![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sprytnie - we flashu. Dzięki nddg. Kwestią nadrzędną jest wykonanie większej ilości fotografii dla galerii dawne/nowe. W sumie tutaj mam większy problem
![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: pią, 30 mar 12 Skąd: DG - Korzeniec Nr użytkownika: 4,986 Płeć: Mężczyzna GG: 4092773 ![]() |
Sprytnie - we flashu. Dzięki nddg. Kwestią nadrzędną jest wykonanie większej ilości fotografii dla galerii dawne/nowe. W sumie tutaj mam większy problem ![]() Większa ilość zdjęć... To nie jest problem. Można to zrobić dokładnie punkt do punktu. Wówczas efekt jest o niebo lepszy. A to powstało w dwie minuty. '-D nddg -------------------- www.dabrowa.pl - Strona Mieszkańca Miasta Dąbrowa Górnicza
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zgadzam się - móc to można. Tylko czasu na razie brak. Nad dawnadabrowa.pl siedzę 99% w nocy (przy okazji zapraszam - pojawi się do północy kilka fotek
![]() edit: Aż się nie mogłem powstrzymać ![]() http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/zlom...llera_1776.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 31 sty 2013 - 22:12 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
muzzy te zdjęcia z Krakowa to jest po prostu genialna sprawa....spędziłam 2 godziny porównując szczegóły..
Slyzaba.. dzięki Tobie odnalazłam w sobie zamiłowanie do historii. Myślę, że nie tylko ja... gratulacje i dziękuję :-) -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: czw, 14 lip 11 Nr użytkownika: 4,710 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Fajny pomysł z tymi starymi fotografiami Krakowa. Kilka lat temu widziałem taki ciekawy projekt związany z Warszawą w roku 1944 - MIASTO FENIKSA. Albumów w księgarniach już dawno nie ma, nawet strona internetowa projektu chyba zniknęła (albo się przemieściła) Gdzieniegdzie mozna znaleźć ślady po tamtym projekcie - na przykład tutaj: http://powstanie44.um.warszawa.pl/wystawa-...-miasto-feniksa Polecam - przyjrzyjcie się dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
Niesamowity pomysł i realizacja! Mistrzostwo od strony obsługi programów graficznych. Jeśli mamy na forum osoby, które na wysokim poziomie obsługują np. photoshopa i chciałyby się podjąć podobnego wyzwania to prośba o kontakt.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Pomysł świetny, co do mistrzostwa - akurat to wszystko jest bardzo proste w PS
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: czw, 14 lip 11 Nr użytkownika: 4,710 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja się osobiście nie znam, co jest a co nie jest mistrzostwem w Photoshopie, ale w tym przypadku zachwycił mnie sam pomysł. Widziałem dziesiątki publikacji, w których stare widoki sąsiadowały z współczesnymi, i jak tę książkę miałem w ręku, przez kilka pierwszych sekund myślałem że to kolejna taka. Dopiero po chwili zajarzyłem. Pomysł świetny, jeszcze ten wojenny kontekst. Nie wiem czy w przypadku DG efekt byłby równie ciekawy, ale może warto spróbować?
|
|
|
![]()
|
|
Pytanie do forumowiczów:
http://dawnadabrowa.pl/fotografia/wagony,t...llera_1787.html Czy dobrze rozpoznałem ten ostatni budynek jako Technikum Hutnicze? Technikum zaczęło działać w 1951 roku a na tym zdjęciu widać ewidentnie budowę. Czy ta szkoła była jakoś podzielona? ![]() krajarek - jestem pierwszy chętny do podobnego zestawienia jak warszawski feniks. Czas poświęcony na wykonanie współczesnych zdjęć byłby w takim przypadku dopiero początkiem pracy ![]() muzzy - jeśli masz PS'a na tyle opanowanego, żeby wycinać fragmenty starych zdjęć i umieszczać we współczesnych obrazach b.d. wtopione to pomyślmy nad pierwszą feniksową planszą? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
możemy spróbować
![]() Co do zdjęcia - budynek rozpoznany na 100% - po lewej stronie widać budynek hufca ZHP |
|
|
![]()
|
|
Dziwię się tylko, że Technikum Hutnicze było otwarte w 1951 roku. To zdjęcie jest z 1960 roku i budynek jest w budowie?
Jeszcze raz muszę przejrzeć fotki z projektu feniks i pomyśleć, które dawne fotki najlepiej 'splotłyby' się ze współczesnymi odpowiednikami. W każdym przypadku potrzebne jest stare zdjęcie i możliwie precyzyjne współczesne. Może Resursa? http://dawnadabrowa.pl/dawne,,,nowe/resurs...,2013_1754.html -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Trzeba by popatrzeć na większe zdjęcie, patrząc na to nie powiedziałbym, że szkoła jest w budowie...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
@ Slyzaba: Czy dobrze rozpoznałem ten ostatni budynek jako Technikum Hutnicze? ?..Czy ta szkoła była jakoś podzielona?
Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale budynek szkoły od warsztawów był odzielony do lat 90 , kiedy od strony ulicy dobudowano przwiązkę i utworzyła się brama wiazdowa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: pią, 25 sty 13 Nr użytkownika: 5,150 Płeć: Kobieta ![]() |
Budynek resursy sprzed wojny wygląda świetnie. Nie mogę po prostu przeboleć , że został tak przerobiony przez Niemców. Komuna też pewnie zrobiła swoje.
Szkoda, że nikt go już nie przywróci do dawnej świetności. Mam ciekawe zdarzenie związane z tym zdjęciem. Wyobraźcie sobie, że jest ono zrobione dokładnie z miejsca w którym znajdują się schody mojego optyka . Niesamowite wrażenie kiedy stałam tam dzisiaj i patrzyłam usiłując sobie odtworzyć tamten obraz sprzed lat. Co do tych zdjęć we flashu... coś pięknego. Jakby ktoś to zrobił na większą skalę...to historia stałaby się ciekawsza dla takich laików jak ja . To co zrobiono w Krakowie - dla mnie szok i wyrazy uznania. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
stare w nowe..
![]() w poniedziałek, poproszę kilku znajomych o wycenę takiego skryptu. Zobaczymy co da się zrobić ![]() Jeśli chodzi o współczesne zdjęcia starych miejsc.. sądzę, że mogę się przyłączyć do fotografowania. Ale to jak będzie skrypt to już będziemy omawiać szczegóły. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 168 Dołączył: pon, 27 mar 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 196 Płeć: Kobieta ![]() |
A propos porównań zdjęć Smog w Pekinie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
gregol - będę zobowiązany za informacje o skrypcie. Ja zaraz napiszę do onetu i spytam o ten mechanizm stare-nowe.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
gregol - będę zobowiązany za informacje o skrypcie. Ja zaraz napiszę do onetu i spytam o ten mechanizm stare-nowe. Tu jest opis i link do darmowego skryptu. http://www.mediummagazin.de/magazin-plus/t...vorher-nachher/ i jeszcze jeden. http://www.catchmyfame.com/2009/06/25/jque...reafter-plugin/ ![]() Ten post edytował gregol pon, 04 lut 2013 - 13:06 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
Tak mnie zdopingowaliscie , ze proszę, długo kazałam na nie czekać :
Na pierwszym zdjęciu Pan Sp. Mirosław Celler z jednym ze swoich podopiecznych. Drugie zdjęcie nie mam pojęcia co przedstawia,może ktoś z Was rozpozna jakieś szczegóły. ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
yaku - super fotki!!
Dolne zdjęcie to ewidentnie ulica Szosowa czyli współczesna Sobieskiego: http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/ulica,szosowa_864.html W 1915 roku wyglądało to tak (foto z drugiej strony ulicy): ![]() Najbardziej charakterystyczne są dwa zdobne zwieńczenia dachów kamienic. Dałabyś radę zeskanować w jeszcze wyższej rozdzielczości? Może uda się wyłowić nowe szczegóły. O ile dobrze widzę, to ekipa (widzę trzy kobiety?) właśnie kładzie torowisko tramwajowe. Co do lwa - upewnię się tylko - to Staszic? -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 22:09 |