![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
AAAA rzeczywiście - ktoś, gdzieś, kiedyś o tym mówił/pisał. Gdzie one były w latach 60-70? przy krótszym boku, od strony Królowej Jadwigi? W sumie to on chyba został zamknięty dopiero przed budową hali? Na pewno był czynny w połowie lat dziewięćdziesiątych. Jesteś pewien ? ![]() w sezonie letnim '96 pracowałem na nim jako ratownik, już wtedy ledwo zipał i jeśli pamięć mnie nie myli to był jego ostatni sezon - chyba nawet robiliśmy tam pożegnalną imprezę.... w każdym bądź razie w sezonie '98 na pewno już był nieczynny. Ten post edytował maseur sob, 06 kwi 2013 - 00:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Co za zbiegi okoliczności. Kilka dni temu rozmawiałem w barze ze starszym panem, który pożyczył mi zeszyt z historią dąbrowskich kopalń. Zaczęliśmy ciągnąć temat kopalń, On wskazywał ciekawe miejsca, np upadową gdzieś tuż za torami przy Konopnickiej. Olo, czy ta upadowa była może mniej więcej w tym miejscu (jak ten placyk/parking między szkołą a ulicą Konopnickiej): http://www.zumi.pl/namapie.html#50.332006/...19/13/satellite ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Ileż wspomnień się tu zazębiło. Ze opowiadań mojej matki pamiętam, że oddawała zegarki do naprawy właśnie do zegarmistrza, o którym piszesz. A mieszkała niedaleko, bo w kamienicy obok. I ona również dostała mieszkanie na Cedlera.
Lodowisko przy SP 18 było organizowane przez kilka lat. Pierwsze (?) było zrobione na placu apelowym przed szkołą. Panie z komitetu rodzicielskiego rozdawały gorącą herbatę. Nad lodowiskiem świeciły się kolorowe żarówki, a z megafonów grała muzyka. Lodowisko to zdobyło pierwsze miejsce w jakimś wojewódzkim konkursie. Kolejne lodowiska były robione na boisku do ręcznej, tym naprzeciw sali gimnastycznej. Kiedy tylko zrobiło się zimno, zaczynała się akcja odśnieżania. A potem, gdy już zrobił się lód, braliśmy takie wielkie dwuosobowe łopaty i zasuwaliśmy przy odśnieżaniu lodowiska. Było super. Moja matka też pracowała w kasie biletowej w Gołonogu. Fajnie tam było. Najbardziej lubiłem "dziadka do orzechów" czyli taki datownik do kartonowych biletów. Rejonizacji było kilka, faktycznie. Zwłaszcza jedną pamiętam szczególnie, kiedy to kilku kolegów, ni stąd ni zowąd przeniesiono do 15. A związane to było z likwidacją szkoły na Piekle i przeniesieniu jej uczniów do 18. Powstały wówczas klasy "D" i nienajfajniej się w szkole zrobiło. Zostaliśmy wtedy Zbiorczą Szkołą Gminną. Leszek, wydrukuję mapę i przy najbliższej okazji zapytam ponownie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Koleżanki i kolegów z Piekła wozili jeszcze jak ja chodziłem do tej szkoły i to nie gimbusami wcale ;-)
A w szkole kuchnia i wielkie rubaszne kobiety krzątające się po niej, zaraz na wejściu była taka wanna gdzie my zziajani wpadaliśmy napić się kranówy. Mleko nalewane chochlą do kubków i obiady na stołówce.... Ale Olo powiedz proszę co wiesz o innych gołonoskich restauracjach i barach. Ustaliłem ostatnio, że obok Pana Łopatki i jego "Pogorianki" dalej była knajpa "U Górala" - tak mniej więcej jak dzisiaj wjazd do CPN na Gwardii Ludowej od nazwiska właściciela i jeszcze dalej "Pod Jesionem" czy Lipą ? Czy przy dworcu lub w dworcu też była restauracja? Pamiętasz Olo kiosk ruchu tak trochę bokiem stojący do ulicy tuż przy nieistniejących już torach obok PKP? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Niespecjalnie się interesowałem wówczas knajpami
![]() Załączam zdjęcia z dworca, dziś już niemożliwe do zrobienia. Mam nadzieję, że tylko na razie. ![]() ![]() ![]() Na jednym z nich widać zamalowane drzwi do pokoju hotelowego nr 5 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Olo, czy ta upadowa była może mniej więcej w tym miejscu (jak ten placyk/parking między szkołą a ulicą Konopnickiej): http://www.zumi.pl/namapie.html#50.332006/...19/13/satellite ? Nie przypuszczam ![]() ![]() ![]() Mleko nalewane chochlą do kubków i obiady na stołówce.... Mleka nie cierpiałem srodze, zwłaszcza kożuchów, picie go była dla mnie prawdziwą karą. Obiady w "mojej" 12-tce wspominam dobrze ![]() Moja matka też pracowała w kasie biletowej w Gołonogu. Fajnie tam było. Najbardziej lubiłem "dziadka do orzechów" czyli taki datownik do kartonowych biletów. "Dziadka do orzechów" pamiętam. Kasjerka wybierała bilet z takiego "panela" i srrruuu! kasowała go z jednej czy z dwóch stron w tym "dziadku". Później technika poszła naprzód. Były w kasach takie maszynerie, które jeździły prawo, lewo, w tył i w przód, wybierało się stację docelową i rodzaj biletu, coś tam się naciskało i wyskakiwały tekturki z nadrukowaną treścią.
-------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kontynuując serię wspomnieniową na moim blogu nowy wpis:
Stepy gołonoskie i skarby z "Alika" - http://blogdabrowski.blogspot.com/ Ten post edytował Bathurst nie, 14 kwi 2013 - 00:15 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
" Alik " - ileż godzin tam przesiedziałem jak glonojad doklejony do gablot - z upływem lat zmieniałem lokalizację, zaczynając od pomieszczenia w głębi z żołnierzykami, czołgami itp., kończąc karierę na gablotach z radzieckimi grami elektronicznymi ( fascynował mnie nurek wyławiający skarby ). Co ciekawe - często podjeżdżało się tam rowerem, wychodząc po godzinie nasze "Pelikany" czekały tam na nas - czy pokolenie z rocznika np.2010 uwierzy nam w to za kilka lat ?
|
|
|
![]()
|
|
kompletnie uleciały mi z pamięci te żołnierzyki.
Pelikan to była potęga ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
kompletnie uleciały mi z pamięci te żołnierzyki. Pelikan to była potęga ![]() Ja tam jeździłem na "Dingo". Koła 18". A Alika pamiętam, oj pamiętam. Ale jednak chyba bardziej SH i kolejki PIKO. Marzenie, które do dziś pozostało nie spełnione. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Konia z rzędem temu, kto rozpozna te duże elementy
![]() www.dawnadabrowa.pl/pocztowka/hala,a,warsztatu,mechanicznego,huty,bankowej_2047.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Strażacy z OSP Gołonóg. Czy sprzęt po lewej stronie to pompa? Może ktoś poznaje to miejsce? Budynek w tle pojawia się na kilku strażackich zdjęciach. Czy to była ich siedziba na Gołonogu?
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/zdjecie,...zakow_2105.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej?
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Nie mam pojęcia...
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej? Też tak uważam. Strażacy stoją przy budynku straży (fragment z prawej strony zdjęcia), którego już nie ma, w tle zdjęcia widać dom, który ciągle stoi. Tutaj okolica z google maps po włączeniu street view widać garaże, mniej więcej tam znajdował się dawny budynek straży. Tu właśnie widać ten budynek strażaków. Ten post edytował kopiko śro, 01 maj 2013 - 23:19 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zobaczcie tutaj http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/ozna...onogu_2109.html
Wg opisu to może być dawna siedziba strażaków - budynek po prawej stronie. To ewidentnie skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej. Wygląda na to, że na zdjęciu z cysterną, na prawej krawędzi widać minimalny kawałek właściwej remizy? ![]() Przy okazji warto zwrócić uwagę na nietypowy element na wprost fotografa. Czy możliwe, że jest to postument, na którym stała rzeźba żołnierza-zwycięzcy? Kształt wg mnie identyczny. Kopia tego pomnika została odsłonięta i poświęcona 11 listopada 2009 roku na placu Józefa Bema, w Gołonogu. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wg opisu to może być dawna siedziba strażaków - budynek po prawej stronie. To ewidentnie skrzyżowanie Gwardii Ludowej i Kościelnej. Wygląda na to, że na zdjęciu z cysterną, na prawej krawędzi widać minimalny kawałek właściwej remizy? Tak, to właśnie remiza. CYTAT Przy okazji warto zwrócić uwagę na nietypowy element na wprost fotografa. Czy możliwe, że jest to postument, na którym stała rzeźba żołnierza-zwycięzcy? Kształt wg mnie identyczny. Kopia tego pomnika została odsłonięta i poświęcona 11 listopada 2009 roku na placu Józefa Bema, w Gołonogu. Jutro (a właściwie już dziś) spróbuję się dowiedzieć, co tam stało. |
|
|
![]()
|
|
Poszedłem za ciosem - zastanawiałem się jak stał żołnierz względem kościoła. Na tym zdjęciu widać doskonale ustawienie:
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/pomn...onogu_2112.html ![]() Tu zdjęcie z postumentem - wygląda na to, że na postumencie została jeszcze część nóg: ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Poszedłem za ciosem - zastanawiałem się jak stał żołnierz względem kościoła. Na tym zdjęciu widać doskonale ustawienie: Tu zdjęcie z postumentem - wygląda na to, że na postumencie została jeszcze część nóg: ![]() No to sprawa wyjaśniona ![]() Wracając jeszcze do remizy, znalazłem zdjęcie z roku około 1953-55, widać że budynek wygląda inaczej, choć tabliczka jakby ta sama. Na zdjęciu od lewej: Stanisław Zięba (dziadek mojej Żony), Pan Gajdzik i Pan Szumera. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 12:41 |