zrobiono tego nawet pomimo kilkukrotnego remontu nawierzchni i poszerzania pobocza 2. Pas zjazdowy dla lewoskrętu z kierunku od Katowic - powinien być poszerzony i wydłużony 3. Zielone strzałki do prawoskrętu działające LOGICZNIE 4. Zakaz zawracania w obydwu kierunkach 5. Automatyka swiatel w zaleznosci od natezenia ruchu ( petle transmisyjne w asfalcie , monitoring ) 6. Lewoskrety musiały by być bezkolizyjne 7. Mini rondo na ulicy Staszica ( jest tam na tyle miejsca ) 8. Pas zjazdowy ( prawoskret ) na Staszic móglby zaczynac sie wczesniej dochodzilby jako jeden z dojazdow do ronda i byl rozdzielony od przejazdu na wprost od strony Reala 9. Zmiana wyprofilowania drogi Staszica na odcinku pomiędzy przystankami ( to co tam jest to zgroza , pomijając nawet stan nawierzchni ) 10. Kompletna przebudowa 2 przystankow autobusowych. Autobusy musza miec zatoczki i nie moga tamowac ruchu. 11. Fizyczne uniemozliwienie wjazdu na ul Staszica duzym i dlugim pojazdom typu TIR 12. Policja powinna w koncu zauwazyc ze to glownie TIRy dojezdzajace do bazy samochodowej na osiedlu blokowaly to skrzyzowanie pomimo wybudowania specjalnej drogi dojazdowej od strony Kazimierza. Sprawe rozwiazalby punkt 11, odpowiednie oznaczenie a takze duze mandaty nakladane na kierowcow jak i byc moze na baze jako odpowiedzialna za przekazanie informacji o jedynej prawidłowej drodze dojazdu. 13. Dla swiatel na wysiegnikach w dzisiejszych czasach uzywa sie bezobslugowych swiatel diodowych 14. Oczywiscie najskuteczniejsze skrzyzowanie wielopoziomowe - tutaj juz mozna mnozyc warianty. Ten post edytował chrisw sob, 24 sty 2009 - 00:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT TVS
Adam Sierak, Witold Domanik, 2009-01-23 18:11 Żaden protest nie rozbije betonowych zapór - zapewniają władze Dąbrowy Górniczej, które dwa miesiące temu zamknęły skrzyżowanie ulicy Staszica i drogi krajowej nr 94 betonowymi barykadami. Choć policja zapewnia: jest bezpieczniej, to mieszkańcy grzmią: zamknięto nas w gettcie.... Mieszkańcom ulicy Staszica w Dąbrowie Górniczej nie zostało już zbyt wiele form protestu. Protest sprzed dwóch miesięcy nie powstrzymał postawienia na tym ruchliwym skrzyżowaniu betonowych blokad. Jak mówi Konrad Karbowski pracownik warsztatu przy ulicy Staszica, obecność zapór tamuje nie tylko ruch samochodów, ale także dopływ gotówki. - Jest to bzdura. Utrudnianie życia mieszkańcom i prowadzenia jakiejkolwiek działalności - stwierdza Karbowski.. A niechcianej i niebezpiecznej działalności, według policji, na tym skrzyżowaniu było zbyt wiele. Stąd i ta decyzja o postawieniu blokad. - Wyliczyliśmy to sobie dokładnie. Na przestrzeni ostatnich 3 lat doszło tam do 96 zdarzeń drogowych, 88 kolizji i 8 wypadków - wyjaśnia mł. asp. Mariusz Miszczyk. A było naprawdę tłoczno. Według mieszkańców wystarczyło się jednak dłużej zastanowić przed podejmowaniem tej decyzji. Decyzję o zamknięciu przejazdu podjęli urzędnicy. Mieszkańcy Staszica próbowali uzmysłowić ich błąd poddczas sesji rady miasta. - Zamknięcie jednego miejsca, tak ważnego dla naszego miasta, spowodowało problemy w wielu innych punktach dla wielu ludzi zamieszkałych w Dąbrowie Górniczej - uważa Piotr Łucka, przewodniczy protestowi mieszkańców. Jednak takie argumenty nie przekonują tych, którzy o zmianach mogą zdecydować. Przekonałyby pieniądze, ale i w tym przypadku sprawa się o nie rozbija. - Bez dużych inwestycji, bez dużych pieniędzy nie da się tam wprowadzić bezpiecznego rozwiązania - przyznaje Paweł Gocyła, zastępca prezydenta miasta. Taniej i szybciej niż przebudować skrzyżowanie było problem zabetonować. - Mam pretensje do pana prezydenta, że nie został ten projekt kompletnie wprowadzony pod obrady jakiejkolwiek komisji rady miasta - wyznaje Grzegorz Jaszczura, radny. Ale te według urzędników nie były już potrzebne. - Od chwili zamknięcia tej części skrzyżowania, bo mówimy tu tylko o części zamkniętego skrzyżowanie, do chwili obecnej nie odnotowaliśmy tam żadnych zdarzeń drogowych - tłumaczy mł. asp. Miszczyk. Mieszkańcy nie składają jednak broni. Na poniedziałek zaprosili prezydenta Dąbrowy Górniczej, żeby ten przyjrzał się ich sytuacji z bliska. Liczą na to, że skrzyżowanie dwóch racji rozwiąże jakoś ich problem. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: pią, 23 sty 09 Nr użytkownika: 3,147 Płeć: Mężczyzna GG: 585741 ![]() |
/- Od chwili zamknięcia tej części skrzyżowania, bo mówimy tu tylko o części zamkniętego skrzyżowanie,
/ do chwili obecnej nie odnotowaliśmy tam żadnych zdarzeń drogowych - tłumaczy mł. asp. Miszczyk. Widzę tutaj 2 możliwości - albo mł asp. Miszczyk kłamie albo jest kompletnie niedoinformowany i w związkiu z tym nie powinien pracować na tym stanowsku !!! Żadnych zdarzeń drogowych ??? A kto skasował wiatę na Staszica ? Krasnoludki cz tez może to efekt zbiorowej halucynacji ? Oprócz powyższego sam widziałem conajmniej kilka większych lub mniejszych stłuczek na tej części skrzyżowania której nie zamknięto więc gdzie to jest w statystykach ? Dodatkowo jest oczywistym że należy na sytuacje popatrzeć z innej prespektywy czyli zobaczyć jak się wprowadzona zmiana przełożyła na drogi alternatywne. Ale to chyba zbyt skomplikowane dla policji ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:31 |