![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
checkin - ale mnie zdziwiłeś... Upewnię się - nie jest to żaden z dwóch basenów, które były wyżej, bliżej dzisiejszej hali sportowej?
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 226 Dołączył: pią, 14 gru 07 Nr użytkownika: 947 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Możesz się upewniać, ale ten gościu w rajtuzach na drabinkach to ja :-)
Mieszkałem w bloku obok przez parę lat i kąpałem się latem w tym basenie ;-) Ten post edytował checkin pon, 18 lut 2013 - 16:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A tu mamy wszystkie trzy baseny:
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: pią, 25 sty 13 Nr użytkownika: 5,150 Płeć: Kobieta ![]() |
a ja pamiętam, że jak się zjeżdżało drogą zaraz za Orlenem w prawo { Dojazdowa} z Legionów Polskich to na dole było widać od razu 2 baseny.... jako dziecko uwielbiałam tam jeździć...tak mi się pięknie kojarzy z zabawą do dziś
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 226 Dołączył: pią, 14 gru 07 Nr użytkownika: 947 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: pią, 25 sty 13 Nr użytkownika: 5,150 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT "Tor saneczkowy" 1998 ja też zjeżdżałam tutaj....ale w 1988 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zdjęcie bloków na Czerwonych Sztandarów położonych nieopodal pomnika żołnierzy Armii Czerwonej. Wykonane z terenu sadów Franciszkanów do których chodziło się na jabłka i gruszki. Wykonane w maju 1980 roku. Nurtują mnie te zabudowania poniżej pomnika - w miejscu dzisiejszej stacji benzynowej InterMarche. Czy tam nie było czasem kiedyś ogródków działkowych?
Trochę wyglądają na altanki. ![]() Uploaded with ImageShack.us Pamiętam też, że na trawniku pomiędzy ulicą a pomnikiem dzieciaki dokopały się do jakiś piwnic - na pewno znajdowały się tam domy mieszkalne. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
[quote name='Bathurst' date='śro, 20 lut 2013 - 22:29' post='74426']
Zdjęcie bloków na Czerwonych Sztandarów położonych nieopodal pomnika żołnierzy Armii Czerwonej. Wykonane z terenu sadów Franciszkanów do których chodziło się na jabłka i gruszki. Wykonane w maju 1980 roku. Nurtują mnie te zabudowania poniżej pomnika - w miejscu dzisiejszej stacji benzynowej InterMarche. Czy tam nie było czasem kiedyś ogródków działkowych? Trochę wyglądają na altanki. To nie są altanki a prawdopodobnie baraki budowlańców osiedla.Identyczny widok był w tym okresie na polach pomiędzy ul.Morcinka 8 a ulicą ob.Piłsudskiego |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To nie są altanki a prawdopodobnie baraki budowlańców osiedla.Identyczny widok był w tym okresie na polach pomiędzy ul.Morcinka 8 a ulicą ob.Piłsudskiego Twoja teoria jest wielce prawdopodobna. Rozmawiałem dzisiaj z moim Tatą - nigdy nie widział w tym miejscu działek. Osiedle zostało wybudowane w 1979 roku. Wprowadziliśmy się tam w lipcu tego roku. Bloki zaczęto budować rok wcześniej. Były w nich mieszkania zakładowe pracowników Huty Katowice Nie wiem jak to osiedle nazywano w Dąbrowie możliwe, że Bloki na Cedlera. W rzeczywistości natomiast są to tak jakby dwa oddzielne bliźniacze osiedla. Jedno przy ul Cedlera natomiast drugie bliżej pomnika przy Piłsudskiego. Pamiętam, (będąc pięciolatkiem) jak dzieciaki z obydwu osiedli urządzały regularne wojny które odbywały się na "pograniczu" - dwóch wyasfaltowanych boiskach. Cedlera kontra Czerwonych Sztandarów ![]() Wracając do samego początku istnienia osiedla to poza blokami nie było praktycznie nic. Żeby dostać się do klatek mieszkańcy często korzystali z jakiś desek-kładek przerzuconych przez błotną breję w której tonęło wszystko. Około roku 1980/81 wyasfaltowano chodniki. Identycznie jak dzisiaj na Manhattanie najpierw zalano wszystko asfaltem następnie druga ekipa po długich poszukiwaniach rozkuwała ten asfalt w celu znalezienia studzienek. Ciekawa budowlana historia wydarzyła się też w lutym bodajże 1980 roku - wtedy to postanowiono ( w wielkim pośpiechu ![]() ![]() Pamiętam też niedzielę 13 grudnia 1981 roku gdy budząc się rano nie rozumiałem dlaczego jakiś pan w telewizji nawijał zamiast teleranka. Nie rozumiałem podenerwowania mojej ŚP Mamy która nie potrafiła wytłumaczyć mi skąd za oknem wzięła się kolumna czołgów ani odpowiedzieć na pytanie kiedy Tata wróci z pracy w hucie do domu......... Ten post edytował Bathurst pią, 22 lut 2013 - 22:06 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Super Bathurst, że spisałeś trochę wspomnień. Tego nie da się wyczytać nigdzie indziej i nie znajdzie się nigdy w żadnej monografii...
Nieco zmieniając temat - z okazji przekroczenia 1800 archiwaliów na dawnadabrowa.pl wrzuciłem jedną z najbardziej cennych/merytorycznych/unikalnych fotografii z kolekcji śp. Włodzimierza Starościaka: http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/odsl...uszki_1860.html CYTAT Jedno z najbardziej unikalnych zdjęć, spośród 1800 udostępnionych do tej pory na stronie. Uroczystość odsłonięcia pomnika Tadeusza Kościuszki w centrum Dąbrowy Górniczej. Fotografia wykonana z tzw. Małpiego Gaju. Inna spotykana nazwa tego fragmentu zieleni to park Huty Bankowej.
Na pierwszym planie nie istniejąca ulica Ogrodowa. Po prawej stronie jedna ze ścieżek skweru przy ul. Sobieskiego (z fontanną). W lewym, dolnym rogu zdjęcia fragment działki, na której stała jedna z kamienic Huty Bankowej. Pomnik Kościuszki stoi pośrodku wysokich, ozdobionych zielenią i flagami, masztów. Warto zwrócić uwagę, że nie ma jeszcze budynku poczty. W tym miejscu jest kilka mniejszych zabudować. Za nimi widać budynek późniejszego kina ARS. Wtedy był tam kino-teatr KOMETA. Taki właśnie napis można dostrzec na dachu kamienicy. Po drugiej stronie ulicy Kościuszki widać dużą kamienicę tzw. Współczesny (nazwa pochodzi od "Magazynu Współczesnego" - sklepu z tekstyliami). Podziękowania dla Rodziny śp. Włodzimierza Starościaka, która udostępniła jego kolekcję oraz dla Mai Szwedzińskiej za koordynację przekazania archiwum. Ten post edytował Slyzaba sob, 23 lut 2013 - 08:56 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: czw, 08 mar 12 Skąd: Zagórze/Gołonóg Nr użytkownika: 4,962 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jedno z najbardziej unikalnych zdjęć, spośród 1800 udostępnionych do tej pory na stronie. Uroczystość odsłonięcia pomnika Tadeusza Kościuszki w centrum Dąbrowy Górniczej. Fotografia wykonana z tzw. Małpiego Gaju. Inna spotykana nazwa tego fragmentu zieleni to park Huty Bankowej. Myślę,że fotograf stoi na dachu wagonu na torowisku które jeszcze do końca lat 90-tych tam się znajdowało ( a przynajmniej kończyło) |
|
|
![]()
|
|
Też się zastanawiałem, jaki punkt był tam na tyle wysoko, żeby wykonać takie ujęcie.
Patrząc z przeciwnej strony nie widać przy ulicy Ogrodowej nic, poza drzewami, co mogłoby służyć za tak wysoki punkt: http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/centrum,m...yliki_1519.html ![]() http://dawnadabrowa.pl/fotografia/przemars...zowych_581.html ![]() Pomysł z wagonem brzmi bardzo dobrze - mam tylko wrażenie, że stojąc na wagonie fotograf nie byłby tak wysoko? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Proste. Wieża kościoła.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Sandwich, ale to nie chodzi o to, skąd zrobiono zdjęcia z ostatniego postu, ale zdjęcie odsłonięcia pomnika Kościuszki.
A moim zdaniem nie mogło być zrobione z wagonu, bo tory były (patrząc z miejsca zrobienie zdjęcia) za ulicą Ogrodową, a nie przed nią. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
na drzewo wlazł albo jakiś słup - nie brakowało ich tam wtedy
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Bloki na Cedlera. Pamiętam jak je budowano. Pierwszy symptom zmian to ciężarówki, które pewnego dnia nie pozwoliły nam się bawić na ulicy. Rozpoczęto budowę czterech hoteli naprzeciw tzw. bloków oszczędnościowych. Potem wjechały buldożery, najpierw na Starowiejską potem niżej. Bijak długo walczył o swoje. Zza płotu na boisku osiemnastki szło się przez łąki i strumyk do "Pogorianki" na oranżadę. Potem ktoś postanowił na bagnach wybudować bloki. Ech można by powspominać. A czy ktoś potrafi wskazać miejsce gdzie w Gołonogu był "plac cyrkowy", czyli miejsce gdzie rozbijał się cyrk i wesołe miasteczka w latach 70.? Gdzie kończyła się ul. Wybickiego? Tak mi się zebrało, może nie na temat.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zza płotu na boisku osiemnastki szło się przez łąki i strumyk do "Pogorianki" na oranżadę. chodzi Ci o ten strumyk, który tak nagle wypływa obok skrzyżowania Piecucha i Parkowej? Tak się ostatnio interesowałem nim i zastanawiam się, czy on nie jest zabetonowany i nie płynął wcześniej pomiędzy dzisiejszą Piłsudskiego i Gwardii Ludowej Ten post edytował Bathurst sob, 23 lut 2013 - 18:38 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Zza płotu na boisku osiemnastki szło się przez łąki i strumyk do "Pogorianki" na oranżadę. chodzi Ci o ten strumyk, który tak nagle wypływa obok skrzyżowania Piecucha i Parkowej? Tak się ostatnio interesowałem nim i zastanawiam się, czy on nie jest zabetonowany i nie płynął wcześniej pomiędzy dzisiejszą Piłsudskiego i Gwardii Ludowej Niby ten sam, ale nie ten sam. Ten, który płynął przez łąki miał swoje źródełko koło obory nadleśnictwa tuż za wjazdem. Jakaż tam wspaniała woda była. Kiedy zaczęto budować Hutę Katowice, drogę i osiedle nagle źródełko znikło. A strumyk? Przecinał łąki, płynął wzdłuż stacyjnej, potem za takim dużym kioskiem spożywczym (tam w drodze na Rowy kupowało się łom) skręcał w prawo i wzdłuż torów po łące płynął w kierunku Pogorii. Do dziś pamiętam, jak szliśmy korytkiem strumyka taplając nogi w krystalicznie czystej wodzie. A to co dziś tam płynie pewnego dnia stało się ściekiem i tak zostało. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czysty strumyk przepływający przez Gołonóg - zazdroszczę Ci takich wspomnień Olo.
Nabazgrałem na szybko w paincie przebieg tej rzeczki ale nie mam pewności, czy możesz skorygować? Gdzie był ten sklep w którym kupowało się łom (?) Rowy to była jakaś osada - nie mogę jej znaleźć na sztabówce? ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
też by mi tak pasowało, tylko Olo napisał że zaczynał się przy budynku Nadleśnictwa ( chyba że się mylę co do umiejscowienia budynku) Masz gdzieś tą mapę?
eh nie baba ława bardziej na północ Ten post edytował Bathurst nie, 24 lut 2013 - 21:17 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: poniedziałek, 13 października 2025 - 00:29 |