![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O, Modernizm. To przedwojenna fotka?
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Album jest z 1957 roku i dotyczy rocznicy Xlecia Funduszu Odbudowy Szkół więc zdjęcie powinno być powojenne. Gorzej, bo nie wiem, które to przedszkole? ;-)
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a nie na Mickiewicza czasem?
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
no to może na łączniku Sienkiewicza - Żeromskiego, tylko budynek był kilkakrotnie przebudowywany, teraz tam mieści się Fundacja Regionalnej Agencji Promocji Zatrudnienia. Przedszkole owo zwane było "hucianym".
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nieważnie - pomyłka
Ten post edytował Bathurst pią, 14 mar 2014 - 15:21 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Dawaj, przynajmniej inni nie będą tam błądzić. Na 90% nie jest to Dąbrowa, ale budynek ładny i spędziłem ze dwie godziny na necie, by to zlokalizować. Nic podobnego nie znalazłem.
WIEDZIAŁEM, DLACZEGO MNIE TAK WZIĘŁO!! Moja Alma Mater. Chodziłem do tego przedszkola. Numer 19 Sosnowiec. ![]() https://www.google.pl/maps/dir/50.2705949,1...#33;1m0!1m0 W tym piętrowym były "misiaki" i "maluchy", a za tą widoczną "aulą" "średniaki" i "starszaki"(w parterowej części). Przed tym murkiem plac zabaw. ![]() Na usprawiedliwienie,że tak długo. Musiałem parę przedszkoli przerobić, bo moja mama była przedszkolanką w latach 60-tych i wszystkie zdjęcia mi przed oczami latały. Ten post edytował sandwich pią, 14 mar 2014 - 17:13 |
|
|
![]()
|
|
sandwich! Strzał w 10tkę !! Uśmiałem się, jak przeczytałem, że to Twoja alma mater
![]() W takim razie zdjęcie zostawiam na stronie, jako komplet fotografii z tego źródła, ale daję b. wyraźny komentarz, że to Sosnowiec. Dziękuję! -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Warto, bo bardzo ładny budynek. Ciekaw jestem, kto projektował, bo drugiego takiego podobnego nie znalazłem na necie.
I muszę przyznać, wśród oparów zapomnienia, doskonale spełniał swoje założenia. Doskonale pamiętam go od wewnątrz. Niestety rano, jak byłem prowadzony do, nie zwracałem uwagi na bryłę, a przy powrocie nie oglądałem się za siebie. A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? Ja to dlatego, bo ja z Sosnowca jestem do 12 roku. Ale z drugiej strony ojciec z Dąbrowy. Ale z trzeciej dziadek z Kazimierza, babcia ze Sławkowa, a matka urodziła się w Będzinie, choć z Gołonoga. I jak ja ma się do czegoś przywiązać? ![]() Ten post edytował sandwich pią, 14 mar 2014 - 18:41 |
|
|
![]()
|
|
sandwich:
CYTAT A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? na www.dawnadabrowa.pl ? Mój dobry znajomy, Paweł Ptak, prowadzi ciekawą stronę o Sosnowcu: www.41-200.pl . Polecam! -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
sandwich: Jakbym miał dobry skaner do negatywów i slajdów na prę dni...i jakiegoś kolegę do pomocyCYTAT A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? na www.dawnadabrowa.pl ? Mój dobry znajomy, Paweł Ptak, prowadzi ciekawą stronę o Sosnowcu: www.41-200.pl . Polecam!sandwich: Niezbyt zachęcająca do dyskusji i wklejania zdjęć. Raczej taka autorska.
CYTAT A może dodać stary Sosnowiec, jako podstronę? na www.dawnadabrowa.pl ? Mój dobry znajomy, Paweł Ptak, prowadzi ciekawą stronę o Sosnowcu: www.41-200.pl . Polecam!Ten post edytował sandwich pią, 14 mar 2014 - 19:30 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciekawostka Skrzyżowanie ulic Sobieskiego i T Kościuszki ma nosić nazwę ,,Rondo Żołnierzy Wyklętych'.' .Projekt nadania nazwy trafił do konsultacji społecznych z OPP treść w Bip.
|
|
|
![]()
|
|
Mam mieszane uczucia... Historia jest ważna (jak to napisać bez frazesów?) ale czy wszystkie przestrzenie publiczne powinny/muszą być nazywane wg tego schematu?
|
|
![]()
|
|
W sumie to rondo jakieś takie wyklęte przez kierowców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Ciekawostka Skrzyżowanie ulic Sobieskiego i T Kościuszki ma nosić nazwę ,,Rondo Żołnierzy Wyklętych'.' .Projekt nadania nazwy trafił do konsultacji społecznych z OPP treść w Bip. plus rewitalizacja ronda - wszędzie brzozowe krzyże zamiast rabatek z kapustą. A przy ławce z Hendrix'em mają stanąć dwie armaty z czasów II W.Ś. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Ciekawostka Skrzyżowanie ulic Sobieskiego i T Kościuszki ma nosić nazwę ,,Rondo Żołnierzy Wyklętych'.' .Projekt nadania nazwy trafił do konsultacji społecznych z OPP treść w Bip. plus rewitalizacja ronda - wszędzie brzozowe krzyże zamiast rabatek z kapustą. A przy ławce z Hendrix'em mają stanąć dwie armaty z czasów II W.Ś. Zapytam niezwykle poważnie. Który oddział Żołnierzy Wyklętych działał na terenie i w okolicach Dąbrowy Górniczej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Aj tam, czepiasz się lewaku/komuchu/lemingu
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam gratkę.
![]() W mieszkaniu, które dziś oglądałem i które zamierzam kupić, znalazłem ponad dwie setki zdjęć Dąbrowy z lat 70-tych. Nie rodzinne, ale jakby dokumentalne. Wszelkich budynków, budowy huty, lipskich i innych w formacie od B5 do A3. Jak kupię to mieszkanie a zamierzam, to odziedziczę to. Niestety przed finalizacją transakcji nie mogłem tego wziąć. |
|
|
![]()
|
|
sandwich - cóż mogę powiedzieć... Jeszcze nigdy nikomu nie życzyłem kupna mieszkania tak mocno, jak od dzisiaj Tobie !!!!
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co z kapliczką przy ul Legionów Polskich koło szpitala czy nie powinna ona przejść remontu odnowienia ,od tylu lat niszczeje przydała by się interwencja w Urzędzie Miasta w celu zadbania o ten zabytek historyczny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 19:53 |