![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Warto, bo bardzo ładny budynek. Ciekaw jestem, kto projektował, bo drugiego takiego podobnego nie znalazłem na necie.
I muszę przyznać, wśród oparów zapomnienia, doskonale spełniał swoje założenia. Doskonale pamiętam go od wewnątrz. Niestety rano, jak byłem prowadzony do, nie zwracałem uwagi na bryłę, a przy powrocie nie oglądałem się za siebie. A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? Ja to dlatego, bo ja z Sosnowca jestem do 12 roku. Ale z drugiej strony ojciec z Dąbrowy. Ale z trzeciej dziadek z Kazimierza, babcia ze Sławkowa, a matka urodziła się w Będzinie, choć z Gołonoga. I jak ja ma się do czegoś przywiązać? ![]() Ten post edytował sandwich pią, 14 mar 2014 - 18:41 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
sandwich:
CYTAT A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? na www.dawnadabrowa.pl ? Mój dobry znajomy, Paweł Ptak, prowadzi ciekawą stronę o Sosnowcu: www.41-200.pl . Polecam! -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
sandwich: Jakbym miał dobry skaner do negatywów i slajdów na prę dni...i jakiegoś kolegę do pomocyCYTAT A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? na www.dawnadabrowa.pl ? Mój dobry znajomy, Paweł Ptak, prowadzi ciekawą stronę o Sosnowcu: www.41-200.pl . Polecam!sandwich: Niezbyt zachęcająca do dyskusji i wklejania zdjęć. Raczej taka autorska.
CYTAT A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? na www.dawnadabrowa.pl ? Mój dobry znajomy, Paweł Ptak, prowadzi ciekawą stronę o Sosnowcu: www.41-200.pl . Polecam!Ten post edytował sandwich pią, 14 mar 2014 - 19:30 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciekawostka Skrzyżowanie ulic Sobieskiego i T Kościuszki ma nosić nazwę ,,Rondo Żołnierzy Wyklętych'.' .Projekt nadania nazwy trafił do konsultacji społecznych z OPP treść w Bip.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam mieszane uczucia... Historia jest ważna (jak to napisać bez frazesów?) ale czy wszystkie przestrzenie publiczne powinny/muszą być nazywane wg tego schematu?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
W sumie to rondo jakieś takie wyklęte przez kierowców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Ciekawostka Skrzyżowanie ulic Sobieskiego i T Kościuszki ma nosić nazwę ,,Rondo Żołnierzy Wyklętych'.' .Projekt nadania nazwy trafił do konsultacji społecznych z OPP treść w Bip. plus rewitalizacja ronda - wszędzie brzozowe krzyże zamiast rabatek z kapustą. A przy ławce z Hendrix'em mają stanąć dwie armaty z czasów II W.Ś. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Ciekawostka Skrzyżowanie ulic Sobieskiego i T Kościuszki ma nosić nazwę ,,Rondo Żołnierzy Wyklętych'.' .Projekt nadania nazwy trafił do konsultacji społecznych z OPP treść w Bip. plus rewitalizacja ronda - wszędzie brzozowe krzyże zamiast rabatek z kapustą. A przy ławce z Hendrix'em mają stanąć dwie armaty z czasów II W.Ś. Zapytam niezwykle poważnie. Który oddział Żołnierzy Wyklętych działał na terenie i w okolicach Dąbrowy Górniczej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Aj tam, czepiasz się lewaku/komuchu/lemingu
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam gratkę.
![]() W mieszkaniu, które dziś oglądałem i które zamierzam kupić, znalazłem ponad dwie setki zdjęć Dąbrowy z lat 70-tych. Nie rodzinne, ale jakby dokumentalne. Wszelkich budynków, budowy huty, lipskich i innych w formacie od B5 do A3. Jak kupię to mieszkanie a zamierzam, to odziedziczę to. Niestety przed finalizacją transakcji nie mogłem tego wziąć. |
|
|
![]()
|
|
sandwich - cóż mogę powiedzieć... Jeszcze nigdy nikomu nie życzyłem kupna mieszkania tak mocno, jak od dzisiaj Tobie !!!!
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co z kapliczką przy ul Legionów Polskich koło szpitala czy nie powinna ona przejść remontu odnowienia ,od tylu lat niszczeje przydała by się interwencja w Urzędzie Miasta w celu zadbania o ten zabytek historyczny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Poszperałem trochę i znalazłem ciekawy wątek dot. ruchów związkowych w MO między innymi w Dąbrowie Górniczej. Jako jeden z założycieli występuje P. Florian Widera.
http://www.sfmo.ovh.org/artykul_16_05_2011.html PS. Może gdzieś zachowały się jakieś zdjęcia z tamtego okresu? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
ciekawe - od strony fotograficznej u mnie jeszcze braki...
|
|
![]()
|
|
Postanowiłem że dodam tutaj adres tej strony z uwagi na to że jest to temat aktualny i na czasie w naszym mieście a są tam informacje ciekawe .facebook /Rondo Żołnierzy-Wyklętych w Dąbrowie Górniczej.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
http://blogdabrowski.blogspot.com/2014/05/...nieodlegej.html Mostek na Białej Przemszy w Błędowie - już dawno go nie ma. Eee... to jest "mostek" w okolicy wież widokowych ??? Bo jeśli tak to ja nim dwa dni temu przechodziłem. ![]() CYTAT ![]() Nieznane bloki Czy ktoś potrafi na podstawie tej fotografii rozpoznać, która to część Dąbrowy Górniczej? To jest Gołonóg. Zdjęcie wykonane z okolic skrzyżowania Tysiąclecia i Marii Szulc (za budyneczkiem MOPSu). Widać ostatni rząd bloków przy Marii Szulc od strony Broadway'u. Po lewej stronie zdjęcia widać stojący do dziś słup linii wysokiego napięcia. Teraz na miejscu chłopca stoją garaże. Ten post edytował bzenek nie, 04 maj 2014 - 17:13 |
|
|
![]()
|
|
Eee... to jest "mostek" w okolicy wież widokowych ??? Bo jeśli tak to ja nim dwa dni temu przechodziłem. ![]() Kurczę, trochę mi namieszałeś teraz ![]() Ten mostek który jest na zdjęciu był przy starej ścieżce dydaktycznej - tej która zaczyna się w okolicach Eurokampingu - jakiś kilometr od niego w kierunku SW. Nie mam mapy przed oczami ale te wieże widokowe mogą być w pobliżu ( jakieś 500 m od mojego mostku na zdjęciu?). Tak więc nie jestem pewien czy piszemy o tym samym mostku ale oczywiście mógł zostać odbudowany - zwłaszcza że ja w miejscu gdzie jest/był mostek byłem na jesień. Przy wieżach byłem dokładnie tydzień temu ale nie przechodziłem przez rzekę, tak więc nie widziałem mostku o którym piszesz - gdzie on jest dokładnie? Co do zdjęcia na Dawnej Dąbrowie to brałem tą samą lokalizację pod uwagę co Bzenek z tym, że za bardzo nie umiem sobie dopasować tego prostopadłego bloku na drugim planie no i nie widzę słupa wysokiego napięcia ![]() EDYCJA PS. To po lewej stronie to ramię słupa? Bo tak teraz patrzę... Ten post edytował Bathurst nie, 04 maj 2014 - 18:29 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Bzenek ma chyba rację...
Bathurst - jak mogłeś nie uwiecznić odkopanego chodnika/spacerownika przy ośrodku zdrowia, tuż obok bloku nr 32? ;-). Teraz jest tam piękne 'spacerowe rondko' obok którego wcześniej przechodziłem setki razy - trawa jednak skutecznie wszystko przykryła przez kilka dziesięcioleci. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:21 |