![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
mam na myśli choćby możliwości wstawiania fotografii do jednego postu, czasami bywają one ograniczone przez biuletyn... Ograniczenia są, jeśli wstawiasz jako załączniki, ale z zewnętrznego serwera (typu fotosik, imageshack czy inny tinypic) można wstawiać bez ograniczeń. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 19 Dołączył: sob, 12 mar 11 Nr użytkownika: 4,520 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PS. Dział historii - warto warto, oby tylko nie 'umarł' zbyt szybko... o żywotności forum i wątków - jak wiadomo - decydują moderatorzy - ci prawdziwi a nie ci malowani Ograniczenia są, jeśli wstawiasz jako załączniki, ale z zewnętrznego serwera (typu fotosik, imageshack czy inny tinypic) można wstawiać bez ograniczeń. moim "ulubieńcem" jest tinypic...cóż, każdy ma prawo...ale nie znajduję uzasadnienia do nadużyć, owo kończy się czestokroć niestrawnością...
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Nie moderatorzy IMHO, a użytkownicy - jeżeli nie będzie komu pisać, moderatorzy nic tu nie wskórają...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 19 Dołączył: sob, 12 mar 11 Nr użytkownika: 4,520 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie moderatorzy IMHO, a użytkownicy - jeżeli nie będzie komu pisać, moderatorzy nic tu nie wskórają... miałem na myśli moderatorów, czyli osoby ciągnące temat, nadające mu kierunek, same od siebie oceniające... cóż - ostatnio na forach moderatorzy mylą się z adminami i najczęściej zajmują się co najwyżej sprzątaniem... ![]() a obserwacje moje pozwalają mi wnioskować, że wystarczą 2 - 3 osoby, pasjonaci tematu, by poprowadzić długą dyskusję... postaram się wkrotce wstawić jedną ze swoich starych fotografii z wspomnieniem okoliczności w jakich powstała... a ponieważ jeszcze chłodna wiosna zatrzymuje nas w necie - to być może uda się trochę "poszaleć"... wspomnieniami - rzecz jasna... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT postaram się wkrotce wstawić jedną ze swoich starych fotografii z wspomnieniem okoliczności w jakich powstała... - czekamy zatem z niecierpliwością.-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 130 Dołączył: pon, 29 wrz 08 Skąd: DĄBROWA GÓRNICZA CiTY / MYDLiCE Nr użytkownika: 1,493 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a może by tak powspominać wrzucając stare fotografie ? ![]() ta jest z czasów zmroku okupacji niemieckiej... Ma ktos jakies info na temat budynku poczty i zegara w centrum? kiedy powstaly? kto przyczynil sie do budowy? funkcje jakie budynek pelnil w przeszlosci PS - sekcja HISTORIA naprawde byla by potrzebna |
|
|
![]()
|
|
Według dabrowa.pl budynek poczty powstał w 1933 roku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT postaram się wkrotce wstawić jedną ze swoich starych fotografii z wspomnieniem okoliczności w jakich powstała... - czekamy zatem z niecierpliwością.słowo się rzeklo, kobyłka u płotu... nawet skromniej... ![]() i co my tu widzimy proszę szanownej wycieczki... obrazek nam znany, możecie Państwo wzuszyć ramionami... pomnik Hendrixa czy również Czerwonych [ autocenzura ]... a to ja sam w ramach zgrywy, bo na pewno nie górnolotnie - protestu... "problem" w tym, że fotografia została wykonana też w marcu, tyle, że AD 1969... i zrozumieć będzie mógł go ten, kto w owym czasie miał tyle samo lat co stary jacky6 acha - aparat bodajże nazywał się DRUH, taśma zaś miała z 6 cm szerokości... ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
jacky6 - super fotka!
ps. z chęcią wykorzystałbym ją na stronie o historii Dąbrowy. Co o tym myślisz? -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
jacky6 - super fotka! ps. z chęcią wykorzystałbym ją na stronie o historii Dąbrowy. Co o tym myślisz? Jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę wrzucić zdjęcia zrobione przeze mnie, po odpaleniu ładunków w bryle pomnika. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jasne - w którym to było roku?
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
jacky6 - super fotka! ps. z chęcią wykorzystałbym ją na stronie o historii Dąbrowy. Co o tym myślisz? opublikowałem ją w necie otwartym - nie zastrzegam praw autorskich - bo po co... a myślą moją było przywołanie, by otworzyć, przejrzeć domowe albumy... może tam znajdą się zdjęcia rodzinne ale zarazem wykonane na ulicy w Dąbrowie, może i w kościele... sam żałuję, że przed wieloma laty "porządkując" pozostałości po śmierci rodziców wyrzuciłem sporo starych a "śmieciowatych" fotografii... i to jest zawołanie do wszystkich czytających te słowa - szanujcie korzenie swoje... po latach osiągają one znaczną wartość... PS - dość sporo czasu czekałem na ocenę, czy warto było dokonać i założenia wątku i publikacji fotografii... ale widzę już 2 korzyści: - przede wszystkim - opowieści o zdarzeniach związanych z owym pomnikiem, jest już kolejny chętny do swojego wspomnienia - super... - przywołalem do tablicy inny wątek - spacerowiczów po obecnej Dąbrowie i zagadywanie - gdzie to jest... PS 2 - mam jeszcze 2 takie - no co najmniej "prowokacyjne" fotografie z lat 60 i 70 tych... jeśli będzie zapotrzebowanie - pójdę dalej... tą drogą... |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę wrzucić zdjęcia zrobione przeze mnie, po odpaleniu ładunków w bryle pomnika. olo - nieśmiało się przypominam ;-) CYTAT mam jeszcze 2 takie - no co najmniej "prowokacyjne" fotografie z lat 60 i 70 tych... jeśli będzie zapotrzebowanie - pójdę dalej... tą drogą... jacky6 - chętnie byśmy obejrzeli te fotki na forum! Ten post edytował Slyzaba czw, 05 maj 2011 - 00:08 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Czas na kolejną zagadkę - czy spotkaliście się z tą pocztówką?
Opisana jako O.S. Dombrowa. Stadtpark m. Freibad (parki miejski, odkryty basen). http://www.ansichtskartenshop.at/uploads/b...echien-0197.jpg To ta sama wieża? http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_1930/1930000...-kapielowy+.jpg -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
dokładnie, pierwszy widok na budynek przy basenie od strony Przemszy, kiedyś już się spotkałem z tą widokówką.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 130 Dołączył: pon, 29 wrz 08 Skąd: DĄBROWA GÓRNICZA CiTY / MYDLiCE Nr użytkownika: 1,493 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dla mnie to jeden z najwartościowszych tematów na forum. Ma ktoś może jeszcze jakieś fotki lub ciekawostki historyczne?
|
|
|
![]()
|
|
1927 rok - popisy szkół powszechnych na boisku miejskim (gdziekolwiek ono było?)
Załączony plik
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Wrzuć na Imageshack, bo forumowy skrypt nie wyświetla zdjęć
![]() -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Nie trawię imageshack ;-)
Panowie Admini - do dzieła! 1927 rok - popisy szkół powszechnych na boisku miejskim (gdziekolwiek ono było?) ![]() Ten post edytował Slyzaba wto, 07 cze 2011 - 21:03 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Jeśli działu "Historia" nie ma, zakładam temat i bardzo liczę, na to, że ktoś podzieli się jakimiś ciekawymi faktami o których nie wiedziałem. Generalnie ideą tematu uznałbym informowanie o ciekawostkach historycznych na terenie miasta, a także zadawanie pytań w tym temacie. Sam przyznam szczerze, że ja zadaję bardziej pytania niż przekazuję informację
![]() 1. Czy to możliwe, że na dzisiejszym terenie pomiędzy Łośniem a Tucznawą mógł w dawnych czasach istnieć organizowany stale spory jarmark kupiecki ? Nie pamiętam od kogo to usłyszałem. Pytam dlatego, że może warto zacząć tam połazić z wykrywaczem 2. Czy Maheron to dzielnica miasta, która dziś jest zalana przez Pogorię I ? Czy też wszystko dotyczy się domów znajdujących się wzdłuż zbiornika ? 3. Czy w lesie nieopodal Pogorii II znajdują się wielkie ilości rud metali, które zakopywała Huta Katowice w latach 70tych ? Czy prawdziwą jest historia o tym, że na początku lat 90tych, można się było tam dorobić od zera do milionera ? ![]() 4. Czemu w Dąbrowie Nie ma Śladów po istniejącym getcie żydowskim ? Według tego co zrozumiałem i wyliczyłem na podstawie literatury, dzisiejsze mydlice to tereny dawnego getta 5. W innym temacie pojawiła się informacja, że Kantor Mirski napisał, że na terenie dzisiejszego Chruszczobrodu rozciągała się spora wieś, o której dziś słuch zaginął. Co jeszcze z takich faktów, które dziś wydają się nam nie pokrywać ze stanem faktycznym można przedstawić ? Dzięki za info ![]() Ten post edytował KJS pon, 20 cze 2011 - 07:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:22 |