![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Działa, dzięki
![]() Przy okazji - pod zdjęciem masz podane kody do wklejenia zdjęcia bezpośrednio na forum, wybierasz 'Forum Code', efekt poniżej. ![]() Uploaded with ImageShack.us -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki człowiek uczy się całe życie
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
szkoda
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Jeżeli chodzi o Kasińskiego - Mickiewicza sprawa jest prosta.
Wszystkie domy po stronie Urzędu Skarbowego mają adres Krasińskiego. Między Mickiewicza, a Krasińskiego adres MIckiewicza, za Mickiewicza w stronę aleji to już Majakowskiego. Jest to trochę głupie, bo podaję adres Mickiewicza, a tłumaczę, by przyjechali na Krasińskiego. A jak chcę kogoś pokierować na Krasińskiego, to mówię Mickiewicza, no bo przy niej mieszkam. Ostatnio wzywałem straż pożarną do zwalonego trzewa na Krasińskiego i oczywiście podałem Mickiewicza. Musiałem się potem tłumaczyć, dlaczego na Mickiewicza nie było zwalonego drzewa, ale strażacy to rozumieją. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT szkoda sad.gif z zewnątrz wygląda całkiem ładnie. Niedługo nic z dawnego Redenu nie zostanie - rzeczywiście na zdjęciach wygląda na daleką od ruiny. Niemniej jakieś przyczyny (budowlane? finansowe?) musiały być... Storczyk - będę mógł wykorzystać te 3 fotografie u siebie na stronie? -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji.
Rozpoczęto rozbiórkę starej zabudowy przy ul. Wojska Polskiego 44 , rozbierają starą kamienicę z oficyną i komórki, szkoda bo całkiem dobrze to wyglądało, ale pewnie stan techniczny był kiepski, szkoda, że nie mam aparatu ze sobą
![]() Ten post edytował maseur śro, 25 lip 2012 - 00:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Oczywiście
![]() Zastanawiam się , co wcześniej było w tych budynkach, myślałam, że może jakaś piekarnia. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT już kilkanaście miesięcy temu budynek w środku byl totalną ruiną, jego rozbiórka jest efektem zmiany wlaściciela posesji. - to wszystko tłumaczy. Rzeczywiście znika nam z oczu stary Reden...Kilka starych fotek z czasopisma pt. 'Turysta' z 1957 roku http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,sl...skiego_958.html http://dawnadabrowa.pl/fotografia/dom,gorn...o,maja_956.html http://dawnadabrowa.pl/fotografia/ulica,pr...o,maja_957.html storczyk - prośba o wysłanie zdjęć na kontakt@dawnadabrowa.pl - dziękuję serdecznie! -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
Kamienica przy Wojska Polskiego 44 przestała istnieć. Została po niej sterta gruzu...
Dzięki storczyk mamy chociaż kilka zdjęć... http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...go,44_1349.html -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Wracając do kamienicy ze smolarnią przy Świerczewskiego (obecnie Augustynika) 23 i 25:
http://dawnadabrowa.pl/?s=wyburzona_kamien...zewskiego_23_25 - od jednego z mieszkańców otrzymałem informację, że reklama: http://dawnadabrowa.pl/reklama/l,strzegows...miczne_313.html ![]() CYTAT Dąbrowskie Zakłady Chemiczne i Fabryka Tektury Asfaltowej L. Strzegowski Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Dąbrowie Górniczej telefony Nr 162 i 62 dotyczy właśnie tej kamienicy. W smolarni produkowano m.in. smołę, lepik, papę i pakuły smołowe. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 21 Dołączył: pon, 16 lip 12 Nr użytkownika: 5,045 Płeć: Kobieta ![]() |
no proszę, czyli jednak jest odzew - miło mi. Ciekawy numer telefonu na tym ogłoszeniu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nowe info z kolei jeśli chodzi o wyburzoną kamienicę przy Wojska Polskiego 44:
http://dawnadabrowa.pl/?s=wspomnienia_wojc...ka_polskiego_44 Spisał jeden z mieszkańców DG: CYTAT Dom był własnością starej redenowskiej rodziny Bednarskich. Senior Bednarski był pierwszym na Redenie spcjalistą od naprawy telewizorów. Po raz pierwszy u niego w 50-tych latach widziałem kolorowy telewizor z pilotem. Na ekran naszego czarno-białego Belwedera była nałożona szyba-filtr o tęczowych barwach. Było to jak kolorowanie czarno-białych zdjęć. Z kolei pilot to był kabel z podłużną białą gałką, na której zamontowano 4 potencjometry do regulacji. Z odległości ok. 3 m. można było nimi sterować.
Bednarscy mieli piękny, zdziczały ogród sięgający do 1-go Maja. Ogród był m.in. moim "zaczarowanym ogrodem". Od 1-go Maja był zamknięty szczelnym starym płotem i każda nasza wyprawa do tej dziczy była mocnym przeżyciem. Synowie Bednarskiego-seniora (bodaj 2) kończyli Szkołę Podstawową nr. 6. Ten post edytował Slyzaba wto, 31 lip 2012 - 23:09 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Warto sfotogratowac 2 kamienice do wyburzenia które jeszcze stoją. Kamienica na Wojska Polskiego od strony Augustynika ok.50 metrów. oraz wysoka kamienica na dole Sienkiewicza , na wprost "Olimpijczyka"
Kilka kamienic do wyburzenia jest lub juz bylo w ciagu ulic Limanowskiego i Kolejowej. |
|
|
![]()
|
|
Kamienicę na Wojska Polskiego przy Augustynika mam sfotografowaną już w zeszłym roku. Budynek ma około 100 lat - będę o nim pisał osobną notę na stronie. Podobnie z tą kamienicą na wprost "Olimpijczyka".
Na Kolejowej był jeden budynek do wyburzenia. W zeszłym roku zakończono tam prace. Na Limanowskiego od zeszłego roku dwie kamienice wyburzono (kolejna stoi na wprost dworca). Byłem tam już z aparatem. To klasyczne pożydowskie czynszówki. Z roku na rok zostaje ich coraz mniej... -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 13 Dołączył: czw, 05 maj 11 Nr użytkownika: 4,612 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z okazji kolejnej już rocznicy Powstania Warszawskiego postanowiliśmy
w ten dzień uczcić Bohaterów którzy walczyli i gineli za Polske. W symbolicznej liczbie złożyliśmy kwiaty pod pomnikiem oraz odpaliliśmy symbolicznie 2 race.Mamy nadzieję że takich akcji z Naszym udziałem będzie jeszcze więcej a każdemu z dzielnicy będziemy przypominać że historia kraju jest ważnym elementem każdego Polaka. ![]() Więcej na www.fanatycznygolonog.pl Ten post edytował DużoWIe śro, 01 sie 2012 - 22:11 |
|
|
![]()
|
|
Zagadka - gdzie to jest? Zobaczymy kto pierwszy odgadnie
![]() http://www.dawnadabrowa.pl/fotografia/prze...ancy,_1377.html ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Na pierwszy rzut oka wygląda to na pomnik, ale wydaje się, że po obu stronach jest spadzisty dach (?). Może jakaś kapliczka czy coś w ten deseń. Zabudowania po prawej wyglądają mi jak jakiś płot ale mogę się mylić.
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
Po prawej stronie jest rzeczywiście płot. Za nim jakieś zabudowania. Dodam, dla ułatwienia, że 'obiekt' istnieje do dziś i nie dotyczy dzielnic typu Ząbkowice, Strzemieszyce etc. ;-)
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Leszek - gratulacje! Nie ukrywam, że sam nie rozpoznałem tej figury. Myślałem bardziej o jakimś grobowcu na Górce Gołonoskiej. Jeden ze starych Redeniaków mi podpowiedział
![]() ![]() -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 17:47 |