![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Chyba jakiegoś postu brakuje?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tak, bo Prezes się zastanawiał czy to nie baba ława a potem poprosił o usunięcie
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo przepraszam, że skaczę z tematu na temat ale pewna myśl nie daje mi spokoju. Mianowicie chodzi mi o popularne i publikowane w wielu wersjach pocztówkowe ujęcie panoramy Centrum Dąbrowy z wieży kościoła. Mnie się wydaje, że zdjęcie to zrobione było z szybu kopalnianego a nie wieży kościelnej. Zobaczcie to zdjęcie od Slyzaby sprzed dwóch dni,przecież tory nie mogą podchodzić do głównego wejścia do bazyliki. Co Wy na to...
Ten post edytował eszogo1970 pon, 25 lut 2013 - 11:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przyznam, że wieża kościoła tez mi nie pasowała. Zdjęcie jest wykonane z obiektu który jest położony jakby bardziej w stronę dzisiejszego Parku Hallera. Fotograf będąc w wieży musiałby mieć aparat na jakimś sporym wysięgniku, żeby uchwycić to co jest na zdjęciu
Ten post edytował Bathurst pon, 25 lut 2013 - 12:12 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 369 Dołączył: wto, 14 mar 06 Skąd: Łosień / Gołonóg Nr użytkownika: 192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Chyba jakiegoś postu brakuje? tak, bo Prezes się zastanawiał czy to nie baba ława a potem poprosił o usunięcie tak jest, przepraszam za zamieszanie. Mój post sugerował że to Babia Ława, a ona wypływała gdzieś w okolicach "Domu Chłopa", dopiero później zauważyłem, że dyskusja dotyczy innej rzeczki; powinienem zedytować zamiast usuwać, sory. Ten post edytował prezes pon, 25 lut 2013 - 16:30 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
![]() Rowami nazywaliśmy stare wyrobiska, chyba piasku, zalane wodą ze strumyka między "brzózkami" a lasem przy Starej Pogorii. Ciut dalej niż sięga niebieska kreska. W letnie sobotnie popołudnia i niedziele przychodziło tam dość sporo ludzi. A to między innymi dlatego, że znakomita większość ośrodków na Pogorii to były obiekty otwarte tylko dla swoich pracowników i nie każdy mógł tam wypoczywać. A co to "łom"? To taki tani, obrzydliwie słodki ersatz podobny do bloków chałwy. Składało się toto z pokruszonych herbatników otoczonych kakaopodobną masą. Nazwa łom pochodzi prawdopodobnie od "złomu" tychże herbatników. Jak ktoś ciekawy to gdzieś w necie można znaleźć podobny wypiek. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Olo - fantastyczne historie. Ten strumyk śnił mi się ostatnio co noc
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
co do źródełka tego strumyka - ono tak do końca i na dobre wcale nie wyschło, bije jeszcze krótkimi okresami po ulewnych deszczach, na roztopach, zalewając stróżką wody ulicę Kościelną. Krasowe, okresowe źródło, jak w wapieniach się nagromadzi wody.
na starych mapach można zobaczyć, że ten strumyk płynął dalej na wprost, dochodząc do torów kolejowych na SW od dworca - od S wzdłuż torów także płynął ciek, którego ślad jeszcze do niedawna wyznaczały ostatnie przetrwałe samotne olchy, wycięte kilka lat temu. Przed przejazdem kolejowym śladem po nim jest wylot betonowej rury od strony dworca. Drugi ciek wybijał od N podnóża Góry Gołonoskiej, skanalizowany w rów k. chodnika na N od Gwardii Ludowej, płynął w kierunku przedszkola; koło starej piekarni widać czasem jeszcze podobne wybijanie wody - to on niesie większość wody, która wypływa spod ziemi koło dworca. Dla mnie to tzw. Strumień Gołonoski, o którym pisał Marian Kantor-Mirski, że "toczył swe wody na północ od wzgórza" ![]() Te "rowy" m. Babią Ławą (strumieniem), a lasem ciągnącym się do Pogorii I, to zwaliśmy "stawikiem". Takie małe piaskownie miejscowych. Tu złowiłem swoją pierwszą rybę lata temu - małego okonka na dżdżownicę ![]() ![]() a, ten "łom" z opisu to chyba tzw. "blok" - takie chałwopodobne margarynowe coś, do nabycia i dziś w gołonoskim Intermarche ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 pon, 25 lut 2013 - 20:30 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT co do źródełka tego strumyka - ono tak do końca i na dobre wcale nie wyschło, bije jeszcze krótkimi okresami po ulewnych deszczach, na roztopach, zalewając stróżką wody ulicę Kościelną. Krasowe, okresowe źródło, jak w wapieniach się nagromadzi wody. faktycznie, właśnie miałem o tym pisać ![]() CYTAT Te "rowy" m. Babią Ławą (strumieniem), a lasem ciągnącym się do Pogorii I, to zwaliśmy "stawikiem". Takie małe piaskownie miejscowych. Z tego co pisze Olo to Rowy były trochę dalej. Ten post edytował Bathurst pon, 25 lut 2013 - 20:33 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/frag...onogu_1697.html Opis póki co skromny bo "nie czuję" miejsca wykonania zdjęcia. Chętnie go uzupełnię ![]() Trochę popytałem ![]() 1. tył domu Łopatki z restauracją Pogorianka 2. tył domu fotografów Drożdżów 3. stacja energetyczna (przebudowana istnieje do dziś) 4. coś na tyłach poczty (to ta dyskutowana pompownia ?) 5. nie wiem ale w prawo było dom Bochenków, dalej dom gołonoskiego felczera i sklep. Felczer załatwiał proste przypadki. Przy poważnych zachorowaniach biegło się na gołonoską pocztę i dzwoniło na Reden po lekarza. Przyjeżdżał konnym wozem. Za sklepem Stacyjna skręcała w lewo i biegła za budynkami 1-2-3-4 do pomnika armii czerwonej. Dzisiaj by biegła miedzy intermarche i blokami. Za placami fotografa gołonoski przejazd kolejowy. Obecnie Stacja energetyczna i kościół na swoim miejscu. Reszta nieco zmieniona. ![]() ![]() Ten post edytował bzenek wto, 26 lut 2013 - 18:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Wiem, że basen był na Zielonej bo tam pływałem. Gdzieś mi świta, że był jeszcze jeden - wystawiony przez KWK Zawadzki. Gdzie to było ? Ksawera ? Na Zagłębiance był basen odkryty, na Ksawerze kryty (jest do tej pory zresztą). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Toż właśnie napisałem, że dalej jest
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Za sklepem Stacyjna skręcała w lewo i biegła za budynkami 1-2-3-4 do pomnika armii czerwonej. Dzisiaj by biegła miedzy intermarche i blokami. kurczę a ja całe życie myślałem, że Stacyjna biegła dokładnie tak jak dzisiejsza Parkowa ![]() ponieważ wiele lat mieszkałem w tych okolicach Twoja wiadomość Bzenek ma dla mnie taki sam ciężar jak dla potomnych odkrycie Kopernika. Wpadło mi do głowy, żeby Cię spalić na stosie heretyku ![]() Ten post edytował Bathurst śro, 27 lut 2013 - 20:13 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT Dzisiaj by biegła miedzy intermarche i blokami. te jesiony, które tam rosną przy parkingu pod pomnikiem, to przy niej kiedyś od ogrodzenia pomnika na N w błocie czasem można dostrzec fragmenty granitowych krawężników... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mroczność jakąś mam...
Czy pomożecie mi opisać tą pocztówkę? Czy w pierwszym budynku po lewej był Urząd Miasta? ![]() Ten w dalszej perspektywie, to na pewno nie jest to ten budynek, co poniżej. Nie mogę ich ulokować... http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dabrowsk...aja,22_538.html ![]() Ten post edytował Slyzaba pią, 01 mar 2013 - 20:18 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
na górnym zdjęciu ta wysoka kamienica, to ta w której było kiedyś kino "Bajka"
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki - budynek istnieje do dziś. Przez niego przechodziło się do właściwego kina BAJKA?
http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/spolem,,,3,maja_110.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Tak, w tej chwili jest tam pusta parcela. O ile dobrze pamiętam, kiedyś był to Dom Ludowy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
taka ciekawostka o nieistniejacym już Nadleśnictwie Gołonóg
CYTAT Nadleśnictwo Gołonóg - utworzone zostało w roku 1921. Do 1945 r. nosiło nazwę Dąbrowa. W okresie było to jedno z najbogatszych Nadleśnictw w Polsce. Dochody czerpało ze sprzedaży piasku na podsadzkę dla kopalń węgla kamiennego. http://www.katowice.lasy.gov.pl/web/siewierz/organizacja -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 02:41 |