![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hej - obydwie monografie są nam b.d. znane i obydwie mam na celowniku
![]() Do HB nawet byłem umówiony ale wtedy Dyrektor został zatrzymany i nie doszło do spotkania... W tym roku na pewno nawiedzę obydwie firmy. Od Huty Katowice odbiłem się jak od muru... Dzięki Bathurst za przypomnienie! -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 41 Dołączył: nie, 27 kwi 08 Nr użytkownika: 1,253 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy ma ktoś może zdjęcia z budowy osiedla Łęknice na początku lat 80. XX w.? Chodzi mi o budowę bloków.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Alpin - na chwilę obecną mam tylko tą pocztówkę wydaną w 1988 roku. Lewy, dolny róg to Łęknice:
http://dawnadabrowa.pl/pocztowka/mozaika,l...ndarow_238.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 17 sty 2013 - 10:06 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 41 Dołączył: nie, 27 kwi 08 Nr użytkownika: 1,253 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki Slyzaba, choć tę pocztówkę już oglądałem wcześniej na Twojej stronie. Być może ma ktoś zdjęcia Łęknic z okresu, gdy budowano bloki, w prywatnym archiwum i byłby chętny podzielić się nimi na forum?
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze cieplutkie, wrzucone przed sekundami - Resursa na 3 Maja:
http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/resu...cialo_1766.html ![]() Zastanawiają kształty po obydwu stronach ołtarza w ozdobnych ramach. Z początku myślałem, że to są obrazy np. świętych. W powiększeniu jednak widać tam wyraźny wzór cegieł - czy możliwe, żeby to były lustra?? Ten post edytował Slyzaba pon, 28 sty 2013 - 20:54 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Strona na której są ciekawe archiwalne zdjęcia Huty Katowice
http://www.architekt.bedzin.pl/blog/?page_...&gallery=84 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
Zastanawiają kształty po obydwu stronach ołtarza w ozdobnych ramach. Z początku myślałem, że to są obrazy np. świętych. W powiększeniu jednak widać tam wyraźny wzór cegieł - czy możliwe, żeby to były lustra?? powiększałam ze zdjecia 11 MB Ten post edytował bea1120 wto, 29 sty 2013 - 12:52 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Bea! Czy prawe lustro odbija kamienicę z naprzeciwka? Ze zdjęcia ciężko wywnioskować, w którym kierunku są przekręcone...
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Fajnie byłoby zrobić zdjęcia porównawcze w ten sposób - http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krako...,wiadomosc.html - fajny efekt
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
Dzięki Bea! Czy prawe lustro odbija kamienicę z naprzeciwka? Ze zdjęcia ciężko wywnioskować, w którym kierunku są przekręcone... patrząc na współczesną mapkę wujka google widać, że budynki stoją vis a vis tutaj widać te cegły (prawa strona): http://dawnadabrowa.pl/fotografia/procesja...3,maja_959.html zniekształcenie odbicia (układ cegieł po skosie) może być spowodowane dużą odległością i/lub niską jakością powłoki (noo tego sreberka) Fajnie byłoby zrobić zdjęcia porównawcze w ten sposób - http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krako...,wiadomosc.html - fajny efekt aż mi dech zaparło, pomysł genialny i wykonanie bez zarzutu Ten post edytował bea1120 czw, 31 sty 2013 - 10:42 |
|
|
![]()
|
|
Wsad zdjęciowy jest taki sam tylko skrypt dla mnie niedostępny
![]() Przy okazji - niedługo będę mógł zaprezentować sporo zdjęć dawnej Dąbrowy, dzięki uprzejmości Rodziny śp. Włodzimierza Starościaka. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: pią, 30 mar 12 Skąd: DG - Korzeniec Nr użytkownika: 4,986 Płeć: Mężczyzna GG: 4092773 ![]() |
W wersji uproszczonej (na szybko) mozna to zrobić również tak
http://dabrowa.pl/XX_OGLOSZENIA/resursa.html nddg Ten post edytował nddg czw, 31 sty 2013 - 11:12 -------------------- www.dabrowa.pl - Strona Mieszkańca Miasta Dąbrowa Górnicza
|
|
|
![]()
|
|
Sprytnie - we flashu. Dzięki nddg. Kwestią nadrzędną jest wykonanie większej ilości fotografii dla galerii dawne/nowe. W sumie tutaj mam większy problem
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: pią, 30 mar 12 Skąd: DG - Korzeniec Nr użytkownika: 4,986 Płeć: Mężczyzna GG: 4092773 ![]() |
Sprytnie - we flashu. Dzięki nddg. Kwestią nadrzędną jest wykonanie większej ilości fotografii dla galerii dawne/nowe. W sumie tutaj mam większy problem ![]() Większa ilość zdjęć... To nie jest problem. Można to zrobić dokładnie punkt do punktu. Wówczas efekt jest o niebo lepszy. A to powstało w dwie minuty. '-D nddg -------------------- www.dabrowa.pl - Strona Mieszkańca Miasta Dąbrowa Górnicza
|
|
|
![]()
|
|
Zgadzam się - móc to można. Tylko czasu na razie brak. Nad dawnadabrowa.pl siedzę 99% w nocy (przy okazji zapraszam - pojawi się do północy kilka fotek
![]() edit: Aż się nie mogłem powstrzymać ![]() http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/zlom...llera_1776.html ![]() Ten post edytował Slyzaba czw, 31 sty 2013 - 22:12 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
muzzy te zdjęcia z Krakowa to jest po prostu genialna sprawa....spędziłam 2 godziny porównując szczegóły..
Slyzaba.. dzięki Tobie odnalazłam w sobie zamiłowanie do historii. Myślę, że nie tylko ja... gratulacje i dziękuję :-) -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: czw, 14 lip 11 Nr użytkownika: 4,710 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Fajny pomysł z tymi starymi fotografiami Krakowa. Kilka lat temu widziałem taki ciekawy projekt związany z Warszawą w roku 1944 - MIASTO FENIKSA. Albumów w księgarniach już dawno nie ma, nawet strona internetowa projektu chyba zniknęła (albo się przemieściła) Gdzieniegdzie mozna znaleźć ślady po tamtym projekcie - na przykład tutaj: http://powstanie44.um.warszawa.pl/wystawa-...-miasto-feniksa Polecam - przyjrzyjcie się dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
Niesamowity pomysł i realizacja! Mistrzostwo od strony obsługi programów graficznych. Jeśli mamy na forum osoby, które na wysokim poziomie obsługują np. photoshopa i chciałyby się podjąć podobnego wyzwania to prośba o kontakt.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Pomysł świetny, co do mistrzostwa - akurat to wszystko jest bardzo proste w PS
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 11 Dołączył: czw, 14 lip 11 Nr użytkownika: 4,710 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja się osobiście nie znam, co jest a co nie jest mistrzostwem w Photoshopie, ale w tym przypadku zachwycił mnie sam pomysł. Widziałem dziesiątki publikacji, w których stare widoki sąsiadowały z współczesnymi, i jak tę książkę miałem w ręku, przez kilka pierwszych sekund myślałem że to kolejna taka. Dopiero po chwili zajarzyłem. Pomysł świetny, jeszcze ten wojenny kontekst. Nie wiem czy w przypadku DG efekt byłby równie ciekawy, ale może warto spróbować?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 08:52 |