![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tytus - raczej nie ta bryła:
![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A nie jest to czasem budynek na szczycie 3-go Maja po prawej stronie. Na przeciwko wyburzonego dawnego magistratu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Faktycznie, a z tyłu widać dawne półsanatorium
![]() O, zdjęcie wstawiane w tym wątku przez ArtGii:http://img130.imageshack.us/img130/639/dg2e.jpg Ten post edytował Leszek śro, 28 lis 2012 - 15:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szacuneczek dla Zibara
![]() Ja krążyłem wokół Żeromskiego i okolic. Sandwich i Leszek jak zwykle czujni ;-) Jeśli jesteście tacy mocni, to spróbujcie sił z prawą, górną fotografią: ![]() Rękawica została rzucona! Ten post edytował Slyzaba śro, 28 lis 2012 - 16:22 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A wiesz co to jest? Bo nie wiem czy to zagadka czy próba dojścia do prawdy
![]() Pewne domysły mam... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Próba dojścia do prawdy - myślałem, że to Sztygarka ale odpada. Potem, że jakaś ze starych kamienic z Bajby ale tutaj jeszcze muszę poklikać po foto.
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Kojarzy mi się, że gdzieś widziałem na jakimś zdjęciu właśnie tego typu dolną kondygnację i okno tuż nad nią - ale za diabła nie pamiętam gdzie. Pozostałe zdjęcia wyglądają na magazyn żywności, w czasie pierwszej wojny był w Komecie (czyli późniejszym Arsie), może to te okolice? Może to ten budynek, który stał kiedyś na rogu Staropocztowej/Kościuszki i Sobieskiego (w miejscu, gdzie dziś jest pawilon)?
Ps. Choć dolny prawy róg to raczej jakiś magazyn podobny do kolejowego na dzisiejszym Placu Wolności... Ten post edytował Leszek śro, 28 lis 2012 - 19:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dolny prawy róg ze względu na więźbę dachową rzeczywiście wygląda na magazyny przy dworcu w centrum DG. Mocniej mnie zastanawia ten prawy, górny - też jakbym kojarzył tą elewację...
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ta dolna elewacja mocno kojarzy mi się z budynkiem Kina Ars
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: pią, 12 wrz 08 Skąd: centrum Nr użytkownika: 1,460 Płeć: Mężczyzna GG: 4124749 ![]() |
Takie magazyny były jeszcze na obecnego Augustynika 13
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 65 Dołączył: śro, 03 gru 03 Nr użytkownika: 36 ![]() |
Rękawica została rzucona! A to nie będzie to ![]() znalezione tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Skany_da...rniczej_009.jpg czyli budynek dworca |
|
|
![]()
|
|
Kamienica z ARSem na pewno nie:
![]() GniecionY - b.b.b. podobny budynek, ale czy ten? Na moim zdjęciu widać lewy fragment budynku. Są po kolei: okno, drzwi (nad nim okno) i kolejne okno. ![]() Na skanie nie ma takiego układu: ![]() Kojarzycie może ten budynek z drugiej strony? Zgadza się tak duża liczba elementów (9 rzędów a'la pustaków na pierwszym poziomie, kilkupoziomowy gzyms, okno do niego przylegające). Po przemyśleniu - wg mnie to na 99% ten budynek tylko z innej strony. Teraz trzeba jeszcze poszukać zdjęcia potwierdzającego. Dzięki GniecionY !! edit - dorzucam współczesne foto znalezione w sieci: ![]() i z drugiej strony w 2006 roku ![]() Zaczynam mieć wątpliwości - na moim zdjęciu, okno-drzwi-okno mieszczą się na jednej spójnej ścianie/elewacji na krawędzi budynku. Nie można znaleźć takiej konfiguracji na naszym dawnym dworcu? Ten post edytował Slyzaba czw, 29 lis 2012 - 10:32 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 126 Dołączył: czw, 11 wrz 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,450 Płeć: Kobieta GG: 4130159 ![]() |
pasuje tu zwieńczenie nad oknami, elewacja, gzyms i okna na górze
strona Dariusza Nowaka ![]() Ten post edytował bea1120 czw, 29 lis 2012 - 10:41 |
|
|
![]()
|
|
Myślę, że to na 100% dworzec, może boczna ściana od strony Będzina/Huty Bankowej? Ta od strony kładki nie ma śladów po likwidacji dwóch bocznych okien, a nie sadzę żeby aż tak się postarali, żeby je całkowicie zlikwidować uzupełniając okładziny. Magazyn może być również tym do dziś stojącym przy dworcu w takim razie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Trzeba podjechać i obejrzeć ścianę dworca od strony Huty Bankowej. Zgadzam się Leszku z Tobą, że na fotce od Darka Nowaka (dzięki bea1120) ściana wygląda idealnie. Mało prawdopodobne, że ktoś tak zamurował okna, ale nie niemożliwe... W weekend podjadę i pstryknę foto od strony HB.
Co do magazynu - rzeczywiście wcześniej o nim nie pomyślałem a pasuje równie dobrze jak ten z Placu Wolności. Ten post edytował Slyzaba czw, 29 lis 2012 - 11:56 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
To ten budynek.Tam były okna.Teraz dworzec ,wcześniej ekspedycja kolejowa.W latach 1950-1970 na I piętrze mieszkał zawiadowca stacji.Teren przed budynkiem od ul Kościuszki był ogrodzony.
|
|
|
![]()
|
|
Ewcia B - okna były na tej ścianie?
![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 14 Dołączył: czw, 15 mar 12 Nr użytkownika: 4,965 Płeć: Kobieta ![]() |
Tak .Okna były na tej ścianie.W tle widać budynek dworcaZa kładką w kierunku ul.Kolejowej była rampa i magazyny ,po przeciwnej stronie budynek kolejowej przychodni lekarskiej
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 06:13 |