![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Poszperałem trochę i znalazłem ciekawy wątek dot. ruchów związkowych w MO między innymi w Dąbrowie Górniczej. Jako jeden z założycieli występuje P. Florian Widera.
http://www.sfmo.ovh.org/artykul_16_05_2011.html PS. Może gdzieś zachowały się jakieś zdjęcia z tamtego okresu? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ciekawe - od strony fotograficznej u mnie jeszcze braki...
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Postanowiłem że dodam tutaj adres tej strony z uwagi na to że jest to temat aktualny i na czasie w naszym mieście a są tam informacje ciekawe .facebook /Rondo Żołnierzy-Wyklętych w Dąbrowie Górniczej.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
http://blogdabrowski.blogspot.com/2014/05/...nieodlegej.html Mostek na Białej Przemszy w Błędowie - już dawno go nie ma. Eee... to jest "mostek" w okolicy wież widokowych ??? Bo jeśli tak to ja nim dwa dni temu przechodziłem. ![]() CYTAT ![]() Nieznane bloki Czy ktoś potrafi na podstawie tej fotografii rozpoznać, która to część Dąbrowy Górniczej? To jest Gołonóg. Zdjęcie wykonane z okolic skrzyżowania Tysiąclecia i Marii Szulc (za budyneczkiem MOPSu). Widać ostatni rząd bloków przy Marii Szulc od strony Broadway'u. Po lewej stronie zdjęcia widać stojący do dziś słup linii wysokiego napięcia. Teraz na miejscu chłopca stoją garaże. Ten post edytował bzenek nie, 04 maj 2014 - 17:13 |
|
|
![]()
|
|
Eee... to jest "mostek" w okolicy wież widokowych ??? Bo jeśli tak to ja nim dwa dni temu przechodziłem. ![]() Kurczę, trochę mi namieszałeś teraz ![]() Ten mostek który jest na zdjęciu był przy starej ścieżce dydaktycznej - tej która zaczyna się w okolicach Eurokampingu - jakiś kilometr od niego w kierunku SW. Nie mam mapy przed oczami ale te wieże widokowe mogą być w pobliżu ( jakieś 500 m od mojego mostku na zdjęciu?). Tak więc nie jestem pewien czy piszemy o tym samym mostku ale oczywiście mógł zostać odbudowany - zwłaszcza że ja w miejscu gdzie jest/był mostek byłem na jesień. Przy wieżach byłem dokładnie tydzień temu ale nie przechodziłem przez rzekę, tak więc nie widziałem mostku o którym piszesz - gdzie on jest dokładnie? Co do zdjęcia na Dawnej Dąbrowie to brałem tą samą lokalizację pod uwagę co Bzenek z tym, że za bardzo nie umiem sobie dopasować tego prostopadłego bloku na drugim planie no i nie widzę słupa wysokiego napięcia ![]() EDYCJA PS. To po lewej stronie to ramię słupa? Bo tak teraz patrzę... Ten post edytował Bathurst nie, 04 maj 2014 - 18:29 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Bzenek ma chyba rację...
Bathurst - jak mogłeś nie uwiecznić odkopanego chodnika/spacerownika przy ośrodku zdrowia, tuż obok bloku nr 32? ;-). Teraz jest tam piękne 'spacerowe rondko' obok którego wcześniej przechodziłem setki razy - trawa jednak skutecznie wszystko przykryła przez kilka dziesięcioleci. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Może chociaż to zdjęcie z oddali trochę zmniejszy moje przewinienie
![]() Kółek chodnikowych nie widać. ![]() ![]() Uploaded with ImageShack.us Mnie te zmiany też cieszą zwłaszcza, że uporządkowali też zieleniec tuż przy wejściu do ośrodka zdrowia - tam było jedno wielkie grzęzawisko. Ten post edytował Bathurst nie, 04 maj 2014 - 22:48 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ten mostek który jest na zdjęciu był przy starej ścieżce dydaktycznej - tej która zaczyna się w okolicach Eurokampingu - jakiś kilometr od niego w kierunku SW. - gdzie on jest dokładnie? Na tej mapie z Wiosennego KORNO znajduje się dokładnie w punkcie 6 i ma się dobrze. ![]() ![]() Co do zdjęcia na Dawnej Dąbrowie to brałem tą samą lokalizację pod uwagę co Bzenek z tym, że za bardzo nie umiem sobie dopasować tego prostopadłego bloku na drugim planie Złudzenie. To jest blok równoległy z następnego szeregu budynków przy ul. Krasickiego. no i nie widzę słupa wysokiego napięcia ![]() EDYCJA PS. To po lewej stronie to ramię słupa? Bo tak teraz patrzę... Tak dokładnie. I widać kawałek przewodu na tle nieba. Ten słup wyznacza nam miejsce bo jest typowy dla linii 220kV. Taka linia przechodzi tylko wzdłuż ulicy Tysiąclecia. Innych linii 220kV w miejskiej części Dąbrowy już nie ma. Ten post edytował bzenek nie, 04 maj 2014 - 23:14 |
|
|
![]()
|
|
Bzenek - to ten słup?
https://www.google.pl/maps/place/Marii+Szul...f37c25e84fa5ad4 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/czy,...kiego_2839.html
To jest ulica III Powstania Śląskiego, tuż przy skrzyżowaniu z ul. Kosmonautów. Dzieci stoją mniej więcej między Plastykiem a lecznicą weterynaryjną. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście!
![]() olo też mi wskazał mailem tą lokalizację - dziękuję Wam. Zabieram się za zmianę opisu na stronie. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Pomożecie?
Która to część Mydlic? Obstawiałem szkołę sportową ale nie pasuje mi jednak... ![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/szkola,s...dlice_2923.html -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Pomożecie? Która to część Mydlic? Obstawiałem szkołę sportową ale nie pasuje mi jednak... ![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/szkola,s...dlice_2923.html To jest obecny Zespół Szkół Muzycznych przy Dąbskiego. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jest to obecny zespół szkół muzycznych na Dąbskiego .Szkoła sportowa przy ulicy Chopina była od początku zbudowania nazwana szkoła podstawowa nr33 ,dopiero od nie tak dawna zmieniła nazwę na zespół szkół sportowych .
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Jak już wyżej napisano: zespół szkół muzycznych na Mydlicach. Z lewej strony widać kawałek przedszkola nr 34, a daleko w tle bloki na Środuli.
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję !
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 19:53 |