![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Genialne fotki !! Isza nadaje się idealnie na zestawienie wczoraj-dziś.
Jeśli masz więcej to mogę prosić o podesłanie do mnie?? -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ok, nie ma sprawy - niedziela, poniedziałek prześlę
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/huta...owice_2275.html
Łup, łup!!! Panie kierowcooo, ludzie wysiadają!!!! Sylwek, to OSINOBUS ![]() Służył do przewozu pracowników, kiedyś w tym wątku o tym pisaliśmy. Ten post edytował Bathurst nie, 01 wrz 2013 - 10:24 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pomożecie?
Czy to wieżowce przy Kościuszki czy Królowej Jadwigi? Spędziłem trochę czasu na zumi/maps.google i nie doszedłem do żadnego konstruktywnego wniosku ![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/budowa,w...uszki_2261.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 05 wrz 2013 - 20:25 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
na Dawnej Dąbrowie pomyślałem, że jest błąd bo w pierwszym momencie byłem pewny, że to Reden.
Jednak mam wrażenie, że ta droga przed blokami jest jakby w dół i nieco po łuku - więc jednak Kościuszki. Ponadto te drzewa za blokami są jakby niżej - na brzegu dawnej odkrywki, dziś też jest tam obniżenie terenu. Nie ma tego na Redenie. To tyle jeśli chodzi o szybką analizę - może się nie mylę? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Moim zdaniem na 99% to Kościuszki, a stwierdziłem po ilości i ustawieniu bloków
![]() |
|
|
![]()
|
|
HMMMPrzecież tutaj na Kościuszki bloki stoją równolegle do drogi?
https://maps.google.pl/maps?q=Aleja+Tadeusz...,149.92,,0,1.78 A na oryginalnym zdjęciu prostopadle. Tutaj dobrze widać: zza tego drugiego wieżowca przy ulicy wystaje jeszcze jeden - tak jak na dawnej fotce:https://maps.google.pl/maps?q=Aleja+Tadeusz...1,47.7,,0,-3.24 Czyli kolejny argument za Królowej Jadwigi. Ten post edytował Slyzaba czw, 05 wrz 2013 - 21:01 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
jedź wyżej
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 207 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na 100% Kościuszki. Zdjęcie robione z okolic ronda z ulicą Górniczą. Na street view dokładnie nie widać, bo dalsze bloki są zasłonięte drzewami.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Kościuszki. Są to bloki przy hali i II LO
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
ok - Kościuszki... Tylko jak wytłumaczycie, że bloki są równolegle do drogi a na dawnym zdjęciu prostopadle?
Podjechałem wyżej w google na Kościuszki ale nie mogę znaleźć tego ustawienia bloków... -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Perspektywa. Z miejsca z którego zrobiono zdjęcie widać łuk drogi. Widać zresztą jak droga idzie wyraźnie w dół.
Pierwszy blok z lewej to ten na rogu Kościuszki i Dojazdowej. Ta sama ilość pięter, taki sam rozkład balkonów. Obok niego po prawej widać również mały budynek, który do dzisiaj istnieje. Drugi blok od lewej to ten za garażami przy hali sportowej. Dwa po prawej są przy LO i przedszkolu. Ten post edytował szer pią, 06 wrz 2013 - 07:27 -------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 207 Dołączył: pon, 26 lut 07 Skąd: Mydlice północ Nr użytkownika: 508 Płeć: Mężczyzna ![]() |
![]() Zdjęcie z minimalnie innej perspektywy, środkowy blok jest zasłonięty drzewami. |
|
|
![]()
|
|
OK OK ;-)
Mamy 10:1 na Kościuszki. szer CYTAT Ta sama ilość pięter, taki sam rozkład balkonów. - akurat bloki przy Kr. Jadwigi i Kościuszki są identyczne ;-)
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Od kilku dni chodzi mi taka myśl po głowie aby autora strony internetowej Slyzaba czyli Sylwka uhonorować nagrodą ,wyróżnieniem przyznawanym przez prezydenta miasta,rade miasta a może i zgłosić do konkursu na tytył dąbrowianina roku.Moim zdaniem należy mu się to z tego względu jaki jego strona i osoba wnoszą wkład w historie miasta dla obecnych i przyszłych pokoleń Dąbrowiaków.Warto by Sylwku pomyśleć o wydaniu albumu ,monografii ukazujące dawne i obecne fotografie Dąbrowy Górniczej.Jakie wy macie zdanie w tym temacie.
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję Grzegorz-dg za miłe słowa. Może to nieuprzejmie sam o sobie... ale odpowiem pierwszy
![]() Zamiast dyplomów i wyróżnień zdecydowanie wolałbym, żeby nasze Muzeum otrzymało np. skaner wielkoformatowy. Dzięki niemu moglibyśmy dysponować unikalnymi mapami, których tam nie brakuje ![]() Wolałbym po tysiąckroć dostęp do map z Urzędu Miejskiego. Wolałbym po tysiąckroć wsparcie programistyczne w dokończeniu CEDu (taka tam robocza nazwa na Cyfrową Encyklopedię Dąbrowy). Wolałbym np. tak zmienić swoją stronę, żeby np. wszystkie szkoły mogły tam samodzielnie umieścić swoją historię i zdjęcia. Wolałbym mieć możliwość zeskanowania archiwów bazyliki i od św. Antoniego. Wolałbym, żeby pojawił się ktoś, kto wsparłby finansowo pomysł animowanej rekonstrukcji dawnej Dąbrowy. Wolałbym, żeby na mojej stronie pojawiła się funkcjonalność nakładania na siebie dowolnych map/planów Dąbrowy z definiowaniem poziomu przezroczystości. Wolałbym, żeby na stronie pojawiły się osobne artykuły dotyczące ulic i dzielnic DG. Wolałbym, żeby do każdego zdjęcia mogła się pojawić mapka satelitarna z zaznaczonym obiektem. Wolałbym, żeby Biblioteka Miejska wypożyczyła mi cały dział REGIONALIA na jakieś 3 lata ![]() Tych 'wolałbym' mógłbym wymieniać i wymieniać... Kilka lat istnienia strony i styczność z historią nauczyły mnie cierpliwości - po kolei będę realizował kolejne zmiany :-). ps. może kiedyś uda się założyć Fundację (statut leży gdzieś w szufladach) i otrzymać jakiś grand, który przyspieszyłby któryś z ww. 'wolałbym-ności'? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
szer Nie są identyczne - układ balkonów na poszczególnych pietrach jest inny (patrząc od ostatniego pietra), zgodnie z tym na Twoim zdjęciu na 100 % są z ulicy Kościuszki.Bo te na KJ wogóle nie maja balkonów tylko drzwi balkonowe z poręczą i zaczynają się na 10 p. od środka.
CYTAT Ta sama ilość pięter, taki sam rozkład balkonów. - akurat bloki przy Kr. Jadwigi i Kościuszki są identyczne ;-)-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zibar -
CYTAT Bo te na KJ wogóle nie maja balkonów tylko drzwi balkonowe z poręczą i zaczynają się na 10 p. od środka. Zobaczyłem - uwierzyłem ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
szer Nie są identyczne - układ balkonów na poszczególnych pietrach jest inny (patrząc od ostatniego pietra), zgodnie z tym na Twoim zdjęciu na 100 % są z ulicy Kościuszki.Bo te na KJ wogóle nie maja balkonów tylko drzwi balkonowe z poręczą i zaczynają się na 10 p. od środka.CYTAT Ta sama ilość pięter, taki sam rozkład balkonów. - akurat bloki przy Kr. Jadwigi i Kościuszki są identyczne ;-)Jeśli dobrze pamiętam, a wydaje mi się, że tak, to bloki przy Królowej Jadwigi miały komplet krótkich balkoników. Po pewnym czasie, któryś z balkonów się urwał (legenda miejska głosiła, że wraz z mieszkańcem). Oderwano więc balkony, które były źle zamontowane i stąd dzisiaj układ taki jaki znamy - losowy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki olo za informację.
Korzystając z okazji (następna pewnie za kilkanaście miesięcy ;-)): element nr 2222 na mojej stronie: http://dawnadabrowa.pl/fotografia/huta,kat...1,maj_2297.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 12:15 |