![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 45 Dołączył: nie, 30 wrz 12 Nr użytkownika: 5,074 Płeć: Mężczyzna ![]() |
- krzyż ze Starocmentarnej i krzyż Urbańczyka nie mają ze sobą nic wspólnego. Ani cokół, ani krzyż, ani sama postać Jezusa. Czyli część legendy obalona. Ciekawe jak jest z wersją o powstańcach ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: wto, 16 paź 07 Nr użytkownika: 840 Płeć: Mężczyzna ![]() |
- wieża trafo: dokładnie ta z podesłanego linka - plany cmentarza: kto ma 'wejścia' do Bazyliki i św. Barbary? - krzyż ze Starocmentarnej i krzyż Urbańczyka nie mają ze sobą nic wspólnego. Ani cokół, ani krzyż, ani sama postać Jezusa. No to co to za krzyż na starym cmentarzu był z datą 1937, był bo już go nie ma od zeszłego roku w tym miejscu? Slyzaba, proszę podaj dowody na to, że to żaden z elementów krzyża z Chechłówki. Nie wystarczy napisać "nie mają nic ze sobą wspólnego". Na podstawie jakich informacji Kolega wyciągnął takie a nie inne wnioski ? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 45 Dołączył: nie, 30 wrz 12 Nr użytkownika: 5,074 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT A największy krzyż, który stał kiedyś niedaleko, był przywieziony tutaj z Chechłówki przez mojego drugiego dziadka, pierwszego wójta Dąbrowy Górniczej, Piotr Urbańczyka. Źródło To jak w końcu jest z tym krzyżem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hej Korfanty,
Porównałem fotografie: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/krzyz,urbanczyka_2366.html http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_chechlowka.htm Nie potrafię znaleźć ani jednego elementu wspólnego. Ciekawi mnie cały czas też data 1901 (a ponoć krzyż Urbańczyka miał być ustawiony w 50'lecie powstania styczniowego). Może na którymś etapie wymieszaliśmy dwa krzyże, które stały bardzo blisko siebie (widać to na mapie kusmanka)? kusmanek: czyli - wg materiału z DZ - krzyż z Chechłówki miałby w końcu trafić do Antoniego a nie na Starocmentarną? Ten post edytował Slyzaba pon, 04 lis 2013 - 18:40 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: wto, 16 paź 07 Nr użytkownika: 840 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hej Korfanty, Porównałem fotografie: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/krzyz,urbanczyka_2366.html http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_chechlowka.htm Nie potrafię znaleźć ani jednego elementu wspólnego. Ciekawi mnie cały czas też data 1901 (a ponoć krzyż Urbańczyka miał być ustawiony w 50'lecie powstania styczniowego). Może na którymś etapie wymieszaliśmy dwa krzyże, które stały bardzo blisko siebie (widać to na mapie kusmanka)? kusmanek: czyli - wg materiału z DZ - krzyż z Chechłówki miałby w końcu trafić do Antoniego a nie na Starocmentarną? Wydaje mi się Kolego Slyzaba, że nie masz jednak racji. 1. Nie wiem gdzie Ty wyczytałeś w linku Kusmanka do DZ ze trafił do Antoniego a nie na Starocmentarną. 2. Porównując zdjęcie z NAC i zdjęcie Nowaka, Jezus pasuje jak ulał (reszta to zupełnie nowy twór). 3. Nie 1901 a 1913, co wynika czytając chociażby tą stronę LINK . 4. Zastanawialiście się kilka postów wcześniej nad czymś co przypomina PIA(?)... Kiedyś pisownia wyrazów na cokołach obelisków, pomników itp wyglądała tak: Pierwsza duża litera (np wielkość 20 pkt), reszta wyrazu pisana mniejszą czcionką (np wielkość 10 pkt). Powinieneś to wiedzieć jako historyk amator. W tym przypadku mamy "Piotr i Antonina" a rok to nie 1901, a 1913 (zdjęcie niestety nie jest idealne i łatwo się pomylić). Koniec i kropka. Możesz się z tym nie zgadzać, lub przyjąć to jako wiarygodne. I proszę nie pisz nigdy, że coś jest oczywiste tylko dla tego, że Ci się tak wydaje. Pozdrawiam Korfanty Ten post edytował Korfanty pon, 04 lis 2013 - 21:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W tym przypadku mamy "Piotr i Antonina" a rok to nie 1901, a 1913 (zdjęcie niestety nie jest idealne i łatwo się pomylić). Niech mnie kule biją! Widzę 1901 a nie 1913 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ja też, widać ten sam metyl piliśmy
![]() Edit: O ile mogę uznać, że na końcu mogłoby być zniekształcone/zamazane '3', o tyle nie widzę szans, żeby '1' spuchło i wyglądało jak '0'. Ten post edytował Leszek pon, 04 lis 2013 - 22:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja też, widać ten sam metyl piliśmy ![]() ![]() Może, to skutki eteromanii ( nie mylić z erotomanią ![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Korfanty - dzięki za cenne spostrzeżenia i dołączenie się do wątku. Zawsze jestem otwarty na różne interpretacje, opinie, zdania. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę swojego wpisu, w którym 'narzucałbym oczywistość'... ;-)
Podpisuję się przed przedmówcami w zakresie daty - jakbym tego nie powiększał to widzę również 1901? Informacja o sposobie pisowni na cokołach jest dla mnie nowością - nie kojarzę żadnego z kilkudziesięciu zdjęć z pomnikami, popiersiami etc. na mojej stronie, żeby takowa została użyta. Dzięki zatem za taką wiedzę. ps. gdzież tam ze mnie historyk amator ![]() ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Informacja o sposobie pisowni na cokołach jest dla mnie nowością Wydaje mi się, że widziałem w ten sposób zapisaną sygnaturę kamieniarza, nie kojarzę za to żadnego napisu "głównego" na pomniku czy nagrobku. Korfanty - masz może jakieś zdjęcia? I tak mi się jakoś wydaje, że mało miejsca na Piotra tam jest - między 'P' i 'I' odstęp jest taki, jak między 'I' i 'A'. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() A nie jest to po prostu: P i A URBAŃCZYK? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
A nie jest to po prostu: P i A URBAŃCZYK? PIOTR i ANTONINA URBAŃCZYK Leszku znalazło by się kilka przykładów ze starych grobowców, ale dopiero jak dostanę się do mojego archiwum (trochę mi się narobiło luk w zbiorach, gdy miałem przepięcie w domu), ale wystarczy przejść się na jakikolwiek cmentarz by bez trudu napotkać na taką pisownię. Robiąc kiedyś dokumentację na jednym z cmentarzy zwróciłem na to uwagę. Nie często stosowane, ale stosowane. Szczególnie jak w tym przypadku, gdy nie ma zbyt wiele miejsca, a kamieniarz chciał uwidocznić przede wszystkim nazwisko. Co do daty, to przyznaję, ze trochę podpuściłem, by moze ktoś wpadł na podobny pomysł jak ja. Mam taką teorię, że w 1901 coś musiało się wydarzyć, by data ta znalazła się w tym miejscu. Moze to coś zwiazanego z samym kopcem (powstańcy, krzyż, być moze ekschumacja lub cos zupełnie innego), a moze coś ważnego w historii rodu Urbańczyków. Ktoś się urodził, ktoś umarł... Niestety nie znam historii tej rodziny. Może ktoś coś wie lub ma gdzie to sprawdzić. Powstanie tego krzyża to jednak 1913 rok. Moim postem nie miałem w zamiarze kogokolwiek obrazić czy urazić ( mam tu na myśli Ciebie Kolego Slyzaba ). Dobrze że nie dałeś się sprowokować. A Bathurst'owi polecam raczej słabsze trunki, ...może mleko ?? ![]() Szkoda że na tym forum nie ma szybkiego czata, gdzie można by przeprowadzić coś w rodzaju burzy mózgów. Pozdrawiam. "K" |
|
|
![]()
|
|
A nie jest to po prostu: P i A URBAŃCZYK? PIOTR i ANTONINA URBAŃCZYK Dla uzyskania takiego efektu pierwsze litery musiałyby być co najmniej 4x większe. Ten post edytował Leszek wto, 05 lis 2013 - 00:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Widziałem takie powiększone litery na starych nagrobkach Cmentarza Rakowickiego w Krakowie. Zawsze mnie zastanawiało - dlaczego tak? Widzę, że jest okazja dowiedzieć się czegoś więcej
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Ale namieszałem z tym krzyżem
![]() W artykule z DZ chodzi o cmentarz na Starocmentarnej. Potwierdza to hipotezę że krzyż z Chechłowki przeniesiono właśnie tam. Zmartwiła mnie informacja Korfantego, że krzyża już tam nie ma. Wie ktoś może gdzie się teraz znajduje? Ja też porównałem sobie zdjęcia i doszedłem do podobnych wniosków co Korfanty. Figura Chrystusa jak również tabliczka INRI wyglądają bardzo podobnie. Zwróćcie uwagę na szaty. Pozostałe elementy znacznie się już różnią. ![]() Oba krzyże mogły stać w Chechłówce. Zdjęcie z datą 1901 zrobiono w 1932 roku. W 1937 być może krzyż zastąpiono nowym z terakoty, zachowując tylko figurę. Na fotografii z niemieckimi drogowskazami (1941) krzyż jest już jakby jaśniejszy, cokół też wydaje się być inny. Teraz sprawa napisów. Data według mnie to 1901. 1913 nijak nie pasuje. Nie znaczy to jednak iż krzyża nie postawiono w 1913. Pamiętajmy że do 1914 Dąbrowa była pod zaborem rosyjskim. Za wszelkie upamiętnianie powstańców groziła wywózka na Sybir. Data 1901 mogła więc być "zmyłą" ![]() Hipoteza z mniejszą czcionką jest ciekawa. Aż przejdę się na Cmentarz Rakowicki żeby sfotografować to o czym piszecie. Tłumaczyło by to tak długą przestrzeń pomiędzy "PIA" oraz "URBAŃCZYK". Ale moim zdaniem "Piotr" nijak by się tam nie zmieścił. A nawet jeśli czcionka była by tak mała, to "Antonina" też była by krótsza, a odstęp do nazwiska dalej za duży. To chyba faktycznie tylko "P. i A. URBAŃCZYK" Na koniec jeszcze dodam że sprawca całego "zamieszania" spoczywa na cmentarzu przy 11 Listopada: ![]() Ten post edytował kusmanek wto, 05 lis 2013 - 12:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Byłem święcie przekonany, że do szkoła sportowa nr 29 a dostałem maila, że to Zagórze. Prośba o Wasze opinie:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/piece,dl...iedla_2385.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
Również uważam że to Zagórze.
Budynek w tle to "Orion" A zdjęcie prawdopodobnie zrobione z okolic ul. Kieleckiej. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak dla mnie za stare to zdjęcie jak na SP29 (czyli na Broadway'u).
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam do was prośbę na stronie Dawna D. jest opublikowane zdjęcie zespołu szkół ekonomicznych jest przy niej usytuowany przystanek komunikacji miejskiej jak myślicie który to może być rok nie pamiętam aby w tym miejscu był przystanek.
|
|
|
![]()
|
|
Ja pamiętam
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:45 |