![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wracając do tematu Kuźnicy Warężyńskiej opublikowałem na blogu zaległe zdjęcia z okresu napełniania się zbiornika:
http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/10/...-sie-wedki.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Obłęd!
![]() Idealny materiał na porównanie - dawne/nowe. Tylko części z lokalizacji nie mogę rozpoznać... Może nie byłoby nadużyciem Bathurst, gdybym wspomniałbym, że gdybyś był kiedyś w tamtych okolicach i pstryknął kilka fotek... ;-) -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A popstrykam z przyjemnością
![]() Ten post edytował Bathurst nie, 06 paź 2013 - 09:24 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Uzupełniłem spis ulic: http://dawnadabrowa.pl/?s=jak_zmienialy_na...rowie_gorniczej dzięki planowi http://dawnadabrowa.pl/mapa/plan,sztygarki_2355.html :
Aktualna: Kondratowicza Historyczna: Zagórska -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 45 Dołączył: nie, 30 wrz 12 Nr użytkownika: 5,074 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jakiś czas temu, przeglądając NAC trafiłem na to zdjęcie, datowane na 1932 rok.
Na cokole krzyża wyraźnie można odczytać nazwisko fundatora: URBAŃCZYK. Od razu przypomniała mi się ta historia: CYTAT Jak mówi legenda, podziemia budynku inżyniera górniczego przy narożniku ul. 3 Maja od strony kościoła św. Barbary służyły za katownię. Ciała ich złożono w mogile w kolonii Chechłówka (dziś skrzyżowanie ul. Aleja Róż i Legionów Polskich). Miejsce to w 50. rocznicę powstania uczcił krzyżem – pomnikiem Piotr URBAŃCZYK wójt gminy Dąbrowa w 1913 roku. ŹródłoW trakcie rozbudowy węzła komunikacyjnego w kierunku Katowic, Zagórza i Krakowa zniknęła „Chechłówka”, a pomnik URBAŃCZYKA znalazł się w osamotnieniu i zapomnieniu na cmentarzu parafii św. Barbary. Czy na zdjęciu uwieczniono właśnie krzyż z Chechłówki, wzniesiony na powstańczej mogile? W zasadzie tylko kształt cokołu pasuje do tego ze starego cmentarza, ale krzyż miał być odnawiany w 1937 (taka data widnieje dziś na cokole). No i jeszcze jedna sprawa: przy mogile miały być posadzone cztery kasztanowce, z których podobno tylko dwa przetrwały przebudowę węzła drogowego. Czy to te drzewa, a zarazem pierwotna lokalizacja krzyża: https://maps.google.pl/maps?q=d%C4%85browa+...2,20.3,,0,-11.4 ? Pozdrawiam, Kusmanek. Edit: Czy kopiec z krzyżem z tego zdjęcia to ten sam, co powyżej? http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...azy_ilkenau.jpg Ten post edytował kusmanek wto, 29 paź 2013 - 20:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W powiększeniu widać bardzo wyraźnie nazwisko: PIA(?)... URBAŃCZYK oraz datę 1901.
![]() Ze źródła: CYTAT W trakcie rozbudowy węzła komunikacyjnego w kierunku Katowic, Zagórza - pytanie: gdzie parafia św. Barbary ma cmentarz?i Krakowa zniknęła ?Chechłówka?, a pomnik URBAŃCZYKA znalazł się w osamotnieniu i zapomnieniu na cmentarzu parafii św. Barbary. ps. Kusmanek - jakim cudem dostrzegłeś na zdjęciu z kierunkowskazem krzyż??? ![]() Nie przestajesz mnie zadziwiać... ![]() Zaczyna to wyglądać spójnie - sprawdzałeś może znaczniki na starych mapach? Ten post edytował Slyzaba wto, 29 paź 2013 - 21:55 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
pytanie: gdzie parafia św. Barbary ma cmentarz? Na Starocmentarnej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Leszku.
Kusmanek - masz może foto cokołu ze Starocmentarnej? Ten post edytował Slyzaba wto, 29 paź 2013 - 23:30 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 45 Dołączył: nie, 30 wrz 12 Nr użytkownika: 5,074 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z tym zdjęciem z drogowskazami to akurat był przypadek
![]() A fotografie krzyża na starym cmentarzu znajdziesz tu: http://www.dabrowa.pl/dg_religia_kaplice_chechlowka.htm Wygląda zupełnie inaczej, ale w 1937 miał być restaurowany. Może wtedy stracił oryginalny kształt. Co do map, to na żadnej nie znalazłem niczego, co przypominałoby kopiec. Na tej jednak jest chyba zaznaczony krzyż w kolonii Chechłówka, powyżej skrzyżowania, tuż nad krawędzią odkrywki Redenu (przynajmniej tak mi cię wydaje, kopia nie jest zbyt wysokiej rozdzielczości): http://dawnadabrowa.pl/img/mapa_dabrowy_go...ata_50_cala.jpg No i lokalizacja pasowała by do kierunkowskazów. EDIT: W tle faktycznie chyba widać hutę cynku Konstanty: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,cyn...stanty_739.html W dodatku powyższe zdjęcie było chyba robione z tego kopca. Ten post edytował kusmanek śro, 30 paź 2013 - 11:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Leszku - możesz dostarczyć nam wyraźniejszy skan/foto tego fragmentu mapy z Chechłówką?
Widać tam rzeczywiście coś a'la symbol krzyża. http://dawnadabrowa.pl/img/mapa_dabrowy_go...ata_50_cala.jpg -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Wyszperałem kolejną mapę z zaznaczonym krzyżem w tym miejscu (a nawet dwoma
![]() Poniżej fragment austro-węgierskiej sztabówki datowanej na 1908 rok (czyli wydanej po 1901 - dacie z pomnika). Według mnie krzyż Urbańczyka to ten NE. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Leszku - możesz dostarczyć nam wyraźniejszy skan/foto tego fragmentu mapy z Chechłówką? Widać tam rzeczywiście coś a'la symbol krzyża. Niestety nie mogę, to co jest na Eksploratorach to maksymalna rozdzielczość jaką mam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kusmanek - tylko za bardzo nie zgadza się ułożenie budynków huty cynku względem krzyża?
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem się zgadza. Poniżej małe przedstawienie graficzne.
Zielona kropka to położenie kopca według mnie (wypada niemal w miejscu, w którym dziś rosną dwa wspomniane wyżej kasztanowce). Niebieska przerywana linia to zasięg kadru tego zdjęcia. Zwróć uwagę na charakterystyczny długi budynek huty. Gruba, czarna przerywana linia to wygląd tego skrzyżowania po "wyprostowaniu" przez Niemców (w przybliżeniu). Wychodzi z tego że krzyż był skierowany schodkami na zachód. Poprawcie mnie jeśli się mylę ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
'słuszna słuszność'
![]() Może kiedyś udałoby się połączyć - kusmanek - Twoje poszukiwania poszczególnych obiektów np. tutaj http://dawnadabrowa.pl/?s=artykuly ? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Fragment maila od jednego z mieszkańców:
CYTAT ten krzyż stał "twarzą" w kierunku Starej Dąbrowy, kościoła św. Barbary. Huta Cynku jest z lewej strony patrząc na krzyż, ale oddziela ją od niego "kanion" resztki odkrywki kop. Reden, zasypywany żużlem z Huty Dzierżyńskiego. Gdy jechało się do Zagórza w kierunku kop. Mortimer, to krzyż był po lewej stronie. Ok. 100-200 m. za krzyżem skręcało się w kierunku Starego Cmentarza, zaś na wprost jechało się do Zagórza.
Nie wiedziałem nic o Urbańczyku jako wójcie. Rodzina Urbańczyków mieszkała na ul. Wojska Polskiego. W najokazalszym budynku na tej ulicy. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Czyli wszystkie moje ustalenia się potwierdziły
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kusmanek - mam nowego maila. W załączniku mapa z identyczną lokalizacją jak Twoja i sporo ciekawych informacji:
CYTAT W załączniku na czerwono zaznaczyłem stary przebieg dróg. Osobiście pamiętam ten krzyż. Stał na wysokim wzgórku, niedaleko stała wieżowa podstacja energetyczna. Pomiędzy Krzyżem, a ul. Kr. Jadwigi leżał "wąwóz" będący pozostałością niecki odkrywkowej kopalni Reden. Tym "wąwozem" biegła linia kolejowa i kończyła się na ul. Batorego (u zbiegu Wojska Polskiego , 1-go Maja). Tą linią transportowano półpłynny żużel kolebami z Huty i wylewano go przemieszczając wypełnienie w kierunku dzisiejszej Al. Róż. Druga strona ul. Starocmentarnej (patrząc z bramy cmentarza) to był księżycowy krajobraz. Ten teren stale się "podnosił". Stąd też nie pamiętam aż tak wysokiego wzgórka.
Niebieski kręgiem zaznaczyłem przybliżoną lokalizację na współczesnej mapie. Na starej mapie Aleja Róż przebiega pomiędzy "trzema kwadracikami" na ostrym zakręcie - jednym z tych kwadracików jest "oberża" a zakrętem przy "północnym" krzyżu. Ma Pan rację, Krzyż Urbańczyka to ten północny krzyż. Wracając do redenowskich Urbańczyków, to mieszkali oni na parterze po prawej stronie budynku dawnej Szkoły Handlowej przy Wojska Polskiego. W tej rodzinie było kilku chłopaków, kończyli oni m.in. AGH, Polit. Krakowską. Z tego "domu" wywodził się Andrzej Urbańczyk, lewicowy działacz krakowski, poseł do Sejmu RP, zginął tragicznie w Morzu Egejskim, w latach 90-tych. Urbańczykowie prowadzili w latach 50-tych bardzo ciekawą działalność na rzecz społeczności Redenu. Wyprodukowali kilka egzemplarzy pralek elektrycznych i wypożyczali za opłatą.Ruch był taki, że trzeba było zapisywać się w tygodniową kolejkę, dopiero w 10-15 lat później myszkowski Światowid zacząć produkować Franie i SHL-ki. Jak będzie Pan zainteresowany,prześlę szkic takiej pralki. Na Starym Cmentarzu rozmawiałem z kwestującymi członkami Tow Przyj Dąbr. Namawiałem, żeby pogrzebali w zapisach metrykalnych parafii św. Barbary i MBA, bo tam są plany cmentarzy z podziałem na kwatery z numerami grobów. W księgach metrykalnych i pogrzebowych przy pogrzebach wpisywany jest nr grobu. Na Starym cmentarzu pochowany jest m.in. mój pradziadek. Ale myślę głównie o "bojownikach poległych w czasie zamachu bombowego na koszary" - cytuję z pamięci napis na mogile położonej pod murem tego cmentarza od strony posterunku energetycznego. Jakaś parafia musi przechowywać zapis o takim pochówku. Kościół sw. Barbary był świątynią mariawicką, a Stary Cmentarz obsługiwany był przez kancelarię parafii św. Aleksandra, później MBA. Warto by było dowiedzieć się gdzie przechowywane są takie dokumenty. Jeżeli zostaną "namierzone " te dokumenty, to ja obiecuję je skopiować. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Nie przypuszczałem że temat sam tak się rozwinie
![]() http://dawnadabrowa.pl/img/dabrowa_gornicz...reden_wieza.jpg Co do starego cmentarza i jego planów, była by to istna rewelacja. Może dzięki nim udało by się ustalić gdzie pochowano niemieckiego żołnierza z I wojny światowej. O tym pochówku wspomina wykaz cmentarzy Wielkiej Wojny z 1938 roku. Edit: A wracając jeszcze do krzyża, to miejsce w którym stał, jak i stary układ dróg widać dobrze na podstawie map katastralnych: http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=...essionID=674363 Działka 103 obrazuje ten zakręt przed przebudową. Widać charakterystyczne wcięcie koło kasztanowców - tam zapewne stał kopiec. Działka 104/1 pokazuje to skrzyżowanie po "wyprostowaniu" przez Niemców. Ten post edytował kusmanek nie, 03 lis 2013 - 11:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
- wieża trafo: dokładnie ta z podesłanego linka
- plany cmentarza: kto ma 'wejścia' do Bazyliki i św. Barbary? - krzyż ze Starocmentarnej i krzyż Urbańczyka nie mają ze sobą nic wspólnego. Ani cokół, ani krzyż, ani sama postać Jezusa. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 01:56 |