![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A nie jest to po prostu: P i A URBAŃCZYK? PIOTR i ANTONINA URBAŃCZYK Dla uzyskania takiego efektu pierwsze litery musiałyby być co najmniej 4x większe. Ten post edytował Leszek wto, 05 lis 2013 - 00:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Widziałem takie powiększone litery na starych nagrobkach Cmentarza Rakowickiego w Krakowie. Zawsze mnie zastanawiało - dlaczego tak? Widzę, że jest okazja dowiedzieć się czegoś więcej
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 45 Dołączył: nie, 30 wrz 12 Nr użytkownika: 5,074 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale namieszałem z tym krzyżem
![]() W artykule z DZ chodzi o cmentarz na Starocmentarnej. Potwierdza to hipotezę że krzyż z Chechłowki przeniesiono właśnie tam. Zmartwiła mnie informacja Korfantego, że krzyża już tam nie ma. Wie ktoś może gdzie się teraz znajduje? Ja też porównałem sobie zdjęcia i doszedłem do podobnych wniosków co Korfanty. Figura Chrystusa jak również tabliczka INRI wyglądają bardzo podobnie. Zwróćcie uwagę na szaty. Pozostałe elementy znacznie się już różnią. ![]() Oba krzyże mogły stać w Chechłówce. Zdjęcie z datą 1901 zrobiono w 1932 roku. W 1937 być może krzyż zastąpiono nowym z terakoty, zachowując tylko figurę. Na fotografii z niemieckimi drogowskazami (1941) krzyż jest już jakby jaśniejszy, cokół też wydaje się być inny. Teraz sprawa napisów. Data według mnie to 1901. 1913 nijak nie pasuje. Nie znaczy to jednak iż krzyża nie postawiono w 1913. Pamiętajmy że do 1914 Dąbrowa była pod zaborem rosyjskim. Za wszelkie upamiętnianie powstańców groziła wywózka na Sybir. Data 1901 mogła więc być "zmyłą" ![]() Hipoteza z mniejszą czcionką jest ciekawa. Aż przejdę się na Cmentarz Rakowicki żeby sfotografować to o czym piszecie. Tłumaczyło by to tak długą przestrzeń pomiędzy "PIA" oraz "URBAŃCZYK". Ale moim zdaniem "Piotr" nijak by się tam nie zmieścił. A nawet jeśli czcionka była by tak mała, to "Antonina" też była by krótsza, a odstęp do nazwiska dalej za duży. To chyba faktycznie tylko "P. i A. URBAŃCZYK" Na koniec jeszcze dodam że sprawca całego "zamieszania" spoczywa na cmentarzu przy 11 Listopada: ![]() Ten post edytował kusmanek wto, 05 lis 2013 - 12:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Byłem święcie przekonany, że do szkoła sportowa nr 29 a dostałem maila, że to Zagórze. Prośba o Wasze opinie:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/piece,dl...iedla_2385.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
Również uważam że to Zagórze.
Budynek w tle to "Orion" A zdjęcie prawdopodobnie zrobione z okolic ul. Kieleckiej. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak dla mnie za stare to zdjęcie jak na SP29 (czyli na Broadway'u).
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam do was prośbę na stronie Dawna D. jest opublikowane zdjęcie zespołu szkół ekonomicznych jest przy niej usytuowany przystanek komunikacji miejskiej jak myślicie który to może być rok nie pamiętam aby w tym miejscu był przystanek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja pamiętam
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że to na pewno nie 1997 - lakierowane zderzaki w tico pojawiły się chyba koło 1999-2000 roku, początkowo były czarne we wszystkich (znaczy się w obydwu) wersjach wyposażenia.
Ten post edytował Leszek pon, 18 lis 2013 - 22:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
Przystanek mógł być przestawiony na czas remontu pobliskiego przejścia dla pieszych który, był chyba w roku 2000-2001.
A w miejscu istniejącego przystanku było tymczasowe przejście dla pieszych. |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak musiało byc, przystanek był tymczasowy.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
CYTAT http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/otwa...cznej_2401.html Uroczystość otwarcia sali gimnastycznej z udziałem prezydenta M. Dula, przewodniczącego R.M. S. Stokłosy i przedstawicieli kuratorium. Czy ktoś poznaje, w której to szkole? SP nr 7. Obecne gimnazjum nr 1. CYTAT http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/w,pa...cznej_2372.html Klasa umuzykalnienia i teorii PSM im. Michała Spisaka. Czy to wnętrze PSM przy ul. Wojska Polskiego? Stawiam na PKZ. W lewym oknie widać blok przy Górników Redenu, a w prawym oknie zieleń parku Hallera (i toi-toi na przystanku w kierunku Gołonoga). Szkoła muzyczna debiutowała w PKZ na piętrze. Chyba tam gdzie ostatnio była szkoła języków (szkoła tańca ?). |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Na sto procent PKZ. Nie było takich okien na WP.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki bzenek&sandwich !
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 45 Dołączył: nie, 30 wrz 12 Nr użytkownika: 5,074 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na stronie SBC trafiłem na ciekawe zdjęcie dawnej ulicy Legionów:
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?i...ds=44&lp=78 Poniżej zrzut ekranu: ![]() Kojarzy ktoś może miejsce wykonania? Nie jest to przypadkiem Chechłówka? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kiedyś Leszek rozgryzł to zdjęcie ;-)
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
dla lubiących rozgryzać zagadki :
![]() Zdjęcie na tyle jest opisane czerwiec 1920 |
|
|
![]()
|
|
A Ty wiesz, gdzie to czy też chcesz się dowiedzieć?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 17:00 |